МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Наказ Міністерства 
аграрної політики 
та продовольства України 
04.12.2012 № 751

ПОЛОЖЕННЯ

про Сектор охорони праці та пожежної безпеки Міністерства аграрної політики та продовольства України

1. Загальні положення

1.1. Сектор охорони праці та пожежної безпеки (далі - Сектор) є самостійним структурним підрозділом Міністерства аграрної політики та продовольства України (далі - Міністерство).
1.2. У своїй діяльності Сектор керується Конституцією (254к/96-ВР) та законами України, актами Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, Положенням про Міністерство аграрної політики та продовольства України (500/2011) , затвердженим Указом Президента України від 23 квітня 2011 року № 500, Типовим положенням про службу охорони праці (z1526-04) , затвердженим наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 15 листопада 2004 року № 255, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 1 грудня 2004 року за № 1526/10125, Типовим положенням про службу пожежної безпеки (z1121-03) , затвердженим наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 29 вересня 2003 року № 369, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10 грудня 2003 року за № 1121/8442, іншими нормативно-правовими актами та цим Положенням.
1.3. Сектор узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до його повноважень, розробляє пропозиції з удосконалення законодавства та у встановленому порядку вносить їх керівництву Міністерства, організовує виконання нормативно-правових актів, здійснює систематичний контроль за їх реалізацією.
1.4. Працівники Сектору призначаються та звільняються з посад у встановленому законодавством порядку.
1.5. Структура і чисельність працівників Сектору визначається штатним розписом Міністерства.

2. Основні завдання

2.1. Участь у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики з питань охорони праці та пожежної безпеки на підприємствах, в установах та організаціях аграрного сектору економіки.
2.2. Участь у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності.
2.3. Організація проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих чинників, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози життю чи здоров’ю працівників, підвищення рівня пожежної безпеки на підприємствах аграрного сектору економіки.
2.4. Координація проведення науково-технічної політики з питань охорони праці та пожежної безпеки, сприяння впровадженню у виробництво досягнень науки і техніки, прогресивних і безпечних технологій, сучасних засобів колективного та індивідуального захисту працівників.
2.5. Здійснення контролю за дотриманням керівниками підприємств, установ та організацій аграрного сектору економіки, їх працівниками та службовцями вимог законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці та пожежної безпеки, відповідних положень галузевої угоди та колективних договорів.
2.6. Ведення обліку нещасних випадків та пожеж, які сталися на підприємствах, в установах та організаціях аграрного сектору економіки, аналіз їх причин та наслідків.

3. Функціональні обов’язки

3.1. Сектор відповідно до покладених на нього завдань:
3.1.1. Здійснює відомчий контроль з питань охорони праці та пожежної безпеки в аграрному секторі економіки.
3.1.2. Розробляє проекти нормативно-правових актів, що стосуються напрямків діяльності Сектору.
3.1.3. Приймає участь у розробленні державних програм поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, програм забезпечення пожежної безпеки, забезпечує та контролює їх виконання.
3.1.4. Організовує роботу щодо розроблення та затвердження правил, інструкцій і положень з охорони праці та пожежної безпеки в аграрному секторі економіки.
3.1.5. Надає пропозиції керівництву Міністерства щодо укладання Галузевої угоди між Міністерством, об’єднаннями підприємств та профспілковими організаціями, контролює її дотримання.
3.1.6. Організовує розроблення галузевих програм і оперативних заходів щодо поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення рівня пожежної безпеки в аграрному секторі економіки, погоджує їх з відповідними центральними органами виконавчої влади, забезпечує та контролює їх виконання.
3.1.7. Готує проекти наказів та розпоряджень з питань охорони праці та пожежної безпеки в аграрному секторі економіки.
3.1.8. Перевіряє діяльність підпорядкованих підприємств, установ і організацій та контролює дотримання ними вимог нормативно-правових актів з охорони праці та пожежної безпеки.
3.1.9. Координує організаційну роботу з питань охорони праці та пожежної безпеки відповідних служб центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра аграрної політики та продовольства України.
3.1.10. Здійснює керівництво щодо проведення організаційної роботи з питань охорони праці та пожежної безпеки відповідними службами Мінагрополітики Автономної Республіки Крим, головних управлінь агропромислового розвитку облдержадміністрацій та управління промисловості, розвитку інфраструктури та агропромислового комплексу Севастопольської міськдержадміністрації, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Міністерства, надає їм, при необхідності, відповідну методичну допомогу.
3.1.11. Веде облік нещасних випадків та пожеж, що трапилися на підвідомчих об’єктах, аналізує причини їх виникнення, готує відповідні звітні матеріали та разом з іншими структурними підрозділами Міністерства розробляє заходи щодо їх попередження.
3.1.12. Приймає участь у спеціальних розслідуваннях причин та обставин виникнення нещасних випадків і пожеж, що трапилися на підприємствах, в установах та організаціях аграрного сектору економіки.
3.1.13. Приймає участь у розробленні порядку взаємодії підрозділів відомчої пожежної охорони Державного агентства лісових ресурсів України і пожежно-рятувальних підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту Міністерства надзвичайних ситуацій України.
3.1.14. Координує проведення науково-дослідних робіт та створення конструкторських розробок у сфері охорони праці та пожежної безпеки.
3.1.15. Аналізує та узагальнює зарубіжний досвід і світову практику зі створення безпечних і нешкідливих умов праці, функціонування відповідних служб охорони праці за кордоном, опрацьовує та подає на розгляд керівництва Міністерства пропозиції щодо удосконалення і поступового наближення чинного законодавства про охорону праці в агропромисловому виробництві України до міжнародних та європейських норм.
3.1.16. Проводить перевірку знань з питань охорони праці відповідних керівників і спеціалістів Мінагрополітики Автономної Республіки Крим, головних управлінь агропромислового розвитку облдержадміністрацій та управління промисловості, розвитку інфраструктури та агропромислового комплексу Севастопольської міськдержадміністрації, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Міністерства.
3.1.17. Організовує проведення нарад, семінарів, конференцій та конкурсів, спрямованих на вдосконалення роботи з поліпшення умов та безпеки праці, запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням та пожежам в аграрному секторі економіки.
3.1.18. В межах компетенції приймає участь у вирішенні питань цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та екологічного характеру.
3.1.19. Приймає участь у діяльності Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, вносить у встановленому порядку пропозиції щодо підвищення ефективності його роботи та покращення здійснюваної ним профілактичної роботи з попередження та запобігання нещасним випадкам і професійним захворюванням на виробництві.
3.1.20. Розглядає листи, заяви, пропозиції та скарги громадян з питань охорони праці та пожежної безпеки в аграрному секторі економіки.
3.1.21. Здійснює інші функції, що випливають з покладених на нього завдань.

