ПОСТАНОВА
Верховної Ради України

Про відзначення 150-річчя з дня народження Володимира Самійленка

(Відомості Верховної Ради (ВВР), 2014, № 22, ст.859)
У лютому 2014 року виповнюється 150 років з дня народження Володимира Івановича Самійленка - видатного українського поета, драматурга, публіциста, перекладача.
Враховуючи вагомий внесок Володимира Самійленка у розвиток української літератури, Верховна Рада України постановляє:
1. Урочисто відзначити на державному рівні 150-річчя з дня народження Володимира Самійленка.
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
у двотижневий термін з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки і проведення заходів щодо відзначення 150-річчя з дня народження Володимира Самійленка;
у двотижневий термін після утворення зазначеного організаційного комітету розробити і затвердити план заходів щодо відзначення 150-річчя з дня народження Володимира Самійленка, вирішити питання щодо його фінансового та матеріально-технічного забезпечення.
У плані заходів передбачити, зокрема:
видання зібрання творів письменника;
видання вибраних творів для шкільних бібліотек;
видання компакт-диска з аудіозаписами творів письменника у виконанні народного артиста України Святослава Максимчука;
упорядкування могили письменника і встановлення надмогильного пам’ятника у місті Боярка Києво-Святошинського району Київської області;
встановлення пам’ятних знаків і меморіальних дошок у місцях перебування письменника: у рідному селі Великих Сорочинцях Миргородського району Полтавської області, на будинку колишньої Полтавської чоловічої гімназії (нині - Полтавська спеціалізована школа I-III ступенів № 3, місто Полтава, вулиця Куйбишева, 4), на будинку середньої школи імені В. Самійленка у селі Прутівка Снятинського району Івано-Франківської області;
проведення у закладах освіти і культури відкритих уроків, літературно-мистецьких вечорів, книжкових виставок, тематичних уроків, присвячених життю і творчості Володимира Самійленка.
3. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені життю і творчості Володимира Самійленка, та сприяти висвітленню державними засобами масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 150-річчя з дня народження Володимира Самійленка.
4. Запропонувати Українському державному підприємству поштового зв’язку "Укрпошта" здійснити випуск у 2014 році конверта з оригінальною маркою, присвяченого 150-річчю з дня народження Володимира Самійленка.
5. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.
6. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.
Голова Верховної Ради України
В.РИБАК
м. Київ
19 листопада 2013 року
№ 702-VII