КОЛЕГІЯ МІНІСТЕРСТВА ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
01.02.2007 N 1.2

Пріоритетні інвестиційні проекти у паливно-енергетичному комплексі України

( Рішення взято до безумовного виконання згідно з Наказом Міністерства палива та енергетики N 50/1 (v0050558-07) від 06.02.2007 )
В цьому році Міністерством визначено амбітні цілі, що мають на меті масштабну розбудову інфраструктури, нарощування експортного потенціалу енергетики України, збільшення генеруючих потужностей, інтеграцію українського ПЕК до європейського енергетичного простору тощо. Провідне значення у реалізації цих завдань, які є невід'ємною складовою енергетичної стратегії, надається саме інвестиційній програмі, розробленій Міністерством. В свою чергу - запорукою успіху інвестиційної програми в цілому є успішна реалізація інвестиційних проектів кожним з причетних підприємств. Адже, загальна вартість проектів перевищує 33 млрд. грн., з яких понад 18 млрд. припадає на проекти енергетичної галузі та більше 15 млрд. - нафтогазової.
Втім, на шляху до втілення таких потужних проектів необхідно подолати низку перешкод, зацікавивши інвесторів:
Україна має більш ніж достатній ресурсний потенціал для генерації: це -
і значні родовища нафти та газу;
і шосте місце в світі за розвіданими покладами урану;
і понад 110 млрд. тонн. вугільних запасів.
Проте, через брак коштів та досвіду видобування вуглеводної сировини з великих глибин, Україна досі не досягла належного рівня власної енергетичної безпеки.
Зазначеною програмою передбачено залучення інвестицій та провідного світового досвіду у видобуток вуглеводнів. Зокрема облаштування Одеського та Безіменного газових родовищ, розробка площі Субботіна та Палласа забезпечить власний видобуток природного газу на рівні майже 6 млрд. м куб. щорічно, що дозволить заощаджувати на імпорті газу понад 3,2 млрд. грн. на рік.
2. Україна має профіцит генеруючих потужностей, проте вони "закриті" всередині країни, оскільки можливості експорту обмежено технічно. Для зняття цих перешкод необхідно модернізувати та добудувати інфраструктуру. Проекти "Укренерго" дозволять оптимізувати регіональні перетоки в енергосистемі України; підвищать надійність її роботи за різних режимів; забезпечать видачу потужностей з АЕС і ГАЕС; сприятимуть поліпшенню електропостачання до регіонів, зокрема Кримського та Південно-західного; створять умови до виконання технічних вимог UCTE для паралельної роботи енергосистем України та ЄС.
3. Серед вагомих проблем галузі - виснаженість генеруючих потужностей, магістральних та розподільчих мереж. Капітальні вкладення останніх років не задовольняли необхідного рівня. Тому, серед першочергових завдань програми є збільшення інвестицій в енергетичну галузь, зокрема державних, але передусім - іноземних. Так, лише в гідроенергетиці інвестиційною програмою передбачено реабілітацію 46 гідроагрегатів загальною потужністю 2010 МВт.
Для успішної реалізації інвестиційної програми недостатньо розраховувати винятково на кошти бюджету та міжнародних фінансових організацій. Ми маємо обрати якісно новий рівень співпраці з провідними вітчизняними банками, в частині залучення коротко- та середньострокового фінансування інвестиційних проектів. Задля залучення довгострокових фінансових ресурсів, без яких неможливе повне виконання інвестиційної програми, необхідною умовою є повномасштабна співпраця з приватними міжнародними фінансовими установами - інвестиційними банками та фондами.
Отже, на часі запровадження принципово нових механізмів фінансування інвестиційних проектів. Насамперед - проектного, за допомогою яких фінансується переважна кількість світових паливно-енергетичних проектів. Першими кроками на цьому шляху є угоди про розподіл продукції з компаніями Shell та Vanco. Проте, світовий досвід застосування механізмів проектного фінансування доцільно поширювати і на інфраструктурні проекти, і на проекти модернізації та будівництва нових енергогенеруючих потужностей.
Створення прозорих, гнучких та ефективних умов для інвестицій та розширення бізнесу є визначальною складовою нашої стратегії. Міністерство взяло на себе обов'язки координатора взаємодії з фінансовими установами, ініціатора та куратора необхідних удосконалень правової бази. Зокрема у квітні поточного року Міністерством ініційовано запровадження щорічного Міжнародного енергетичного форуму, який має забезпечити партнерський діалог між компаніями ПЕК України та провідними світовими фінансовими установами.
Варто наголосити на недоліки наявної законодавчої бази, що гальмує реалізацію стратегічних завдань розвитку та перешкоджає інвестиційній привабливості паливно-енергетичного комплексу. Зокрема відповідних змін потребують Закони України "Про оподаткування прибутку підприємств" (334/94-ВР) , "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" (1490-14) та інші нормативно-правові акти, в частині удосконалення цінової, тарифної кредитної та фіскальної політики. Впровадження прозорого механізму визначення економічно-обґрунтованого рівня цін і тарифів на енергоносії сприятиме реалізації стратегічних завдань розвитку паливно-енергетичного комплексу, технічного оновлення і модернізації основних фондів, а також широкомасштабному залученню інвестицій.
