МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
НАКАЗ
31.05.2013 № 532
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
26 червня 2013 р. 
за № 1067/23599

Про затвердження Положення про музей органів внутрішніх справ та вищих навчальних закладів МВС України

Відповідно до Закону України "Про музеї та музейну справу" (249/95-ВР) , пункту 9 Положення про Міністерство внутрішніх справ України (383/2011) , затвердженого Указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 383, з метою розвитку в працівників органів внутрішніх справ високих морально-етичних, професійних якостей, високого рівня правової культури, поваги до закону, службової та виконавської дисципліни, створення позитивного іміджу працівника міліції, а також підвищення ролі музеїв як центрів дослідження, збереження та експонування історичних, бойових і службових реліквій, предметів і матеріалів, що розкривають героїчність професії працівника органів внутрішніх справ, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про музей органів внутрішніх справ та вищих навчальних закладів МВС України, що додається.
2. Начальникові Департаменту кадрового забезпечення МВС України Диваку М.М., начальникам головних управлінь, управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на транспорті, ректорам вищих навчальних закладів, командувачу внутрішніх військ МВС України:
2.1. Активізувати діяльність з розвитку музейної справи в системі МВС України, забезпечити доступ особового складу органів, підрозділів і установ системи МВС України, інших громадян до ознайомлення з експонатами і музейними матеріалами, що відображають історію і сучасну діяльність органів охорони правопорядку.
2.2. Провести аналіз діяльності музеїв, що перебувають у безпосередньому підпорядкуванні органів, підрозділів і установ МВС України, привести документальну базу музеїв у відповідність до Положення про музей органів внутрішніх справ та вищих навчальних закладів МВС України, затвердженого цим наказом, розробити і реалізувати комплекс заходів щодо підвищення ефективності їх роботи та зміцнення матеріально-технічної бази.
2.3. Використовувати різноманітні форми і методи роботи з пропаганди музейних цінностей, що сприяють підвищенню інтересу в особового складу до історичних, бойових і трудових реліквій, предметів і матеріалів, що розкривають почесність служби працівника органів внутрішніх справ.
2.4. Сприяти комплектуванню штату музеїв кадрами, які мають професійну освіту.
2.5. Здійснювати творчу взаємодію з регіональними та муніципальними музеями з метою обміну досвідом.
3. Департаменту кадрового забезпечення (Дивак М.М.) забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра - керівника апарату Лекаря С.І.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр
генерал внутрішньої
служби України
В.Ю. Захарченко
ПОГОДЖЕНО:
Міністр культури України
Голова Профспілки атестованих працівників
органів внутрішніх справ України
Л.М. Новохатько
А.С. Онищук
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Наказ МВС України 
31.05.2013 № 532
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
26 червня 2013 р. 
за № 1067/23599

