УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
НАЦІОНАЛЬНЕ АГЕНТСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЕНЕРГЕТИЧНИХ РЕСУРСІВ
Н А К А З
01.12.2010 N 151
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 грудня 2010 р.
за N 1302/18597
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі N 436 (z1055-13) від 07.05.2013 )

Про затвердження Порядку конкурсного відбору енергоефективних проектів для їх державної підтримки у 2010 році за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою "Державна підтримка заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів"

Відповідно до пунктів 5, 8 Порядку використання у 2010 році коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2010 року N 702 (702-2010-п) , з метою проведення конкурсного відбору енергоефективних проектів для їх державної підтримки у 2010 році за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою "Державна підтримка заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів", НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок конкурсного відбору енергоефективних проектів для їх державної підтримки у 2010 році за рахунок коштів передбачених у державному бюджеті за програмою "Державна підтримка заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів", що додається.
2. Затвердити форму договору про компенсацію відсоткової ставки за кредитами, залученими суб'єктами господарювання для фінансування заходів з енергозбереження, що додається (z1303-10) .
3. Департаменту нормативно-правового забезпечення (Казловцева О.А.) у встановленому порядку подати наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Перший заступник Голови
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державного комітету України
з питань регуляторної політики
та підприємництва
Міністр економіки України
Міністр фінансів України
В.Григоровський
М.Бродський
В.П.Цушко
Ф.О.Ярошенко

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Національного
агентства України з питань
забезпечення ефективного
використання енергетичних
ресурсів
01.12.2010  N 151
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 грудня 2010 р.
за N 1302/18597

ПОРЯДОК

конкурсного відбору енергоефективних проектів для їх державної підтримки у 2010 році за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою "Державна підтримка заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів"

