ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
НАКАЗ
25.07.2013 № 482
(з основної діяльності)

Про затвердження Інструкції з питань здійснення відомчої реєстрації та ведення обліку транспортних засобів ДСНС України

Відповідно до вимог статті 34 Закону України "Про дорожній рух" (3353-12) , постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 р. № 164 (164-2013-п) "Про затвердження Порядку відомчої реєстрації та ведення обліку транспортних засобів внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту", з метою здійснення відомчої реєстрації та ведення обліку транспортних засобів ДСНС України НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію з питань здійснення відомчої реєстрації та ведення обліку транспортних засобів ДСНС України, що додається.
2. Начальникам головних управлінь (управлінь) Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь, навчальних і науково-дослідних закладів, підрозділів центрального підпорядкування, що належать до сфери управління ДСНС України, здійснити матеріальне та технічне забезпечення служби безпеки дорожнього руху відповідно до вимог цієї Інструкції.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Бойка А.П.
Голова
М. Болотських
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Наказ ДСНС України 
25.07.2013 № 482

ІНСТРУКЦІЯ

з питань здійснення відомчої реєстрації та ведення обліку транспортних засобів ДСНС України

I. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція встановлює єдиний у системі ДСНС України порядок здійснення відомчої реєстрації (перереєстрації), ведення та зняття з обліку транспортних засобів, оформлення та видачі технічного талона і номерних знаків та поширюється на головні управління (управління) Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополь, навчальних і науково-дослідних закладів, підрозділів центрального підпорядкування, що належать до сфери управління ДСНС України (далі - органи і підрозділи ДСНС України), що є власниками транспортних засобів (далі - власник ТЗ) та експлуатують їх згідно з вимогами чинного законодавства.
1.2. Терміни, зазначені у цій Інструкції, мають наступне значення:
підрозділ СБДР - служба безпеки дорожнього руху головних управлінь (управлінь) ДСНС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь;
програма "Облік транспортних засобів ОРС ЦЗ" (далі - програма обліку ТЗ ОРС ЦЗ) - уніфікована автоматизована електронно-облікова система для накопичення, узагальнення та зберігання інформації про такі транспортні засоби в базі даних;
СБДР ДСНС України - служба безпеки дорожнього руху Державної служби України з надзвичайних ситуацій;
свідоцтво про погодження конструкції - документ, оформлений державним підприємством "ДержавтотрансНДІпроект" чи Центром безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС України (для суб'єктів господарювання, які проводять господарську діяльність з переобладнання п'яти і більше транспортних засобів протягом року), щодо забезпечення безпеки дорожнього руху;
технічний талон транспортного засобу (47-92-п) - реєстраційний документ транспортного засобу оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, зразок якого затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 1992 р. № 47 "Про затвердження зразків національних та міжнародного посвідчень водіїв і документів, необхідних для реєстрації транспортних засобів";
транспортні засоби ДСНС України (далі - ТЗ) - автомобілі, автобуси, спеціальні та спеціалізовані транспортні засоби, мотоцикли усіх типів, марок і моделей, причепи, напівпричепи, мотоколяски, інші прирівняні до них транспортні засоби, що перебувають на балансі органів і підрозділів ДСНС України.
1.3. Відомча реєстрація (перереєстрація), ведення обліку та зняття з нього зареєстрованих ТЗ, оформлення реєстраційних документів і видача номерних знаків на них здійснюється СБДР ДСНС України та підрозділами СБДР.
1.4. Відповідальність за своєчасність реєстрації (перереєстрації), ведення їх обліку та зняття з нього зареєстрованих ТЗ, достовірність та повноту поданої до СБДР ДСНС України інформації покладається на керівників органів і підрозділів ДСНС України.
Експлуатація транспортних засобів, що перебувають на балансі органів і підрозділів ДСНС України, не зареєстрованих відповідно до цієї Інструкції, з номерними знаками, що не відповідають державним стандартам, а також ідентифікаційні номери складових частин яких не відповідають записам у технічному талоні або знищені чи підроблені, забороняється.
1.5. Не допускається реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку ТЗ із знищеними або без ідентифікаційних номерів складових частин (кузова, шасі, рами), крім випадків вибракування їх у цілому.
1.6. На зареєстровані ТЗ видаються технічні талони (додаток 1), а також номерні знаки, що відповідають державному стандарту України: два номерні знаки - на автотранспорт, один - на мототранспорт, причіп та напівпричіп.

