НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ
РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ЕНЕРГЕТИКИ
ПОСТАНОВА
13.09.2013 № 1238

Про відмову ТОВ ТД "БОГУСЛАВСЬКА СІЛЬГОСПТЕХНІКА" у видачі ліцензії на виробництво теплової енергії на теплоелектроцентралях, когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, на засіданні Комісії, яке проводилось у формі відкритого слухання, 13 вересня 2013 року розглянула питання про видачу ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ТОРГОВОМУ ДОМУ "БОГУСЛАВСЬКА СІЛЬГОСПТЕХНІКА" ліцензії з виробництва теплової енергії на теплоелектроцентралях, когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії.
На підставі поданих заявником документів Комісією встановлено таке.
Відповідно до статті 10 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (1775-14) (далі – Закон) суб’єкт господарювання, який має намір провадити певний вид господарської діяльності, що ліцензується, особисто або через уповноважений ним орган чи особу звертається до відповідного органу ліцензування із заявою встановленого зразка про видачу ліцензії. Для окремих видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, до заяви про видачу ліцензії також додаються документи, вичерпний перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України.
Перелік документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії на виробництво теплової енергії, визначено пунктом 40 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності (756-2001-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2001 № 756, та включає, зокрема, документ, що підтверджує право власності суб’єкта господарювання або оренди ним виробничих об’єктів, де провадитиметься відповідний вид господарської діяльності.
Статтею 8 Закону (1775-14) визначено, що суб’єкт господарювання зобов’язаний провадити певний вид господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, відповідно до встановлених для цього виду діяльності ліцензійних умов.
Також слід зазначити, що відповідно до статті 11 Закону (1775-14) підставою для прийняття рішення про відмову у видачі ліцензії є невідповідність заявника згідно з поданими документами ліцензійним умовам, встановленим для виду господарської діяльності, зазначеного в заяві про видачу ліцензії.
Відповідно до пункту 2.1. Умов та правил (ліцензійних умов) провадження господарської діяльності з виробництва теплової енергії на теплоелектроцентралях та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії (z0574-06) (далі – Ліцензійні умови), затверджених постановою НКРЕ від 26.04.2006 № 540 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 17 травня 2006 р. за № 574/12448, провадження господарської діяльності з виробництва теплової енергії на теплоелектроцентралях та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії можливо при наявності джерел теплової енергії (теплоелектроцентралі, установки з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії) у власності або користуванні ліцензіата.
При цьому, відповідно до статті 1 Закону України "Про теплопостачання" (2633-15) джерело теплової енергії – виробничий об’єкт, призначений для виробництва теплової енергії, а теплогенеруюча установка – комплекс взаємопов’язаного обладнання, що виробляє теплову енергію, незалежно від місця його розташування.
Згідно з наданими ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ТОРГОВИМ ДОМОМ "БОГУСЛАВСЬКА СІЛЬГОСПТЕХНІКА" (далі – Товариство) відомостями про наявність власних або орендованих виробничих об’єктів, де провадитиметься відповідний вид господарської діяльності, заявник планує здійснювати виробництво теплової енергії на базі водогрійного опалювального котла типу КВМ(а)-0,82-02, встановленого в нежитловому приміщенні – котельні, що знаходиться за адресою: м. Миронівка, вул. Комсомольська, буд. 96.
На підтвердження права власності або користування джерелами теплової енергії Товариством надано:
- копію Договору оренди майна від 19.08.2013 № 190813 (з актом прийому-передачі), відповідно до положень якого Орендодавець (ПАТ "БОГУСЛАВСЬКА СІЛЬГОСПТЕХНІКА") передає, а Орендар (ТОВ ТД "БОГУСЛАВСЬКА СІЛЬГОСПТЕХНІКА") приймає в оренду водогрійний опалювальний котел КВМ(а)-0,82-02;
- копію Договору оренди нерухомого майна (нежилих будівель, споруд, приміщень) комунальної власності територіальної громади Миронівського району від 13.08.2013 (з актом прийому-передачі), відповідно до положень якого Орендодавець (МИРОНІВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ) передає, а Орендар (ТОВ ТД "БОГУСЛАВСЬКА СІЛЬГОСПТЕХНІКА") приймає в оренду нежитлове приміщення, що знаходиться за адресою: м. Миронівка, вул. Комсомольська, буд, 96, для виробництва та постачання теплової енергії з альтернативних видів палива (з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії).
При цьому, заявником не підтверджено встановлення котла типу КВМ(а)-0,82-02 у нежитловому приміщенні, яке розміщене за адресою: м. Миронівка, вул. Комсомольська, буд, 96, тобто не підтверджена наявність джерел теплової енергії, як комплексу взаємопов’язаного обладнання, що виробляє теплову енергію за цією адресою, що свідчить про те, що заявник не відповідає пункту 2.1. Ліцензійних умов (z0448-96) .
У зв’язку з вищезазначеним, відповідно до абзацу третього частини третьої статті 11 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (1775-14) , Указу Президента України від 23.11.2011 № 1059 (1059/2011) "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики" та Умов та Правил (ліцензійних умов) провадження господарської діяльності з виробництва теплової енергії на теплоелектроцентралях та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії (z0574-06) , затверджених постановою НКРЕ від 26.04.2006 № 540, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, ПОСТАНОВЛЯЄ:
Відмовити ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ТОРГОВОМУ ДОМУ "БОГУСЛАВСЬКА СІЛЬГОСПТЕХНІКА" (код ЄДРПОУ 36215146, Київська обл., Миронівський р-н, автодорога Київ-Знам’янка 111 км + 200 м) у видачі ліцензії на право провадження господарської діяльності з виробництва теплової енергії на теплоелектроцентралях, когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії у зв’язку з невідповідністю заявника згідно з поданими документами Ліцензійним умовам (z0448-96) , встановленим для виду господарської діяльності, зазначеного в заяві про видачу ліцензії.
Голова Комісії
С. Тітенко