ПОЛОЖЕННЯ

про музей органів внутрішніх справ та вищих навчальних закладів МВС України

І. Загальні положення

1.1. Це Положення регламентує діяльність музеїв, що діють у складі організацій та навчальних закладів в системі МВС України.
1.2. Музей органів внутрішніх справ - це заклад, що діє у складі організацій та навчальних закладів в системі МВС України, який здійснює збереження, вивчення та використання музейних експонатів, пам'яток і матеріалів, які розкривають історію органів внутрішніх справ, форми і методи їх роботи в боротьбі зі злочинністю та захист прав і свобод громадян, висвітлюють особливості правоохоронної діяльності.
1.3. Музей здійснює свою наукову та іншу діяльність відповідно до законодавства України з урахуванням наявних фінансових і господарських ресурсів.
1.4. Музей діє відповідно до положення, яке розробляється відповідно до цього Положення та чинного законодавства України, погодженого з відповідними підрозділами кадрового, фінансового та юридичного забезпечення і затвердженого начальниками організацій та навчальних закладів в системі МВС України, у складі яких він діє.
1.5. Музей взаємодіє з державними, науковими, громадськими та іншими заінтересованими закладами і установами.
1.6. Оригінальні пам'ятки історії, культури і природи, які мають наукову, історичну, художню чи іншу культурну цінність та зберігаються у фондах музею, входять до складу Музейного фонду України та підлягають обліку в порядку, установленому законодавством України.
1.7. Про підсумки своєї роботи музеї звітують кожного року до 15 січня Департаменту кадрового забезпечення МВС України.
1.8. В архіві музею збираються і зберігаються плани роботи і звіти про виконання, протоколи засідань вченої, навчально-методичної, художньої рад, фондово-експертної комісії, рукописи науково-дослідних робіт, тематичні експозиційні плани, матеріали архітектурно-художніх рішень, інша проектна документація, тексти лекцій-екскурсій, методичних посібників і рекомендації до формування фондових та експозиційних матеріалів, звіти про науково - пошукові експедиції та відрядження, заповнені книги відгуків відвідувачів, інші документи і матеріали, які створюються та нагромаджуються за час роботи музею і мають фахову та наукову цінність.
1.9. У роботі музею має здійснюватися: вивчення і застосування міжнародного досвіду організації і зміст музейної роботи, установлення і розвиток взаємовигідних наукових та ділових зв'язків із закордонними музеями, організаціями і приватними колекціями; участь у роботі Українського комітету Міжнародної ради музеїв, Міжнародної поліцейської асоціації; підготовка і проведення семінарів керівників споріднених музеїв зарубіжних країн, обмін із ними досвідом роботи, матеріалами і тематичними виставками, співпраця в підготовленні і виданні збірників наукових праць; організація відповідно до взаємної домовленості між спорідненими музеями та іншими установами виставок спецзасобів, нагород та інших специфічних пам'яток; листування і обмін експонатами з музеями відповідної тематики і колекціонерами інших країн, які здійснюються на підставі документів відомчого та загальнодержавного рівнів.
1.10. Фінансове та матеріально-технічне забезпечення музею здійснюється за рахунок організацій та навчальних закладів системи МВС України, у складі яких він діє.

II. Керівництво діяльністю музею

2.1. Загальне керівництво діяльністю музею здійснюють керівник організації та навчального закладу в системі МВС України, у складі яких знаходиться музей.
2.2. Організовує і спрямовує діяльність музею начальник підрозділу кадрового забезпечення організації та навчального закладу в системі МВС України, у складі яких знаходиться музей, який є відповідальним за:
координацію діяльності музею з підрозділами кадрового забезпечення та іншими структурними підрозділами;
зміст і спрямованість діяльності музею;
здійснення контролю над комплектуванням і збереженням музейних фондів;
надання допомоги в зборі історичних пам'яток і матеріалів, здійсненні повсякденної практичної діяльності;
використання музейної експозиції в цілях професійного, морального, патріотичного виховання особового складу органів внутрішніх справ;
зміцнення матеріально-технічної бази;
укомплектування відповідними фахівцями;
здійснення контролю над діяльністю музею.
2.3. Безпосереднє керівництво діяльністю музею здійснює працівник музею.
2.4. Працівник музею відповідає за:
своєчасне виконання завдань, покладених на музей;
стан, зберігання та використання за призначенням музейного зібрання і майна.
2.5. Працівник музею зобов'язаний:
знати вимоги нормативно-правових актів, що регламентують організацію музейної справи та діяльність музею;
контролювати комплектування музейних зборів;
здійснювати науково-дослідну, фондову, експозиційну, методичну, освітню, видавничу, фінансово-господарську та інші види діяльності музею;
уносити пропозиції начальнику органу, у підпорядкуванні якого знаходиться музей, щодо здійснення науково-дослідної, фондової, експозиційної, методичної, освітньої, видавничої, фінансово-господарської та іншої діяльності музею;
здійснювати контроль за роботою охоронної сигналізації і схоронністю музейного фонду;
організовувати підготовку до видання збірників наукових праць, каталогів, путівників, буклетів, листівок та іншої друкованої продукції, що розробляється музеєм;
реалізовувати в установленому порядку проведення кінофотозйомок, копіювання і тиражування музейних експонатів;
контролювати проведення заходів з охорони праці та попередження виробничого травматизму, здійснювати в установленому порядку облік і розслідування нещасних випадків на виробництві;
підтримувати в установленому порядку відносини з представниками органів виконавчої влади, закладів культури, творчих спілок, громадських об'єднань, засобів масової інформації, вітчизняних і зарубіжних музеїв;
організовувати в установленому порядку обмін музейними виставками та досвідом музейної роботи.

