КОЛЕГІЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
РІШЕННЯ
02.04.2013 № 3

Про стан реалізації регіональних програм розвитку цивільного захисту з врахуванням вимог Закону України "Про Загальнодержавну цільову програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру на 2013 - 2017 роки"

( Рішення оголошено до виконання згідно з Наказом Державної служби України з надзвичайних ситуацій № 123 від 08.04.2013 (v_123388-13) )
Заслухавши доповідь директора Департаменту організації заходів цивільного захисту Стоєцького В.Ф. про стан реалізації регіональних програм розвитку цивільного захисту з врахуванням вимог Закону України "Про Загальнодержавну цільову програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру на 2013 - 2017 роки" (4909-17) протягом I кварталу 2013 року, Колегією відмічається недостатній рівень роботи територіальних органів управління ДСНС у цьому напрямку.
Із запланованих на 2013 рік коштів регіональних програм або розділів програм соціально-економічного розвитку регіонів, в яких передбачено виконання заходів цивільного захисту, у I кварталі освоєно 15,7 млн.грн., що становить 6 відсотків від річного обсягу. Заходи виконувались у Вінницькій, Волинській, Донецькій, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Сумській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській областях та м. Києві і стосувались в основному питань із забезпечення пожежної безпеки, створення, зберігання і використання матеріальних резервів для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та оснащення аварійно-рятувальних служб і підготовки їх особового складу до дій за призначенням.
Переважна більшість регіональних програм розроблені на основі Державної цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту на 2009 - 2013 роки (156-2009-п) і лише частково враховують вимоги Загальнодержавної цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру на 2013 - 2017 роки (4909-17) (Закон України від 7 червня 2012 року № 4909-VI), в якій на 2013 рік передбачено фінансування заходів цивільного захисту за рахунок місцевих бюджетів у розмірі 45 млн. 752 тис. гривень. Зокрема, 44 млн. гривень сплановано на проведення реконструкції систем централізованого оповіщення населення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій у всіх регіонах країни, а також фінансування заходів з берегоукріплення, екологічної реабілітації, протизсувних та протикарстових заходів в Запорізькій, Київській, Львівській, Рівненській та Тернопільській областях.
Всього на 2013 рік регіональними програмами з питань цивільного захисту передбачено близько 246,5 млн. гривень. У Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Одеській, Тернопільській, Херсонській, Чернігівській областях, Автономній Республіці Крим та м. Севастополь враховані завдання, передбачені Загальнодержавною програмою (4909-17) . Разом з тим у необхідному (1 млн. 629 тис.грн.) обсязі кошти на систему оповіщення передбачені тільки у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Одеській областях. В Автономній Республіці Крим, Донецькій, Закарпатській, Тернопільській, Херсонській, Чернігівській областях та м. Севастополі кошти на зазначені цілі заплановані не в повному обсязі, а в Закарпатській області вони становлять лише 4 тис. гривень.
Слід відзначити, що розміри фінансування, передбаченого на здійснення всіх інших заходів цивільного захисту, суттєво відрізняються за регіонами і становлять, наприклад, в Кіровоградській області - 325 тис.грн., у Вінницькій - 513,7 тис.грн., Полтавській - 744,5 тис.грн. і в той же час у Волинській області на вирішення питань цивільного захисту у 2013 році передбачено більше 9 млн.грн., Запорізькій - 11,5 млн.грн., Тернопільській - 18,9 млн.грн.
З метою забезпечення виконання в повному обсязі завдань, передбачених регіональними програмами розвитку цивільного захисту та Загальнодержавною цільовою програмою захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру на 2013 - 2017 роки Колегія
ВИРІШИЛА:
1. Інформацію про стан реалізації регіональних програм розвитку цивільного захисту взяти до відома.
2. Звернути увагу начальників територіальних органів ДСНС (крім Дніпропетровської, Івано-Франківської та Одеської областей) на недостатню роботу щодо врахування в місцевих бюджетах необхідних коштів на проведення реконструкції систем централізованого оповіщення населення, передбачених Загальнодержавною цільовою програмою захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру на 2013 - 2017 роки (4909-17) .
3. Начальникам територіальних органів ДСНС у Вінницькій, Волинській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій областях та м. Києві ініціювати перед місцевими органами влади питання щодо включення до відповідних регіональних програм цивільного захисту завдань, передбачених Загальнодержавною цільовою програмою захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру на 2013 - 2017 роки. Про результати доповісти через Департамент організації заходів цивільного захисту (Стоєцький В.Ф.)
                              Термін - до 1 липня 2013 року
4. Начальникам територіальних органів ДСНС у Вінницькій, Закарпатській, Кіровоградській, Полтавській, Чернігівській областях звернутися до місцевих органів влади з обґрунтованими пропозиціями щодо збільшення у відповідних регіональних програмах коштів на виконання завдань цивільного захисту. Про результати доповісти через Департамент організації заходів цивільного захисту (Стоєцький В.Ф.)
                              Термін - до 1 липня 2013 року
5. Начальникам територіальних органів ДСНС проводити моніторинг стану фінансування регіональних програм у сфері цивільного захисту та здійснювати аналіз реалізації їх заходів. Про результати доповідати через Департамент організації заходів цивільного захисту (Стоєцький В.Ф.)
                              Термін - щоквартально, до 5 числа 
                              наступного місяця за звітним кварталом
6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника Голови, заступника Голови ДСНС відповідно до розподілу функціональних обов'язків і повноважень.
Голова ДСНС України,
голова Колегії
М. Болотських
( Текст взято з сайту ДСНС України http://www.mns.gov.ua/ )