ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ
Л И С Т
N 5627/7/15-1216 від 20.04.2000
м.Київ

Щодо порядку взяття на податковий облік профспілкових організацій

У зв'язку з численними зверненнями державних податкових органів, платників податків - профспілкових організацій, у тому числі платників податків - первинних профспілкових організацій Державна податкова адміністрація України та Федерація профспілок України повідомляють наступне.
Відповідно до ст. 16 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (1045-14) профспілки, їх організаційні ланки набувають статусу юридичної особи з моменту реєстрації всеукраїнських та іншого статусу профспілок.
До законодавчого та нормативно-правового врегулювання:
1. Всеукраїнські профспілки та профспілки іншого статусу для взяття на облік у податкових органах за місцезнаходженням подають такі документи:
а) нотаріально завірену копію статуту всеукраїнської або іншого статусу профспілки;
б) копію свідоцтва про реєстрацію Міністерством юстиції України або його відповідним органом;
в) копію довідки про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ);
г) заяву за ф. 1-ОПП.
Звертаємо увагу на те, що профспілки та їх об'єднання згідно зі ст. 35 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (1045-14) можуть здійснювати господарську та фінансову діяльність шляхом створення в установленому законодавством порядку підприємств, установ або організацій зі статусом юридичної особи, формувати відповідні фонди, кредитні спілки.
2. Організаційні ланки всеукраїнських та іншого статусу профспілок (за винятком первинних профспілкових організацій, які не мають звільнених членів виборних профспілкових органів) для взяття на облік у податкових органах за місцезнаходженням подають такі документи:
а) копію статуту всеукраїнської або іншого статусу профспілки, зареєстрованого Міністерством юстиції або його відповідним органом, завірену вищестоящим профспілковим органом;
б) нотаріально завірену копію свідоцтва про реєстрацію всеукраїнської або іншого статусу профспілки;
в) копію довідки податкового органу про реєстрацію всеукраїнської або іншого статусу профспілки як неприбуткової організації за ф. 4-ОПП;
г) копію довідки про включення до ЄДРПОУ;
д) заяву за ф. 1-ОПП.
3. Первинні профспілкові організації, які не мають звільнених членів виборних профспілкових органів, у разі необхідності відкриття рахунку в установі банку, для взяття на податковий облік подають такі документи:
а) копію свідоцтва про реєстрацію всеукраїнської або іншого статусу профспілки, до складу якої вона входить, завірену вищестоящим профспілковим органом;
б) копію довідки податкового органу про реєстрацію вищестоящої профспілки як неприбуткової організації за ф. 4-ОПП;
в) заяву за ф. 1-ОПП.
Для ідентифікації цієї категорії первинних профспілкових організацій податкові органи використовують реєстраційні (облікові) номери з Тимчасового реєстру Державної податкової адміністрації України.
Профспілки та їх організаційні ланки після взяття на облік податковим органом для включення в реєстр неприбуткових організацій додатково подають заяву за ф. 1-РН.
Первинні профспілкові організації, що не мають звільнених членів виборних профспілкових органів та не отримують доходів, які є об'єктом оподаткування, звітують за наслідками діяльності за податковий рік. Довідка про виплачені доходи фізичним особам за ф. 8-ДР також подається один раз на рік.
Порядок подання звітності профспілками та їх організаційними ланками, за винятком первинних профспілкових організацій, які не мають звільнених членів виборних профспілкових органів, залишається відповідно до законодавства України та нормативно-правових документів Державної податкової адміністрації України.
Державна податкова адміністрація України
N 5627/7/15-1216 від 20.04.2000
Федерація профспілок України
N 13-22-671 від 20.04.2000
"Вісник податкової служби України", N 17/18, 2000 р.