КОЛЕГІЯ МІНІСТЕРСТВА ЕНЕРГЕТИКИ ТА ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
23.03.2012 № 1.2

Про результати спільної роботи центральних органів виконавчої влади з вугледобувними підприємствами недержавної форми власності в частині забезпечення ними безпечного провадження гірничих робіт та виконання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки

( Рішення взято до безумовного виконання згідно з Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості № 210 від 02.04.2012 (v0210732-12) )
Створення належних безпечних умов праці у вугільній галузі є завданням державного рівня.
Безпека людей є безумовним пріоритетом діяльності Міністерства енергетики та вугільної промисловості.
З метою посилення державного нагляду за дотриманням законодавства під час гірничих робіт на підприємствах недержавної форми власності у м. Луганську і Донецьку скликано розширені наради із залученням керівників Міненерговугілля, Держгірпромнагляду, Фонду соціального страхування, профспілкових організацій, правоохоронних органів (прокуратура, СБУ, міліція) та за участі власників (керівників) цих вугледобувних підприємств.
На виконання рішень спільних розширених нарад Міненерговугілля здійснено низку заходів:
- перевірено наявність договорів на аварійно-рятувальне обслуговування малих приватних вуглевидобувних підприємств із Державною гірничорятувальною службою у вугільній промисловості;
- проаналізовано стан охорони праці та промислової безпеки на вуглевидобувних підприємствах приватної форми власності, на підставі перевірок Державної воєнізованої гірничорятувальної служби (далі - ДВГРС);
- керівникам вуглевидобувних підприємств приватної форми власності запропоновано (лист від 29.11.2011 № 2/14-3276) допомогу у організації навчання з охорони праці у Макіївському науково-дослідному інституті та тренувань аварійно-рятувальних робіт у навчальному центрі Центрального штабу ДВГРС;
- розроблено Реєстр малих вугледобувних підприємств недержавної форми власності, які уклали договори на аварійно-рятувальне обслуговування з ДВГРС;
- спільно з теруправліннями Держгірпромнагляду у Донецькій і Луганській областях, Донецькою та Луганською облдержадміністраціями - розроблено Перелік малих підприємств недержавної форми власності у Донецькій та Луганській областях (далі - Перелік).
Відповідно до зазначеного Переліку загальна кількість малих підприємств недержавної форми власності (юридичних осіб) становить - 136 (70 - у Донецькій області та 66 - у Луганській області), які здійснюють роботи на 172 гірничих відводах (96 гірничих відводів у Донецькій області та на 76 - у Луганській).
На цей час 33 малих приватних підприємства (52 гірничі відводи) не уклали договорів на аварійно-рятувальне обслуговування, серед яких: 28 підприємств (47 гірничих відводів) - у Донецькій області і 5 підприємств (5 гірничих відводів) - у Луганській області.
Фактично договори на аварійно-рятувальне обслуговування з ДВГРС укладено на 103 підприємствах, на 120 гірничих відводах, (у Донецькій області 42 підприємства - 49 гірничих відводів, у Луганській області 61 підприємство - 71 гірничий відвід).
На виконання рішень зазначених спільних розширених нарад та відповідно до ст. 39 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (586-14) , ст. 34 Закону України "Про охорону праці" (2694-12) , створено:
розпорядженням Донецької облдержадміністрації - робочу групу зі сприяння дотриманню правил промислової безпеки та охорони праці на малих вугледобувних підприємствах недержавної форми власності (у Донецькій області);
розпорядженням Луганської облдержадміністрації - комісію з координації діяльності органів виконавчої влади в частині здійснення контролю за дотриманням законодавства у галузі охорони праці на малих вугледобувних підприємствах області приватної форми власності (у Луганській області).
До складу комісії та робочої групи введено представників Міненерговугілля, теруправлінь Держгірпромнагляду, Центрального Штабу ДВГРС, управління праці та соціального захисту населення, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, управлінь МНС та вугледобувних підприємств недержавної форми власності.
У 2011 році смертельний травматизм на підприємствах недержавної форми власності становив 81 випадок, що у 1,7 рази більше порівняно з 2010 роком (47 випадків), або 49% від усіх випадків смертельного травматизму у вугільній галузі України.
На малих підприємствах недержавної форми власності у 2011 році порівняно з 2010 роком смертельний травматизм зріс у 1,3 рази або на 21% (28 випадків) і склав 47% від усіх випадків смертельного травматизму підприємств недержавної форми власності. При цьому: чисельність працівників і обсяг видобутку на цих підприємствах на порядок менші, ніж на великих підприємствах, а смертельний травматизм (на 1 млн. тонн) і загальний травматизм (на 1000 робітників) - у рази більші.
Так, коефіцієнт частоти смертельного виробничого травматизму на 1 млн. тонн видобутого вугілля у 2011 році на малих підприємствах склав 8,5, - що, в середньому, в 5 разів більше цього ж показника на великих підприємствах недержавної форми власності (1,5).
На 4-х малих приватних підприємствах у 2011 році стались групові нещасні випадки, зокрема: ТОВ "Укрвуглебуд" +2 (обвалення порід покрівлі, загинули 2-є гірників), НП "Рудник" +3 (прорив води та пульпи, загинули - 3 працівники), ТОВ "Нестор і Ко" +2 (обвалення порід покрівлі, загинули - 2-є), ТОВ "Буран Лтд" +2 (асфіксія, загинули 2 особи).
Водночас, на підприємствах державної форми власності у 2011 році смертельний травматизм майже не зріс і склав 85 випадків (+2 до 2010 року).
