Угода

між Міністерством закордонних справ України та Міністерством закордонних справ Російської Федерації про співробітництво в галузі архівів

17 лютого 1998 року
Міністерство закордонних справ України та Міністерство закордонних справ Російської Федерації, далі "Сторони",
беручи до уваги дух дружби, співробітництва та партнерства між Україною та Російською Федерацією,
виходячи з прагнення розширювати в Україні та в Російській Федерації знання в галузі історії дружніх відносин між двома країнами та сприяти зміцненню довіри між ними,
вважаючи, що одним з найкращих засобів досягнення в цьому позитивного результату є полегшення доступу до архівних документів, зокрема до документів зовнішньополітичних архівів,
визнаючи значущість архівів (та бібліотечних фондів), які вони мають,
бажаючи розвивати взаємовигідне співробітництво в галузі архівної справи,
а також в розвиток статті 5 Протоколу про консультації та співробітництво між Міністерством закордонних справ України та Міністерством закордонних справ Російської Федерації від 26 липня 1995 року (643_064) ,
домовились про нижченаведене:

Стаття 1

Сторони будуть розвивати співробітництво між архівними підрозділами їхніх зовнішньополітичних відомств на основі взаємності у тісній взаємодії з державними архівними службами своїх країн та відповідно до національного законодавства.

Стаття 2

Сторони будуть проводити регулярний обмін інформацією про наявність відкритих для доступу дослідників дипломатичних документів в їх архівах та про порядок доступу вчених до архівної документації.

Стаття 3

Сторони будуть співробітничати та надавати одна одній сприяння у виявленні та копіюванні архівних документів з тематики, що цікавить іншу Сторону. Фінансові витрати на проведення таких робіт будуть відшкодовуватися за рахунок Сторони, на прохання якої вони проводяться.
Копії текстів міжнародних договорів РРФСР та СРСР, які має Архів зовнішньої політики Російської Федерації, будуть надаватися на запит Історико-архівного управління МЗС України безкоштовно за взаємною домовленістю.
В рівній мірі копії текстів міжнародних договорів України, підписаних до 1924 року, які має Українська Сторона, будуть надаватися на запит Історико-документального департаменту МЗС Росії безкоштовно за взаємною домовленістю.

Стаття 4

Сторони будуть обмінюватися на взаємній основі наявною у них архівознавчою, науково-методичною та довідковою літературою з архівних питань, а також публікаціями архівних документів.

Стаття 5

Сторони будуть сприяти виявленню у своїх архівах документів з історії іншої країни, а також обмінюватися копіями цих документів на основі взаємності або використовуючи іншу договірну форму компенсації витрат.

Стаття 6

Сторони будуть розвивати й вдосконалювати обмін досвідом в архівній (та бібліотечній) справі і проводити консультації спеціалістів-архівістів (та бібліотекарів).
Конкретні умови проведення таких консультацій будуть визначатися за домовленістю між Сторонами.

Стаття 7

Сторони будуть здійснювати спільні публікації архівних документів та організовувати документальні виставки з історії відносин між їхніми країнами. Фінансові та інші умови такого співробітництва визначаються відповідними домовленостями.

Стаття 8

Сторони будуть консультуватися по дипломатичних каналах у випадках, коли офіційні публікації архівних дипломатичних документів з питань двосторонніх відносин можуть зачіпати інтереси однієї з них.

Стаття 9

Ця Угода набуває чинності від дня підписання, діє протягом п'яти років і буде автоматично продовжуватися на наступні п'ять років, якщо жодна із Сторін не повідомить іншій Стороні про свій намір припинити її дію не пізніше ніж за шість місяців до закінчення строку дії Угоди.
Вчинено у м. Києві 17 лютого 1998 року у двох дійсних примірниках, кожний українською та російською мовами, причому обидва тексти є автентичні.
За Міністерство закордонних За Міністерство закордонних справ України справ Російської Федерації В. Хандогій Ю. Дубінін
Збірник "Україна - Росія. 1990 - 2000 рр."