КОЛЕГІЯ МІНІСТЕРСТВА ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
15.08.2005 N 3.1
Заборгованість із заробітної плати працівникам підприємств паливно-енергетичного комплексу України, які надходять до сфери управління Міністерства палива та енергетики, є однією з основних причин нестабільності та соціального напруження, переважно на підприємствах вугільної промисловості. Заборгованість із заробітної плати працівникам паливно-енергетичного комплексу станом на 1 липня 2005 року становить 324,5 млн.грн., з яких:
312 млн. грн. заборгованість у вугільній промисловості;
2 млн. 233 тис. грн. заборгованість в енергетичній галузі;
9 млн. 298 тис. грн. заборгованість на підприємствах атомно-промислового комплексу;
1,0 млн. грн. - на державних підприємствах нафтогазового комплексу.
Найбільша заборгованість із заробітної плати працівникам вугільної промисловості, що сягає 96% від усієї заборгованості паливно-енергетичного комплексу.
Не на всіх вугледобувних підприємствах, зокрема і Донецької області, своєчасно виплачено заробітну плату. На деяких - заборгованість з початку року, навіть, зросла. Основними причинами є незадовільна робота з вуглевидобутку, зниження попиту на коксівне вугілля та побутове паливо у літній період. Зростання заборгованості на 1 липня 2005 року спостерігається у державних підприємств: "Шахтарськантрацит" - 5,7 млн.грн., "Сніжнеантрацит" - 1,4 млн. грн., "Орджонікідзевугілля" - 1,2 млн.грн., "Торезантрацит" - 0,893 млн.грн., "Луганськвугілля" - 5,9 млн.грн., "Лисичанськвугілля" - 3,5 млн.грн.
Всього на підприємствах Донецької області заборгованість з заробітної плати станом на 1 липня 2005 року становить 193,8 млн.грн., у тому числі прострочена - 118,5 млн.грн.
ДП "Ровенькиантрацит", ДП "Свердловантрацит", ДП "Донецька вугільна коксівна компанія", ДП "Краснодонвугілля", ДП "Павлоградвугілля", ДП "Макіїввугілля", ДП "Добропіллявугілля", ДП "Красноармійськвугілля", шахта "Краснолиманська", шахтоуправління "Донбас" забезпечили своєчасну виплату заробітної плати.
Також, не ліквідовано заборгованості з заробітної плати в ВАТ "Луганськобленерго" - 99,5 тис. грн., в ДП "Зуївська експериментальна ТЕЦ" - 248 тис. грн.
Заборгованість з заробітної плати ДП "Укренерговугілля" становить 1 млн. грн., і виникла через приєднання до складу ДВАТ "Енергоуправління".
У деяких проектно-конструкторських та науково-дослідних інститутах у попередні роки утворилась заборгованість з заробітної плати через ненадходження коштів від замовників за виконані ними роботи: ДННПВТІ Енергоперспектива - 150 тис. грн., НДПІ Укрдіпрогазоочистка - 50 тис.грн., ДНДПКІ нетрадиційної енергетики та електротехніки - 25,6 тис.грн.
Заборгованість із виплати заробітної плати у атомно - промисловому комплексі станом на 1 липня 2005 року мають державні підприємства:
"Придніпровське житлово-комунальне об'єднання" - 711 тис.грн.; "Державна будівельно-промислова компанія "Атомспецбуд" - 3525 тис.грн.; "Придніпровський хімічний завод" - 1 198 тис. грн.; Жовтоводське управління будівництва - 982 тис.грн.; "Придніпровський гідрометалургійний завод" - 163 тис. грн.
Основна частина підприємств атомно-промислового комплексу, які мають заборгованість із заробітної плати, перебувають у стадії банкрутства або ліквідуються.
Заборгованість з виплат заробітної плати на державних підприємствах нафтової, газової та нафтопереробної промисловості становить близько 1,0 млн. гривень.
Заборгованість з виплати заробітної плати мають 9 підприємств. Серед них 4 підприємства: ДП "Газсільбуд", ДП "ФОС", ДП "Микитівська наливна станція", ДП "Бориспільське підприємство магістральних нафтопродуктопроводів" - мають заборгованість - 246,0 тис. грн.
Значна частина заборгованості (484,0 тис. грн.) припадає на державно-виробничу фірму технологічного зв'язку "Укрнафтозв'язок".
