МІНІСТЕРСТВО МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
27.06.2013 № 25/382
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
16 липня 2013 р. 
за № 1184/23716

Про затвердження Положення про проведення Всеукраїнських фізкультурно-оздоровчих змагань серед дітей та юнацтва "Олімпійська зміна"

Відповідно до статті 6 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" (3808-12) та підпункту 10 пункту 3, підпунктів 55, 56 пункту 4 Положення про Міністерство соціальної політики України (389/2011) , затвердженого Указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 389 (зі змінами), з метою виховання дітей на основі гуманістичних цінностей олімпійського руху - дружби, взаємоповаги, солідарності, благородства, формування у дітей навичок і культури здорового способу життя, оздоровлення та відпочинку дітей, підтримуючи ініціативу Національного олімпійського комітету України, НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити Положення про проведення Всеукраїнських фізкультурно-оздоровчих змагань серед дітей та юнацтва "Олімпійська зміна", що додається.
2. Департаменту гендерної політики та оздоровлення дітей Міністерства соціальної політики України (Жуковська Г. Г.) вжити заходів щодо забезпечення представників кращих дитячо-юнацьких спортивних шкіл України путівками на оздоровлення та відпочинок у державному підприємстві "Український дитячий центр "Молода гвардія" за рахунок загальної кількості путівок, передбачених для Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.
3. Департаменту фізичного виховання та масового спорту Державної служби молоді та спорту України (Уманець Н.Д.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра молоді та спорту України Глущенка С.В., заступника Міністра соціальної політики України Дроздову Л.М.
Міністр молоді
та спорту України
Р.С. Сафіуллін
Заступник Міністра
соціальної політики України -
керівник апарату
В.М. Коломієць
ПОГОДЖЕНО:
Президент Національного олімпійського
комітету України
С.Н. Бубка
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Наказ Міністерства молоді 
та спорту України, 
Міністерства соціальної 
політики України 
27.06.2013 № 25/382
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
16 липня 2013 р. 
за № 1184/23716

ПОЛОЖЕННЯ

про проведення Всеукраїнських фізкультурно-оздоровчих змагань серед дітей та юнацтва "Олімпійська зміна"

І. Загальні положення

1. Всеукраїнські змагання серед дітей та юнацтва "Олімпійська зміна" (далі - Змагання) - це відкритий фізкультурно-оздоровчий захід, який проводиться щороку з метою виховання дітей на основі гуманістичних цінностей олімпійського руху - дружби, взаємоповаги, солідарності, благородства; формування у дітей навичок і культури здорового способу життя; оздоровлення та відпочинку дітей - представників кращих дитячо-юнацьких спортивних шкіл України за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Міністерства соціальної політики України, Національного олімпійського комітету України на базі державного підприємства "Український дитячий центр "Молода гвардія".
2. Завдання Змагань:
оздоровлення представників кращих дитячо-юнацьких спортивних шкіл України, переможців обласних змагань з олімпійських видів спорту, фіналістів всеукраїнських змагань з олімпійських видів спорту, дітей - переможців та призерів всеукраїнських спортивних фестивалів;
встановлення дружніх контактів між спортивними дитячо-юнацькими колективами з різних регіонів України;
створення за допомогою занять фізичною культурою та спортом творчої атмосфери, бажання фізично розвиватися та удосконалювати свої здібності;
розвиток пізнавального інтересу дітей до фізичної культури, спорту та олімпійського руху;
створення умов для змістовного відпочинку та оздоровлення дітей, творчого спілкування однолітків;
сприяння вихованню почуття патріотизму, гордості за успіхи українських спортсменів, які гідно представляють нашу державу на міжнародних змаганнях найвищих рівнів;
збагачення знаннями з розвитку олімпійських видів спорту, історії Олімпійських ігор;
сприяння поширенню ідей гуманізму.

ІІ. Організатори Змагань

1. Організаторами Змагань є:
Міністерство молоді та спорту України;
Міністерство соціальної політики України;
Національний олімпійський комітет України;
громадські організації фізкультурно-спортивної спрямованості (за згодою);
державне підприємство "Український дитячий центр "Молода гвардія".
2. Міністерство освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, структурні підрозділи з фізичної культури і спорту обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій формують списки учасників та забезпечують супровід дітей до державного підприємства "Український дитячий центр "Молода гвардія".

