УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ У СПРАВАХ СІМ'Ї ТА МОЛОДІ
Н А К А З
09.08.2002 N 581
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
8 жовтня 2002 р.
за N 816/7104
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту N 122 (z0090-07) від 22.01.2007 )

Про затвердження Положення про Всеукраїнський огляд-конкурс роботи притулків для неповнолітніх

На виконання Указів Президента України від 25.12.2000 N 1376/2000 (1376/2000) "Про Комплексну програму профілактики злочинності на 2001-2005 роки", від 24.01.2001 N 42/2001 (42/2001) "Про додаткові заходи щодо забезпечення виконання Національної програми "Діти України" до 2005 року" та відповідно до Положення про Державний комітет України у справах сім'ї та молоді, затвердженого Указом Президента від 15.04.2002 N 340 (340/2002) , НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Всеукраїнський огляд-конкурс роботи притулків для неповнолітніх (додається).
2. Республіканському комітету у справах сім'ї та молоді Автономної Республіки Крим, службам у справах неповнолітніх обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій забезпечити участь у Всеукраїнському огляді-конкурсі роботи притулків для неповнолітніх обласних, міських, районних притулків для неповнолітніх.
3. Управлінню фінансово-економічного аналізу та обліку (М.Н.Якушевська) профінансувати нагородження переможців Всеукраїнського огляду-конкурсу роботи притулків для неповнолітніх відповідно до наказу Держкомсім'їмолоді за підсумками його проведення та поданих кошторисів.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Комітету Кияницю З.П.
В.о. Голови Комітету
Р.Г.Драпушко

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного
комітету України у
справах сім'ї та молоді
09.08.2002  N 581
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
8 жовтня 2002 р.
за N 816/7104

ПОЛОЖЕННЯ

про Всеукраїнський огляд-конкурс роботи притулків для неповнолітніх

1. Мета Конкурсу

Основною метою Всеукраїнського огляду-конкурсу роботи притулків для неповнолітніх (далі - Конкурс) є підвищення ефективності діяльності притулків для неповнолітніх щодо запобігання дитячій бездоглядності, соціального захисту дітей і підлітків, які залишилися без батьківського піклування, поза межами сімейного виховання й утримання.

2. Завдання Конкурсу

Завданням Конкурсу є визначення переможців та стимулювання таких показників в роботі притулків:
2.1. Розроблення та апробація сучасних форм і методів організації профілактичної, корекційно-виховної роботи серед вихованців притулків для неповнолітніх.
2.2. Підвищення професійного рівня працівників притулків для неповнолітніх.
2.3. Створення належних житлово-побутових умов для вихованців притулків, зміцнення та поліпшення матеріально-технічної бази.
2.4. Пошук ефективних шляхів співробітництва з державними, громадськими та благодійними організаціями.
2.5. Організація виховного та навчального процесу.
2.6. Забезпечення змістовного дозвілля та зайнятості дітей.
2.7. Ефективність взаємодії місцевих органів виконавчої влади щодо вирішення подальшої долі вихованців притулку.
2.8. Організація діагностики та кваліфікованої медичної допомоги в умовах стаціонару, консультативного центру, поліклініки.