Підсумовуючи викладене Колегія ВИРІШИЛА:
1. Підтримати пропозиції НАК "Енергетична компанія України" (Глущенко І.М.), ДП НЕК "Укренерго" (Лучніков В.А.), ВАТ "Укргідроенерго" (Поташник С.І.), ВАТ "Крименерго" (Груба Г.І.), НАК "Нафтогаз України" (Шелудченко В.І.), ДК "Укртрансгаз" (Марчук Я.С.), ДК "Укргазвидобування" (Бакулін Є.М.), ВАТ "Укртранснафта" (Кирюшин І.В.), ДАТ "Чорноморнафтогаз" (Присяжнюк А.Й.) щодо реалізації протягом 2007-2008 років інвестиційних проектів (додаток N 1).
2. Керівникам НАК "Енергетична компанія України" (Глущенко І.М.), ДП НЕК "Укренерго" (Лучніков В.А.), ВАТ "Укргідроенерго" (Поташник С.І.), ВАТ "Крименерго" (Груба Г.І.), НАК "Нафтогаз України" (Шелудченко В.І.), ДК "Укртрансгаз" (Марчук Я.С.), ВАТ "Укртранснафта" (Кирюшин І.В.), ДАТ "Чорноморнафтогаз" (Присяжнюк А.Й.), ДК "Укргазвидобування" (Бакулін Є.М.):
2.1. Затвердити графіки залучення та погашення кредитів для фінансування та впровадження відповідних інвестиційних проектів після узгодження з фінансовими установами механізму надання кредитів.
                                   Термін - 19 лютого 2007 року
2.2. Укласти з зарубіжними та вітчизняними банківськими установами необхідні угоди, відповідно до чинного законодавства, та забезпечити безумовне спрямування кредитних коштів на реалізацію зазначених проектів.
                                   Термін - протягом 2007 року
2.3. Взяти під особистий контроль підготовку нових інвестиційних проектів на 2008 рік та подальші роки.
2.4. Внести зміни до організаційної структури підприємств ПЕК та створити окремі підрозділи, відповідальні за формування інвестиційної політики, залучення кредитних ресурсів і впровадження інвестиційних проектів.
Визначити відповідального за реалізацію та впровадження інвестиційної політики, на рівні заступника керівника компанії.
Здійснити організаційно-технічне забезпечення реалізації інвестиційних проектів та матеріального заохочення працівників компанії.
Внести зміни до контрактів з керівниками, в частині відповідальності за розроблення і реалізацію інвестиційних проектів.
2.5. Передбачити розгляд стану підготовки та реалізації інвестиційних проектів підприємств ПЕК на засіданнях:
правлінь, дирекцій - щомісяця;
наглядових рад компаній - не рідше разу у квартал;
загальних зборах акціонерів - розглядати окремим питанням;
відповідних секцій науково-технічної ради Мінпаливенерго - за планом роботи.
2.6. Забезпечити щомісячне (не пізніше 5 числа місяця, наступного за звітним) інформування Мінпаливенерго про стан реалізації інвестиційної політики, окремих проектів тощо.
3. Заступнику Міністра Шеберстову О.М., Департаменту стратегічної політики та перспективного розвитку ПЕК (Фролов К.Ю.), НАК "Нафтогаз України" (Шелудченко В.І.), НАК "Енергетична компанія України" (Глущенко І.М.), ДП "НАЕК "Енергоатом" (Деркач А.Л.), ДП НЕК "Укренерго" (Лучніков В.А.): скласти тематичні плани та зорганізувати методичні семінари з підготовки інвестиційних проектів, зокрема які фінансуються міжнародними фінансовими організаціями, іншими зарубіжними та вітчизняними установами.
                                   Термін - до 23 лютого 2007 року
4. НАК "Енергетична компанія України" (Глущенко І.М.), ДП НЕК "Укренерго" (Лучніков В.А.), ВАТ "Укргідроенерго" (Поташник С.І.), НАК "Нафтогаз України" (Шелудченко В.І.), ДК "Укртрансгаз" (Марчук Я.С.), ВАТ "Укртранснафта" (Кирюшин І.В.), ДК "Укргазвидобування" (Бакулін Є.М.): вжити заходів щодо залучення кредитів МФО, зокрема Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку у 2007-2008 роках.
5. Заступнику Міністра Шеберстову О.М., Департаменту стратегічної політики та перспективного розвитку ПЕК (Фролов К.Ю.) Департаменту з питань електроенергетики (Меженний С.Я.), Департаменту з питань нафтової, газової та нафтопереробної промисловості (Косянчук Л.В.), Департаменту ядерної енергетики та атомної промисловості (Шумкова Н.Ю.): (відповідно до повноважень) забезпечити:
узагальнення графіків, наведених в п. 2.1;
                                   Термін - 01 березня 2007 року
аналіз розгляду стану підготовки та впровадження інвестиційних проектів підприємствами ПЕК, а також підготовки відповідних доповідних записок на ім'я Міністра;
                                   Термін - щоквартально
внесення питань інвестиційної політики до планів роботи відповідних секцій науково-технічних рад Мінпаливенерго на 2007 рік;
                                   Термін - 19 лютого 2007 року
розроблення єдиних форм звітності про стан підготовки та реалізації інвестиційних проектів;
                                   Термін - 19 лютого 2007 року
пожвавити роботу за новими проектами, зауваживши на використанні альтернативних джерел енергії, диверсифікації споживання енергоресурсів тощо.
