УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ ОХОРОНИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
20.08.2013 № 551
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
5 вересня 2013 р. 
за № 1531/24063

Про затвердження Інструкції про організацію забезпечення в Управлінні державної охорони України жилою площею у гуртожитках військовослужбовців та членів їх сімей

Відповідно до статті 47 Конституції України (254к/96-ВР) , глави 4 розділу ІІІ Житлового кодексу Української РСР (5464-10) , статті 12 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (2011-12) , Примірного положення про гуртожитки (208-86-п) , затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 03 червня 1986 року № 208, Порядку забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями (1081-2006-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 серпня 2006 року № 1081, та з метою упорядкування організації надання військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом, та членам їх сімей в Управлінні державної охорони України жилої площі в гуртожитках НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію про організацію забезпечення в Управлінні державної охорони України жилою площею у гуртожитках військовослужбовців та членів їх сімей (додається).
2. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника начальника та керівників регіональних підрозділів Управління державної охорони України.
3. З наказом ознайомити особовий склад Управління державної охорони України.
4. Департаменту матеріально-технічного забезпечення Управління державної охорони України забезпечити державну реєстрацію наказу.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Начальник Управління
генерал-лейтенант
С.Л. Кулик
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Наказ Управління 
державної охорони України 
20.08.2013 № 551
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
5 вересня 2013 р. 
за № 1531/24063

ІНСТРУКЦІЯ

про організацію забезпечення в Управлінні державної охорони України жилою площею у гуртожитках військовослужбовців та членів їх сімей

І. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція визначає механізм забезпечення в Управлінні державної охорони України (далі - УДО України) жилою площею у гуртожитках військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, та членів їх сімей (далі - військовослужбовці).
1.2. Інструкцію розроблено відповідно до вимог статті 47 Конституції України (254к/96-ВР) , глави 4 розділу ІІІ Житлового кодексу Української РСР (5464-10) , статті 12 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (2011-12) , статті 11 Закону України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб" (160/98-ВР) , Примірного положення про гуртожитки (208-86-п) , затвердженого постановою Ради Міністрів Української РСР від 03 червня 1986 року № 208, Порядку забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями (1081-2006-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 серпня 2006 року № 1081.
1.3. Жила площа в гуртожитках надається військовослужбовцям на період проходження служби за контрактом та за умови відсутності у військовослужбовців житла у місцевості, де розташований підрозділ УДО України.

