МІНІСТЕРСТВО ЕНЕРГЕТИКИ ТА ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
УКРАЇНИ
НАКАЗ
18.11.2013 № 851
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
10 січня 2014 р. 
за № 12/24789

Про утворення відомчої комісії з питань виробництва, постачання та застосування палив, олив, мастил, спеціальних рідин та додатків (присадок) до них

Відповідно до підпунктів 15, 55 пункту 4, абзаців третього, четвертого пункту 11 Положення про Міністерство енергетики та вугільної промисловості України (382/2011) , затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 року № 382, та з метою введення в обіг високоякісних продуктів нафтопереробки і нафтохімії, враховуючи потреби підприємств, які належать до сфери управління Міненерговугілля України, НАКАЗУЮ:
1. Утворити відомчу комісію з питань виробництва, постачання та застосування палив, олив, мастил, спеціальних рідин та додатків (присадок) до них.
2. Затвердити Положення про відомчу комісію з питань виробництва, постачання та застосування палив, олив, мастил, спеціальних рідин та додатків (присадок) до них, що додається.
3. Керівникам структурних підрозділів Міністерства енергетики та вугільної промисловості України відповідно до повноважень сприяти діяльності зазначеної відомчої комісії.
4. Департаменту з питань виробництва традиційних та альтернативних видів палива (Рубан І.В.) забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
6. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Міністр
Е. Ставицький
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Наказ Міністерства 
енергетики та вугільної 
промисловості України 
18.11.2013 № 851
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
10 січня 2014 р. 
за № 12/24789

ПОЛОЖЕННЯ

про відомчу комісію з питань виробництва, постачання та застосування палив, олив, мастил, спеціальних рідин та додатків (присадок) до них

І. Загальні положення

1.1. Відомча комісія з питань виробництва, постачання та застосування палив, олив, мастил, спеціальних рідин та додатків (присадок) до них (далі - Відомча комісія) є консультативно-дорадчим органом при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України, який утворюється з метою сприяння реалізації єдиної технічної політики у сфері виробництва, постачання та застосування паливно-мастильних матеріалів, забезпечення їх якості та безпечності на всіх етапах життєвого циклу.
1.2. Відомча комісія здійснює свою діяльність на громадських засадах, дотримуючись принципів добровільності, рівності її членів, законності, відкритості та гласності.
1.3. У своїй діяльності Відомча комісія керується Конституцією України (254к/96-ВР) , законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, стандартами національної системи стандартизації, а також цим Положенням.

ІІ. Завдання Відомчої комісії

2.1. Основним завданням Відомчої комісії є надання Міністерству енергетики та вугільної промисловості України науково-технічних рекомендацій з питань забезпечення підвищення рівня якості та безпечності нафтопродуктів.
2.2. Відомча комісія відповідно до покладених на неї завдань:
1) готує пропозиції з питань:
здійснення єдиної технічної політики у сфері виробництва, постачання та застосування паливно-мастильних матеріалів;
недопущення введення в обіг паливно-мастильних матеріалів, що можуть призвести до виходу з ладу або передчасного спрацювання техніки, а також заподіяти шкоду навколишньому природному середовищу та/або здоров’ю людей;
забезпечення умов для виробництва, постачання та застосування високоякісних паливно-мастильних матеріалів, які відповідають експлуатаційним вимогам вузлів тертя транспортних засобів та іншої техніки, що застосовуються в паливно-енергетичному комплексі та інших галузях, обладнання з транспортування нафти та газу, нафтогазодобувного обладнання, електротехнічного і тепломеханічного обладнання підприємств паливно-енергетичного комплексу;
проведення науково-технічних експертиз щодо якості та безпечності паливно-мастильних матеріалів;
визначення доцільності виробництва та сфер застосування паливно-мастильних матеріалів, їх якості для виробництва і застосування для встановлення у галузі єдиних вимог у разі: розробки і впровадження нових марок паливно-мастильних матеріалів; організації виробництва відповідно до вимог технічних регламентів та нормативних документів; зміни рецептури та модернізації технології виробництва паливно-мастильних матеріалів, що вироблялися за чинними нормативними документами;
підготовка та/або застосування технічних умов на виробництво олив і паливно-мастильних матеріалів;
зміна сфери застосування (обігу), складу або технології виробництва паливно-мастильних матеріалів;
розроблення (зміни) та застосування методів кваліфікаційної оцінки паливно-мастильних матеріалів;
розроблення та впровадження програми і методики випробувань продукції, підготовлених розробником або замовником продукції, у разі відсутності нормативної документації на цей вид продукції;
визначення необхідності встановлення нових вимог до якості олив і паливно-мастильних матеріалів;
2) вивчає умови і досвід застосування олив і паливно-мастильних матеріалів та надає рекомендації з урахуванням цього;
3) взаємодіє з підприємствами, установами, організаціями, які є споживачами та/або постачальниками паливно-мастильних матеріалів (а також з громадськими об’єднаннями споживачів, випробувальними центрами (лабораторіями) і органами сертифікації, технічними комітетами стандартизації, фаховими організаціями);
4) надає пропозиції щодо організації конференцій, круглих столів, форумів, семінарів, тренінгів, зустрічей, спрямованих на підвищення рівня якості та безпечності паливно-мастильних матеріалів;
5) бере участь в розробленні методичних матеріалів (посібників, буклетів, тощо) з питань останніх досягнень у сфері нафтопродуктів;
6) аналізує інформацію щодо підготовки вищими навчальними закладами фахівців у галузі нафтохімії та нафтопереробки, а також існуючий міжнародний досвід у цій сфері.