6. Заступнику Міністра Шеберстову О.М., Департаменту стратегічної політики та перспективного розвитку ПЕК (Фролов К.Ю.), Департаменту економічного і фінансового регулювання ПЕК (Нестер Л.Д.), Департаменту з питань юридичного забезпечення (Ахметов Р.С.), Департаменту з питань електроенергетики (Меженний С.Я.), Департаменту з питань нафтової, газової та нафтопереробної промисловості (Косянчук Л.В.), Департаменту ядерної енергетики та атомної промисловості (Шумкова Н.Ю.):
визначити перелік нормативно-правових актів, які гальмують просування проектів та залучення кредитних ресурсів, знижують економічну доцільність реалізації проектів (ускладнюють тендерні процедури, оподаткування інвестиційних витрат, відшкодування податку на додану вартість, митне оформлення товарів і послуг тощо);
розробити та надати Уряду пропозиції стосовно вдосконалення нормативно-правової бази в частині усунення перешкод реалізації інвестиційних проектів за рахунок залучення кредитних ресурсів.
                                   Термін - 28 лютого 2007 року
7. Заступнику Міністра Шеберстову О.М., НАК "Енергетична компанія України" (Глущенко І.М.), Департамент стратегічної політики та перспективного розвитку ПЕК (Фролов К.Ю.), Департаменту з питань електроенергетики (Меженний С.Я.), ТОВ "Східенерго" (Туранов Г.Ю.): проаналізувати виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 08.09.2004 N 648-р (648-2004-р) "Про заходи щодо реконструкції та модернізації теплоелектростанцій у період до 2010 року", наказу Мінпаливенерго від 12.08.2006 N 300 "План реконструкції та модернізації теплоелектростанцій у період до 2010 року" щодо реалізації графіків визначених раніше проектів та внесення до них у разі потреби, необхідних змін.
                                   Термін - 01 березня 2007 року
8. Керівникам НАК "Енергетична компанія України" (Глущенко І.М.), ДП "Укрінтеренерго" (Пашкевич М.О.), ВАТ "Донбасенерго" (Смірнов І.Х.), ВАТ "Центренерго" (Попов С.А.), ДП "Кримські генеруючи системи" (Пилипенко І.О.) (додаток N 2), а також ДП "НАЕК "Енергоатом" (Деркач А.Л.), ДП "Дирекція підприємства, що будується на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд" (Жданов В.М.): надати до Мінпаливенерго скориговані інвестиційні проекти.
                                   Термін - 30 липня 2007 року
9. Першому заступнику Міністра Чупруну В.П., заступникам Міністра Шеберстову О.М., Недашковському Ю.О., Департаменту стратегічної політики та перспективного розвитку ПЕК (Фролов К.Ю.), НАК "Енергетична компанія України" (Глущенко І.М.), НАК "Нафтогаз України" (Шелудченко В.І.), ДП "НАЕК" Енергоатом" (Деркач А.Л.): підготувати протягом I півріччя окремі проекти під залучення Кредитної допомоги Євросоюзу в обсязі 45 млн. на 2008 рік.
                                   Термін - 30 червня 2007 року
10. Заступнику Міністра Шеберстову О.М., Департаменту стратегічної політики та перспективного розвитку ПЕК (Фролов К.Ю.), Департаменту з питань електроенергетики (Меженний С.Я.), Департаменту з питань нафтової, газової та нафтопереробної промисловості (Косянчук Л.В.), Департаменту ядерної енергетики та атомної промисловості (Шумкова Н.Ю.), НАК "Енергетична компанія України" (Глущенко І.М.), НАК "Нафтогаз України" (Шелудченко В.І.) ДП "НАЕК" Енергоатом" (Деркач А.Л.): докласти вичерпних зусиль до розв'язання проблем оподаткування інвестиційних коштів. Зокрема з'ясувати можливість звільнення від відрахувань частини прибутку та дивідендів інвестиційної складової для реалізації інвестиційних проектів на виконання рішень Уряду, міжнародних договорів, яка встановлюється НКРЕ.
11. Першому заступнику Міністра Чупруну В.П., заступнику Міністра, Тітенку С.М., Департаменту стратегічної політики та перспективного розвитку ПЕК (Фролов К.Ю.), НАК "Енергетична компанія України" (Глущенко І.М.), НАК "Нафтогаз України" (Шелудченко В.І.), ДП "НАЕК" Енергоатом" (Деркач А.Л.), ДП НЕК "Укренерго" (Лучніков В.А.): забезпечити належну підготовку до організації (та участі) Міжнародного енергетичного форуму - 2007 (м. Київ, квітень 2007).
12. В.о. заступника Міністра Іоффе Ю.Я., помічникам Міністра Татаренку О.В., Грищенко О.К., ДП "ГРІФРЕ" (Сова К.В.): забезпечити видання інформаційних матеріалів - інвестиційних проектів на електронних носіях та друком.
13. Відділу взаємодії з Верховною Радою України та зв'язків з громадськістю (Постніков С.М.), Сектору взаємодії із засобами масової інформації (Грищенко М.О.): забезпечити оприлюднення рішення колегії на веб-сайті Мінпаливенерго, в інформаційному бюлетені "Відомості Міністерства палива та енергетики України" та в інших засобах масової інформації.