ІІІ. Основні функції і завдання музею

3.1. У своїй практичній діяльності музей реалізовує такі функції:
науково-дослідну;
освітню;
виховну;
інформаційно-довідкову;
охоронну;
документування.
3.2. Завданнями музею є:
виявлення та збір предметів музейного значення з метою постійного збагачення музейних зібрань новими надходженнями;
усебічне дослідження предметів, що надійшли до музею, і визначення їх історичної значимості;
цілеспрямоване і об'єктивне відображення в музейному зібранні різних історичних подій і явищ відповідно до профілю музею;
створення умов, що забезпечують повне збереження культурних цінностей;
участь у професійному, моральному, патріотичному вихованні особового складу органів внутрішніх справ та членів їх сімей, у підвищенні їх загальноосвітнього і культурного рівня та організації повноцінного культурного дозвілля;
участь в історичній роботі органів внутрішніх справ, складання історичних довідок, формулярів про діяльність органів внутрішніх справ;
взаємодія з творчими спілками, засобами масової інформації і громадськими об'єднаннями, що діють відповідно до законодавства України, з питань підвищення авторитету та престижу служби в органах внутрішніх справ, збереження патріотичних традицій;
здійснення в установленому порядку контактів з музеями та іншими установами культури з метою вдосконалення музейної діяльності.

ІV. Основні напрями музейної діяльності

4.1. Музеї, що діють у складі організацій та навчальних закладів в системі МВС України, будують свою роботу в контакті з бібліотеками, архівами, ветеранськими організаціями органів внутрішніх справ.
4.2. Основними напрямами музейної діяльності є:
наукове комплектування музейних фондів, що включає в себе комплекс заходів з наукового розроблення планів збору музейних матеріалів і їх практичного здійснення;
науково-фондова робота, яка здійснюється з метою формування музейного зібрання, забезпечення схоронності, вивчення музейних предметів і музейних колекцій та створення умов для їх використання;
науково-дослідна робота, що полягає в отриманні нових знань на основі вивчення музейного зібрання;
науково-експозиційна робота, спрямована на створення, розвиток і вдосконалення експозиції;
науково-методична робота з метою розроблення, виявлення, опису та впровадження передових методів і професійних прийомів музейної діяльності;
науково-освітня робота, що реалізує освітню і виховну функцію під час роботи з різними категоріями відвідувачів як у самому музеї, так і поза його межами;
науково-видавнича робота, яка полягає в підготовленні, виданні та розповсюдженні друкованої продукції музею.