II. Перша відомча реєстрація транспортних засобів

2.1. Перша відомча реєстрація транспортних засобів органів і підрозділів ДСНС України здійснюється СБДР ДСНС України за умови відповідності конструкції і технічного стану цієї марки (моделі) транспортного засобу та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, обов'язковим вимогам правил, нормативів і стандартів України, що підтверджується сертифікатом відповідності або свідоцтвом про визнання іноземного сертифіката, та сплати їх власниками передбачених законодавством податків і зборів (обов'язкових платежів).
2.2. Перша відомча реєстрація ТЗ здійснюється за наявності наступних документів:
довідки-рахунка (1388-98-п) за формою згідно з додатком 1 до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388 (із змінами) (далі - Порядок державної реєстрації), виданої суб'єктом господарювання, що реалізує транспортний засіб;
акта приймання-передачі транспортного засобу (1388-98-п) за формою згідно з додатком 6 до Порядку державної реєстрації, виданого підприємством - виробником такого засобу чи його складових частин або підприємством, яке переобладнало чи встановило на транспортному засобі спеціальний пристрій згідно із свідоцтвом про відповідність його конструкції вимогам безпеки дорожнього руху із зазначенням його ідентифікаційного номера та конкретного одержувача, засвідченого підписами посадових осіб підприємства, скріпленими печатками;
вантажної митної декларації (z0374-12) в разі ввезення транспортного засобу чи його складових частин, що мають ідентифікаційні номери, на митну територію України;
копії рішення суду чи іншого засвідченого в установленому порядку документа, що підтверджує належність транспортного засобу;
копії сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання іноземного сертифіката;
копії підтверджуючих документів про сплату передбачених законодавством податків і зборів (обов'язкових платежів);
свідоцтва про погодження конструкції (для нових транспортних засобів, виготовлених в Україні шляхом їх переобладнання суб'єктами господарювання).
Всі копії документів, що засвідчують правомірність придбання транспортного засобу, завіряються підписом та печаткою начальника підрозділу СБДР, який подає транспортний засіб на першу відомчу реєстрацію.
Зразок печатки начальника підрозділу СБДР наведено у додатку 2.
2.3. Для здійснення першої відомчої реєстрації транспортних засобів, крім документів, зазначених у пункті 2.2 розділу II цієї Інструкції, що підтверджують правомірність їх придбання, надається: заява власника ТЗ (додаток 3); акт технічного огляду транспортного засобу (додаток 4); витяг із наказу керівника органу або підрозділу ДСНС України про закріплення номерного знака типу 9, 10; фото транспортного засобу та його складових частин, що мають ідентифікаційні номери, в друкованому та електронному вигляді.
2.4. Під час здійснення першої відомчої реєстрації транспортного засобу СБДР ДСНС України на підставі поданих документів надсилає відповідним органам МВС України запити щодо перебування транспортного засобу в розшуку, у тому числі міжнародному.
Органи МВС України, до яких надійшли зазначені запити, надають у десятиденний строк інформацію про результати перевірки перебування у розшуку транспортних засобів, ідентифікаційні номери яких зазначено у запитах.
За результатами перевірок, згідно з якими транспортний засіб не перебуває у розшуку, начальник СБДР ДСНС України видає технічний талон, в якому у графі "Група експлуатації" робить запис: "Дозвіл на першу відомчу реєстрацію" із зазначенням дати видачі і номера дозволу, який засвідчує підписом, що скріплюється печаткою СБДР ДСНС України (додаток 2).
2.5. У разі пошкодження ідентифікаційного номера перша відомча реєстрація транспортних засобів проводиться тільки після експертного підтвердження справжності ідентифікаційного номера.