Голова колегії Міністр Ю.Бойко
Додаток N  1
до рішення колегії
Мінпаливенерго
01.02.2007  N 1.2

ПРІОРИТЕТНІ ПРОЕКТИ

в паливно-енергетичному комплексі України, на які пропонується залучення кредитних коштів

Пріоритетні проекти енергетичної галузі
N з/п Найменування інвестиційного проекту Термін реалізації проекту Загальна вартість проекту (згідно з ТЕО млн. грн.) Джерела фінансування Необхідний обсяг фінансування (млн. грн.) Обґрунтування необхідності реалізації проекту
2007 2008
Позичальник ДП НЕК "Укренерго"
1 ПС 750 кВ "Київський" з ПЛ 750-330 кВ 2006-2007 739,4 власні кошти 143,40 0,00 Зв'язки перетину Захід-Вінниця є єдиним каналом для передачі надлишків потужності електростанцій Західного регіону в суміжні райони об'єднання. Видача повної потужності Рівненської та Хмельницької АЕС на даний час обмежується пропускною спроможністю зазначеного перетину. Будівництво ПЛ дозволить збільшити пропускну спроможність перетину Захід-Вінниця, підвищить надійність електропостачання споживачів центральної частини ОЕС України, забезпечить винесення мережі 750 кВ із забрудненої зони Чорнобильської АЕС.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу 143,40
залучені кошти 350,00
- кредити МФО
- кредити комерційні 350,00
Разом 493,40 0,00
2 ПС 750 кВ Рівненська АСЕ-Київська з розширенням ПС 750 кВ "Київська" та заходами ПЛ 750 кВ 2007-2009 1576,8 власні кошти 150,00 130,00
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу 150,00 130,00
залучені кошти 240,00 660,00
- кредити МФО 240,00 660,00
- кредити комерційні
Разом 390,00 790,00
3 Встановлення пристрою повздовжньої компенсації (ППК) реактивного опору міжсистемної ПЛ 330 кВ на ПС 330 кВ "Джанкой" 2007 70 власні кошти 69,60 0,00 Реалізація зазначених заходів дозволить збільшити пропускну спроможність перетину Україна-Крим та в комплексі зі встановленням БСК на ПС Криму та будівництвом заходів ВЛ 330 кВ Мелітополь - Сімферополь на ПС "Джанкой" забезпечить покриття навантаження АР Крим до 2010 року.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу 69,60
залучені кошти 0,00 0,00
- кредити МФО
- кредити комерційні
Разом 69,60 0,00
4 Переведення напруги 330 кВ ПЛ Сімферополь-Севастополь з реконструкцією та розширенням ПС "Севастополь" та "Сімферополь" 2007-2008 262 власні кошти 40,00 12,00 Для підвищення надійності та економічності роботи ОЕС України необхідно збільшити кількість високоманеврених генеруючих потужностей. В першу чергу для вирішення проблем дефіциту маневреного обладнання, необхідно прискорити добудову пускового комплексу Дністровської ГЕС з відповідними лініями електропередач для закачки та видачі потужності.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тариф 40,00 12,00
залучені кошти 130,00 77,50
- кредити МФО 130,00 77,50
- кредити комерційні
Разом 170,00 89,50
5 Заходи ПЛ 330 кВ Дністровська ГЕС - Ладижинська ТЕС на Дністровську ГАЕС 2006-2007 95,7 власні кошти 63,00 0,00
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу 63,00
залучені кошти 0,00 0,00
- кредити МФО
- кредити комерційні
Разом 63,00 0,00
6 ПЛ 330 кВ Дністровська ГАЕС-Бар 2007-2008 135 власні кошти 3,00 4,00
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу 3,00 4,00
залучені кошти 67,00 53,00
- кредити МФО 67,00 53,00
- кредити комерційні
Разом 70,00 57,00
7 ПЛ 330 кВ Новоодеська-Арциз з кабельним переходом через Дністровський лиман 2007-2008 450 власні кошти 2,50 4,00 В результаті реалізації проекту збільшиться надійність електропостачання споживачів південно-західної частини Одеської області а в умовах роздільної роботи з енергосистемою Молдови, зменшиться недовипуск електроенергії споживачам Криму.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу 2,50 4,00
залучені кошти 246,00 192,00
- кредити МФО 246,00 192,00
- кредити комерційні
Разом 248,50 196,00
Загальна сума необхідного фінансування інвестиційних проектів по ДП НЕК "Укренерго" 2637 млн. грн. власні кошти 471,50 150,00
- амортизаційні відрахування 0,00 0,00
- інвестиційна надбавка до тарифу 471,50 150,00
залучені кошти 1 033 00 982,50
- кредити МФО 683,00 982,50
- кредити комерційні 350,00 0,00
Разом 1 504 50 1 132 50
Позичальник ВАТ "Укргідроенерго"
1 Добудова першої черги Дністровської ГАЕС 2007-2011 3547,094 власні кошти 200,00 200,00 Основні функції Дністровської ГАЕС - участь у регулюванні частоти, напруги, виконання аварійного резерву, регулювання графіка навантажень та зовнішніх перетоків в енергосистемі. Реалізація проекту створить умови для надійної роботи енергосистеми України, надасть можливість зменшити витрати палива енергосистеми України на щодобові нічні зупини енергоблоків.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу 200,00 200,00
залучені кошти 650,00 544,35
- кредити МФО 544,35
- кредити комерційні 650,00
Разом 850,00 744,35
Загальна сума необхідного фінансування інвестиційних проектів по ВАТ "Укргідроенерго" 1594,35 млн.грн. власні кошти 200,00 200,00
