УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО УКРАЇНИ З УПРАВЛІННЯ ЗОНОЮ
ВІДЧУЖЕННЯ
НАКАЗ
24.10.2012 № 158
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державного агентства України з управління зоною відчуження № 86 від 26.06.2013 (v0086767-13) )

Про затвердження Положення про науково-експертну раду ДАЗВ

З метою удосконалення діяльності науково-експертної ради Державного агентства України з управління зоною відчуження (далі - ДАЗВ), створеної наказом ДАЗВ від 24.10.2011 № 74 (v0074767-11) , відповідно до вимог Положення про Державне агентство України з управління зоною відчуження (393/2011) , затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 року № 393, для розгляду наукових рекомендацій та проведення фахових консультацій з громадськістю з основних питань діяльності ДАЗВ НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про науково-експертну раду Державного агентства України з управління зоною відчуження, що додається.
2. Начальникам підрозділів ДАЗВ у триденний термін подати секретарю науково-експертної ради ДАЗВ Пянтковському В.Л. пропозиції до проекту Плану роботи науково-експертної ради на 2012 - 2013 роки.
3. Секретарю науково-експертної ради ДАЗВ Пянтковському В.Л. у тижневий термін подати мені на затвердження проект Плану роботи науково-експертної ради на 2012 - 2013 роки.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Голова
В. Холоша
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Наказ Державного 
агентства України 
з управління 
зоною відчуження 
24.10.2012 № 158

ПОЛОЖЕННЯ

про Науково-експертну раду Державного агентства України з управління зоною відчуження

1. Науково-експертна рада Державного агентства України з управління зоною відчуження (далі - Рада) є постійно діючим консультативно-дорадчим органом при Державному агентстві України з управління зоною відчуження (далі - ДАЗВ). Рада здійснює координацію у сфері співпраці недержавних організацій та експертів з ДАЗВ.
2. Рада утворюється для надання незалежних науково обґрунтованих рекомендацій ДАЗВ з питань формування і реалізації державної політики у сфері діяльності у зоні відчуження і зоні безумовного (обов'язкового) відселення; подолання наслідків Чорнобильської катастрофи; зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему; поводження з радіоактивними відходами на стадії їх довгострокового зберігання і захоронення.
3. Рада здійснює свою діяльність на громадських засадах.
4. У своїй діяльності Рада керується Конституцією (254к/96-ВР) та законами України, указами Президента України, актами Кабінету Міністрів України, Міністерства надзвичайних ситуацій України, ДАЗВ та цим Положенням.
5. Рада аналізує та вивчає проблемні питання, які виникають у практичній діяльності ДАЗВ та державних підприємств, підпорядкованих ДАЗВ, і на підставі аналізу практики, ґрунтуючись на вимогах законодавства, розробляє та подає ДАЗВ рекомендації стосовно:
формування державної політики у сферах діяльності щодо управління зоною відчуження і зоною безумовного (обов'язкового) відселення, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи; зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему поводження з радіоактивними відходами на стадії їх довгострокового зберігання і захоронення;
проектів наказів та інших проектів нормативно-правових актів, які готуються у сфері діяльності ДАЗВ.
6. Основними принципами діяльності Ради є відкритість, колегіальність та професіоналізм.
7. До складу Ради можуть входити висококваліфіковані фахівці з питань державного управління діяльністю у зоні відчуження і зоні безумовного (обов'язкового) відселення, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи; зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, поводження з радіоактивними відходами на стадії їх довгострокового зберігання і захоронення. Особа, яка є кандидатом на посаду члена Ради, повинна мати значний досвід діяльності у відповідній сфері.
Рішення про включення до складу Ради приймається Головою ДАЗВ.
Виключення зі складу Ради здійснюється за рішенням Голови ДАЗВ відповідно до цього Положення, на підставі відповідної заяви особи або за поданням заступників Голови Ради.
8. До складу Ради входять Голова Ради, перший заступник Голови, заступник Голови, секретар та члени Ради. Склад Ради затверджується наказом ДАЗВ.
Голова Ради і його заступники обираються на засіданні Ради більшістю присутніх членів Ради.
9. Голова Ради керує її роботою відповідно до цього Положення, визначає коло питань, що підлягають розгляду на засіданнях Ради, порядок розроблення та реалізації її висновків та рекомендацій, дає доручення секретареві, заступникам та членам Ради.
За результатами виконання покладених на неї завдань Рада приймає мотивовані висновки, пропозиції та рекомендації, з питань організації роботи Ради - рішення.
10. У разі відсутності Голови, за його дорученням обов'язки Голови Ради виконує його перший заступник.
11. Секретар Ради забезпечує організацію її роботи: проводить підготовку засідань, розробляє проект плану роботи Ради та організовує його виконання, готує документи Ради, забезпечує членів Ради необхідними матеріалами.
У разі тимчасової неможливості виконання своїх обов'язків, секретар Ради, за письмовим погодженням з головою Ради, визначає особу, яка тимчасово виконуватиме його обов'язки, про що інформує протягом трьох днів членів Ради.
12. Не пізніше ніж за місяць до проведення чергового засідання, а у випадку позачергового засідання - не пізніше ніж за тиждень до його проведення, секретар Ради складає порядок денний засідання. Порядок денний засідання складається на підставі плану роботи Ради, затвердженого Головою Ради, попередніх рішень Ради, пропозицій членів Ради, керівництва ДАЗВ й узгоджується з Головою ДАЗВ.
Не пізніше ніж за два тижні (а у випадку позачергового засідання - за три робочі дні) до дня засідання секретар Ради розсилає членам Ради і запрошеним на засідання повідомлення про час і місце проведення засідання, порядок денний і матеріали, запропоновані до розгляду на засіданні.
13. Члени Ради беруть участь у підготовці та прийнятті рішень Ради стосовно питань, які підлягають розгляду на засіданнях Ради, в розробленні та обговоренні відповідних висновків, пропозицій та рекомендацій. За дорученням Голови Ради, його заступників члени Ради готують письмові висновки з окремих питань.
14. Основною формою діяльності Ради є засідання, які скликаються у разі потреби відповідно до плану роботи Ради, але не рідше одного разу на півроку, секретарем Ради.
Засідання Ради веде Голова або його заступник (за письмовим дорученням).
У окремих випадках допускається проведення дистанційних засідань Ради з використанням електронних засобів зв'язку, електронної пошти тощо.
15. Рішення Ради приймаються простою більшістю голосів від загального складу присутніх на її засіданні і оформлюється протоколом засідання Ради. Рішення Ради є легітимним у випадку присутності понад однієї третини від кількості членів Ради. Члени Ради повинні особисто висловити свою позицію; делегування голосів не допускається. У разі відсутності з поважних причин члена Ради (хвороба, відрядження тощо), він може протягом трьох робочих днів подати у письмовому або електронному вигляді на адресу секретаря Ради виклад власної позиції щодо предмета обговорення, чітко зазначивши, підтримує він чи ні питання, що виносились на голосування.
Погоджений текст протоколу підписується Головою і секретарем Ради та направляється членам Ради.
16. Результати роботи Ради підлягають розгляду Головою ДАЗВ.
17. Робота Ради висвітлюється на веб-сайті ДАЗВ та в інших засобах масової інформації.
18. Фінансове та матеріально-технічне забезпечення діяльності Ради здійснюється ДАЗВ.
Перший заступник Голови
Д. Бобро
( Текст взято з сайту ДАЗВ України http://dazv.gov.ua/ )