3. Порядок проведення Конкурсу, організатори й учасники

3.1. Конкурс започатковується і проводиться щорічно Державним комітетом України у справах сім'ї та молоді (далі - Комітет) спільно зі службами у справах неповнолітніх Республіканського комітету у справах сім'ї та молоді Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.
3.2. Для організації та проведення Конкурсу створюється Всеукраїнський оргкомітет, до складу якого входять представники Комітету, служб у справах неповнолітніх, Державного центру соціальних служб для молоді, Державного інституту проблем сім'ї та молоді, ЮНІСЕФ, дитячих установ, громадських організацій.
3.3. У Конкурсі беруть участь притулки для неповнолітніх всіх форм власності, які функціонують не менше року.
Ураховуючи нерівномірність розвитку мережі притулків у регіонах, переможці (I-III місця) визначаються серед двох груп областей.
До першої групи належать притулки, що розташовані в Автономній Республіці Крим, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Київській, Луганській, Одеській, Харківській областях, м. Києві.
До другої - у Вінницькій, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях, м. Севастополі.
Служба у справах неповнолітніх облдержадміністрації, на території якої розташовано один притулок, направляє відповідне рішення до оргкомітету щодо участі в Конкурсі.
Конкурс проводиться у два етапи.
3.4. Перший етап - регіональний. Для проведення першого етапу Конкурсу за ініціативою Республіканського комітету у справах сім'ї та молоді Автономної Республіки Крим, служб у справах неповнолітніх обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій створюється оргкомітет (журі), до складу якого входять представники органів місцевої виконавчої влади, громадських та інших організацій. Оргкомітет знайомиться з діяльністю притулків для неповнолітніх та матеріалами, які подані на регіональний Конкурс, визначає одного переможця.
Підбиття підсумків першого етапу проводиться щорічно в січні.
Оргкомітети та служби у справах неповнолітніх першої і другої груп областей надсилають до Всеукраїнського оргкомітету Конкурсу матеріали щодо одного переможця регіону не пізніше 31 січня.
3.5. Підбиття підсумків другого етапу Конкурсу проводиться в лютому. Всеукраїнським оргкомітетом за поданням регіональних оргкомітетів та служб у справах неповнолітніх визначаються переможці Конкурсу серед притулків для неповнолітніх першої і другої груп областей.
Конкурсні матеріали надсилаються на адресу: 01025, м. Київ, вул. Десятинна, 14, Державний комітет України у справах сім'ї та молоді.
3.6. Вимоги до подання й оформлення конкурсних матеріалів
На Конкурс подаються матеріали, надруковані на друкарській машинці або набрані на комп'ютері через 2 інтервали. Обсяг не повинен перевищувати 10 друкованих сторінок.
На титульному аркуші слід указати: область, місто, повну назву притулку для неповнолітніх, прізвище, ім'я, по батькові керівника, телефон.
Конкурсні матеріали подаються в аналітичній і цифровій формах згідно з додатком. Крім того, вони мають супроводжуватися додатками (малюнками, слайдами, відео-, фотоматеріалами, альбомами, методичними розробками тощо).
Під час розгляду робіт ураховується конкретність, повний опис діяльності притулку для неповнолітніх, практична апробація сучасних методик і форм роботи з вихованцями закладу, результативність роботи, аргументованість і логічність викладеного матеріалу.
Регіони, на території яких розташовано не один притулок, надають рішення оргкомітету щодо переможця, яке оформлюється протоколом за підписами усіх членів оргкомітету (журі).
До конкурсних матеріалів додаються: копія рішення про створення притулку для неповнолітніх, дані про кількість місць та щорічну чисельність вихованців, щомісячну завантаженість.
Конкурсні матеріали не повертаються.