V. Наукове комплектування музейних фондів

5.1. Наукове комплектування музейних фондів включає в себе розроблення наукової концепції комплектування, планування, науково-збиральницьку роботу, оформлення документів, надходження і відбору експонатів для поставлення їх на державний облік і зберігання у фондах.
5.2. Для визначення історичної цінності предметів, їх оцінки, відбору та придбання з метою включення до складу музейного зберігання в музеях створюється фондово-закупівельна комісія.
5.3. Основу комплектування фондів становить збиральницька робота музею, яка є цілеспрямованим, плановим процесом виявлення, збирання документів та предметів музейного значення для поповнення музейного зібрання.
5.4. Комплектування музейних фондів ведеться шляхом:
збирання історичних пам'яток під час відряджень, надходження матеріалів з органів, підрозділів, установ МВС України, архівів, редакцій газет і журналів, від ветеранів органів внутрішніх справ та членів їх сімей;
безоплатного отримання у вигляді оригіналів, макетів, моделей або муляжів різних зразків зброї, спецтехніки, обмундирування, знаків розрізнення (відмінності), документів та інших предметів з органів, підрозділів, установ МВС України;
придбання в установленому порядку музейних предметів, творів образотворчого мистецтва в організаціях, установах та в приватних осіб;
обміну дублетних та непрофільних матеріалів з інших музеїв, установ та від приватних осіб на предмети музейного значення, що відповідають профілю музею, а також за рахунок надходжень, які подаровані організаціями або приватними особами.
5.5. Діяльність музею з комплектування музейних фондів регламентується:
науковою концепцією комплектування музейних фондів;
річними планами комплектування музейних фондів;
планами відряджень;
письмовими звітами про підсумки роботи у відрядженнях.

VI. Фонд музею і науково-фондова робота

6.1. Музейні предмети і музейні колекції музеїв, що знаходяться у складі організацій та навчальних закладів системи МВС України, є частиною державного Музейного фонду України.
6.2. Фонд музею складається з основного фонду і фонду науково-допоміжних матеріалів.
6.3. До основного фонду належать музейні предмети різних типів, що мають історичну та наукову цінність. З основного фонду може бути виділений обмінний фонд, який складається з непрофільних музейних предметів і дублетних (понад п'ять) примірників.
6.4. До науково-допоміжного фонду належать предмети, виготовлені музеєм для потреб експозиції і виставок, а також різні відтворення експонатів, придбані музеєм у процесі комплектування. З цього фонду також може бути виділений обмінний фонд.
6.5. З предметів, що надійшли до музею з інших музеїв, організацій, установ або від приватних осіб на обмежений термін, може створюватися фонд тимчасового зберігання.
6.6. У музеях з великим зібранням музейних предметів облік у фондах ведеться за групами зберігання згідно з прийнятою класифікацією.
6.7. Зміст науково-фондової роботи складають: наукова обробка (вивчення та науковий опис), облік (первинна реєстрація та інвентаризація), зберігання та інші види робіт з музейними предметами.
6.8. Усі види науково-фондової роботи фіксуються в документах обліку та наукової обробки.
6.9. Документальне забезпечення обліку музейних фондів здійснюється в порядку, установленому чинним законодавством України.
6.10. Для оперативної та наукової роботи з музейними колекціями в музеях поряд з основними формами музейного обліку використовуються форми допоміжного обліку, до яких належать картки (картотеки) та додаткові описи.

VII. Науково-дослідна робота

7.1. До змісту науково-дослідної роботи належать:
розроблення наукової концепції музею;
дослідження у сфері комплектування фондів;
вивчення музейних предметів і музейних колекцій;
наукове проектування музейної експозиції (виставок);
вивчення історії органів внутрішніх справ;
соціологічні та соціально-психологічні дослідження, які спрямовані на вивчення музейної аудиторії та підвищення ефективності роботи музею.
7.2. Основними документами, що визначають напрям і форми науково-дослідної роботи, є поточні плани та план науково-дослідних робіт на рік, а також наукові концепції комплектування музейного зібрання, удосконалення фондової та експозиційної роботи.