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу 200,00 200,00
залучені кошти 650,00 544,35
- кредити МФО 544,35
- кредити комерційні 650,00 0,00
Разом 850,00 744,35
Позичальник ВАТ "Західенерго"
1 Реконструкція та технічне переоснащення енергоблока N 7 Бурштинської ТЕС 2007-2008 157,15 власні кошти 18,23 13,20 Підвищення надійності роботи та маневреності енергоблоку, покращення техніко-економічних та екологічних показників, збільшення експортного потенціалу.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу 18,23 13,20
залучені кошти 72,92 52,80
- кредити МФО
- кредити комерційні 72,92 52,80
Разом 91,15 66,00
2 Реконструкція та технічне переоснащення енергоблоку N 9 Бурштинської ТЕС 2005-2008 141,3 власні кошти 0,00 0,00 Підвищення надійності роботи та маневреності енергоблоку, покращення техніко-економічних та екологічних показників, збільшення експортного потенціалу.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 40,87 32,50
- кредити МФО
- кредити комерційні 40,87 32,50
Разом 40,87 32,50
3 Технічне переоснащення обладнання відкритого розподільчого пристрою ВРП - 220, 330, 400 кВ Бурштинської ТЕС 2007-2008 35,58 власні кошти 3,12 4,00 Створення додаткової електричної потужності (100 МВт) з числом годин використання додаткової електричної потужності - 4500 год/рік, річним відпуском додаткової електроенергії з шин - 405,6 млн. кВт, підвищення експортного потенціалу.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу 3,12 4,00
залучені кошти 12,46 16,00
- кредити МФО
- кредити комерційні 12,46 16,00
Разом 15,58 20,00
Загальна сума необхідного фінансування інвестиційних проектів ВАТ "Західенерго" 266,1 млн.грн. власні кошти 21,35 17,20
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу 21,35 17,20
залучені кошти 126,25 101,30
- кредити МФО
- кредити комерційні 126,25 101,30
Разом 147,60 118,50
Позичальник ВАТ "Східенерго"
1 Поузлова реконструкція блоку N 2 Зуївської ТЕС 2007-2008 129,8 власні кошти 0,00 0,00 Основне обладнання енергоблоків ст. N 2 Зуївської ТЕС та N 5 Курахівської ТЕС знаходиться в незадовільному стан, морально застаріло, фізично зношене та має техніко-економічні показники роботи нижчі в порівнянні з проектами, що не дає їм змоги адаптуватися до нових економічних відносин. Реалізація інвестиційних проектів передбачають підвищення встановленої електричної потужності енергоблоку; зниження питомих витрат палива, зниження собівартості електроенергії, підвищення маневреності блоку, подовження терміну роботи обладнання, підвищення техніко-економічних показників та рівня надійності роботи обладнання, зниження трудоємності ремонтних робіт та витрат.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 55,30 74,50
- кредити МФО
- кредити комерційні 55,30 74,50
Разом 55,30 74,50
2 Поузлова реконструкція блоку N 5 Курахівської ТЕС 2007-2008 173,5 власні кошти 0,00 0,00
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 45,60 127,90
- кредити МФО
- кредити комерційні 45,60 127,90
Разом 45,60 127,90
Загальна сума необхідного фінансування інвестиційних проектів ТОВ "Східенерго" 303,3 млн.грн. власні кошти 0,00 0,00
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу 0,00 0,00
залучені кошти 100,90 202,40
- кредити МФО
- кредити комерційні 100,90 202,40
Разом 100,90 202,40
Позичальник ВАТ "Крименерго"
2 Реабілітація електричних мереж 110-0,4 кВ ВАТ "Крименерго" в рамках програми "Морський берег АРК" 2007-2017 1000 власні кошти 31,30 45,00 Реалізація зазначеного проекту забезпечить надійність електропостачання споживачів регіону.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу 31,30 45,00
залучені кошти 0,00 170,00
- кредити МФО 170,00
- кредити комерційні
Разом 31,30 215,00
Загальна сума необхідного фінансування інвестиційних проектів ВАТ "Крименерго" 246,3 млн.грн. власні кошти 31,30 45,00
- амортизаційні відрахування 0,00 0,00
- інвестиційна надбавка до тарифу 31,30 45,00
залучені кошти 0,00 170,00
- кредити МФО 170,00
- кредити комерційні 0,00 0,00
Разом 31,30 215,00
Всього сума необхідного фінансування інвестиційних проектів по енергетичній галузі 5047,05 млн. грн. власні кошти 724,15 412,20
- амортизаційні відрахування 0,00 0,00
- інвестиційна надбавка до тарифу 724,15 412,20
залучені кошти 1 910 15 2 000 55
- кредити МФО 683,00 1 696 85
- кредити комерційні 1 227 15 303,70
Разом 2 634 30 2 412 75
Пріоритетні проекти нафтогазової галузі
Позичальник ДК "Укргазвидобування"
1 Облаштування Одеського та Безіменного газових родовищ в північно-західному шельфі Чорного моря 2 роки 1384,7 власні кошти 0,00 0,00 Збільшення обсягів власного видобутку природного газу на 22 млрд. м куб. що при ціні придбання російського газу у 130 дол. дозволить зекономити 2860 млн. дол. за весь період реалізації проекту (без врахування витрат товариства на реалізацію проекту).