ІІІ. Склад і структура Відомчої комісії

3.1. Персональний склад Відомчої комісії, включаючи її голову та заступників, затверджується наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.
3.2. Включення до затвердженого складу Відомчої комісії нових членів та/або припинення членства у Відомчій комісії здійснюються Міністром енергетики та вугільної промисловості за поданням голови Відомчої комісії.
3.3. Для належної організації роботи Відомчої комісії можуть створюватися підкомісії з палив, олив, мастил, спеціальних рідин та додатків до них. Підкомісії очолюють керівники, кожен з яких обирається на засіданні Відомчої комісії шляхом відкритого голосування простою більшістю голосів від її складу.
3.4. До роботи у складі підкомісій Відомчої комісії можуть залучатись провідні фахівці, вчені, а також представники замовників, розробників, виробників, постачальників продукції, органів і суб`єктів, що займаються стандартизацією, метрологією і оцінкою відповідності, громадських організацій споживачів, науково-технічних установ (за згодою).

ІV. Повноваження членів Відомчої комісії

4.1. Голова Відомчої комісії:
організовує проведення та головує на засіданнях;
за рішенням Відомчої комісії подає пропозиції Міністру енергетики та вугільної промисловості України щодо внесення змін до її складу;
затверджує план роботи Відомчої комісії та забезпечує його виконання;
визначає пріоритети діяльності Відомчої комісії;
звертається з клопотанням до Міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо врахування рекомендацій та пропозицій Відомчої комісії, у тому числі стосовно проектів нормативно-правових актів з питань якості та безпечності нафтопродуктів.
4.2. Заступники голови Відомчої комісії:
координують діяльність Відомчої комісії з відповідних напрямів діяльності;
попередньо розглядають узагальнені матеріали підкомісій Відомчої комісії;
беруть участь в організації та проведенні засідань Відомчої комісії;
вносять пропозиції до плану роботи Відомчої комісії та забезпечують його виконання з відповідних напрямів діяльності;
залучають фахівців відповідних галузей до вивчення питань, що розглядаються на засіданнях Відомчої комісії.

V. Організація роботи Відомчої комісії

5.1. Робота Відомчої комісії планується відповідно до напрямів діяльності з визначенням конкретних виконавців та строків виконання. План роботи схвалюється на засіданні Відомчої комісії та затверджується головою Відомчої комісії.
5.2. Для оперативного та всебічного вивчення питань, які є предметом розгляду на засіданнях Відомчої комісії, за її рішенням можуть створюватися тимчасові робочі групи з числа членів Відомчої комісії із залученням вчених та провідних фахівців (за згодою) у відповідних галузях.
5.3. Діяльність Відомчої комісії забезпечується шляхом реалізації плану роботи, організації та проведення форумів, засідань, інших заходів з питань діяльності Відомчої комісії.
5.4. Засідання комісії проводяться не рідше ніж один раз на три місяці.
Порядок денний, місце і час проведення засідань Відомчої комісії визначаються головою Відомчої комісії. Головує на засіданнях голова Відомчої комісії, за його відсутності - один із заступників голови.
5.5. Засідання Відомчої комісії є правомочним за умови присутності на ньому не менше двох третин від її складу.
5.6. Рішення Відомчої комісії є правомочним, якщо воно приймається простою більшістю голосів від присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів голос головуючого на засіданні Відомчої комісії є вирішальним.
Протокол кожного засідання складає секретар Відомчої комісії.
5.7. Рішення Відомчої комісії оформляються протоколом.
За необхідності рішення Відомчої комісії реалізуються шляхом видання відповідних наказів Міненерговугілля України.
Директор департаменту
з питань виробництва
традиційних та альтернативних
видів палива
І. Рубан