III. Відомча реєстрація транспортних засобів

3.1. Відомча реєстрація ТЗ навчальних закладів та науково-дослідних установ, організаційних структур центрального підпорядкування здійснюється СБДР ДСНС України.
3.2. Відомча реєстрація ТЗ територіального органу ДСНС України здійснюється підрозділом СБДР.
3.3. Відомча реєстрація ТЗ здійснюється протягом 10 днів після надходження їх до органів і підрозділів ДСНС України на підставі заяви власника ТЗ (додаток 5).
До заяви додаються:
витяг з наказу ДСНС України на отримання транспортних засобів власником ТЗ;
витяг з наказу власника ТЗ про введення в експлуатацію транспортного засобу та присвоєння номерного знака типу 9, 10;
акт прийому-передачі транспортного засоб (1388-98-п) у ;
технічний талон із записом у графі "Особливі відмітки": "З обліку знято", засвідчений підписом начальника СБДР ДСНС України, що скріплюється печаткою (для транспортного засобу, що пройшов першу відомчу реєстрацію);
довідка про зняття з обліку транспортного засобу (додаток 6), видана за місцем попередньої відомчої реєстрації транспортного засобу, або свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт) та копія реєстраційної картки, що додається до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу на пластиковій основі, з відміткою підрозділу Державтоінспекції про зняття з обліку транспортного засобу, що належить власнику ТЗ та перебував на такому обліку в підрозділі Державтоінспекції;
фото транспортного засобу та його складових частин, що мають ідентифікаційні номери, в друкованому та електронному вигляді.
Зазначені копії документів завіряються підписом та печаткою власника ТЗ.
3.4. Посадові особи підрозділу СБДР на підставі поданих документів проводять звірку ідентифікаційних номерів складових частин транспортного засобу, перевіряють його технічний стан, виконання вимог щодо використання номерних знаків, установлення (нанесення) розпізнавальних знаків, кольорографічних схем, написів і спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв на транспортних засобах. За результатами звірки складається акт технічного огляду транспортного засобу (додаток 4).
3.5. Відомча реєстрація транспортного засобу без ідентифікаційного номера або із знищеними, пошкодженими (коли один чи кілька символів номера візуально не визначаються) чи підробленими (змінено один чи кілька символів номера, замінено панель (табличку) або частину панелі (таблички) з номером) ідентифікаційними номерами його складових частин (кузова, шасі, рами) не допускається. Відомча реєстрація зазначених транспортних засобів та таких, що розшукуються правоохоронними органами, не здійснюється, а інформація про них подається цим органам.
3.7. На зареєстровані транспортні засоби, ідентифікаційні номери складових частин (кузова, шасі, рами) яких пошкоджено під впливом корозії, або в разі, коли заміну таких складових частин проведено після дорожньо-транспортної пригоди, у встановленому порядку спеціалізованими підприємствами наносяться спеціальні індивідуальні номери чи здійснюється дублювання первинних ідентифікаційних номерів складових частин (у разі встановлення відповідності ідентифікаційного номера таким засобам) згідно з вимогами міжнародних і державних стандартів встановленому порядку.
3.8. Інформація про зареєстровані транспортні засоби зазначається в програмі обліку ТЗ ОРС ЦЗ.
Інформацію про відомчу реєстрацію транспортного засобу (внесення змін у раніше подані відомості про відомчу реєстрацію) СБДР ДСНС України невідкладно надає до Державтоінспекції МВС України для внесення відповідних відомостей до Єдиного державного реєстру Державтоінспекції МВС України.

