Українсько-Російська заява

Одеса, 20 березня 1998 року
Україна і Російська Федерація, як держави - посередники в політичному врегулюванні наслідків конфлікту в Придністров'ї, які висловили готовність стати гарантами особливого статусу Придністров'я у складі територіально цілісної Республіки Молдова, виступають за поступальне просування придністровського врегулювання і заявляють про тверду готовність і надалі всіляко сприяти цьому процесу.
Реальними прикладами конструктивного підходу є Спільна заява Президентів Російської Федерації, Республіки Молдова і України щодо якнайшвидшого політичного врегулювання придністровського конфлікту від 19 січня 1996 року (998_007) , Меморандум про основи нормалізації відносин між РМ і Придністров'ям від 8 травня 1997 року (498_069) і прийнята у зв'язку з цим Заява Президентів України і Росії за участю Діючого Голови ОБСЄ (643_239) .
Ці важливі політичні документи підтвердили наявність необхідних умов для плідного політичного діалогу в рамках існуючого переговорного процесу з метою повного усунення наслідків конфлікту. Добра воля і готовність до пошуку розумних компромісів дозволять досягти відчутних позитивних зрушень на шляху до повномасштабного врегулювання, остаточної нормалізації взаємовідносин між Кишиневом і Тирасполем.
Разом з тим, останнім часом відмічається помітне зниження темпів у опрацюванні найбільш актуальних питань врегулювання.
У зв'язку з цим Україна і Росія вважають, що пріоритетними напрямками на переговорах, де уже створені певні наробки, повинні стати напрацювання конкретних заходів по відновленню єдиного економічного, соціального і правового простору, розмежування і делегування повноважень, як складової частини майбутнього статусу, зміцнення взаємної довіри і створення системи гарантій.
Україна і Росія вважають доцільним продовжити опрацювання цих питань на зустрічі експертних комісій сторін, котра могла б відбутися в Києві найближчим часом.
Такий підхід дозволив значно активізувати переговорний процес загалом і наблизити врегулювання придністровської проблеми в інтересах всього народу по обидві сторони Дністра з метою забезпечення стабільності, безпеки і миру.
Президент Голова Уряду України Російської Федерації Л. Кучма В. Черномирдін
Збірник "Україна - Росія. 1990 - 2000 рр."