КОЛЕГІЯ МІНІСТЕРСТВА ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
08.11.2004 N 7.2

Про стан виконання наказів Мінпаливенерго: "Про посилення ролі геолого-маркшейдерської служби вугледобувних підприємств Мінпаливенерго" (07.07.2004 р. N 378), "Про врегулювання кризового стану у шахтовуглебудівному комплексі" (31.08.2004 р. N 523) і "Про посилення ролі енергомеханічної служби вугледобувних підприємств, що належать до сфери управління Мінпаливенерго" (07.09.2004 р. N 552 ( v0552558-04 )

( Рішення взято до безумовного виконання згідно з Наказом Міністерства палива та енергетики N 734 (v0734558-04) від 26.11.2004 )
Розглянувши стан виконання наказів Мінпаливенерго на підприємствах вугільної промисловості, колегія зазначає, що впровадження Міністерством заходів з посилення ролі геолого-маркшейдерської та енергомеханічної служби вугледобувних підприємств із врегулювання кризового стану у шахтобудівельному комплексі дало позитивні зрушення.
Більшість завдань виконана, інші знаходяться у стадії виконання.
Згідно з наказом Мінпаливенерго від 31 серпня 2004 року N 523 (v0523558-04) "Про врегулювання кризового стану у шахтовуглебудівному комплексі" Міністерством затверджено та погоджено із замовниками 79 графіків погашення заборгованості із заробітної плати підрядним шахтовуглебудівним підприємствам на загальну суму 36635,7 тис. грн.
Департаментом соціально-трудових відносин підготовлено проект змін до пункту 4.3.15 статті 4 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" (889-15) та статті 43 Гірничого закону України (1127-14) , які направлені на погодження Міністерству економіки, Міністерству фінансів, Міністерству праці та Міністерству юстиції.
Департаментом економічного і фінансового регулювання ПЕК підготовлено проекти змін до проекту Закону України "Про реструктуризацію податкового боргу вугледобувних підприємств зі збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" з пропозицією поширити дію зазначених законопроектів на шахтовуглебудівні підприємства.
На державних підприємствах з видобутку вугілля, самостійних шахтах, акціонерних товариствах згідно з наказом Мінпаливенерго від 07.07.2004 N 378 (v0378558-04) видано відповідні накази стосовно посилення ролі геолого-маркшейдерської служби.
Геолого-маркшейдерські служби і бюро спеціалізованих маркшейдерських робіт забезпечені гірничим обладнанням в повному обсязі у ДП "Свердловантрацит", ДВАТ "Ш/у "Донбас", ДХК "Донбасшахтобуд", частково ДП "Луганськвугілля", ДП "Добропіллявугілля", ДП "Селидіввугілля", ДВАТ "Шахта "Ломоватська", ВАТ "Шахта ім. Д.С. Коротченка", ДВАТ "Шахта "Білоріченська", ДП "Дзержинськвугілля". На інших підприємствах це питання перебуває в стадії вирішення.
Починаючи з жовтня 2004 року на всіх вугледобувних підприємствах налагоджено ведення обліку аварій та простоїв гірничошахтного обладнання із здійсненням аналізу їх причин, виявленням осіб, винних в аварійній ситуації та прийняттям своєчасних заходів з їх ліквідації.
Запроваджено порядок проведення ремонту високоресурсного обладнання за бюджетні кошти тільки на заводах-виробниках даного обладнання.
Спільно з науково-дослідними інститутами готуються пропозиції щодо створення регіональних навчальних центрів з вивчення інженерно-технічним та робітничим персоналом шахт правил експлуатації та технічного обслуговування нової техніки, а також зі створення галузевих молодіжних конструкторських центрів.
В установленому порядку проводиться робота з розробки галузевої програми з енергозбереження на 2005 рік та довгострокової - до 2010 року.
Колегія ВИРІШИЛА:
1. Першому заступнику Міністра Ященку Ю.П., заступнику Міністра Кужелю С.В., Департаменту вугільної промисловості (Фічов В.В.) забезпечити щомісячний контроль за виконанням вищеназваних наказів.
2. Керівникам вугледобувних підприємств, самостійних шахт взяти під особистий контроль виконання графіків погашення заборгованості шахтобудівельним організаціям за обсяги робіт, виконані у минулі роки.
3. Заступнику Міністра Кужелю С.В., Департаменту вугільної промисловості (Фічов В.В.), Управлінню кадрової політики (Яковлєв В.С.) розглянути причини невиконання п. 2.5 наказу Мінпаливенерго від 7 липня 2004 року N 378 (v0378558-04) щодо забезпечення геолого-маркшейдерських служб і бюро спеціалізованих маркшейдерських робіт обладнанням згідно з додатком 1 до наказу керівниками вугледобувних підприємств ДП "Донбасантрацит", ВАТ "Лисичанськвугілля", ДП "Первомайськвугілля", ДП "Сніжнеантрацит", ДП "Торезантрацит", ДП "Орджонікідзевугілля", ДВАТ "Шахта "Новодзержинська", ДП "Шахтарськантрацит", ДП "Артемвугілля", ДП "Красноармійськвугілля", ДП "Макіїввугілля", ДП "Донецьквугілля", ДП "Шахта N 4-21", ДП "Львіввугілля" та підготувати проект наказу щодо дисциплінарної відповідальності винних у безпідставному невиконанні вимог наказу.
4. Керівникам вугледобувних підприємств ДП "Макіїввугілля", ДП "Луганськвугілля", ДП "Артемвугілля", ДП "Лисичанськвугілля" відповідно до вимог п. 2.4 наказу від 7 липня 2004 р. N 378 (v0378558-04) забезпечити молодих спеціалістів до кінця 2004 року житлом шляхом придбання, оренди або надання довгострокового пільгового кредиту на його придбання.
5. Управлінню кадрової політики (Яковлєв В.С.) прискорити вирішення питання щодо створення в структурі Департаменту вугільної промисловості окремого підрозділу енергомеханічної служби, у структурі якого передбачити посаду заступника директора Департаменту з питань енергомеханічного забезпечення і ремонту.
6. Першому заступнику Міністра палива та енергетики України у зв'язках з Верховною Радою України Татаринову А.А., Управлінню взаємодії з Верховною Радою України, засобами масової інформації та зв'язків з громадськістю (Пахно Г.О.) забезпечити оприлюднення рішення колегії на веб-сайті Міністерства, в інформаційному бюлетені "Відомості Міністерства палива та енергетики України" та галузевих ЗМІ.
Голова колегії - Міністр
С.Тулуб