IV. Відомча перереєстрація транспортних засобів

4.1. Відомча перереєстрація ТЗ здійснюється СБДР ДСНС України (для навчальних закладів та науково-дослідних установ, організаційних структур центрального підпорядкування) та підрозділами СБДР (для підпорядкованих підрозділів територіального органу) у разі:
видачі технічного талона замість загубленого або непридатного для користування;
зміни кольору, призначення, марки або моделі транспортного засобу в результаті переобладнання чи заміни кузова, інших складових частин, що мають ідентифікаційні номери;
зміни власника ТЗ.
4.2. Перереєстрація ТЗ із заміною технічного талона здійснюється на підставі заяви власника ТЗ (додаток 5).
До заяви додаються:
акт прийому-передачі транспортного засобу (1388-98-п) ;
витяг з наказу власника ТЗ про передачу транспортного засобу з подальшою перереєстрацією;
фото транспортного засобу і його складових частин, що мають ідентифікаційні номери, в друкованому та електронному вигляді.
У випадку, передбаченому абзацом третім пункту 4.1 розділу IV, до заяви додаються:
копії документів, що підтверджують заміну складових частин транспортного засобу, які мають ідентифікаційні номери, засвідчені підписом та печаткою посадової особи підрозділу, який займається ремонтом і технічним обслуговуванням ТЗ, чи документів, виданих суб'єктами господарювання, які реалізують такі складові частини та видають зазначені в абзаці другому пункту 2.2 розділу II цієї Інструкції довідки-рахунки (1388-98-п) , або копії документів, виданих митними органами чи підприємствами-виробниками;
копії документів про відповідність транспортного засобу вимогам безпеки дорожнього руху (для транспортного засобу, переобладнаного суб'єктами господарювання, які провадять господарську діяльність з переобладнання транспортних засобів, чи зазначеними в абзаці сьомому цього пункту ремонтними підрозділами, що мають свідоцтво про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху).
Зазначені копії документів завіряються підписом та печаткою власника ТЗ.
4.3. Посадові особи підрозділу СБДР на підставі поданих документів проводять звірку ідентифікаційних номерів складових частин транспортного засобу, виконання вимог щодо використання номерних знаків, установлення (нанесення) розпізнавальних знаків, кольорографічних схем, написів і спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв на транспортних засобах. За результатами звірки складається акт технічного огляду транспортного засобу (додаток 4).
При перереєстрації ТЗ у разі зміни належності транспортного засобу, між підпорядкованими підрозділами територіального органу, зняття з обліку таких транспортних засобів не проводиться.
4.4. Перереєстрація ТЗ, що передаються у зв'язку з реорганізацією юридичних осіб, проводиться на підставі актів приймання-передачі транспортних засобів (1388-98-п) за формою згідно з додатком 2 до Порядку державної реєстрації, свідоцтва про реєстрацію (технічного талону), а також засвідчених у встановленому порядку копій рішень власників ТЗ про реорганізацію та виписки або витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб що реорганізується, і юридичної особи, утвореної внаслідок реорганізації.
Перереєстрація ТЗ, що у зв'язку з ліквідацією юридичних осіб передаються іншим юридичним особам, проводиться на підставі технічного талона та засвідчених в установленому порядку копій прийнятих власниками ТЗ або судом рішень про ліквідацію.
4.5. Відомча реєстрація (перереєстрація) переобладнаних транспортних засобів проводиться на підставі документів про відповідність їх вимогам безпеки дорожнього руху та документів, що підтверджують правомірність придбання встановлених кузовів (рам), які мають ідентифікаційні номери (у разі їх заміни).
Документами про відповідність переобладнаних транспортних засобів вимогам безпеки дорожнього руху є:
для транспортних засобів, переобладнаних суб'єктами господарювання, які проводять господарську діяльність з переобладнання п'яти і більше транспортних засобів протягом року, - свідоцтво про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, оформлене державним підприємством "ДержавтотрансНДІпроект" або Центром безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС України на відповідний вид переобладнання, що подається разом із сертифікатом відповідності (наявність необов'язкова для транспортних засобів, переобладнаних для роботи на газових паливах), виданим органом з оцінки відповідності, визнаним та призначеним у встановленому порядку проводити процедуру сертифікації транспортних засобів, та актом приймання-передачі транспортного засобу за формою згідно з додатками 3, 4 і 6 до Порядку державної реєстрації (1388-98-п) ;
для транспортних засобів, переобладнаних для роботи на газових паливах, - акт технічної експертизи (1388-98-п) (крім переобладнаних автобусів) за формою згідно з додатком 5 до Порядку державної реєстрації або сертифікат відповідності, виданий випробувальною лабораторією центром, що має атестат акредитації відповідної галузі та повноваження щодо проведення перевірки технічного стану транспортних засобів, органом з оцінки відповідності, визначеним та призначеним у встановленому порядку, проводити процедуру сертифікації транспортних засобів, чи підприємством, що має сертифікат відповідності державної системи сертифікації УкрСЕПРО з установлення відповідності конструкції переобладнаного транспортного засобу умовам (вимогам), викладеним у документі про погодження переобладнання.
Переобладнання транспортних засобів для роботи на газових паливах здійснюється виключно суб'єктами господарювання, що проводять господарську діяльність з переобладнання п'яти і більше транспортних засобів протягом року та мають свідоцтво про погодження конструкції транспортного засобу на відповідний вид переобладнання. Зазначені суб'єкти можуть проводити перевірку відповідності таких засобів вимогам технічних умов і технічної документації підприємства-виробника газобалонного обладнання.
Переобладнання транспортних засобів шляхом заміни кузовів (рам), що мають ідентифікаційні номери, здійснюється за попередньою згодою з ДСНС України.
Власникам переобладнаних транспортних засобів видаються нові технічні талони із зазначенням нових ідентифікаційних номерів складових частин або особливостей конструкції, що виникли в результаті її зміни.
У таких технічних талонах зазначається рік випуску автомобіля або виготовленого на його базі автомобіля, що повинен відповідати року випуску встановленого кузова. Рік випуску такого автомобіля не змінюється у разі неможливості встановити рік випуску його кузова.
Вивільнені після переобладнання або ремонту складові частини, що мають ідентифікаційні номери, залишаються у розпорядженні власників ТЗ.
Переобладнання транспортного засобу, у результаті якого змінюється його повна маса та її розподіл за осями, центр ваги, тип двигуна, його вага і потужність, колісна база чи колісна формула, система гальмового і рульового керування та трансмісії, здійснюється за погодженням з виробниками транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, або з державним підприємством "ДержавтотрансНДІпроект" чи Центром безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС України. Зазначене погодження може надаватися тільки після проведення огляду транспортних засобів із дотриманням вимог пункту 15 Порядку державної реєстрації (1388-98-п) та надання зазначеним установам відповідного акта, засвідченого підписом посадової особи, що скріплений печаткою підрозділу Державтоінспекції МВС України.
Перереєстрація транспортного засобу у зв'язку із заміною двигуна проводиться в разі зміни типу двигуна, його ваги, робочого об'єму і потужності. Документи, що підтверджують законність придбання двигуна, не вимагаються.
4.6. Якщо транспортний засіб переобладнано з інших моделей цієї марки шляхом заміни деталей кузова (крила, панелі, капота тощо), власнику ТЗ видається технічний талон із зазначенням моделі, якій відповідає зовнішній вигляд такого засобу після переобладнання. Якщо номери складових частин не змінювалися, зазначаються рік випуску і номери, які транспортний засіб мав до переобладнання. До графи "Особливі відмітки" технічного талона робиться запис:
    "Автомобіль переобладнано з моделі
___________________________________________________ шляхом заміни
               (зазначити модель)
_________________________________________________________________
             (зазначити деталі, складові частини)
в 20__ р."
, що скріплюється печаткою СБДР ДСНС Украйни або підрозділу СБДР.
4.7. Замість втрачених або непридатних для користування технічних талонів і номерних знаків на підставі заяви власника ТЗ видається технічний талон або номерні знаки. До заяви додаються матеріали службового розслідування щодо обставин втрати (непридатності).

