ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
ЛИСТ
12.04.2013 № 1-7.2-5/1927
Міністерство доходів і зборів України

Щодо митного оформлення рибної продукції

( В доповнення до Листа див. Лист Державного агентства рибного господарства № 2-7.2-5/2410 від 08.05.2013 (v2410818-13) , Лист Міністерства доходів і зборів № 99-24/1-01-10/1509 від 04.06.2013 (v1509810-13) )
Згідно з внесенням змін до статті 10 Закону України "Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них" (486-15) Законом України від 16.10.2012 № 5462-VI (5462-17) щодо застосування документа, який підтверджує законність вилучення водних біоресурсів із середовища їх існування або аналогічного документа, підтвердженого компетентним органом іноземної держави, Державне агентство рибного господарства України повідомляє наступне.
З метою врегулювання питання щодо форми та змісту документа, яким буде супроводжуватись імпортна митного оформлення, Держрибагентство України звернулось до Міністерства закордонних справ України з проханням здійснити відповідні запити до країн, що експортують рибну продукцію до України. Крім того, у зв'язку із численними зверненнями імпортерів риби та інших водних біоресурсів та харчової продукції відбувалось листування з компетентними органами окремих країн-постачальників продукції на ринок України.
Оскільки конкретна форма аналогічного документа Законом України не визначена, у листуванні з компетентними органами іноземних держав наголос робився на тому, що форма документа може бути довільною, але відомості, зазначені в ньому, мають максимально відповідати відомостям, передбаченим формою, що затверджена наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 482 (z1437-12) "Про затвердження форм підтвердження законності вилучення водних біоресурсів", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27.08.2012 за № 1437/21749. Зазначене застереження зроблено з огляду на те, що українські переробники - експортери, які постачають продукцію на ринок ЄС, мають додавати до документа про переробку копії підтверджень (сертифікатів про вилов), які, у свою чергу, мають максимально відповідати вимогам ЄС.
За результатами опрацювання даного питання, Держрибагентством України отримано з низки країн (Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії, Республіка Аргентина, Японія, Республіка Сенегал, Республіка Хорватія, Нова Зеландія, Сполучені Штати Америки, Канада) зразки документів, якими буде супроводжуватись рибна продукція, що імпортується до України (копії додаються).
Під час візиту до України Міністра рибного господарства та прибережних справ Норвегії (8-10 квітня 2013 р.) погоджено форму підтвердження законності вилучення водних біоресурсів (сертифіката вилову), яким будуть супроводжуватись з 1 травня 2013 року вантажі риби та морепродуктів, що постачаються з Норвегії. Відмінність від сертифіката ЄС у даному випадку полягає у назві документа (тобто на ньому спеціально зазначено, що він призначений для експорту до України) та розташуванні окремих "боксів", а також у тому, що сертифікат видається у електронному вигляді (як і сертифікат США). Відтермінування введення саме цієї форми документа пов'язано з необхідністю врахувати зміни в електронній базі даних. До цього часу вантажі з Норвегії супроводжуватимуться сертифікатами на вилов, які видаються для експорту до ЄС.
За формою та певною мірою за змістом відрізняються від установлених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 482 (z1437-12) форм зразки документів, які видаються компетентними органами США та Нової Зеландії, за формою - зразки, що видаються Аргентиною.
Форми документів, що видаються компетентними органами США та Нової Зеландії, погоджені з ЄС (Регламент ЄС від 29.01.2010 № 86/2010) і змінюються у поточному режимі за погодженням з Єврокомісією. Згадані зміни торкаються у першу чергу того, що деякі держави вже досить далеко просунулись у запровадженні електронного урядування та не використовують "мокрі" печатки та особисті підписи відповідальних осіб під час засвідчення документів (наприклад, США, Норвегія). В той же час вони виконують основну функцію зазначеного документа, а саме засвідчення країною походження товару (державою прапора) законність вилучення водних біоресурсів із середовища його існування.
Заповнення та видача документів у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії та деяких інших країнах також здійснюється в електронному режимі на спеціальних сайтах.
Що стосується решти країн, то їх поінформовано, що експортери мають подавати під час оформлення вантажу або Підтвердження законності вилучення водних біоресурсів, або аналог документа, який вже видається ними для здійснення експорту до ЄС з максимально можливим врахуванням вимог щодо змісту інформації, що міститься у ньому.
Просимо взяти до уваги, що чинними також під час ввезення на митну територію України лишаються документи, що засвідчують законність вилучення водних біоресурсів, які ухвалено міжнародними організаціями, членом яких є Україна, зокрема форми реєстрації уловів (реекспорту) антарктичного та патагонського іклачів (ККАМЛР; остання версія зразка документа додається).
Просимо поширити зазначену інформацію серед митних постів для використання при здійсненні митного оформлення.
У випадку виникнення додаткових питань щодо форми та змісту документів, що підтверджують законність вилучення водних біоресурсів, Держрибагентство України готове надати необхідну інформацію.
Голова
B.C. Дроник
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua
( Додатки не наводяться )