МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
30.07.2004 N 6.5

Про стан охорони праці на підприємствах вугільної промисловості України у I півріччі 2004 року

( Рішення взято до безумовного виконання згідно з Наказом Міністерства палива та енергетики N 460 (v0460558-04) від 06.08.2004 )
Розглянувши стан охорони праці на підприємствах вугільної промисловості, колегія відмічає, що впровадження міністерством заходів з поліпшення умов праці дало позитивні зрушення і, як результат, - склалася тенденція до зниження виробничого травматизму.
За 6 місяців поточного року на підприємствах вугільної промисловості сталося 4247 нещасних випадків виробничого травматизму, що на 900 випадків (17,5%) менше, ніж за відповідний період 2003 р., у тому числі 66 нещасних випадків - зі смертельними наслідками. Смертельний травматизм знижено на 23 випадки (25,8%) порівняно з відповідним періодом 2003 року.
Коефіцієнт частоти смертельного травматизму на 1 млн. тонн видобутого вугілля становить 1,7 проти 2,3 у 2003 році. Коефіцієнт частоти загального травматизму на 1000 працюючих становить 14,6 проти 16,8 у 2003 році.
У першому півріччі 2004 р. сталася 21 аварія, що на 27 аварій (56%) менше, ніж за відповідний період 2003 року, у тому числі: 8 пожеж, один раптовий викид, 10 обвалень, 2 аварії на поверхні. Термін ліквідації аварій знижено порівняно з 2003 роком у 1,9 рази, а трудомісткість - у 1,52 рази. Втрати вугілля внаслідок ліквідації аварій знижено на 40% порівняно з відповідним періодом 2003 року.
19 липня 2004 р. сталася аварія з тяжкими наслідками в 11 південній лаві шахти "Краснолиманська". Внаслідок вибуху газу метану загинув 31 шахтар та доля 5 - невідома.
Очисний вибій оснащено найсучаснішим обладнанням, системами контролю рудникового повітря, дегазаційною установкою. Тим більш прикрим є цей випадок на фоні тих позитивних тенденцій щодо поліпшення стану охорони праці у вугільній промисловості, що спостерігається протягом останніх трьох років.
На державних підприємствах "Краснодонвугілля", "Львіввугілля", "Орджонікідзевугілля", "Торезантрацит" за 6 місяців поточного року не допущено жодного нещасного випадку зі смертельними наслідками.
Є і негативні приклади. На таких державних підприємствах, як "Луганськвуглебудреструктуризація" коефіцієнт частоти смертельного травматизму на 1 млн. тонн видобутого вугілля становить 33,3, "Лисичанськвугілля" - 12,5, "Первомайськвугілля" - 12,0 тощо.
Коефіцієнт частоти загального травматизму на 1000 працюючих у першому півріччі в цілому по галузі становить 14,6, у тому числі по ДП "Волиньвугілля" - 7,4, ДП "Артемвугілля" - 24,5, ДП "Шахтарськантрацит" - 18,7.
Зростання виробничого травматизму зі смертельними наслідками допущено у державних підприємствах (самостійних шахтах): "Макіїввугілля" (+2 випадки); "Селидіввугілля" (+2); "Донбасантрацит" (+2); ш. "Красноармійська-Західна N 1" (+2); на один випадок - "Добропіллявугілля", "Сніжнеантрацит", "Первомайськвугілля", "Антрацит", "Свердловантрацит", "Олександріявугілля", "Ровенькиантрацит", "Луганськвуглебудреструктуризація", ш. 17-17-біс, ш. "Комуніст".
Не всі підприємства спрямовували необхідні кошти на придбання засобів захисту. Не виконуються вимоги статей 8 та 19 Закону України "Про охорону праці" (2694-12) . ДП "Торезантрацит" - використано 0,2% від коштів, отриманих за реалізовану продукцію, ДП "Сніжнеантрацит" - 0,3%, "Шахтарськантрацит" - 0,3%, "Орджонікідзевугілля" - 0,3%, "Артемвугілля" - 0,3%, "Селидіввугілля" - 0,6%.
У той же час найнеобхіднішими засобами індивідуального захисту, такими, як саморятівник і індивідуальний світильник, не забезпечені працівники таких державних підприємств: "Донецьквугілля" (не вистачає 399 індивідуальних світильників, 213 - саморятівників); "Селидіввугілля" (не вистачає 687, 475 відповідно); "Шахтарськантрацит" (594, 1229); "Луганськвугілля" (452, 373); "Антрацит" (776, 548).
У ДП "Донецьквугілля" в порушення Порядку використання бюджетних коштів придбано засобів захисту на суму 198 тис. гривень.
Значну роботу зі зниження виробничого травматизму провели служби охорони праці, керівники більшості виробничих об'єднань, державних підприємств та шахт. У 2004 році до 129 зросла кількість шахт, що не допустили випадків смертельного травматизму, а на 34 шахтах смертельних випадків не було 5 і більше років.
З метою прискорення вирішення проблем з безпеки гірничих робіт та покращання стану охорони праці колегія ВИРІШИЛА:
1. Доповідь з питання "Про стан охорони праці на підприємствах вугільної промисловості у I півріччі 2004 року" взяти до відома.
2. Узяти до відома, що Міністерством палива та енергетики проводиться робота з виконання завдань, які визначені в Указах Президента України від 13 липня 2001 р. N 515/2001 (515/2001) "Про невідкладні заходи щодо запобігання виробничому травматизму та професійним захворюванням" та від 16 січня 2002 р. N 26/2002 (26/2002) "Про невідкладні заходи щодо поліпшення умов праці та вдосконалення державного нагляду за її охороною на підприємствах вугільної промисловості", виконується затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2004 року N 186 (186-2004-п) Програма підвищення безпеки праці на вугільних шахтах, що має певні позитивні зрушення, але виробничий травматизм залишається на високому рівні і потребує вжиття подальших заходів для його зниження в цілому та на кожному підприємстві зокрема.
3. Оголосити догани згідно із чинним законодавством:
3.1. Генеральному директору ДП "Селидіввугілля" Сабиніну А.В. за послаблення роботи з питань охорони праці, допущене у 2004 року зростання рівня смертельного травматизму;
3.2. Генеральному директору ДП "Артемвугілля" Алишеву М.О. за невиконання нормативних актів з охорони праці та наказів Мінпаливенерго, порушення вимог статей 8 та 19 Закону України "Про охорону праці" (2694-12) .
4. Схвалити розроблені Заходи щодо покращання стану охорони праці на підприємствах вугільної промисловості (додаються).
5. Першому заступнику Міністра палива та енергетики України у зв'язках з Верховною Радою України Татаринову А.А., Управлінню взаємодії з Верховною Радою України, засобами масової інформації та зв'язків з громадськістю (Пахно Г.О.) забезпечити оприлюднення рішення колегії на веб-сайті міністерства, в інформаційному бюлетені "Відомості Міністерства палива та енергетики України" та галузевих засобах масової інформації.
Голова колегії - Міністр
С.Тулуб