Наказами Мінпаливенерго прийнято рішення про ліквідацію підприємств-банкрутів: від 23 липня 2005 року N 279 (v0279558-05) "Бориспільське підприємство магістральних нафтопродуктопроводів", від 20 жовтня 2004 року N 656 (v0656558-04) ДП "Інтергазбуд", від 20 жовтня 2004 року N 659 (v0665558-04) ДП "Газсільбуд", від 25 жовтня 2004 року N 665 ДВФТЗ "Укрнафтозв'язок". Колегія ВИРІШИЛА:
1. Департаменту вугільної промисловості (Фічов В.В.); Контрольно-ревізійному департаменту (Дроздов І.В.) - перевірити стан дотримання законодавства про оплату праці на підприємствах вугільної промисловості, на яких зросла заборгованість із заробітної плати. За результатами перевірки прийняти рішення щодо притягнення до відповідальності посадових осіб, які несвоєчасно та не в повному обсязі здійснюють виплату заробітної плати, за наявності необхідних коштів.
     Термін 15 листопада 2005 року
2. Першому заступнику Міністра Тополову В.С.; Департаменту вугільної промисловості (Фічов В.В.); Департаменту кадрової та соціальної політики (Алексєєва Т.К.) - розглянути умови виконання контракту, в частині виплати заробітної плати працівникам підприємств, за результатами визначитись щодо відповідності перебування на займаних посадах керівників державних вугільних підприємств: Петров В.В. - "Селидіввугілля", Завгородній В.Д. - "Шахтарськантрацит", Свиридов В.М. - "Торезантрацит", Литвинов С.М. - "Орджонікідзевугілля", Бурбело С.Л. - "Первомайськвугілля", Костик І.М. - "Волиньвугілля".
     Термін 15 вересня 2005 року
3. Департаменту нафтової газової та нафтопереробної промисловості (Зіневич В.О.), Департаменту майнових відносин (Гайдуков В.О.) надати:
3.1. обгрунтування щодо доцільності функціонування підприємства ДІП "Крок" та відповідності його керівника займаній посаді.
     Термін 1 вересня 2005 року
3.2. висновок щодо правильності визначення балансової залишкової вартості, зазначених у переліку основних засобів ДВФТЗ "Укрнафтозв'язок", які підлягають виведенню з експлуатації.
     Термін 1 жовтня 2005 року
3.3. інформацію про стан ліквідації ДП "Газсільбуд", ДЛБМУ "Газмашбуд", ДП "Інтергазбуд".
     Термін 1 вересня 2005 року
4. Першому заступнику Міністра - Президенту НАК "Енергетична компанія Ураїни" Продану Ю.В.; Департаменту електроенергетики (Улітіч Ю.І.); Департаменту стратегічного розвитку та інвестиційної політики (Шаповалов О.Е.); Департаменту кадрової та соціальної політики (Алексєєва Т.К.) - розглянути умови виконання контракту, в частині виплати заробітної плати працівникам підприємства, за результатами визначитись щодо відповідності перебування на займаній посаді директора Державного науково-дослідного інституту теплоенергетики (Капелович Д.Б.).
5. Директору ДП ТЕЦ-2 "Есхар" (Руденко С.М.) - вжити заходів щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати до 1 вересня 2005 року, доповісти.
     Термін 5 вересня 2005 року
6. Департаменту ядерної енергетики (Шумкова Н.Ю.); Управлінню атомної промисловості (Громок Л.І.); Департаменту економічного та фінансового регулювання ПЕК (Петриковець К.Я.) - підготувати пропозиції до Закону України "Про Державний бюджет на 2006 рік" щодо передбачення коштів на погашення заборгованості з заробітної плати працівникам збанкрутілих підприємства ДБПК "Атомспецбуд" та ДП "Придніпровський хімічний завод".
7. Керівникам підприємств паливно-енергетичного комплексу України - розглядати на засіданнях спеціальних комісій за участю представників трудових колективів, професійних спілок, правоохоронних органів стан додержання графіків погашення заборгованості з заробітної плати.
8. Управлінню взаємодії з Верховною Радою України та зв'язків з громадськістю (Пахно Г.О.), Відділу взаємодії з засобами масової інформації (Жайворон М.М.) - забезпечити оприлюднення рішення колегії на веб-сайті Мінпаливенерго, в інформаційному бюлетені "Відомості Міністерства палива та енергетики України" та в інших засобах масової інформації.
Голова колегії
Міністр
І.Плачков