1. Цей Порядок визначає механізм проведення конкурсного відбору енергоефективних проектів, зокрема тих, що пов'язані зі зменшенням обсягів споживання природного газу, державна підтримка яких здійснюватиметься за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою "Державна підтримка заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів" (далі - Конкурс).
2. Оголошення про проведення конкурсу розміщується НАЕР у засобах масової інформації, зокрема в газеті "Урядовий кур'єр" і на офіційному веб-сайті НАЕР.
3. Відбір енергоефективних проектів здійснюється Конкурсною комісією (далі - Комісія), до складу якої входять по одному представнику від НАЕР, Мінфіну, Мінекономіки, Мінпромполітики, Мінпаливенерго, Мінрегіонбуду, Мінжитлокомунгоспу, які займають посади не нижче рівня директора департаменту, та один представник від Національної академії наук.
Комісію очолює Голова НАЕР.
Склад Комісії затверджується наказом НАЕР.
4. Комісія проводить засідання у міру надходження заявок на участь у Конкурсі, але не рідше одного разу на місяць.
5. Голова Комісії визначає дату, час і місце проведення засідання Комісії для розгляду заявок, поданих на Конкурс, не пізніше ніж за п'ять робочих днів до дати проведення засідання Комісії.
6. Голова Комісії залучає в разі потреби до роботи Комісії представників заінтересованих міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та наукових установ (за погодженням з їх керівниками) для розгляду питань, що належать до їх компетенції.
7. Інформаційне та організаційне забезпечення роботи Комісії здійснює НАЕР.
8. До участі в Конкурсі не допускаються суб'єкти господарювання, що визнані банкрутами, проти яких порушено справу про банкрутство, що перебувають у стані ліквідації, санації, реорганізації, мають заборгованість зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) до державного і місцевих бюджетів та Пенсійного фонду України; одержують або одержали для реалізації енергоефективного проекту, поданого на Конкурс, фінансову підтримку за іншими бюджетними програмами та (або) кошти міжнародних фінансових організацій; звільнені від сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) у рамках реалізації енергоефективного проекту, поданого на Конкурс.
Відсутність зазначених в абзаці першому цього пункту підстав підтверджується наданням суб'єктами господарювання до Комісії таких документів:
довідки Державного департаменту з питань банкрутства про те, що стосовно позичальника не порушено провадження у справі про банкрутство, не визнано його банкрутом, а також про те, що він не перебуває у процедурі банкрутства;
довідки з органів державної податкової служби та Пенсійного фонду України про відсутність у суб'єкта господарювання заборгованості з податків і зборів (обов'язкових платежів) до державного і місцевих бюджетів та Пенсійного фонду України;
довідки, складеної суб'єктом господарювання у довільній формі, про те, що він не одержував і не одержує фінансову підтримку за іншими бюджетними програмами та (або) кошти міжнародних фінансових організацій для реалізації енергоефективного проекту, та інформацію щодо звільнення від сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) у рамках реалізації енергоефективного проекту, поданого на Конкурс.
9. До участі в Конкурсі допускаються суб'єкти господарювання, які залучили у 2010 році кредити у національній валюті для реалізації енергоефективних проектів, зокрема тих, що пов'язані зі зменшенням обсягів споживання природного газу (далі - позичальники).
10. Для участі в Конкурсі позичальники подають до НАЕР заявку за формою згідно з додатком, до якої додаються по два примірники таких документів:
нотаріально засвідчена копія кредитного договору;
довідка фінансової установи про надання позичальнику кредиту;
довідка-розрахунок фінансової установи про розмір та строк сплати суми відсоткових ставок за користування кредитами;
бізнес-план енергоефективного проекту з обов'язковим визначенням планового обсягу прибутку на стадії реалізації проекту його короткий опис із переліком заходів, для здійснення яких залучено кредит.
11. Документи, що подаються позичальниками, складаються українською мовою. Документи, які стосуються діяльності позичальника, підписуються керівником та головним бухгалтером і скріплюються печаткою.
Керівник позичальника забезпечує надання достовірної інформації, що міститься у поданих документах.
12. НАЕР проводить перевірку комплектності та змісту пакета документів, наведених у пункті 10 цього Порядку, та, у разі якщо він є повним, оформленим належним чином та за своїм змістом відповідає вимогам цього Порядку, реєструє заявку в спеціальному журналі.
13. Якщо позичальник подав неповний комплект документів або оформлений неналежним чином, НАЕР протягом двох робочих днів відмовляє у реєстрації поданої заявки вмотивованою письмовою відповіддю позичальнику. У разі усунення недоліків, які стали підставою для відмови, позичальник має право повторно подати відповідні документи до НАЕР.
14. НАЕР не пізніше ніж за п'ять робочих днів до засідання Комісії розсилає її членам копії заявок, короткий опис енергоефективного проекту, бізнес-план енергоефективного проекту, висновок НАЕР про підтвердження енергоефективності проекту відповідно до критеріїв, визначених пунктом 15 цього Порядку.
15. Комісія на своєму засіданні розглядає та надає оцінку поданим енергоефективним проектам, які розподіляються за такими категоріями:
а) проекти з виробництва енергоефективного обладнання - відповідно до таких критеріїв: зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів на одиницю виробленої за допомогою енергоефективного обладнання продукції (наданих послуг) встановленої якості порівняно з відповідними показниками цього обладнання до реконструкції/модернізації виробництва (для нового виробництва - порівняно з показниками аналогічного обладнання) становить (0 - 5 балів):