V. Зняття з обліку транспортних засобів

5.1. Зняття з обліку ТЗ здійснюється СБДР ДСНС України (для навчальних закладів та науково-дослідних установ, організаційних структур центрального підпорядкування) та підрозділами СБДР (для підпорядкованих підрозділів територіального органу) на підставі заяви власника ТЗ (додаток 5), що подається службі безпеки дорожнього руху, у разі:
передачі транспортного засобу до іншого територіального органу ДСНС України, навчальних закладів та науково-дослідних установ, організаційних структур центрального підпорядкування за нарядом ДСНС України;
списання (вибракування);
відчуження.
У випадку, передбаченому абзацом другим пункту 5.1. розділу V цієї Інструкції, до заяви також додаються:
витяг з наказу ДСНС України про передачу транспортного засобу;
акт прийому-передачі транспортного засобу (1388-98-п) ;
копії облікових документів, підтверджуючих передачу транспортного засобу;
акт технічного огляду транспортного засобу (додаток 4);
фото транспортного засобу і його складових частин, що мають ідентифікаційні номери, в друкованому та електронному вигляді.
У випадку, передбаченому абзацом третім пункту 5.1 розділу V цієї Інструкції, до заяви також додаються:
витяг з наказу ДСНС України про надання згоди на списання (вибракування) транспортного засобу;
копія згоди (витяг з протоколу) ДСНС України про списання (вибракування) транспортного засобу;
витяг з наказу власника ТЗ про списання (вибракування) транспортного засобу;
акт технічного огляду транспортного засобу (додаток 4);
акт про списання транспортного засобу;
фото транспортного засобу і його складових частин, що мають ідентифікаційні номери, в друкованому та електронному вигляді.
Після зняття з обліку ТЗ технічний талон здається до СБДР ДСНС України або підрозділу СБДР, а замість нього видається довідка про зняття з обліку транспортного засобу (додаток 6).
У випадку, передбаченому абзацом четвертим пункту 5.1 розділу V цієї Інструкції, до заяви також додаються:
витяг з наказу ДСНС України про відчуження транспортного засобу;
копія дозволу (витяг з протоколу) про відчуження транспортного засобу;
акт технічного огляду транспортного засобу (додаток 4);
витяг з наказу власника ТЗ про зняття з обліку транспортного засобу та відомчої реєстрації;
фото транспортного засобу і його складових частин, що мають ідентифікаційні номери, в друкованому та електронному вигляді.
Про зняття з обліку відчуженого ТЗ в технічному талоні у графі "Особливі відмітки" робиться запис: "Знято з реєстрації служби безпеки дорожнього руху", що засвідчується підписом посадової особи СБДР ДСНС України або підрозділу СБДР і скріплюється печаткою СБДР ДСНС України або підрозділу СБДР. Такий технічний талон повертається власнику ТЗ для передачі разом з відчуженим транспортним засобом і є одним з документів, що дає право на здійснення його державної реєстрації у підрозділах Державтоінспекції МВС України.
Всі копії документів завіряються підписом та печаткою власника ТЗ.
5.2. У разі встановлення факту знищення, фальсифікації або підроблення ідентифікаційних номерів складових частин транспортних засобів, виявлення транспортних засобів, зареєстрованих (перереєстрованих), знятих з обліку в підрозділах ДСНС України, за фіктивними чи підробленими документами або таких, що розшукуються правоохоронними органами України у зв'язку з незаконним заволодінням, працівники СБДР ДСНС України або підрозділів СБДР оформляють в установленому порядку необхідні документи, скасовують відомчу реєстрацію (перереєстрацію), зняття з обліку транспортних засобів і передають усі відповідні документи та за наявності транспортні засоби до відповідного органу досудового розслідування.
5.3. Забороняється зняття з обліку транспортних засобів, стосовно яких є ухвала суду про накладення арешту або заборону зняття з обліку, чи постанова державного виконавця про накладення арешту.

