ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ НАДХОДЖЕННЯ ДОХОДІВ
ЛИСТ
від 11.10.2013 р. N 27154/03-30

Щодо проведення перевірок з питання правильності нарахування, обчислення та сплати страхових внесків за період з 2004 по 2013 рік

Пенсійний фонд України в рамках своєї компетенції розглянув листи щодо проведення перевірок з питання правильності нарахування, обчислення та сплати страхових внесків за період з 2004 по 2013 рік і повідомляє.

11 серпня 2013 року набув чинності Закон України від 04.07.2013 р. N 406-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи", згідно з яким функції з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування здійснює Міністерство доходів і зборів України.

Контроль за дотриманням законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, правильністю нарахування, обчислення, повнотою і своєчасністю сплати єдиного внеску здійснює Міністерство доходів і зборів України.

Органи Пенсійного фонду України зобов'язані здійснювати в рамках своєї компетенції контроль за достовірністю відомостей, поданих до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а також правильністю нарахування, обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за періоди з 2004 по 2010 рр. .

Відповідно до частини п'ятнадцятої статті 106 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" строк давності щодо стягнення простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків, пені та штрафів не застосовується.

З метою забезпечення збору внесків у повному обсязі та попередження можливого ухилення страхувальників від сплати страхових внесків перевірці підлягають документи за весь період з моменту проведення попередньої перевірки платника.

При цьому органи Пенсійного фонду приймають до уваги положення статті 8 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", відповідно до якої на власника або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів, покладено відповідальність за збереження оброблених документів, регістрів і звітності, і терміни зберігання первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерських звітів і балансів в архіві підприємства, установи визначені наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2012 р. N 578/5 "Про затвердження Переліку типових документів, які створюються в діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій із зазначенням строків зберігання документів", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.04.2012 р. за N 571/20884 (із змінами). Згідно з пунктом 7 розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цього Закону.

Директор департаменту 
надходження доходів В. В. Литвиненко