Торговельно-економічна угода

між Урядом України і Урядом Республіки Перу

( Угоду ратифіковано Законом N 2937-IV (2937-15) від 05.10.2005, ВВР, 2006, N 1, ст.14 )
Дата підписання:
Дата ратифікації:
Дата набуття чинності:
16.07.2004
05.10.2005
07.11.2005
Уряд України і Уряд Республіки Перу, далі - "Договірні Сторони",
бажаючи розширювати та зміцнювати торговельно-економічні відносини між двома країнами на принципах рівності та взаємної вигоди,
домовились про таке:

Стаття 1

Договірні Сторони відповідно до внутрішнього законодавства своїх держав сприятимуть розвитку та поліпшенню двостороннього торговельно-економічного співробітництва.

Стаття 2

1. Стосовно будь-яких мит та зборів, що застосовуються до імпорту та експорту або пов'язані з ними, Договірні Сторони нададуть одна одній режим найбільшого сприяння відповідно до статті 1 Генеральної Угоди з тарифів та торгівлі 1947 року (995_264) .
2. Положення, викладені в пункті 1 цієї статті, не поширюватимуться на пільги, переваги та поступки, які одна з Договірних Сторін надає або може надати:
a) суміжним країнам для сприяння прикордонній торгівлі;
b) країнам, що є членами митного союзу або зони вільної торгівлі, до яких входить або може входити одна чи інша з Договірних Сторін;
c) переваги, які надаються Договірними Сторонами в рамках Рішення від 28 листопада 1979 року країн, що приєдналися до Генеральної угоди з тарифів і торгівлі щодо диференційованого та більш сприятливого режиму, взаємності та збільшення участі країн, що розвиваються (Абілітаційна Клаузула).

Стаття 3

Договірні Сторони з метою заохочення та полегшення контактів між своїми фізичними та юридичними особами сприятимуть, зокрема, обміну візитами представників ділових кіл, організації ярмарок, виставок, обміну інформацією.
Договірні Сторони відповідно до внутрішнього законодавства своїх держав заохочуватимуть відкриття представництв зовнішньоторговельних організацій, компаній, фірм,банків та інших комерційних установ на території іншої Договірної Сторони.

Стаття 4

Імпорт та експорт товарів і послуг здійснюватиметься на основі контрактів, що їх укладатимуть між собою фізичні та юридичні особи обох країн згідно з внутрішнім законодавством Договірних Сторін, а також правил міжнародної торговельної практики. Жодна з Договірних Сторін не нестиме відповідальності за зобов'язання, які можуть випливати з таких комерційних контрактів.

Стаття 5

Фізичні та юридичні особи кожної з країн також матимуть змогу імпортувати або експортувати товари та послуги на основі взаємної торгівлі або будь-якої іншої міжнародно визнаної форми ділового співробітництва відповідно до внутрішнього законодавства Договірних Сторін.

Стаття 6

Договірні Сторони заохочуватимуть інвестиції та технологічне співробітництво, зокрема, шляхом створення спільних підприємств на своїх територіях.

Стаття 7

Договірні Сторони на запит однієї із Сторін проводитимуть консультації з метою полегшення належного виконання цієї Угоди так само, як і для вирішення будь-яких спорів щодо тлумачення та виконання Угоди.

Стаття 8

Договірні Сторони домовились про створення спільної українсько-перуанської міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, далі - " Комісія", функціями якої є:
- сприяння обміну інформацією стосовно питань, що можуть становити предмет співробітництва в торговельно-економічній сфері;
- сприяння розвитку ініціатив щодо торговельно-економічного співробітництва між Україною та Республікою Перу;
- оцінка стану та перспектив розвитку торговельно-економічного співробітництва та підготовка відповідних пропозицій;
- здійснення необхідної координації з заінтересованими організаціями, фірмами та діловими колами з метою розвитку та диверсифікації співробітництва і зміцнення двосторонніх відносин у сфері торговельно-економічних зв'язків;
- підготовка пропозицій для розвитку ініціатив щодо співробітництва між заінтересованими установами Договірних Сторін як з метою збільшення двостороннього обміну товарами, розширення їх асортименту та поліпшення їх якості, так і поліпшення транспортування вантажів між обома країнами;
- внесення пропозицій щодо розв'язання будь-яких розбіжностей, які можуть виникнути стосовно застосування цієї Угоди;
- сприяння проведенню міжнародних виставок та ярмарків.

Стаття 9

Комісія є постійно діючим органом, що збиратиметься для проведення чергових засідань почергово в Україні та Республіці Перу, як правило, раз на рік у терміни, які погоджуються відповідними міністерствами.
З Української Сторони Головою комісії призначається представник відповідного міністерства або іншого центрального органу виконавчої влади, з Перуанської Сторони - представник Міністерства зовнішньої торгівлі та туризму.
Комісія може створювати робочі органи ad hoc (підкомісії, робочі групи, секретаріати тощо).
У засіданнях Комісії за попередньою згодою Договірних Сторін можуть брати участь експерти, а також представники приватного сектору.
Договірна Сторона, на території якої відбуватимуться засідання Комісії, виконуватиме функції її секретаріату.
Комісія може збиратися на позачергові засідання за пропозицією однієї з Договірних Сторін, місце і дата яких визначаються за взаємною згодою.
Витрати, пов'язані з організацією засідання Комісії та діяльністю робочих органів ad hoc, бере на себе Сторона, на території якої відбуваються зазначені заходи.
Країна, яка направляє своїх представників для участі в засіданнях Комісії або її робочих органів ad hoc, бере на себе всі витрати, пов'язані з їх відрядженням та перебуванням в іншій країні.

Стаття 10

За взаємною домовленістю сторін до цієї Угоди можуть вноситись зміни та доповнення, які оформлюються окремими протоколами і становитимуть невід'ємну частину цієї Угоди.

Стаття 11

Ця Угода набуває чинності з дати отримання останнього повідомлення, яким Договірні Сторони повідомлять про виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набуття цією Угодою чинності, і діятиме протягом 5 (п'яти) років.
Термін дії цієї Угоди буде щоразу автоматично подовжуватись на наступні однорічні періоди, якщо жодна з Договірних Сторін не повідомить письмово іншу Договірну Сторону про своє рішення припинити дію цієї Угоди не менш ніж за шість місяців до закінчення терміну її дії.
Водночас положення цієї Угоди продовжуватимуть застосовуватись до всіх контрактів, укладених у період її чинності, до повного виконання зазначених контрактів.
Вчинено в м. Київ, 16 липня 2004 року у двох оригінальних примірниках, кожний українською та іспанською мовами, при цьому обидва тексти є рівно автентичними.
 За Уряд                                           За Уряд
 України                                           Республіки Перу
 (підпис)                                          (підпис)