4. Права Сектору

4.1. Сектор має право:
4.1.1. У межах своїх повноважень представляти Міністерство за дорученням його керівництва в органах державної влади, місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, профспілках, організаціях роботодавців, підприємствах, установах і організаціях усіх форм власності.
4.1.2. Одержувати у встановленому порядку інформацію, статистичні дані, довідки, розрахунки та інші матеріали необхідні для виконання покладених на Сектор завдань і функцій.
4.1.3. Залучати у встановленому порядку вчених і фахівців, працівників інших структурних підрозділів Міністерства до підготовки проектів відповідних нормативно-правових актів чи документів, що належать до повноважень Сектору.
4.1.4. Організовувати і проводити у встановленому порядку наради з питань, що належать до повноважень Сектору, залучати до участі в них інші структурні підрозділи Міністерства, представників інших органів влади (за їх згодою).
4.1.5. Брати участь у роботі міжгалузевих робочих груп з питань, які відносяться до компетенції Сектору.
4.1.6. Користуватися відповідними інформаційними базами даних державних органів, державними системами зв’язку і комунікацій, мережами спеціального зв’язку та іншими технічними засобами.
4.1.7. Брати у межах своїх повноважень участь у діяльності міжнародних організацій.
4.1.8. Вносити пропозиції керівництву Міністерства про вжиття передбачених законодавством заходів щодо припинення дії та скасування наказів підприємств, установ і організацій, що належать до сфери управління Міністерства, з питань віднесених до повноважень Сектору.
4.1.9. Інформувати керівництво Міністерства про виконання покладених на Сектор завдань і доручень.
4.1.10. Здійснювати контроль за дотриманням нормативно-правових актів з охорони праці та пожежної безпеки на підприємствах галузі, видавати керівникам підприємств, установ і організацій, що належать до сфери управління Міністерства обов’язкові до виконання приписи щодо усунення наявних недоліків у роботі.
4.1.11. Спільно з органами Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України, органами Державної інспекції техногенної безпеки України та органами Державної інспекції сільського господарства України за окремими приписами забороняти використання обладнання і виконання робіт, що загрожують життю і здоров’ю працівників або створюють можливість виникнення аварій і пожеж.

5. Керівник Сектору

5.1. Сектор очолює завідувач, який призначається на посаду і звільняється з посади Міністром аграрної політики та продовольства України у встановленому законодавством порядку.
5.2. У разі відсутності завідувача його функції покладаються на одного з працівників Сектору.
5.3. На посаду завідувача призначається особа, яка має вищу освіту відповідного професійного спрямування за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста та стаж роботи за фахом на державній службі на посаді головного спеціаліста чи в інших сферах управління не менше 3 років.

6. Завідувач Сектору

6.1. Завідувач Сектору:
6.1.1. Здійснює керівництво і несе персональну відповідальність за виконання функцій, передбачених цим Положенням, додержання правил внутрішнього трудового розпорядку і трудової дисципліни в Секторі.
6.1.2. Забезпечує ефективне виконання покладених на Сектор завдань щодо реалізації державної політики з питань, що належать до повноважень Сектору, організовує та безпосередньо здійснює розроблення проектів нормативно-правових актів та проводить їх експертизу з питань, що належать до компетенції Сектору.
6.1.3. Розподіляє обов’язки між працівниками Сектору та затверджує їх посадові інструкції.
6.1.4. Проводить перевірку дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та пожежної безпеки на запасних пунктах управління Міністерства.
6.1.5. Подає, відповідно до законодавства, пропозиції керівництву Міністерства про призначення на посади, звільнення з посад, заохочення, накладення дисциплінарних стягнень та переміщення працівників Сектору, вживає необхідних заходів щодо підвищення їхньої кваліфікації.
6.1.6. Сприяє реалізації державної політики у сфері охорони праці та конституційного права працівників на збереження їх життя і здоров’я у процесі трудової діяльності.
6.1.7. Забезпечує дотримання працівниками Сектору законодавства України з питань державної служби та боротьби з корупцією.
6.1.8. Організовує та контролює своєчасний і якісний розгляд працівниками Сектору всіх звернень, які стосуються його діяльності.
6.1.9. За дорученням керівництва Міністерства представляє інтереси Міністерства та Сектору з питань, що належать до його повноважень в органах державної влади та місцевого самоврядування, підприємствах, установах та організаціях.
6.1.10. Звітує перед керівництвом Міністерства з питань, що належать до компетенції Сектору.
Завідувач Сектору
охорони праці
та пожежної безпеки
О.А. Гнатюк
( Текст взято з сайту Мінагрополітики України http://www.minagro.gov.ua )