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 567,90 0,00
- кредити МФО
- кредити комерційні 567,90
Разом 567,90 0,00
2 Дослідно-промислова розробка площі Субботіна (із придбанням СПБУ) 7 років 3552,5 власні кошти 0,00 0,00 Економічна доцільність зростання обсягу реалізації нафти власного видобутку споживачам України до 2030 року на 44 млн. тн. Економія значних фінансових ресурсів у порівнянні із витратами на оренду СПБУ для виконання пошуково-розвідувального та експлуатаційного буріння на шельфі Чорного та Азовського морів за весь період експлуатації установки.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 34,70 522,90
- кредити МФО
- кредити комерційні 34,70 522,90
Разом 34,70 522,90
3 Облаштування Хрещенського ГРК. Реконструкція ДКУ-3 Хрещенської ДСК 4 роки 452 власні кошти 0,00 0,00 Видобуток, підготовка та транспортування газу в обсязі 4 млрд. м куб. на рік.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 135,00 317,00
- кредити МФО
- кредити комерційні 135,00 317,00
Разом 135,00 317,00
4 Будівництво установки ізомеризації легкого бензину на Шебелинському ГПЗ по ліцензії Компанії UOP (США) 3 роки 534,5 власні кошти 0,00 0,00 Виробництво 300 тис. тонн в рік високооктанового ізомеризату для виготовлення бензинів марок Євро-3, Євро-4
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 267,25 267,25
- кредити МФО
- кредити комерційні 267,25 267,25
Разом 267,25 267,25
5 Придбання бурового обладнання 1 рік 539 власні кошти 0,00 0,00 Дозволить прискорити розвідку та введення в експлуатацію високоперспективних родовищ із глибокозалягаючими (понад 6,0 м горизонтами). Забезпечить приріст та додатковий видобуток вуглеводнів.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 593,00 0,00
- кредити МФО
- кредити комерційні 593,00
Разом 593,00 0,00
Загальна сума необхідного фінансування інвестиційних проектів ДК "Укргазвидобування" 2705 млн.грн. власні кошти 0,00 0,00
- амортизаційні відрахування 0,00 0,00
- інвестиційна надбавка до тарифу 0,00 0,00
залучені кошти 1 597 85 1 107 15
- кредити МФО 0,00 0,00
- кредити комерційні 1 597 85 1 107 15
Разом 1 597 85 1 107 15
Позичальник ДАТ "Чорноморнафтогаз"
1 Облаштування Одеського та Біземенного газових родовищ 2 роки 1384,7 власні кошти 0,00 75,80 Збільшення обсягів власного видобутку природного газу на 22 млрд. м куб. що при ціні придбання російського газу у 130 дол. дозволить зекономити 2860 млн. дол. за весь період реалізації проекту (без врахування витрат товариства на реалізацію проекту).
рефінансування витрат від ДК Укргазвидобування" 75,80
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 246,00 90,00
- кредити МФО
- кредити комерційні 246,00 90,00
Разом 246,00 165,80
2 Дослідно-промислова розробка площі Субботіна (із придбанням СПБУ) 7 років 3552,5 власні кошти 0,00 0,00 Економічна доцільність зростання обсягу реалізації нафти власного видобутку споживачам України до 2030 року на 44 млн. тн. Економія значних фінансових ресурсів у порівнянні із витратами на оренду СПБУ для виконання пошуково-розвідувального та експлуатаційного буріння на шельфі Чорного та Азовського морів за весь період експлуатації установки.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 34,70 522,90
- кредити МФО
- кредити комерційні 34,70 522,90
Разом 34,70 522,90
Загальна сума необхідного фінансування інвестиційних проектів ДАТ "Чорноморнафтогаз" 969,4 млн.грн. власні кошти 0,00 75,80
рефінансування витрат від ДК Укргазвидобування" 0,00 75,80
- інвестиційна надбавка до тарифу 0,00 0,00
залучені кошти 280,70 612,90
- кредити МФО 0,00 0,00
- кредити комерційні 280,70 612,90
Разом 280,70 688,70
Позичальник ДАТ "Укртнаснафта"
1 Вузли обліку нафти 3 роки 101,1 власні кошти 0,00 0,00 Підвищення достовірності обліку нафти, приведення визначених якісних показників нафти до положень стандартів ЄС, підвищення оперативності роботи МНТ "Південний". Виконання вимог енергетичної митниці України.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 25,25 30,81
- кредити МФО 25,25 30,81
- кредити комерційні
Разом 25,25 30,81
2 Ремонт нафтопроводу "Броди-Держкордон" 2 роки 456,52 власні кошти 0,00 0,00 Термін експлуатації нафтопроводу становить 44 роки. Збереження та підвищення надійності даного об'єкту, як основного засобу постачання нафти до Словаччина та Угорщина і далі - до сусідніх з ними країн ЄС.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 283,81 172,71
- кредити МФО 283,81 172,71
- кредити комерційні
Разом 283,81 172,71
3 Мікропроцесорні АСУТП 3 роки 92,92 власні кошти 0,00 0,00 Термін служби обладнання 44-роки Модернізація АСУТП послужить базисом для впровадження автоматизованої системи на вищих рівнях управління нафтотранспортною системою та дозволить забезпечити безаварійну експлуатацію технологічного обладнання.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 40,40 26,26
- кредити МФО 40,40 26,26
- кредити комерційні
Разом 40,40 26,26
4 Модернізація мережі зв'язку 1 рік 59,09 власні кошти 0,00 0,00 Забезпечення Товариства якісним, надійним технологічним і виробничим зв'язком, та можливість отримування доходів за рахунок надання послуг зв'язку.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 59,09 0,00
- кредити МФО 59,09
- кредити комерційні
Разом 59,09 0,00
5 Розробка та впровадження системи управління ресурсами ERP 2 роки 456,52 власні кошти 0,00 0,00 Удосконалення організаційної структури компанії та перехід до створення систем управління за єдиними міжнародними стандартами оптимізація процесів планування, розподілу та використання ресурсів.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 20,20 13,89
- кредити МФО 20,20 13,89
- кредити комерційні
Разом 20,20 13,89
6 Будівництво резервуарів на МНТ "Південний" (20 тис.м.куб) 2 роки 456,52 власні кошти 0,00 0,00 Підвищення оперативності та надійності роботи МНТ "Південний", забезпечення гнучкості системи транспортування нафти у умовах збільшення обсягів її транзиту при транспортуванні різних сортів нафти.