Додаток
до рішення колегії
Мінпаливенерго України
30.07.2004  N 6.5

ЗАХОДИ

щодо покращання стану охорони праці на підприємствах вугільної промисловості

N п/п Зміст заходу Відповідальні за виконання Термін виконання
1 Провести нараду з керівниками галузевих інститутів за участю фахівців Національної академії наук України з питань розробки новітніх технологій видобутку вугілля, засобів захисту та аерогазового контролю. Департамент із надзвичайних ситуацій та охорони праці (Ященко І.О.), Департамент вугільної промисловості (Хохотва О.І.) Вересень 2004
2 Проаналізувати причини та вжити заходів щодо зниження плинності кадрів директорів, головних інженерів, заступників директорів з охорони праці та начальників дільниць шахт. Департамент вугільної промисловості (Хохотва О.І.), Департамент із надзвичайних ситуацій та охорони праці (Ященко І.О.), Управління кадрової політики (Мамчій Л.М.) До 1 січня 2005 р.
3 Забезпечити реалізацію заходів Комплексної програми дегазації вугільних пластів за рахунок прискорення виконання наукових розробок та збільшення як бюджетного, так і інвестиційного фінансування, включаючи розробку нормативної бази, удосконалення бурового обладнання, безпечних технологій тощо. Департамент вугільної промисловості (Хохотва О.І.), галузеві інститути, вугледобувні підприємства Протягом дії Програми
4 Розробити графік та провести обстеження негазових шахт та шахт 1-3 категорій на їх відповідність за газовим (пиловим) факторами категоріям, до яких вони віднесені, та виправити існуючі відхилення. Департамент вугільної промисловості (Хохотва О.І.) До 1 жовтня 2004 р.
5 Встановити жорсткий контроль за дотриманням усіма керівниками та інженерно-технічними працівниками шахт нормативів підземних відвідувань робочих місць у шахтах з обов'язковим виконанням вимог нормативних документів з охорони праці та посадових інструкцій щодо контролю за станом техніки безпеки, вжиттям заходів з усунення виявлених порушень, видачею відповідних приписів та контролю їх виконання. Керівники вугледобувних підприємств Постійно
6 Забезпечити виконання вимог статей 8 та 19 Закону України"Про охорону праці" (2694-12) під особисту відповідальність. Керівники вугледобувних підприємств Постійно
7 Проаналізувати виконання наказів, розпоряджень Мінпаливенерго з питань охорони праці за 2003-2004 роки та розробити заходи щодо усунення виявлених порушень. Надати інформацію Департаменту із надзвичайних ситуацій та охорони праці Мінпаливенерго. Керівники вугледобувних підприємств До 1 вересня 2004 р.
8 Забезпечити персональний контроль за своєчасністю та якістю проведення попередніх і періодичних медичних оглядів працівників. Керівники вугледобувних підприємств Постійно
9 Посилити контроль за пилогазовим режимом з метою попередження вибухів газу та вугільного пилу, оснастити шахти системами протиаварійного захисту. Керівники вугледобувних підприємств Постійно
10 Посилити контроль за веденням вибухових робіт, зберіганням та переміщенням вибухових матеріалів. Керівники вугледобувних підприємств Постійно
11 Забезпечити своєчасне навчання керівників та спеціалістів структурних підрозділів з питань охорони праці, а також навчання і перевірку знань з питань охорони праці працівників. Керівники вугледобувних підприємств Постійно
12 Розглядати на засіданнях постійно діючих комісій державних підприємств, шахт стан загальної та професійної захворюваності, а також виконання заходів з її зниження. Керівники вугледобувних підприємств Щоквар- талу
13 Забезпечити медичні пункти шахт діагностичною апаратурою для контролю артеріального тиску та наявності в організмі алкоголю. Керівники вугледобувних підприємств До 1 жовтня 2004 р.
14 Забезпечити придбання відповідної оргтехніки для відділів охорони праці з метою створення та впровадження єдиної комп'ютерної мережі "Шахта - МакНДІ - Мінпаливенерго". Керівники вугледобувних підприємств До 1 січня 2005 р.