ІІ. Надання жилої площі у гуртожитках

2.1. Гуртожитки призначені для тимчасового (на період проходження служби) проживання військовослужбовців УДО України.
Під гуртожитки використовуються спеціально споруджені або переобладнані для цієї мети жилі будинки, казарми та інші будівлі, які зареєстровані у виконавчому комітеті сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад або районній державній адміністрації.
2.2. Дозволяється розміщувати в гуртожитках осіб, які не проходять службу в УДО України, проте прибули до нього на визначений строк для виконання службових обов’язків.
Розміщення таких осіб у кімнатах разом з особами, які проживають в гуртожитках на підставі спеціальних ордерів, забороняється.
2.3. Жила площа в гуртожитках надається військовослужбовцям на час проходження служби в УДО України за рішенням Начальника УДО України (керівника регіонального підрозділу УДО України) або особи, яка його заміщує (далі - керівництво УДО України), за клопотанням керівника самостійного структурного підрозділу, погодженим із житлово-побутовою комісією (далі - ЖПК).
Список розподілу жилої площі в гуртожитку затверджується керівництвом УДО України.
2.4. Для прийняття рішення про надання жилої площі в гуртожитку керівником самостійного структурного підрозділу вноситься керівництву УДО України обґрунтоване клопотання на підставі рапорту про надання жилої площі в гуртожитку (додаток 1). Такий рапорт реєструється в Журналі реєстрації рапортів (заяв) військовослужбовців (осіб) щодо надання жилої площі у гуртожитку (додаток 2), який ведеться в підрозділах, що здійснюють матеріально-технічне забезпечення (далі - ПМТЗ).
2.5. До рапорту про надання жилої площі в гуртожитку військовослужбовцем додаються такі документи:
копії паспортів військовослужбовця та повнолітніх членів сім’ї;
довідка з місця проживання про реєстрацію і склад сім’ї (Ф-3) (далі - Ф-3);
довідка про склад сім’ї з місця проходження служби;
довідка про проходження військової служби з місця проходження служби;
довідка про те, чи перебувають члени сім’ї на квартирному обліку (у виконавчих органах сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад).
2.6. Після надходження рапортів до ПМТЗ військовослужбовці, які звернулися із рапортами, обліковуються у Списку рапортів військовослужбовців, які потребують жилої площі в гуртожитках (додаток 3), що ведеться в ПМТЗ.
2.7. При відмові у наданні жилої площі в гуртожитку секретар ЖПК протягом п’яти робочих днів з дати прийняття рішення керівництвом УДО України складає та надає керівнику самостійного структурного підрозділу мотивовану відповідь (довідку) з наступним інформуванням заявника.
2.8. На підставі рішення керівництва УДО України про надання жилого приміщення ПМТЗ видає спеціальний ордер на жилу площу в гуртожитку (додаток 4) (далі - спеціальний ордер), який є єдиною підставою для вселення в надане жиле приміщення.
2.8.1. Спеціальний ордер може бути виданий лише на вільну жилу площу.
2.8.2. Спеціальний ордер видається протягом одного місяця з дня прийняття керівництвом УДО України рішення про надання жилої площі військовослужбовцю в гуртожитку.
2.8.3. Спеціальний ордер є дійсним протягом тридцяти днів.
2.8.4. Відповідно до пункту 2.8 цього розділу спеціальний ордер вручається військовослужбовцю, на ім’я якого він виданий. Під час одержання спеціального ордера військовослужбовцем пред’являються до ПМТЗ документи, що посвідчують особу, усіх осіб, які включені до спеціального ордера, з відміткою про зняття їх з реєстрації за попереднім місцем проживання та реєстрацією за місцем служби (роботи).
Після вселення в надане жиле приміщення військовослужбовець у триденний термін здає спеціальний ордер до ПМТЗ, де зберігається.
2.8.5. Спеціальний ордер може бути визнаний недійсним відповідно до статті 59 Житлового кодексу Української РСР (5464-10) .
2.9. Жила площа в гуртожитках надається в розмірах не менше, ніж розмір, що встановлений Примірним положенням про гуртожитки (208-86-п) , затвердженим постановою Ради Міністрів УРСР від 03 червня 1986 року № 208.
Жила площа в гуртожитку не підлягає обміну, розділу, бронюванню і здачі в оренду, найм (піднайм).
2.10. Керівник ПМТЗ зобов’язаний організувати:
вселення до гуртожитку військовослужбовців, яким надано жилу площу, за наявності в них спеціальних ордерів;
облік і реєстрацію осіб, які проживають у гуртожитку;
укладання договору про надання комунальних послуг із військовослужбовцями, які вселяються та проживають у гуртожитку відповідно до чинного законодавства.