За 2 місяці поточного року смертельний травматизм на вугільних підприємствах недержавної форми власності збільшився, у порівнянні з минулим роком, на 6 випадків і склав - 15 випадків. За цей період на малих приватних підприємствах смертельний травматизм скоротився на 4 випадки, порівняно з минулим роком (у 2012 році відбулося 2 випадки).
З метою подальшого вжиття дієвих заходів, спрямованих на дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки на малих вугледобувних підприємствах недержавної форми власності у Донецькій та Луганській областях колегія
ВИРІШИЛА:
1. Департаменту вугільної промисловості (Вівчаренко О.В.), Департаменту промислової безпеки, охорони праці, цивільного та фізичного захисту, трудової та соціальної політики (Онищенко О.М.):
1.1. Аналізувати статистичну інформацію про обсяги видобутого вугілля і стан охорони праці, виробничий травматизм, аварії та аварійні ситуації на малих підприємствах недержавної форми власності;
                              Термін - щомісяця
1.2. Надавати методичну допомогу з супроводження технологічних процесів, а також розроблення проектів і експертних висновків, спрямованих на підвищення рівня безпеки гірничих робіт.
                              Термін - постійно
підготувати звернення до:
1.3. Генеральної прокуратури та Міністерства внутрішніх справ стосовно застосування належних заходів реагування до осіб, причетних до видобутку вугілля без наявності дозвільної документації.
                              Термін - 15.04.2012
1.4. Донецької та Луганської облдержадміністрацій з пропозиціями про:
1.4.1. Вжиття термінових заходів для приведення діяльності малих підприємств у відповідність до вимог законодавства та припинення діяльності тих підприємств, які порушують чинні вимоги;
                              Термін - 15.04.2012
1.4.2. Організацію роз'яснювальної роботи стосовно необхідності створення громадської організації "малих" підприємств недержавної форми власності;
                              Термін - терміново
1.4.3. Систематичне оновлення реєстру малих підприємств недержавної форми власності з видобутку вугілля;
                              Термін - щокварталу
1.4.4. Створення спеціальних робочих груп при Донецькій та Луганській облдержадміністраціях та організацію (у квіті - травні поточного року) цільових перевірок "малих" вугледобувних підприємств, з метою виявлення фактів видобутку вугілля без оформлення відповідної документації та вжиття відповідних заходів реагування до керівників підприємств. До співпраці залучити теруправління Держгірпромнагляду, ЦШ ДВГРС, правоохоронні органи областей, голів райдержадміністрацій і міських голів.
Про результати проінформувати Міненерговугілля.
                              Термін - до 01.06.2012
2. Департаменту промислової безпеки, охорони праці, цивільного та фізичного захисту, трудової та соціальної політики (Онищенко О.М.) - підготувати звернення до Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки стосовно обов'язкового укладання договорів на профілактичне та аварійне обслуговування малих вугледобувних підприємств недержавної форми власності (між Державною воєнізованою гірничорятувальною службою та малими вугледобувними підприємствами недержавної форми власності).
                              Термін - 15.04.2012
3. Начальнику ДВГРС Смоланову С.М.:
3.1. Посилити увагу до заходів контролю протиаварійної підготовки підприємств недержавної форми власності та відповідності чинних планів ліквідації аварій дійсному стану додержання вимог безпеки в шахтах, а також належної профілактичної роботи.
                              Термін - постійно
3.2. Налагодити порядок постійного та регулярного надходження від малих підприємств недержавної форми власності до відокремленого підрозділу "Галузевий інформаційно-розрахунковий центр" - статистичної інформації про обсяги видобутого вугілля та стан охорони праці.
                              Термін - 15.05.2012
4. Керівникам малих підприємств недержавної форми власності рекомендувати:
4.1. Забезпечити дотримання стану охорони праці та промислової безпеки відповідно до вимог нормативно-правових актів;
                              Термін - постійно
4.2. Зорганізувати навчання інженерно-технічних працівників підприємств з охорони праці та виконання аварійно-рятувальних робіт, а також влаштувати практичні тренування у спеціальних "димних камерах" (відповідно до вимог п. 5 розділу 4 глави IV Правил безпеки у вугільних шахтах (z0398-10) , затверджених наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 22.03.2010 № 62 та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 17.06.2010 № 398/17693).
                              Термін - протягом року
4.3. Укомплектувати служби охорони праці та дільниці ВТБ кваліфікованими фахівцями згідно з вимогами законодавства.
                              Термін - 01.05.2012
4.4. Укласти відповідні договори на отримання відокремленим підрозділом "Галузевий інформаційно-розрахунковий центр" статистичної інформації про обсяги видобутку вугілля та стан охорони праці.
                              Термін - 01.05.2012
4.5. Залучати державні профільні проектні та галузеві науково-дослідні інститути до розроблення проектів та технічної проектної документації малих вугледобувних підприємств.
                              Термін - постійно
4.6. Укласти договори, у разі відсутності, на профілактичне та аварійне обслуговування підприємств з Державною воєнізованою гірничорятувальною службою.
5. Керівникам підприємств вугільної галузі:
- створити комісії із залученням фахівців ДВГРС та Держгірпромнагляду;
- здійснити перевірки герметичності ліквідованих гірничих виробок, що мають вихід на земну поверхню в межах гірничих відводів шахт з метою унеможливлення несанкціонованого доступу людей у ці виробки.
                              Термін - щокварталу
6. Управлінню інформаційно-аналітичного забезпечення (Велітченко А.І.), сектору взаємодії із засобами масової інформації (Скоропад В.В.) - забезпечити оприлюднення рішення колегії на веб-сайті Міненерговугілля та в інших засобах масової інформації.
Голова колегії,
Міністр
Ю. Бойко