ІІІ. Організація проведення Змагань

1. Загальне керівництво підготовкою та проведенням Змагань здійснюється Міністерством молоді та спорту України, Міністерством соціальної політики України, Національним олімпійським комітетом України, державним підприємством "Український дитячий центр "Молода гвардія" та громадськими організаціями фізкультурно-спортивної спрямованості (за згодою).
До участі в організації та проведенні Змагань залучаються представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, об`єднання громадян та меценати.
2. Для проведення Змагань Міністерство молоді та спорту України та Міністерство соціальної політики України утворюють організаційний комітет, який забезпечує якісну підготовку та реалізацію Змагань.
3. До складу організаційного комітету входять представники Міністерства молоді та спорту України, Міністерства соціальної політики України, Національного олімпійського комітету України, фахівці у сфері фізичної культури та спорту.
4. Організаційний комітет:
розробляє та затверджує документи щодо організації та проведення Змагань;
здійснює формування складу учасників Змагань;
координує роботу з підготовки, організації та проведення Змагань;
має право залучати до організації та проведення Змагань партнерів та спонсорів.

IV. Учасники Змагань

У Змаганнях беруть участь представники кращих дитячо-юнацьких спортивних шкіл України, переможці обласних змагань з олімпійських видів спорту, фіналісти всеукраїнських змагань з олімпійських видів спорту віком від 13 до 16 років, а також переможці та призери всеукраїнських спортивних фестивалів.

V. Програма Змагань

1. Програма Змагань включає:
презентацію команди (назва, емблема, девіз, інформація про команду, вид спорту, регіон);
комбіновані естафети;
рухливі ігри;
культурно-освітні програми (вікторина, конкурс малюнка, театралізоване дійство на олімпійську тематику, фотоконкурс "Ми і спорт").
2. Наповнення спортивної, освітньої та культурної частин програми Змагань визначається організаційним комітетом.

VI. Порядок і строки подачі заявок

1. Організаційний комітет надає списки учасників до Міністерства соціальної політики України за місяць до початку тематичної зміни в державному підприємстві "Український дитячий центр "Молода гвардія".
2. Міністерство освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, структурні підрозділи з фізичної культури і спорту обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій надсилають до Міністерства молоді та спорту України матеріали на претендентів (копію свідоцтва про народження дитини, копію протоколу змагань, копію диплома або грамоти всеукраїнського спортивного фестивалю, узагальнений список спортивної команди області, завірений печаткою організації, яка подає список).
3. Обробка та захист персональних даних учасників здійснюються відповідно до чинного законодавства України.

VII. Порядок проведення Змагань

1. Змагання проводяться у державному підприємстві "Український дитячий центр "Молода гвардія" щороку в одну з тематичних змін.
2. Міністерство соціальної політики України передбачає відповідну квоту путівок для учасників змагань.
3. Проїзд учасників Змагань до державного підприємства "Український дитячий центр "Молода гвардія" та у зворотному напрямку здійснюється за рахунок коштів батьків (осіб, які їх замінюють), а також інших джерел, не заборонених законодавством.
4. Національний олімпійський комітет України надає сувенірну атрибутику для нагородження переможців Змагань.
5. Нагородження переможців здійснюють Міністерство молоді та спорту України, Міністерство соціальної політики України, Національний олімпійський комітет України під час проведення урочистого закриття Змагань.
6. За результатами проведених змагань організаційний комітет готує звіт та надсилає його до Міністерства соціальної політики України протягом 10 днів після проведення.
7. Фінансування підготовки та проведення Змагань здійснюється за рахунок коштів, не заборонених законодавством України.
Директор Департаменту
фізичного виховання
та масового спорту
Держмолодьспорту України
Н. Уманець
Директор Департаменту
гендерної політики
та оздоровлення дітей
Мінсоцполітики України
Г. Жуковська