4. Показники, що враховуються при проведенні Конкурсу

При проведенні Конкурсу враховуються показники, передбачені Типовим положенням про притулок для неповнолітніх служби у справах неповнолітніх, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 1997 року N 565 (565-97-п) .
4.1. Показники кадрового забезпечення:
- штатна забезпеченість спеціалістами (штатна й фактична чисельність);
- кількість вихованців та спеціалістів у % співвідношенні;
- освітній рівень спеціалістів;
- відповідність фаху займаній посаді;
- плинність кадрів за останній рік.
4.2. Показники умов утримання вихованців:
- створення належних житлово-побутових умов для вихованців притулку;
- наявність та відповідність матеріально-технічної бази притулку санітарно-гігієнічним нормам і вимогам техніки безпеки;
- забезпечення необхідними видами комунально-побутових послуг, обладнанням, інвентарем тощо на одну особу;
- організація харчування (фактичні середні витрати на 1 дитину в гривнях);
- дотримання вимог норм харчування;
- фінансове забезпечення на одну дитину відповідно до бюджету установи і враховуючи загалом залучені кошти та матеріальну допомогу.
4.3. Показники забезпечення соціально-реабілітаційного процесу вихованців:
- організація діагностики та кваліфікованої медичної допомоги дітям в умовах стаціонару, консультативного пункту, поліклініки;
- організація профілактичної та корекційно-виховної роботи з неповнолітніми, залучення необхідних спеціалістів (психолога, логопеда і т.п.) для індивідуальної роботи з вихованцями, надання кваліфікованих консультацій (психологічних, педагогічних, медичних, юридичних) та забезпечення соціально-психологічної реабілітації;
- організація виховного та навчального процесу;
- забезпечення змістовного дозвілля та зайнятості (наявність гуртків, майстерень, угод зі спортивними секціями).
4.4. Показники соціально-правового захисту вихованців:
- ефективність взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, центрами соціальних служб для молоді, органами і закладами охорони здоров'я, органами управління освітою і закладами освіти, правоохоронними органами та іншими суб'єктами виховально-профілактичної і лікувально-реабілітаційної діяльності;
- ефективність заходів щодо своєчасного влаштування неповнолітніх (кількісні показники у % співвідношенні влаштованих у порівнянні з невлаштованими відповідно до показників державної статистики);
- дотримання термінів перебування неповнолітніх у притулку;
- забезпечення охорони прав неповнолітніх та їх соціального захисту;
- порушення питань про застосування до батьків (усиновителів), опікунів (піклувальників), які нехтують правами та інтересами неповнолітніх, кримінальної, адміністративної чи цивільно-правової відповідальності;
- публікації про діяльність притулку в засобах масової інформації.

5. Визначення переможців Конкурсу

Підбиття підсумків Конкурсу проводиться щорічно в лютому в кожній групі областей окремо. Переможці визначаються за якісним забезпеченням показників, що враховуються при проведенні Конкурсу.
Рішення про визначення переможців Конкурсу в кожній групі областей (I-III місця) оформлюється протоколом за підписом усіх членів оргкомітету.
Начальник відділу спеціалізованих
закладів та установ для неповнолітніх
І.У.Жогло

Додаток 1 до п. 3.6
Положення про Всеукраїнський
огляд-конкурс роботи
притулків для неповнолітніх

ПОКАЗНИКИ

діяльності притулку для неповнолітніх

N з/п Назва показника 200.. р. 200.. р.
1 Штатна забезпеченість спеціалістами:
- штатна чисельність
- фактична чисельність
2 Загальна площа приміщень притулку, кв. м, з неї:
- фактично використовуються притулком
- житлова площа (на 1 дитину)
- орендована
- здана в оренду
3 Матеріально-технічна база:
- санпропускник
- ізолятор
- бібліотека
- спортивний майданчик
- фізкультурний зал
- майстерня
- автотранспортні засоби
- комп'ютерне обладнання
4 Забезпечення харчуванням (фактичні середні витрати в день на 1 дитину, грн.)
5 Забезпечення медикаментами (фактичні середні витрати в день на 1 дитину, грн.)
6 Забезпечення одягом, взуттям, предметами особистої гігієни (фактичні середні витрати на місяць на 1 дитину, грн.)
7 Фінансування з позабюджетних фондів, грн., у тому числі:
- благодійні внески підприємств, установ та організацій
- кошти або вартість предметів, які надійшли як гуманітарна допомога
8 Забезпечення охорони прав неповнолітніх і їх соціального захисту:
- направлено клопотань про притягнення до відповідальності щодо порушення прав дитини:
посадових осіб
дорослих
батьків
- направлено клопотань щодо захисту майнових і житлових прав неповнолітніх
9 Завантаженість притулку:
за місяць
за рік
випадки самовільного залишення вихованцями притулку
10 Улаштовано вихованців беспосередньо притулком:
- повернуто в сім'ї батьків, опікунів або піклувальників за місцем постійного проживання
- повернуто до закладів освіти для громадян, які потребують соціальної допомоги та реабілітації
- улаштовано до закладів освіти для громадян, які потребують соціальної допомоги та реабілітації
- улаштовано під опіку та піклування
- улаштовано до іншої сім'ї (прийомні діти, дитячий будинок сімейного типу)
- повернуто до навчання у загальноосвітні навчальні заклади