КОЛЕГІЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
РІШЕННЯ
02.04.2013 № 4

Про заходи з підготовки до виконання завдань з протидії пожежам у природних екосистемах у 2013 році

( Рішення оголошено до виконання згідно з Наказом Державної служби України з надзвичайних ситуацій № 123 від 08.04.2013 (v_123388-13) )
Заслухавши доповідь директора Департаменту реагування на надзвичайні ситуації Марченка Г.Б. про заходи з підготовки до виконання завдань з протидії пожежам у природних екосистемах у 2013 році, Колегія визначає стан роботи на цьому напрямку запобігання та реагування на надзвичайні ситуації задовільним.
З метою оперативного реагування на можливі надзвичайні ситуації, пов'язані з пожежами у природних екосистемах, у постійній готовності утримуються сили та засоби загальною чисельністю понад 7,5 тис. чоловік особового складу та 1,5 тис. одиниць пожежної та інженерної техніки, у тому числі 3 пожежні літаки і 4 вертольоти з водозливними пристроями.
У випадку загострення пожежної ситуації сплановано збільшення сил Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту у два рази за рахунок переведення особового складу на двозмінний режим чергування.
Враховуючи можливості інших лісокористувачів для протидії пожежам у природних екосистемах України, може бути створено угруповання сил у кількості близько 30 тис. осіб, понад 5 тис. одиниць пожежної та інженерної техніки та 24 од. авіаційної техніки.
Для оперативного нарощування сил та засобів, у разі ускладнення пожежної обстановки, угруповання сил розподілено на дев'ять районів оперативного реагування.
З метою забезпечення своєчасного та ефективного реагування на пожежі та загоряння у природних екосистемах Колегія
ВИРІШИЛА:
1. Інформацію про заходи з підготовки до виконання завдань з протидії пожежам у природних екосистемах у 2013 році взяти до відома.
2. Територіальним органам ДСНС спільно з Республіканським комітетом Автономної Республіки Крим з лісового та мисливського господарства, обласними і Севастопольським управліннями лісового та мисливського господарств, комунальним об'єднанням "Київзеленбуд" та іншими лісокористувачами:
2.1. Ініціювати розгляд на засіданнях комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій місцевих органів виконавчої влади питання щодо проведення комплексу організаційних і практичних заходів для забезпечення протипожежного захисту природних екологічних систем.
                              Термін - до 1 травня 2013 року
2.2. Провести спільні наради, на яких розглянути питання щодо:
коригування та безумовного виконання комплексних планів дій щодо протипожежного захисту лісів, торфовищ і сільгоспугідь протягом пожежонебезпечного періоду 2013 року;
забезпечення оперативного інформування ДСНС про пожежі та загоряння у природних екосистемах;
укомплектування лісових пожежних станцій необхідною технікою, засобами пожежогасіння, шанцевим інструментом і ранцевими вогнегасниками.
                              Термін - до 1 травня 2013 року
2.3. Забезпечити відпрацювання мобілізаційно-оперативних планів ліквідації лісових пожеж і захисту населених пунктів.
                              Термін - до 1 травня 2013 року
2.4. Організувати спільні перевірки стану готовності до пожежонебезпечного періоду лісогосподарських підприємств Державного агентства лісових ресурсів України та користувачів відомчих лісів, підвищену увагу приділити лісовим масивам заповідного фонду. За результатами перевірки з метою належного реагування та вжиття дієвих заходів матеріали направляти до місцевих органів виконавчої влади та, за необхідності, до правоохоронних органів.
                              Термін - до 1 травня 2013 року
2.5. Організувати та провести комплексні навчання з гасіння пожеж у природних екосистемах і практично відпрацювати дії територіальних підсистем єдиної державної системи цивільного захисту під час ліквідації масштабних лісових пожеж.
                              Термін - до 1 травня 2013 року
3. Територіальним органам ДСНС:
3.1. Посилити моніторинг пожежної обстановки у природних екосистемах, особливу увагу звернути на ліси заповідного фонду.
3.2. Відкоригувати спільні інструкції про взаємодію і взаємоінформування з територіальними органами управління Державного агентства лісових ресурсів України та іншими лісокористувачами під час гасіння пожеж у природних екосистемах.
                              Термін - до 1 травня 2013 року
3.3. Оперативно оцінювати пожежну обстановку, за необхідності залучати достатню кількість сил і засобів, у тому числі пожежну авіацію, підвищену увагу приділити заходам пожежної безпеки під час проведення Міноборони навчань і стрільб на полігонах.
3.4. Своєчасно інформувати оперативно-чергову службу ДСНС України про пожежі та загоряння у природних екосистемах та вжиті заходи щодо їх гасіння.
3.5. Організувати та постійно проводити роботу з місцевими органами виконавчої влади щодо проведення профілактичної роботи серед населення стосовно заборони спалювання сміття та залишків рослинності.
4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника Голови ДСНС Данилюка С.Л.
Голова ДСНС України,
голова колегії
М. Болотських
( Текст взято з сайту ДСНС України http://www.mns.gov.ua/ )