КОЛЕГІЯ МІНІСТЕРСТВА РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ, БУДІВНИЦТВА ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
29.08.2013 № 73

Про механізми стимулювання розвитку регіонів у 2013 році

( Рішення введено в дію Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 431 від 04.09.2013 (v0431858-13) )
Колегія Мінрегіону відзначає, що в цілому протягом восьми місяців 2013 року на всіх рівнях органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування проводиться послідовна та цілеспрямована робота щодо формування та реалізації державної політики у сфері регіонального та місцевого розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Державне реформування зазначених напрямів здійснювалось відповідно до Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" (128/2013) , указів Президента України, рішень Ради регіонів, доручень Кабінету Міністрів України.
У сфері регіонального та місцевого розвитку підготовлено 4 законопроекти та 10 проектів урядових актів з питань удосконалення територіальної організації влади та місцевого самоврядування.
З метою стимулювання розвитку регіонів здійснено реалізацію та супровід бюджетних програм і субвенцій на загальну суму 2737 млн.грн. Станом на 01.08.2013 року профінансовано - 1670 млн.грн. (або 100% від помісячного розпису), з яких використано - 935 млн.грн. (56% від профінансованого).
Забезпечено методичний супровід, моніторинг та аналіз використання капітальних видатків, що передбачені у 2013 році Державним бюджетом України Мінфіну для соціально-економічного розвитку регіонів у сумі 3575 млн. гривень.
За результатами першого півріччя в експлуатацію введено 376 об'єктів-довгобудів із загальною кошторисною вартістю понад 5 млрд. гривень.
З метою реалізації Державної програми активізації розвитку економіки на 2013 - 2014 роки (187-2013-п) Міністерство сприяє місцевим органам влади та органам місцевого самоврядування у вирішенні питань щодо залучення коштів під державні гарантії для здійснення капітальних видатків понад обсяги встановлених бюджетних призначень для реалізації самоокупних проектів у сфері тепло- та водопостачання, які відповідають критеріям, встановленим постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2013 № 404 (404-2013-п) .
Станом на 15.08.2013 Віце-прем'єр-міністром України Вілкулом О.Ю. погоджено техніко-економічні обґрунтування за 11 напрямами для залучення кредитів у сферах житлового будівництва та житлово-комунального господарства на загальну суму 15,8 млрд.грн., які надіслано на розгляд до АБ "Укргазбанк" та на погодження до Мінекономрозвитку і Мінфіну.
Мінрегіон продовжує роботу з розвитку та розширення міжнародних відносин і залучення інвестиційних ресурсів у галузь житлово-комунального господарства. На сьогодні разом зі Світовим банком впроваджується проект "Розвиток міської інфраструктури" загальною вартістю 140 млн.дол. США.
Найактивнішими щодо залучення проектів міжнародної фінансової та технічної допомоги для розвитку соціально-економічного та культурного розвитку регіонів є: Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Івано-Франківська, Харківська області.
З метою організації належної взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та їх асоціаціями, надання практичної, організаційно-методичної допомоги з реалізації завдань соціально-економічного розвитку та вирішення проблемних питань у сфері будівництва, житлово-комунального господарства керівництвом та працівниками Мінрегіону здійснено 123 робочі поїздки до регіонів.
Проведено на базі Міністерства підсумковий інформаційний семінар "Кращі практики місцевого самоврядування: Конкурс Ради Європи "Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні". Підписано Меморандум про співпрацю між Мінрегіоном та всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування.
Проведено засідання ради Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, на якому підведено підсумки роботи експертної комісії Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування у 2012 році, визначено переможців Конкурсу та необхідний обсяг державного фінансування переможців у 2013 році.
З метою прискорення розв'язання проблем соціально-економічного розвитку територій та реалізації пріоритетних напрямів діяльності колегія Мінрегіону
ВИРІШИЛА:
1. Департаменту регіонального розвитку та проектного управління (Бондарчук Н.Л.)
розробити проект акта Кабінету Міністрів України про затвердження плану заходів з реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади;
                            термін - у тримісячний строк після 
                            прийняття Концепції реформування 
                            місцевого самоврядування та 
                            територіальної організації влади
узагальнити матеріали за підсумками обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, а також проведення широкої інформаційно-роз'яснювальної роботи серед територіальних громад щодо основних її положень та переваг реформованої системи місцевого самоврядування;
                            термін - жовтень 2013 року
здійснити координацію проведення спільних засідань колегій центральних органів виконавчої влади та місцевих державних адміністрацій з питань, що стосуються, зокрема розв'язання проблем регіонального розвитку, виконання місцевих та галузевих програм. Узагальнену інформацію подати до Кабінету Міністрів України;
                            термін - щокварталу до 25 числа місяця,
                            що настає за звітним періодом
Продовжити вивчення кращих практик реалізації проектів і програм на місцевому рівні із залученням міжнародної технічної допомоги і співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями з метою їх поширення шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Мінрегіону;
                            термін - протягом другого 
                            півріччя 2013 року
2. Рекомендувати Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування та їх асоціаціям:
забезпечити обмін досвідом щодо інноваційно-інвестиційної діяльності;
                            термін - постійно
активізувати роботу із запровадження кращих практик, реалізації проектів і програм на місцевому рівні із залученням ресурсів міжнародних фінансових організацій і міжнародної технічної допомоги тощо;
                            термін - постійно
3. Рекомендувати Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити надання:
актуальної та вичерпної інформації Мінрегіону щодо залучення коштів міжнародних фінансових та донорських організацій для розвитку соціально-економічного та культурного розвитку регіонів;
                            термін - щопівроку до 15 числа місяця,
                            що настає за звітним періодом
матеріалів про стан обговорення та інформаційно-роз'яснювальної роботи серед територіальних громад щодо основних положень проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади у територіальних громадах;
                            термін - жовтень 2013 року
інформації про проведення спільних засідань колегій з розв'язання проблем регіонального розвитку, виконання місцевих та галузевих програм;
                            термін - щокварталу до 23 числа місяця,
                            що настає за звітним періодом
4. Контроль за виконанням рішення колегії покласти на заступника Міністра Ісаєнка Д.В.
Голова колегії
Г.П. Темник
( Текст взято з сайту Мінрегіону України http://www.minregion.gov.ua/ )