VI. Ведення відомчого обліку зареєстрованих транспортних засобів

6.1. Відомчий облік зареєстрованих транспортних засобів ведеться шляхом накопичення, узагальнення та зберігання інформації про такі транспортні засоби у програмі обліку ТЗ ОРС ЦЗ.
6.2. У разі здійснення відомчої реєстрації, перереєстрації та зняття з обліку транспортних засобів СБДР підрозділу невідкладно інформується СБДР ДСНС України щодо здійснення таких заходів.
6.3. Облік та видача номерних знаків транспортних засобів здійснюється начальниками підрозділів СБДР і ведеться в Журналі обліку і видачі номерних знаків на транспортні засоби (додаток 7).
6.4. Облік, видача та контроль за використанням бланків технічного талона транспортного засобу покладається на начальника СБДР ДСНС України або підрозділів СБДР і ведеться в Журналі обліку і видачі технічних талонів на транспортні засоби (додаток 8).
Журнали обліку і видачі номерних знаків на транспортні засоби та обліку і видачі технічних талонів на транспортні засоби мають бути прошнуровані, пронумеровані та скріплені печаткою.
6.5. Документація, що подається до СБДР ДСНС України для першої відомчої реєстрації або підрозділів СБДР для відомчої реєстрації, перереєстрації, зняття з обліку ведеться протягом календарного року. В січні наступного року всі документи зшиваються, описуються та здаються в архів ДСНС України, територіального органу ДСНС України, навчальних закладах та науково-дослідних установ, організаційних структур центрального підпорядкування відповідно, де зберігаються протягом 5 років.

VII. Матеріальне та технічне забезпечення

7.1. Служба безпеки дорожнього руху для виконання покладених на неї функцій забезпечується:
комп'ютером з наступними технічними параметрами (не менше):
процесор -
Intel Pentium G860
оперативна пам'ять -
DDR3 2048 MB
жорсткий диск -
500 GB SATA-2, 7200rpm
оптичний привід -
DVD RW
мережева карта -
1 Gb
відеокарта -
Integrated;
монітор -
20" LED;
захищеним каналом зв'язку зі швидкістю не менше 1 Mb;
кольоровим багатофункціональним пристроєм;
ламінатором із функцією холодного ламінування;
печаткою відповідно до зразка (додаток 7).
7.2. Начальники головних управлінь (управлінь) Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь, навчальних закладів та науково-дослідних установ, організаційних структур центрального підпорядкування, що належать до сфери управління ДСНС України, виділяють кабінет для служби безпеки дорожнього руху й кошти для обладнання цього приміщення.
Начальник
СБДР ДСНС України
полковник служби
цивільного захисту
С.В. Кушнір
Додаток 1 
до пункту 1.6 
Інструкції з питань здійснення 
відомчої реєстрації та ведення 
обліку транспортних засобів 
ДСНС України

