МІНІСТЕРСТВО ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ
УКРАЇНИ
НАКАЗ
28.01.2013 № 25

Про затвердження Положення про ботанічну пам'ятку природи загальнодержавного значення "Урочище "Бабка"

Відповідно до статті 5 Закону України "Про природно-заповідний фонд України" (2456-12) НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про ботанічну пам'ятку природи загальнодержавного значення "Урочище "Бабка", що додається.
2. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра - керівника апарату Мормуля Д.Д.
Міністр
О.А. Проскуряков
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Наказ Міністерства 
екології та природних ресурсів 
28.01.2013 № 25

ПОЛОЖЕННЯ

про ботанічну пам'ятку природи загальнодержавного значення "Урочище "Бабка"

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ботанічну пам'ятку природи загальнодержавного значення "Урочище "Бабка" (далі - Пам'ятка природи) оголошено розпорядженням Ради Міністрів Української РСР від 14.10.75 № 780-р. (780-75-р)
1.2. Пам'ятка природи входить до складу природно-заповідного фонду України і охороняється як національне надбання, щодо якої встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання.
1.3. Пам'ятка природи загальною площею 78 гектарів розташована в адміністративних межах Клавдіївської селищної ради Бородянського району Київської області Діброво-Ленінського лісництва в кв. 41 вид. 11, кв. 42 вид. 12, 17, кв. 43 вид. 23, 24, кв. 51 вид. 1, кв. 52 вид. 1, 5 і перебуває у користуванні ДП "Клавдіївське лісове господарство" (далі - Землекористувач).
1.4. Територія, якій надано статус Пам'ятки природи, не вилучається з користування Землекористувача, який здійснює на ній свою діяльність згідно з цим Положенням.
1.5. Землекористувач на території Пам'ятки природи у своїй діяльності керується Конституцією України (254к/96-ВР) , Законом України "Про природно-заповідний фонд України" (2456-12) , іншими законодавчими і нормативно-правовими актами та цим Положенням, забезпечує і несе відповідальність за належний стан території Пам'ятки природи та додержання встановленого режиму території.
1.6. Межі Пам'ятки природи встановлюються у натурі (на місцевості), оформляються відповідними знаками та інформаційними матеріалами, наносяться на планово-картографічні матеріали територіальних органів Держземагентства та Землекористувача, відображаються у відповідних формах статистичної звітності з кількісного обліку земель (форма № 6-зем (za788-98) ) та землевпорядній документації, обов'язково враховуються при реконструкції та розвитку прилеглих територій.
1.7. Адреса Землекористувача: 07850, Київська обл., Бородянський р-н, смт Клавдієве, вул. Великого Жовтня, 4, тел.: 04577-26-240.

2. МЕТА СТВОРЕННЯ І ЗАВДАННЯ

2.1. Пам'ятку природи створено з метою збереження унікального ландшафту півдня Київського Полісся з високопродуктивними дубовими і змішаними насадженнями та багатим підліском, де в трав'яному покриві проростають чорниця, суниця, брусниця та гриби. Посеред урочища мальовниче озеро площею 7 гектарів.
2.2. Основними завданнями Пам'ятки природи є:
створення умов для збереження унікального ландшафту півдня Київського Полісся з високопродуктивними дубовими і змішаними насадженнями;
здійснення науково-дослідних робіт відповідно до встановленого порядку та використання території як учбової бази для студентів вищих навчальних закладів, технікумів, а також для екскурсій учнів шкіл;
підтримання загального екологічного балансу в регіоні;
проведення екологічної освітньо-виховної роботи тощо.

3. РЕЖИМ ТЕРИТОРІЇ ТА ОХОРОНА

3.1. Відповідно до Закону України "Про природно-заповідний фонд України" (2456-12) на території Пам'ятки природи забороняється будь-яка діяльність, що суперечить меті та завданням Пам'ятки природи, передбаченим цим Положенням, і загрожує збереженню або призводить до деградації чи зміни її первісного стану, у тому числі:
рубки головного користування та прохідні рубки;
засмічення та забруднення території Пам'ятки природи, влаштування сміттєзвалищ;
будь-яке порушення ґрунтового покриву на території Пам'ятки природи;
порушення гідрологічного режиму території;
види діяльності, що призводять або можуть призвести до пошкодження або знищення рослин;
збір рідкісних та занесених до Червоної книги України видів рослин, їх квітів та плодів;
знищення і пошкодження окремих дерев, чагарників, трав'яної рослинності;
використання земельних ділянок не за цільовим призначенням;
передача у господарське використання окремих ділянок;
надання земельних ділянок під забудову;
проїзд усіх видів транспорту поза дорогами загального користування, за винятком технологічного і службового транспорту Землекористувача під час виконання ними службових обов'язків;
організація стоянок автотранспорту, розведення вогнищ;
будь-яке будівництво споруд, шляхів, лінійних та інших об'єктів транспорту і зв'язку, не пов'язане з охороною території Пам'ятки природи;
інші види робіт, що можуть призвести до порушення природних зв'язків і ходу природних процесів, втрати наукової, естетичної цінності природного комплексу, що охороняється.
3.2. На території Пам'ятки природи дозволяється в установленому порядку:
науково-дослідна, еколого-освітня, обмежена господарська та інша діяльність, що не суперечить меті та завданням Пам'ятки природи і проводиться з додержанням встановленого цим Положенням режиму території;
збереження і відтворення природних комплексів та об'єктів Пам'ятки природи.
3.3. Спеціальне використання природних ресурсів у межах території Пам'ятки природи здійснюється на підставі дозволів, виданих уповноваженими на те органами державної влади, у порядку, передбаченому законодавством, у межах лімітів, установлених Мінприроди.
3.4. Пам'ятки природи охороняється Землекористувачем і утримується на його кошти.
3.5. Забезпечення режиму охорони території земельних ділянок у межах Пам'ятки природи здійснюється Землекористувачем.
3.6. На Землекористувача у межах Пам'ятки природи оформляється охоронне зобов'язання щодо додержання встановленого режиму території.
У разі зміни форми власності на землю, на якій розташована Пам'ятка природи, Землекористувача або його назви, Землекористувач зобов'язаний повідомити про це орган виконавчої влади у галузі охорони навколишнього природного середовища з метою переоформлення охоронного зобов'язання.
3.7. Режим охорони території Пам'ятки природи враховується при розробці регіональних та інших планів, проектів будівництва, схем з розвитку, землевпорядкуванні тощо.
3.8. Державний контроль за додержанням режиму території Пам'ятки природи здійснюється Державною екологічною інспекцією України.
3.9. Громадський контроль за додержанням режиму охорони території Пам'ятки природи здійснюється громадськими інспекторами з охорони довкілля.

4. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА

4.1. Порушення законодавства України про охорону навколишнього природного середовища у межах Пам'ятки природи тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільну або кримінальну відповідальність згідно із законодавством України.

5. ЗМІНА МЕЖ, КАТЕГОРІЇ ТА СКАСУВАННЯ СТАТУСУ

5.1. Зміна меж, категорії та скасування статусу Пам'ятки природи проводяться відповідно до законодавства України про охорону навколишнього природного середовища.
Директор Департаменту
заповідної справи
В. Канцурак
( Текст взято з сайту Мінприроди України http://www.menr.gov.ua/ )