ІІІ. Звільнення жилої площі у гуртожитках

3.1. Займана військовослужбовцем жила площа в гуртожитку у разі переведення його до іншого місця служби (звільнення з військової служби), у складі сім’ї якого є інший військовослужбовець, який перебуває на квартирному обліку в УДО України (регіональному підрозділі УДО України), залишається за цим членом сім’ї.
3.2. У разі переміщення військовослужбовця по службі, пов’язаного з переїздом в іншу місцевість, жила площа в гуртожитку, яку він займав за попереднім місцем служби, підлягає звільненню ним та членами його сім’ї в тридцятиденний строк з дня видання наказу про його переміщення.
3.3. Військовослужбовець або особа, строк виконання службових обов’язків якої закінчився, зобов’язані не пізніше, ніж у тримісячний строк з дати наказу про звільнення звільнити займану ними жилу площу в гуртожитку в разі надання службового житла, отримання або придбання житла для постійного проживання.
3.4. Керівник ПМТЗ зобов’язаний забезпечити прийом жилого приміщення, що звільняється, в гуртожитку за актом приймання-передачі, до якого додаються дефектний акт (за необхідності) та довідка про оплату комунальних послуг.
3.5. Особи, які вибувають з гуртожитку, зобов’язані здати все майно, що надавалося їм у користування згідно з описом майна, що надається у користування військовослужбовцю (особі) при заселенні до гуртожитку (додаток 5).
3.6. У разі не здачі зазначеного майна, його псування, пошкодження жилих та інших приміщень, меблів, обладнання, інвентаря наймач, що вибуває, відшкодовує заподіяну шкоду відповідно до чинного законодавства.
3.7. Після здачі майна військовослужбовцю видається Довідка про здачу житла до ПМТЗ (додаток 6) та робляться відповідні записи в обох примірниках Карток обліку жилих приміщень, наданих військовослужбовцю за час проходження військової служби (додаток 7).
3.8. Особа, яка звільнена з військової служби і має вислугу менше десяти років у календарному обчисленні, підлягає виселенню з гуртожитку з усіма членами сім’ї, які з нею проживають, без надання іншого жилого приміщення, крім випадків, передбачених чинним законодавством.
3.9. У разі якщо особа, звільнена з військової служби, не досягла граничного віку перебування на службі та за станом здоров’я придатна для проходження служби, а також не перебуває на квартирному обліку в УДО України (регіональному підрозділі УДО України), така особа підлягає виселенню з гуртожитку без надання іншого жилого приміщення з усіма членами сім’ї, які з нею проживають, незалежно від кількості вислуги років у календарному обчисленні.
3.10. Підлягають виселенню з гуртожитку без надання іншого жилого приміщення особи, які самоправно зайняли жилу площу, колишні члени сім’ї військовослужбовця або особи, звільненої з військової служби, які проживають у гуртожитку після розірвання шлюбу, у двомісячний строк з дня розірвання шлюбу. Виселення здійснюється також у випадках, передбачених статтею 116 Житлового кодексу Української РСР (5464-10) .
3.11. Військовослужбовці або особи, які проживають у гуртожитку, підлягають виселенню в разі знесення чи переобладнання будинку (жилого приміщення) у нежилий, а також, якщо будинок (жиле приміщення) знаходиться в аварійному стані, загрожує обвалом або існування інших підстав, які загрожують стану та безпеці відповідного жилого приміщення, у порядку, встановленому законом. При цьому особам, які підлягають виселенню, надається інша жила площа або інше рівноцінне жиле приміщення, яке повинно відповідати вимогам, передбаченим частиною другою статті 114 Житлового кодексу Української РСР (5464-10) .
3.12. Всі спори, що виникають з питань виселення з гуртожитків, вирішуються в судовому порядку. Здійснення представництва в судових органах покладається на УДО України (регіональний підрозділ УДО України), на балансі якого перебувають гуртожитки.
3.13. Відомості про надання (здачу) військовослужбовцям та членам їх сімей жилого приміщення в гуртожитку вносяться до Картки обліку жилих приміщень, наданих військовослужбовцю за час проходження військової служби, секретарем ЖПК - до першого примірника, керівником ПМТЗ - до другого примірника.
Заступник директора
Департаменту- начальник
3-го відділу ДМТЗ
підполковник
В. Лук’яненко
Додаток 1 
до Інструкції про організацію 
забезпечення в Управлінні державної 
охорони України жилою площею 
у гуртожитках військовослужбовців 
та членів їх сімей 
(пункт 2.4)

РАПОРТ

про надання жилої площі в гуртожитку

( Див. текст (z1531-13F112) )
Додаток 2 
до Інструкції про організацію 
забезпечення в Управлінні державної 
охорони України жилою площею 
у гуртожитках військовослужбовців 
та членів їх сімей 
(пункт 2.4)

ЖУРНАЛ

реєстрації рапортів (заяв) військовослужбовців (осіб) щодо надання жилої площі у гуртожитку