ТЕХНІЧНИЙ ТАЛОН

транспортного засобу оперативно-рятувальної служби цивільного захисту

----------------------------------------   ---------------------------------------
|         УКРАЇНА UA UKRAINE           |   | Повна маса ________________________ |
|           ТЕХНІЧНИЙ ТАЛОН            |   | Маса без навантаження _____________ |
|         ТРАНСПОРТНОГО ЗАСОБУ         |   | Кількість сидячих місць             |
|        ОПЕРАТИВНО-РЯТУВАЛЬНОЇ        |   | з місцем водія ____________________ |
|       СЛУЖБИ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ      |   | Кількість стоячих місць ___________ |
|Реєстраційний номер _________________ |   | Належність транспортного засобу     |
|Марка________________________________ |   | ___________________________________ |
|Модель ______________________________ |   | ___________________________________ |
|Рік випуску _________________________ |   | Особливі відмітки: ________________ |
|Колір _______________________________ |   | ___________________________________ |
|Номер шасі                            |   | Видано ____________________________ |
|(кузова, рами) ______________________ |   | ___________________________________ |
|Об'єм двигуна _______________________ |   | Начальник _________________________ |
|Тип транспортного засобу ____________ |   | ___________________________________ |
|_____________________________________ |   | М.П.                                |
|Група експлуатації __________________ |   |"___" _____________ 20__ р. ________ |
|Серія та номер талона                 |   |                            (підпис) |
|                                      |   | Серія та номер талона               |
----------------------------------------   ---------------------------------------
             Лицевий бік                                Зворотний бік
__________
Примітки:
у графі "Номер шасі (кузова, рами)" дані записуються в два рядки, відповідно, верхній рядок - номер шасі, нижній (за наявності) - номер кузова (рами);
у графі "Об'єм двигуна" - дані записуються в см-3;
у графі "Тип транспортного засобу" - зазначається тип ТЗ відповідно до ДСТУ 3849-99 (для транспортних засобів, на яких встановлено спеціальні звукові та світлові пристрої) і ДСТУ-2984-95 (для інших транспортних засобів);
у графі "Група експлуатації" - записується "стройова" або "транспортна" - яка визначається наказом територіального органу ДСНС України, навчальних закладів та науково-дослідних установ, організаційних структур центрального підпорядкування;
у графах "Повна маса" та "Маса без навантаження" інформація записується в кг;
у графі "Належність транспортного засобу" - записується найменування підрозділу головних управлінь (управлінь) ДСНС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь, навчальних закладів та науково-дослідних установ та організаційних структур центрального підпорядкування, на балансі яких перебувають ці транспортні засоби;
у графі "Особливі відмітки" - заповнюється у разі зняття з обліку - "З обліку знято", засвідчено підписом начальника СБДР апарату, що скріплюється печаткою (для транспортного засобу, який пройшов першу відомчу реєстрацію), та "Знято з реєстрації служби безпеки дорожнього руху", що засвідчується підписом посадової особи СБДР апарату або підрозділу СБДР і скріплюється печаткою СБДР апарату або підрозділу СБДР;
у графі "Видано" - записується СБДР ДСНС України або підрозділ СБДР, яким видано технічний талон;
у графі "Начальник" - записується спеціальне звання, прізвище та ініціали керівника СБДР ДСНС України, підрозділу СБДР, яким видано технічний талон.
Додаток 2 
до пунктів 2.2, 7 
Інструкції з питань здійснення 
відомчої реєстрації та ведення 
обліку транспортних засобів 
ДСНС України

ЗРАЗОК

печатки СБДР апарату ДСНС України

( Див. текст (v0482388-13d2) )
ЗРАЗОК
печатки підрозділу СБДР ДСНС України
( Див. текст (v0482388-13d2) )
Додаток 3 
до пункту 2.5 
Інструкції з питань здійснення 
відомчої реєстрації та ведення 
обліку транспортних засобів 
ДСНС України
                                  Заступнику Голови Державної 
                                  служби України з надзвичайних 
                                  ситуацій

ЗАЯВА

_________________________________________________________________
     Прошу провести першу відомчу реєстрацію транспортних засобів 
_________________________________________________________________ 
 (найменування територіального органу (підрозділу) ДСНС України) 
для  штатного  укомплектування транспортної (або стройової) групи 
експлуатації,  призначених  для  виконання   оперативно-службових 
завдань, на підставі документів, що додаються до заяви. 
1. ______________________________________________________________
2. ______________________________________________________________
3. ______________________________________________________________
Excel 
№ з/п
Марка ТЗ
Модель ТЗ
Рік випуску
Колір
Номер шасі (рами)
Номер кузова
Об'єм двигуна
Тип ТЗ
Повна маса
Маса без навантаження
Кількість сидячих місць з місцем водія
Кількість стоячих місць
Належність транспортного засобу
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Начальник _____________________  ________  ______________________  
органу, підрозділу ДСНС України  (підпис)  (ініціали та прізвище)
"___" _________________ 20__ р.
Додаток 4 
до пунктів 2.5, 3.4, 4.3, 5.1 
Інструкції з питань здійснення 
відомчої реєстрації та ведення 
обліку транспортних засобів 
ДСНС України
                                ЗАТВЕРДЖУЮ 
                                _________________________________ 
                                  (начальник органу, підрозділу 
                                           ДСНС України) 
                                _________________________________ 
                                     (прізвище та ініціали) 
                                "___" _________________ 20__ року