- амортизаційні відрахування
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 5,05 100,00
- кредити МФО 5,05 100,00
- кредити комерційні
Разом 5,05 100,00
Загальна сума необхідного фінансування інвестиційних проектів ДАТ "Укртранснафта" 777,5 млн.грн. власні кошти 0,00 0,00
- амортизаційні відрахування 0,00 0,00
- інвестиційна надбавка до тарифу 0,00 0,00
залучені кошти 433,80 343,67
- кредити МФО 433,80 343,67
- кредити комерційні 0,00 0,00
Разом 433,80 343,67
Позичальник ДК "Укртрансгаз"
1 Модернізація газоперекачувальних агрегатів на компресорних станціях газопроводу "Союз" 5 років 1139,1 власні кошти 43,00 23,00 Впровадження нового енергоефективного, ресурсозберігаючого обладнання, що дозволить зберегти провідну роль у транзиті російського газу у Європу; забезпечить надійність транспорту газу, підвищить коефіцієнт корисної дії (ККД) газоперекачувальних агрегатів до 37 %, отримати щорічну економію паливного газу близько 0,4 млрд. куб. м по кожному газопроводу, збільшити міжремонтний ресурс до 25 тис. машиногодин знизити забруднення навколишнього середовища.
- амортизаційні відрахування 43,00 23,00
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 0,00 256,00
- кредити МФО
- кредити комерційні 256,00
Разом 43,00 279,00
2 Модернізація газоперекачувальних агрегатів на компресорних станціях газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород" 6 років 653,5 власні кошти 30,00 11,80
- амортизаційні відрахування 30,00 11,80
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 0,00 196,00
- кредити МФО
- кредити комерційні 196,00
Разом 30,00 207,80
3 Комплексна реконструкція Угерського підземного сховища газу (XIV-XV) 3 роки 789,17 власні кошти 22,00 27,00 Забезпечить надійність газотранспортної системи (ГТС) України в цілому та виконання зобов'язань по транзиту природного газу в Європу.
- амортизаційні відрахування 22,00 27,00
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 210,00 370,00
- кредити МФО
- кредити комерційні 210,00 370,00
Разом 232,00 397,00
Загальна сума необхідного фінансування інвестиційних проектів ДАТ "Укртрансгаз" 1188,8 млн.грн. власні кошти 95,00 61,80
- амортизаційні відрахування 95,00 61,80
- інвестиційна надбавка до тарифу 0,00 0,00
залучені кошти 210,00 822,00
- кредити МФО 0,00 0,00
- кредити комерційні 210,00 822,00
Разом 305,00 883,80
Позичальник НАК "Нафтогаз України"
1 Будівництво III черги Метрологічного центру НАК "Нафтогаз України" 1 рік 176 власні кошти 0,00 36,00 Створення сучасної лабораторії для проведення незалежної сертифікації якості нафтопродуктів, що сприятиме гармонізації норм і стандартів вуглеводневої галузі України та ЄС.
- амортизаційні відрахування 36,00
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 70,00 70,00
- кредити МФО 70,00 70,00
- кредити комерційні
Разом 70,00 106,00
2 Будівництво вхідних контрольних газовимірювальних станцій 4 роки 398 власні кошти 25,00 25,00 Прискорить реформи в газовому секторі України з врахуванням європейських законів та сприятиме інтеграції в газотранспортному секторі Європи, зміцнить незалежність у обліку імпортованого і транзитного газу та забезпечить його надійний митний контроль.
- амортизаційні відрахування 25,00 25,00
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 57,00 180,00
- кредити МФО 57,00 180,00
- кредити комерційні
Разом 82,00 205,00
3 Дооснащення газорозподільних станцій ГРС І категорії системами високоточного обліку 2 роки 59,8 власні кошти 14,50 14,50 Забезпечить суттєве покращення достовірності обліку природного газу Економія газу після дооснащення складе більше 100 млн. м куб. природного газу на рік.
