НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ
РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ЕНЕРГЕТИКИ
ПОСТАНОВА
04.07.2013 № 817

Про відмову ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "РЕГІОНАЛЬНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ 1" у видачі ліцензії з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, на засіданні Комісії, яке проводилось у формі відкритого слухання (на виконання постанови Окружного адміністративного суду міста Києва від 23.04.2013) 04.07.2013, розглянула питання про видачу ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "РЕГІОНАЛЬНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ 1" ліцензії з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами.
На підставі поданих заявником документів Комісією встановлено таке.
Відповідно до пункту 2.1. Інструкції про порядок видачі ліцензій Національною комісією регулювання електроенергетики на здійснення окремих видів підприємницької діяльності (z0738-99) (далі - Інструкція), затвердженої постановою НКРЕ від 06.10.1999 № 1305 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 28.10.1999 за № 738/4031, НКРЕ видає ліцензії окремо на кожний вид діяльності.
Відповідно до пунктів 2.2 - 2.6 Інструкції (z0738-99) , для отримання ліцензії на кожний вид діяльності суб'єкт підприємницької діяльності подає до НКРЕ заяву за встановленою формою (додаток 1). Заява подається керівником юридичної особи, громадянином-підприємцем або представником суб'єкта підприємницької діяльності, повноваження якого засвідчується в установленому порядку. До заяви додаються документи згідно з Переліком документів на певний вид підприємницької діяльності (додатки 2 - 7, 24, 25).
Перелік документів, що має додаватися до заяви про видачу ліцензії з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами (далі - Перелік), визначено додатком 4 до Інструкції (z0738-99) .
Згідно з пунктом 2.13 Інструкції (z0738-99) , у видачі ліцензії може бути відмовлено рішенням НКРЕ у разі неможливості здійснення заявником даного виду підприємницької діяльності відповідно до ліцензійних умов.
При цьому, Умови та Правила здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами (z0408-96) (далі - Умови та Правила) затверджені постановою НКРЕ 13.06.1996 р. № 15 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 26 липня 1996 р. за № 408/1433.
Згідно з пунктом 2.2. Умов та Правил (z0408-96) , здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами можливе при виконанні такої умови: ліцензіат має право здійснювати ліцензовану діяльність лише на території здійснення ліцензованої діяльності.
Відповідно до пункту 1.4. Умов та Правил (z0408-96) , ліцензована діяльність - підприємницька діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами, на здійснення якої ліцензіат отримав право від НКРЕ.
При цьому, територія здійснення ліцензованої діяльності - територія адміністративно-територіальної одиниці, де розташовані місцеві (локальні) електричні мережі, що перебувають у власності ліцензіата, яку ліцензіат погоджує з центральним органом виконавчої влади, що здійснює управління в електроенергетиці, указується ліцензіатом в описі за формою, наведеною в додатку до Умов та Правил (z0408-96) , і затверджується НКРЕ в установленому порядку. Якщо на території адміністративно-територіальної одиниці розташовані електричні мережі інших ліцензіатів, то територія здійснення ліцензованої діяльності кожного з цих ліцензіатів визначається відповідно до території розташування об'єктів електроенергетики, що перебувають у власності ліцензіата.
Згідно зі статтею 1 Закону України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) :
місцева (локальна) електрична мережа - приєднана електрична мережа, призначена для передачі електричної енергії від магістральної електричної мережі до споживача;
магістральна електрична мережа - електрична мережа, призначена для передачі електричної енергії від виробника до пунктів підключення місцевих (локальних) мереж;
технологічні електричні мережі - сукупність електроустановок з усією інфраструктурою, у тому числі внутрішньобудинкові електричні мережі, системи автоматики, захисту, управління, регулювання та зв'язку, що призначені для перетворення, передачі та/або розподілу електричної енергії, що належать основному споживачу і використовуються для передачі електричної енергії для власного споживання та/або субспоживачам, а також для транзиту електричної енергії в мережі електропередавальної організації.
Таким чином, основною вимогою для здійснення ліцензованої діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами є наявність у власності ліцензіата саме місцевих (локальних) електромереж.
При цьому, Опис території здійснення ліцензованої діяльності, доданий до заяви ТОВ "РЕК 1" від 23.10.2012 № ЛЕ-160/12, свідчить про те, що Товариство має у власності 17 підстанцій 10/0,4 кВ, КЛ 10 кВ - 8,85 км, КЛ - 0,4 кВ - 2,73 км, ПЛ 0,4 кВ - 21,56 км, які межують з електричними мережами ПАТ "Київобленерго" та абонентськими електроустановками споживачів, про що свідчать і надані Товариством копії актів розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін, також додані до заяви Товариства.
Отже, з документів, поданих заявником, вбачається, що електричні мережі, які перебувають у власності Товариства, є технологічними електричними мережами, а не місцевими (локальними) електричними мережами, як того вимагають Умови та Правила (z0408-96) , що в свою чергу виключає можливість здійснення Товариством підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами відповідно до Ліцензійних умов та є підставою для відмови у видачі ліцензії відповідно до пункту 2.13 Інструкції (z0738-99) .
Також зазначаємо, що питання використання технологічних електричних мереж врегульовано Законом України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) , згідно зі статтею 26 якого споживач (власник мереж, які використовуються для передачі електричної енергії іншим суб'єктам господарювання, населенню) зобов'язаний укласти з електропередавальною організацією, яка здійснює ліцензовану діяльність на закріпленій території, договір про спільне використання технологічних електричних мереж.
Крім того, пунктом 1.7 Правил користування електричною енергією (z0417-96) (далі - Правила), затверджених постановою НКРЕ від 31.07.1996 № 28 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 02.08.1996 за № 417/1442, визначено, що у разі використання технологічних електричних мереж електропередавальною організацією відносини між власником цих мереж та електропередавальною організацією, у тому числі їх взаємна відповідальність, регулюються договором про спільне використання технологічних електричних мереж, що укладається між ними на основі типового договору (додаток 2 до Правил).
Згідно з повноваженнями, наданими Законом України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) , Указом Президента України від 23.11.2011 № 1059 (1059/2011) "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики", Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, ПОСТАНОВЛЯЄ:
Відмовити ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "РЕГІОНАЛЬНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ 1" (код ЄДРПОУ 35231900, Київська обл., м. Сквира, вул. Київська, буд. 36, офіс 3) у видачі ліцензії на право провадження діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами у зв’язку з неможливістю здійснення заявником даного виду підприємницької діяльності відповідно до ліцензійних умов.
Голова Комісії
С. Тітенко