VIIІ. Науково-експозиційна робота

8.1. Зміст науково-експозиційної роботи музеїв складають наукове, художнє, технічне і робоче проектування музейних експозицій, реекспозиція, спостереження за станом експонатів та експозицій, монтаж і демонтаж експозицій.
8.2. Основу науково-експозиційної роботи музеїв становить проектування музейних експозицій, що включає в себе попереднє розроблення наукового змісту, архітектурно-художнього рішення і технічного оснащення експозицій з урахуванням завдань та умов їх створення.
8.3. Під час проектування музейної експозиції розробляються такі групи документів:
наукове проектування експозиції - включає в себе наукову концепцію експозиції, розширену тематичну структуру експозиції, тематико-експозиційний план, сценарій експозиції;
художнє проектування експозиції (мистецький проект) - включає в себе архітектурно-художню концепцію експозиції (генеральне рішення), ескізний проект експозиції;
технічне і робоче проектування експозиції - включає в себе макети окремих розділів і тем, монтажні листи експозиції, робочі креслення;
прийом експозиції.
8.4. При проектуванні експозицій необхідно дотримуватися таких вимог:
музейні матеріали та засоби, що використовуються при побудові експозиції, повинні сприяти активному сприйняттю відвідувачами музею тих явищ і подій, яким присвячена експозиція;
інформація, що знаходиться в експозиції, повинна бути чіткою, дохідливою, об'єктивною;
музейні предмети і колекції, призначені для загального огляду, не повинні містити відомостей, що становлять державну таємницю, а також інформацію для службового користування;
розміщення експозиції повинно забезпечувати зручність її огляду та умови для вільного доступу відвідувачів.
8.5. Важливим розділом науково-експозиційної роботи є виставкова робота, пов'язана зі створенням та експлуатацією стаціонарних і пересувних виставок.

ІX. Науково-освітня, методична та видавнича робота

9.1. Науково-освітня робота здійснюється на основі музейних матеріалів, експозицій, виставок з урахуванням диференційованого підходу до аудиторії і реалізується в різних заходах освітнього, виховного і культурного змісту, а також в узагальненні та поширенні досвіду музейної роботи.
9.2. До основних форм науково-освітньої роботи музеїв належать:
екскурсії по експозиціях і виставках, а також лекції, доповіді, бесіди з тематики, що відповідає профілю музею;
історичні читання, теоретичні конференції, теле- і радіорепортажі про музеї, музейні предмети, усні журнали, музейні уроки;
тематичні заходи, присвячені державним святам, пам'ятним датам в історії органів внутрішніх справ, вечори вшанування та зустрічі з ветеранами органів внутрішніх справ;
музейні гуртки та клуби, дні відкритих дверей;
пересувні виставки.
9.3. Музеї ведуть облік науково-освітньої роботи за такими напрямами:
облік відвідуваності експозицій, виставок та інших заходів;
облік кількості проведених заходів;
облік навантаження кожного співробітника музею, який бере участь в організації та проведенні заходів інформаційно-просвітницького характеру.
9.4. Відомості про проведені заходи щодня фіксуються в спеціальних журналах роботи музеїв. Крім того, до документації науково-освітньої роботи музею відносяться:
тексти екскурсій;
тематичні плани екскурсій, лекцій, бесід;
плани (сценарії) різних заходів інформаційно-просвітницького змісту.
9.5. Науково-методична робота спрямована на:
визначення актуальності проблематики розвитку, перспективних і поточних завдань, удосконалення музейної роботи;
пошук шляхів і способів підвищення ефективності та якості науково-фондової, науково-освітньої, науково-експозиційної роботи, комплектування та пропаганди музейних колекцій;
розроблення, виявлення, опис і впровадження передових методів та професійних прийомів музейної роботи;
розроблення науково-методичних посібників і рекомендацій;
визначення методів реставрації музейних предметів.
9.6. З метою пропаганди та популяризації музейних предметів і музейних колекцій музей готує до видання наукові праці, інформаційні бюлетені, каталоги, методичні посібники, публіцистичні і рекламно-довідкові збірники, каталожні картки і бланки, буклети, календарі, ксерокопії оригінальних музейних матеріалів тощо.
Начальник Департаменту
кадрового забезпечення
МВС України
генерал-майор міліції
М.М. Дивак