КОЛЕГІЯ МІНІСТЕРСТВА ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
30.07.2004 N 6.2

Про стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах паливно-енергетичного комплексу України

( Рішення взято до безумовного виконання згідно з Наказом Міністерства палива та енергетики N 460 (v0460558-04) від 06.08.2004 )
На виконання Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо завершення погашення заборгованості із заробітної плати" від 25.05.2004 N 576/2004 (576/2004) Мінпаливенерго розглянуло на розширеній колегії стан виплати поточної заробітної плати працівникам паливно-енергетичного комплексу України та заходи щодо її погашення у 2004 році.
Заборгованість із заробітної плати працівникам паливно-енергетичного комплексу станом на 1 липня 2004 року складає 1081,0 млн.грн. проти 1205,3 млн.грн. на 1 січня 2004 року, з неї заборгованість у електроенергетичній галузі - 9,2 млн.грн. (7,9 млн.грн.), у атомній промисловості - 8,9 млн.грн. (14,5 млн.грн.), у нафтогазовій галузі - 0,9 млн.грн. (0,7 млн.грн.), у вугільній - 1062,0 млн.грн. (1182,2 млн.грн.). Заборгованість по вугледобувним і вуглепереробним підприємствам становить 917,1 млн. гривень (1061 млн.грн.).
Затверджено склад Комісії з питань завершення погашення заборгованості із заробітної плати за участю представників професійних спілок, на засіданнях якої розглянуто причини виникнення та шляхи погашення заборгованості із заробітної плати на шахтобудівельних підприємствах, підприємствах електроенергетики, атомної промисловості та державних підприємств нафтогазового комплексу;
проведено інвентаризацію заборгованості із заробітної плати працівникам вугледобувних підприємств;
внесено зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" (1344-15) щодо перерозподілу коштів, які виділяються на державну підтримку підприємств вугільної промисловості для забезпечення спрямування до 1 вересня 2004 року додатково 443,3 млн.гривень на погашення заборгованості із заробітної плати працівникам підприємств вугільної промисловості;
з 01.07.2004 запроваджено порядок відпуску вугілля вугледобувними підприємствами на умовах повної попередньої оплати його вартості в грошовій формі та забезпечено обумовлення цієї вимоги у контрактах, що укладаються з керівниками таких підприємств;
передбачено у контракті обов'язок забезпечувати своєчасне й у повному обсязі виконання графіків із погашення заборгованості з заробітної плати та розірвання контрактів з керівниками, які не виконують зазначені вимоги;
проаналізовані причини невідповідності обсягів погашення заборгованості підприємств із заробітної плати фінансово-економічним можливостям підприємств;
організовано щотижневі перевірки використання коштів, що надходять на рахунки підприємств, які мають заборгованість із заробітної плати, та вносяться пропозиції щодо застосування заходів до керівників підприємств-порушників. Посилено контроль за цільовим використанням підприємствами бюджетних коштів, своєчасністю і повнотою виплати заробітної плати працівникам:
проведено 2 засідання колегії Міністерства палива та енергетики (27 травня та 30 червня 2004 року), на яких розглядалися питання погашення заборгованості із виплати працівникам заробітної плати.
З метою завершення погашення заборгованості із заробітної плати працівникам паливно-енергетичного комплексу Колегія ВИРІШИЛА:
1. Першому заступнику Міністра Ященку Ю.П., заступникам Міністра Корзуну А.В., Редьку В.Ф., Клюку Б.О., Департаменту вугільної промисловості (Хохотва О.І.), Департаменту електроенергетики (Улітіч Ю.І.), Департаменту атомно-промислового комплексу (Зенюк О.Ю.), Департаменту нафтогазової та нафтопереробної промисловості (Євдощук М.І.), Департаменту економічного і фінансового регулювання ПЕК (Петриковець К.Я.), Управлінню бухгалтерського обліку і звітності (Лесик Л.С.), Департаменту соціально-трудових відносин (Держак В.В.) продовжити впровадження заходів щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам підприємств паливно-енергетичного комплексу відповідно до Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо завершення погашення заборгованості із заробітної плати" (576/2004) та наказу Мінпаливенерго України від 04.06.2004 року N 286 (v0286558-04) з цього питання.
2. Першому заступнику Міністра Ященку Ю.П., Департаменту економічного і фінансового регулювання ПЕК (Петриковець К.Я.), Департаменту вугільної промисловості (Хохотва О.І.), Управлінню бухгалтерського обліку і звітності (Лесик Л.С.) на підставі матеріалів інвентаризації заборгованості із заробітної плати шахтобудівельних та інших підприємств, підпорядкованих Мінпаливенерго, вирішити питання:
2.1. Збільшення ліміту бюджетного фінансування до кінця 2004 року на тих будовах, де є заборгованість перед підрядниками за минулі роки, у розмірі заборгованості із заробітної плати.
2.2. Вугледобувним підприємствам, які мають заборгованість перед підрядними шахтобудівельними та іншими підприємствами, за рахунок цільових кредитів забезпечити розрахунки з ними у розмірах заборгованості із заробітної плати з метою її погашення до 1 грудня 2004 року згідно з Указом Президента України від 25 травня 2004 року N 576/2004 (576/2004) "Про невідкладні заходи щодо завершення погашення заборгованості із заробітної плати".
3. Департаменту майнових відносин (Лисенко Г.І.) прискорити підготовку матеріалів щодо підприємств, які ліквідуються.
4. Керівникам підприємств, що мають заборгованість по заробітній платі, активізувати претензійну роботу, зменшити дебіторську заборгованість за товари, роботи і послуги та погасити заборгованість із заробітної плати до 1 грудня 2004 року.
5. Заступнику Міністра Редьку В.Ф., Департаменту атомно-промислового комплексу (Зенюк О.Ю.) доопрацювати механізм фінансування та належної роботи за новою схемою фінансування Фонду ЯПЦ підприємств, що задіяні у реалізації Комплексної програми створення ядерно-паливного комплексу, що дозволить покращити фінансове становище цих підприємств та вирішити належним чином питання щодо заробітної плати.
6. Першому заступнику Міністра палива та енергетики України у зв'язках з Верховною Радою України Татаринову А.А., Управлінню взаємодії з Верховною Радою України, засобами масової інформації та зв'язків з громадськістю (Пахно Г.О.) забезпечити оприлюднення рішення колегії на веб-сайті Міністерства, в інформаційному бюлетені "Відомості Міністерства палива та енергетики України" та галузевих засобах масової інформації.
Голова колегії - Міністр
С.Тулуб