АКТ

технічного огляду транспортного засобу

№ __________                           "___" ____________ 20__ р.
Транспортний засіб _____________________ марка (модель) _________
шасі (рама) № ____________________ кузов № ______________________
двигун № ________________________ номерний знак № _______________
рік випуску____колір_________паспорт (формуляр) серія____ № _____
Відповідність номерного знака ДСТУ 4278:2004 ____________________
Додаткове обладнання та підстава для його встановлення __________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
Результати  перевірки  технічного  стану  транспортного засобу на 
відповідність вимогам ДСТУ 3649:97 та Правил дорожнього руху ____
_________________________________________________________________ 
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
Начальник СБДР
_____________________________   ________   ______________________
орган, підрозділ ДСНС України   (підпис)   (ініціали та прізвище)
Додаток 5 
до пунктів 3.3, 4.2, 5.1 
Інструкції з питань здійснення 
відомчої реєстрації та ведення 
обліку транспортних засобів 
ДСНС України
                                    Начальнику органу, підрозділу 
                                    ДСНС України 
                                    _____________________________ 
                                        (прізвище та ініціали) 
                                    "___" _____________ 20__ року

ЗАЯВА

     Прошу  зареєструвати  (перереєструвати,  зняти   з   обліку) 
транспортні засоби ______________________________________________
                       (найменування територіального органу 
                            (підрозділу) ДСНС України) 
у зв'язку з ____________________________________________________, 
на підставі документів, що додаються до заяви. 
1. ______________________________________________________________ 
2. ______________________________________________________________
3. ______________________________________________________________
Excel 
№ з/п
Номерний знак ТЗ
Марка ТЗ
Модель ТЗ
Рік випуску
Колір
Номер шасі (рами)
Номер кузова
Об'єм двигуна
Тип ТЗ
Група експлуатації
Повна маса
Маса без навантаження
Кількість сидячих місць з місцем водія
Кількість стоячих місць
Належність транспортного засобу
Серія та номер технічного талона ТЗ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Начальник підпорядкованого 
підрозділу ДСНС України        ________    ______________________
                               (підпис)    (ініціали та прізвище)
Додаток 6 
до пунктів 3.3, 5.1 
Інструкції з питань здійснення 
відомчої реєстрації та ведення 
обліку транспортних засобів 
ДСНС України

ДОВІДКА

про зняття з обліку транспортного засобу

( Див. текст (v0482388-13BF186) )
Додаток 7 
до пункту 6.4 
Інструкції з питань здійснення 
відомчої реєстрації та ведення 
обліку транспортних засобів 
ДСНС України

ЖУРНАЛ

обліку і видачі номерних знаків на транспортні засоби

_________________________________________________________________
 (найменування територіального органу (підрозділу) ДСНС України)
№ з/п
Транспортний засіб
Належність ТЗ (назва заповнюється без скорочень)
П.І.Б. особи, яка отримала номерний знак
Підпис про отримання номерного знака
Дата та підпис посадової особи СБДР про повернення номерного знака
Номерний знак
Марка
Модель
1
2
3
4
5
6
7
8
Додаток 8 
до пункту 6.5 
Інструкції з питань здійснення 
відомчої реєстрації та ведення 
обліку транспортних засобів 
ДСНС України

ЖУРНАЛ

обліку і видачі технічних талонів на транспортні засоби

_________________________________________________________________
 (найменування територіального органу (підрозділу) ДСНС України)
№ з/п
Серія і номер технічного талона ТЗ
Дата реєстрації
Належність ТЗ (назва заповнюється без скорочень)
Транспортний засіб
П.І.Б. і підпис про отримання технічного талона
Дата та підпис посадової особи СБДР про повернення технічного талона
Номерний знак
Марка
Модель
1
2
3
4
5
6
7
8
9
( Текст взято з сайту ДСНС України http://www.mns.gov.ua/ )