5 - 20% і більше;
4 - від 15% до 20%;
3 - від 10% до 15%;
2 - від 5% до 10%;
1 - до 5%;
0 - використання виробленого обладнання не забезпечує зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів;
зменшення обсягу викидів забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище становить (0-3 бали):
3 - 20% і більше;
2 - від 15% до 20%;
1 - від 10% до 15%;
0 - 10% і менше;
дотримання початкових термінів реалізації проекту (0 або 3 бали):
3 - терміни дотримуються;
0 - терміни не дотримуються, у зв'язку з чим пролонгуються кредитні угоди;
б) проекти по зниженню енергоємності виробництва продукції кінцевого споживання - відповідно до таких критеріїв:
зниження енергоємності виробництва одиниці відповідної продукції (надання послуг) встановленої якості в натуральному виразі порівняно з відповідними показниками, що діяли в 2008 році (до реконструкції/модернізації, а для нового виробництва - порівняно з показниками аналогічного виробництва) становить (0 - 5 балів):
5 - 20% і більше;
4 - від 15% до 20%;
3 - від 10% до 15%;
2 - від 5% до 10%;
1 - до 5%;
0 - проект не передбачає зниження енергоємності виробництва (надання послуг) встановленої якості в натуральному виразі одиниці продукції кінцевого споживання;
зменшення обсягу викидів забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище становить (0-3 бали):
3 - 20% і більше;
2 - від 15% до 20%;
1 - від 10% до 15%;
0 - 10% і менше;
дотримання початкових термінів реалізації проекту (0 або 3 бали):
3 - терміни дотримуються;
0 - терміни не дотримуються, у зв'язку з чим пролонгуються кредитні угоди;
в) проекти, за якими використовуються альтернативні види палива та альтернативні (відновлювані) джерела енергії:
частка заміщення горючих корисних копалин загальнодержавного призначення, крім торфу та газу (метану) вугільних родовищ (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 грудня 1994 року N 827 (827-94-п) "Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення"), альтернативними видами палива та альтернативними (відновлюваними) джерелами енергії у перерахунку на виробництво 1 МВт електричної енергії становить (0 - 3 бали):
3 - 80% або більше;
2 - від 50% до 80%;
1 - до 50%;
0 - проектом не передбачено використання альтернативних видів палива та альтернативних (відновлюваних) джерел енергії;
зменшення обсягу викидів забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище становить (0-3 бали):
3 - 20% і більше;
2 - від 15% до 20%;
1 - від 10% до 15%;
0 - 10% і менше;
дотримання початкових термінів реалізації проекту (0 або 3 бали):
3 - терміни дотримуються;
0 - терміни не дотримуються, у зв'язку з чим пролонгуються кредитні угоди.
У разі набрання енергоефективними проектами однакової кількості балів перевага надається проекту, який набрав більшу кількість балів за першим критерієм.
У разі участі в Конкурсі у межах однієї категорії одного енергоефективного проекту державна підтримка для реалізації останнього буде надана за умови набрання ним кількості балів більше нуля за першим критерієм.
16. Комісія шляхом голосування оцінює проекти і ухвалює попередні висновки щодо доцільності надання державної підтримки для реалізації енергоефективних проектів, які отримали найбільшу кількість балів, із зазначенням її обсягу.
17. Попередні висновки Комісії НАЕР протягом двох робочих днів з дня проведення Конкурсу подає комісії з координації здійснення заходів, пов'язаних з реалізацією інвестиційних проектів.
На підставі пропозицій та рекомендацій комісії з координації здійснення заходів, пов'язаних з реалізацією інвестиційних проектів, Комісія приймає остаточне рішення щодо надання державної підтримки для реалізації енергоефективних проектів із зазначенням її обсягу і оформлює протокол, який підписується усіма членами Комісії, присутніми на засіданні, із зазначенням їх позиції.
18. Рішення Комісії приймається на її засіданні за умови присутності не менше двох третин її загального складу.
Рішення Комісії вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів голос Голови Комісії при прийнятті рішення є вирішальним.
19. НАЕР протягом двох робочих днів після прийняття рішення Комісією письмово повідомляє про результати Конкурсу членів Комісії та всіх його учасників.
Директор Департаменту
нормативно-правового
забезпечення
О.Казловцева

Додаток
до Порядку конкурсного
відбору енергоефективних
проектів для їх державної
підтримки у 2010 році
за рахунок коштів,
передбачених у державному
бюджеті за програмою
"Державна підтримка заходів
з енергозбереження через
механізм здешевлення
кредитів"

ЗАЯВКА

на участь у конкурсному відборі енергоефективних проектів для їх державної підтримки у 2010 році за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою "Державна підтримка заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів"

__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
              (найменування суб'єкта господарювання)
з метою отримання компенсації сплачених у ________ році  відсотків
за    кредитом, залученим для реалізації енергоефективного проекту
__________________________________________________________________
_________________________________________________________________,
                         (назва проекту)
просить допустити до участі у Конкурсі та розглянути на конкурсній
основі комплект документів (додається) для отримання компенсації у
сумі _____________________________________________________________
                      (сума цифрами та словами)
Розмір відсоткової ставки за залученим кредитом становить ____ %.
Додаток: _________________________________________________________
 ____________     ____________       ___________________________
   (посада)         (підпис)             (прізвище, ініціали)
 _____________ 20___ року