ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО УКРАЇНИ З УПРАВЛІННЯ ЗОНОЮ ВІДЧУЖЕННЯ
НАКАЗ
11.04.2012 № 53

Про затвердження нової редакції Положення про Комісію з перевірки знань правил, норм і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного агентства України з управління зоною відчуження № 137 від 18.09.2012 (v0137767-12) )
В зв'язку з реєстрацією наказу Міністерства надзвичайних ситуацій України від 30.01.2012 № 82 (z0260-12) "Про Порядок перевірки знань правил, норм і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки" в Міністерстві юстиції України за № 260/20573 від 20.02.2012 року
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити нову редакцію Положення про Комісію з перевірки знань правил, норм і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, що додається.
2. Наказ ДАЗВ України від 26.05.2011 № 7 вважати таким, що втратив чинність.
3. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Голова
В. Холоша
Додаток 1 
до наказу ДАЗВ України 
11.04.2012 № 53

ПОЛОЖЕННЯ

про Комісію з перевірки знань правил, норм і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки

1. Комісія створюється для організації та проведення перевірки знань норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки (далі - перевірка знань):
а) керівників підрозділів та спеціалістів апарату Державного агентства України з управління зоною відчуження (далі - ДАЗВ України), перелік яких визначає голова Комісії;
б) керівників та осіб, що перебувають у складі екзаменаційних комісій підприємств, що безпосередньо підпорядковані ДАЗВ України;
в) керівників та осіб, що перебувають у складі екзаменаційних комісій підприємств і організацій, не підпорядкованих ДАЗВ України, але виконують роботи підрядників та субпідрядників на Державному спеціалізованому підприємстві "Чорнобильська АЕС" (далі - ДСП "Чорнобильська АЕС") та спеціалізованих підприємствах по поводженню з радіоактивними відходами (далі - РАВ) у зоні відчуження (проектування, виготовлення обладнання, будівництво, монтаж, налагоджування, ремонт обладнання і трубопроводів та інші);
г) посадових осіб експлуатуючих організацій (операторів) сховищ для захоронення РАВ та ядерної установки Чорнобильської АЕС.
2. У своїй діяльності Комісія керується Конституцією (254к/96-ВР) та законами України, актами Кабінету Міністрів України, нормативними актами центральних органів виконавчої влади, Положенням про Державне агентство України з управління зоною відчуження (393/2011) , Порядком перевірки знань правил, норм і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки (z0260-12) затвердженим наказом Міністерства надзвичайних ситуацій України від 30.01.2012 № 82, зареєстрованим в Мін'юсті 20.02.2012 за № 260/20573 (далі - Порядок).
Комісія працює в умовах гласності, дотримання об'єктивності при проведенні перевірки знань та відповідно до цього Положення.
3. Персональний склад Комісії затверджується відповідним наказом Державного агентства України з управління зоною відчуження.
До складу Комісії входять:
голова Комісії - Голова ДАЗВ України;
заступники голови Комісії - перший заступник Голови ДАЗВ України, заступник Голови ДАЗВ України;
члени Комісії - найбільш досвідчені та кваліфіковані фахівці Державного агентства України з управління зоною відчуження.
Члени Комісії (зі складу ДАЗВ України) проходять перевірку знань в Комісії не рідше одного разу на три роки.
Особи, що входять до складу Комісії, зобов'язані виконувати вимоги цього Положення та мають право:
вносити пропозиції щодо прийняття рішення Комісії;
брати участь у засіданнях Комісії з правом голосу;
давати пропозиції щодо покращення роботи Комісії.
Залучення членів Комісії за напрямом діяльності до участі у засіданнях Комісії визначає голова Комісії, заступники голови Комісії відповідно до специфіки діяльності підприємств.
4. Голова Комісії несе персональну відповідальність за виконання покладених на Комісію завдань, здійснює керівництво діяльністю Комісії, визначає порядок її роботи.
У разі відсутності голови Комісії його обов'язки виконує один із заступників голови Комісії.
5. Для забезпечення діяльності Комісії призначається секретар Комісії.
Основними завданнями секретаря Комісії є:
підготовка запитів на підприємства щодо подання заявок стосовно перевірки знань;
отримання заявок на проведення перевірки знань, складання та подання на затвердження графіка перевірки знань;
розсилання затверджених графіків перевірки знань на підприємства, що надали заявки;
щоквартальне коригування графіка;
отримання (за 2 тижні до проведення засідання комісії) необхідних матеріалів, зазначених у додатку до п. 6;
підготовка протоколів засідань Комісії щодо осіб, знання яких перевіряються;
підготовка та організація проведення засідань, запис відповідей, підписання протоколів, видача посвідчень;
розсилання протоколів до Держатомрегулювання України, МОЗ України та підприємств;
зберігання протоколів.
6. Організаційною формою роботи Комісії є засідання, які проводяться відповідно до графіка перевірки знань.
Графік проведення перевірки знань складається за процедурою, визначеною Порядком (z0260-12) , на підставі заявок підприємств. До заявки додаються документи, перелік яких визначено у додатку до цього Положення.
При перевірці знань правил, норм і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки не допускається робота Комісії у складі менше трьох осіб та без участі у її роботі представників Держатомрегулювання України та МОЗ України.
7. Умови проведення засідань, прийняття рішень Комісії, оформлення результатів перевірки знань визначено Порядком (z0260-12) . Записи у посвідченні підписуються головою Комісії або заступником голови Комісії, який проводить засідання та представником Держатомрегулювання України.
8. Комісія припиняє свою діяльність за рішенням органу, який її створив.
Додаток 2 
до наказу ДАЗВ України 
11.04.2012 № 53

ПЕРЕЛІК

документів, що надаються до заявки підприємства

1. Копія посадової інструкції особи, яка проходить перевірку знань (відповідно до п. 12 Порядку (z0260-12) та додатка 1 до нього).
2. Положення про перевірку знань правил, норм і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки підприємства (відповідно до п. 14 Порядку (z0260-12) ).
3. Дані про особу, яка проходить перевірку знань, для заповнення протоколу:
- прізвище, ім'я, по батькові;
- посада, освіта, де, коли і який навчальний заклад закінчив;
- причина перевірки знань (первинна, чергова, позачергова) (відповідно до п.п. 8, 14 Порядку (z0260-12) та додатка 2 до нього).
( Додаток 2 в редакції Наказу Державного агентства України з управління зоною відчуження № 137 від 18.09.2012 (v0137767-12) ) ( Текст взято з сайту ДАЗВ України http://dazv.gov.ua/ )