- амортизаційні відрахування 14,50 14,50
- інвестиційна надбавка до тарифу
залучені кошти 15,40 15,40
- кредити МФО
- кредити комерційні 15,40 15,40
Разом 29,90 29,90
Загальна сума необхідного фінансування інвестиційних проектів НАК "Нафтогаз України" 522,8 млн.грн. власні кошти 39,50 75,50
- амортизаційні відрахування 39,50 75,50
- інвестиційна надбавка до тарифу 0,00 0,00
залучені кошти 142,40 265,40
- кредити МФО 127,00 250,00
- кредити комерційні 15,40 15,40
Разом 181,90 340,90
Всього сума необхідного фінансування інвестиційних проектів по нафтогазовій галузі 6163,47 млн. грн. власні кошти 134,50 213,10
- амортизаційні відрахування 134,50 137,30
рефінансування витрат від ДК Укргазвидобування" 0,00 75,80
залучені кошти 2 664 75 3 151 12
- кредити МФО 560,80 593,67
- кредити комерційні 2 103 95 2 557 45
Разом 2 799 25 3 364 22

Додаток N 2
до рішення колегії
Мінпаливенерго
01.02.2007  N 1.2

ПРІОРИТЕТНІ ПРОЕКТИ

в паливно-енергетичному комплексі України

Пріоритетні проекти енергетичної галузі
N з/п Найменування інвестиційного проекту Термін реалізації проекту Загальна вартість проекту (згідно з ТЕО млн. грн.) Обґрунтування необхідності реалізації проекту
Позичальник ВАТ "Донбасенерго"
1 Технічне переоснащення енергоблока N 7 Старобешівської ТЕС 2007-2009 170,366 Реалізація проекту дозволить довести встановлену потужність блока до проектної (200 МВт) із можливістю збільшення потужності ще на 10 МВт, збільшити відпуск е/е на 380 000 тис. кВт.год/рік, покращити маневрені характеристики енергоблоку, значно зменшити витрати мазуту та газу, що використовуються для стабілізації горіння твердого палива, покращити техніко-економічні показники роботи енергоблоку, зокрема, зменшити питомі витрати умовного палива (з 416,96 г.у.п/кВт.год до 388,76 г.у.п/кВт.год), покращити надійність, ремонтоздатність, термін експлуатації енергоблоку; покращити екологічний стан району завдяки зменшенню шкідливих викидів пилу в атмосферу; збільшити відпуск товарної продукції від енергоблоку у середньому на 67,87 млн грн/рік.
2 Реконструкція 1 черги Слов'янської ТЕС з будівництвом дубль-блока 125 МВт з котлами ЦКШ 2007-2010 363,9 Реалізація проекту дозволить: ввести в енергетичний баланс України відходи вуглезбагачення, які раніше не використовувалися, покращити екологічний стан регіону шляхом зменшення кількості викидів шкідливих речовин у атмосферу та доведення їх концентрації до європейських норм, зменшити забруднення навколишнього середовища завдяки залученню у паливний баланс шламів, велика кількість яких накопилась у відстійниках збагачувальних фабрик, започаткувати вітчизняне котлобудування, зменшити собівартість виробництва е/е на 5,5%, підвищити ступінь маневреності від 20 до 100 % від номінальної потужності.
Позичальник ВАТ "Центренерго"
1 Реконструкція енергоблока N 9 Зміївської ТЕС з установкою сіркоочистки 2007-2011 624 Відновлення паропродуктивності котла до 950 т/год; - забезпечення можливості спалювання низькокалорійного вугілля без "підсвічування" мазутом чи газом у діапазоні навантажень 70-100%, збільшення електричної потужності турбоагрегата до 325 МВт; - зменшення питомих витрат умовного палива (не більше 345 гуп/кВт.год, - забезпечення коефіцієнту готовності енергоблоку не нижче 0,9, - покращення маневреності енергоблоку, - збільшення терміну експлуатації блока на 15-20 років, зменшення шкідливих викидів.
2 Технічне переоснащення енергоблока N 2 Трипільської ТЕС з будівництвом сіркоочистки 2007-2010 624 Відновлення паропродуктивності котла до 950 т/год; - забезпечення можливості спалювання низькокалорійного вугілля без "підсвічування" мазутом чи газом у діапазоні навантажень 70-100%, збільшення електричної потужності турбоагрегата до 325 МВт; - зменшення питомих витрат умовного палива (не більше 345 гуп/кВт.год, - забезпечення коефіцієнту готовності енергоблоку не нижче 0,9, - покращення маневреності енергоблоку,- збільшення терміну експлуатації енергоблоку на 15-20 років, зменшення шкідливих викидів.
Позичальник ДП "Кримські генеруючі системи"
1 Реконструкція Сімферопольської ТЕЦ перша черга, маневровий блок 6 МВт 2007-2008 24,7 Забезпечення надійності роботи Сімферопольської ТЕЦ під час системних аварій в кримській енергосистемі (завдяки локальній схемі розвороту потужностей Сімферопольської ТЕЦ), а також забезпечення економічного ефекту завдяки зменшення питомих витрат палива.
2 Реконструкція Сімферопольської ТЕЦ друга черга, ПГУ 230 2008-2010 479 Згідно з Планом розвитку власної генерації Кримського півострова до 2010 року у Криму частка генерації повинна скласти не менше 600 МВт.
3 Реконструкція Севастопольської ТЕЦ, будівництво маневрового блока 28 МВт 2007-2009 99,91 Забезпечення надійності енергопостачання південного берегу Криму, поліпшення графіка навантажень у кримській енергосистемі (за рахунок маневреної потужності), зменшення собівартості електричної та теплової енергії.