№ з/п
Дата та вхідний номер рапорту (заяви)
Військове звання, прізвище, ім’я, по батькові військовослужбовця і членів його сім’ї
Перелік документів, доданих до рапорту (заяви)
Необхідна площа кімнати, кількість ліжко-місць
Примітка
1
2
3
4
5
6
Додаток 3 
до Інструкції про організацію 
забезпечення в Управлінні державної 
охорони України жилою площею 
у гуртожитках військовослужбовців 
та членів їх сімей 
(пункт 2.6)

СПИСОК

рапортів військовослужбовців, які потребують жилої площі в гуртожитках

№ з/п
Дата та вхідний номер рапорту (заяви)
Військове звання, прізвище, ім’я, по батькові військовослужбовця і членів його сім’ї
Перелік документів, доданих до рапорту (заяви)
Необхідна площа кімнати, кількість ліжко-місць
Примітка
1
2
3
4
5
6
Додаток 4 
до Інструкції про організацію 
забезпечення в Управлінні державної 
охорони України жилою площею 
у гуртожитках військовослужбовців 
та членів їх сімей 
(пункт 2.8)

СПЕЦІАЛЬНИЙ ОРДЕР

на жилу площу в гуртожитку

( Див. текст (z1531-13F113) )
Додаток 5 
до Інструкції про організацію 
забезпечення в Управлінні державної 
охорони України жилою площею 
у гуртожитках військовослужбовців 
та членів їх сімей 
(пункт 3.5)

ОПИС

майна, що надається у користування військовослужбовцю (особі) при заселенні до гуртожитку "__" ___________ 20__ року

№ з/п
Короткий опис майна
Кількість
Інвентарний номер
Примітка
1
2
3
4
5
     Військовослужбовець (особа)
_____________________________________________________________________________
         (військове звання, підпис, прізвище, ім’я та по батькові)
     Керівник ПМТЗ
_____________________________________________________________________________
         (військове звання, підпис, прізвище, ім’я та по батькові)
Додаток 6 
до Інструкції про організацію 
забезпечення в Управлінні державної 
охорони України жилою площею 
у гуртожитках військовослужбовців 
та членів їх сімей 
(пункт 3.7)

ДОВІДКА

про здачу житла до ПМТЗ

( Див. текст (z1531-13F116) )
Додаток 7 
до Інструкції про організацію 
забезпечення в Управлінні державної 
охорони України жилою площею 
у гуртожитках військовослужбовців 
та членів їх сімей 
(пункт 3.7)

КАРТКА

обліку жилих приміщень, наданих військовослужбовцю за час проходження військової служби

     1. Прізвище, ім’я, по батькові _________________________________________
     2. Реєстраційний  номер  облікової  картки  платника  податків (серія та 
номер  паспорта  фізичної особи - платника податків, яка через свої релігійні 
переконання  відмовляється  від  прийняття  реєстраційного  номера  облікової 
картки платника податків) ___________________________________________________
_____________________________________________________________________________
     3. Кількість членів сім’ї, дата внесення змін про склад сім’ї __________
_____________________________________________________________________________
     4. Підрозділ УДО України (регіональний підрозділ УДО України) __________
_____________________________________________________________________________
     5. Дата укладання першого контракту ____________________________________
     6. Відомості про перебування на квартирному обліку
№ з/п
Дата постановки на квартирний облік
Дата зняття з квартирного обліку
Підстави для зняття з квартирного обліку
Категорія пільг
1
2
3
4
5
     7. Відомості про надання жилого приміщення
№ з/п
Дата отримання житла
Місцезнаходження жилого приміщення, кількість кімнат
Площа, кв.м
Категорія приміщення (постійне, службове, гуртожиток), піднайом житла, оренда житла
Відмітка про забезпечення житлом, № довідки про здачу, коли і ким видана
Участь у приватизації житла
П.І.Б., підпис керівника ПМТЗ, дата, печатка
загальна
жила
1
2
3
4
5
6
7
8
9