КОЛЕГІЯ МІНІСТЕРСТВА РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ,
БУДІВНИЦТВА ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
28.11.2013 № 92

Про стан поводження з побутовими відходами в Україні

( Рішення введено в дію Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 569 від 04.12.2013 (v0569858-13) )
В Україні щороку утворюється близько 60 млн. м-3 побутових відходів, або 13 млн. тонн, які захоронюються на 6700 сміттєзвалищах та полігонах. Паспортизовано 4012 полігонів, інші вважаються сміттєзвалищами.
У 15 населених пунктах працює 21 сміттєсортувальна лінія, у 23 населених пунктах будуються сміттєсортувальні комплекси.
Станом на 01.07.2013 у 503 населених пунктах впроваджується роздільне збирання побутових відходів. Це майже утричі більше населених пунктів, ніж у минулому році (на початок 2012 року у 185 населених пунктах впроваджувалось роздільне збирання побутових відходів).
Відповідно до Закону України "Про відходи" (187/98-ВР) захоронення побутових відходів дозволяється тільки на спеціально обладнаних для цього полігонах/звалищах.
Забороняється проектування, будівництво та експлуатація полігонів побутових відходів без оснащення системами захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату.
За рахунок інвестиційних коштів у селі Шпатів Рівненського району в цьому році введено в експлуатацію завод з переробки побутових відходів, у місті Тульчин Вінницької області розпочато роботи з рекультивації полігону з подальшим бурінням свердловин для вилучення біогазу.
Для покращення стану у сфері поводження з побутовими відходами необхідно:
• організовувати роздільне збирання побутових відходів у населених пунктах;
• залучати інвестиції на будівництво сміттєсортувальних та переробних комплексів, на технічне переоснащення і рекультивацію полігонів побутових відходів;
• організовувати інформаційні кампанії з питань екологічного-безпечного поводження з побутовими відходами.
Розглянувши питання "Про стан поводження з побутовими відходами в Україні", колегія Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України ВИРІШИЛА:
1. Відзначити необхідність продовження роботи щодо залучення додаткових інвестиційних коштів з метою покращення стану поводження з побутовими відходами в Україні.
2. Запропонувати місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування застосовувати позитивний досвід регіонів щодо впровадження сучасних методів та технологій, зокрема роздільного збору побутових відходів.
3. Рекомендувати Раді міністрів АР Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям разом з райдержадміністраціями та органами місцевого самоврядування:
3.1. забезпечувати повне охоплення послугами із вивезення побутових відходів громадян, які проживають у приватних будинках міських населених пунктів, та населення сільської місцевості, про що інформувати Міністерство;
                                   Термін - квітень 2014 рік
3.2. організовувати повсюдне роздільне збирання побутових відходів відповідно до Закону України "Про відходи" (187/98-ВР) ;
                                   Термін - постійно
3.3. залучати дешеві міжнародні екологічні кредити та/або інвестиції у будівництво сміттєсортувальних та переробних комплексів, повернення ресурсоцінних компонентів до господарського обігу, оснащення полігонів твердих побутових відходів системами захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату, про що інформувати Міністерство;
                                   Термін - щоквартально
3.4. під час проведення місячника з благоустрою проводити інформаційні кампанії щодо екологічно безпечного поводження з побутовими відходами із залученням підприємств, що працюють у цій сфері, про що інформувати Міністерство;
                                   Термін - травень, жовтень 2014 року
3.5. проаналізувати досвід населених пунктів, в яких послуги з вивезення побутових відходів виключено зі складу послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкової території, про що інформувати Міністерство;
                                   Термін - вересень 2014 року
3.6. провести аналіз затверджених тарифів на послуги з вивезення побутових відходів та норм надання таких послуг, про що інформувати Міністерство.
                                   Термін - вересень 2014 року
4. Управлінню благоустрою територій та комунального обслуговування Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Барінов М.О.):
4.1. забезпечувати удосконалення нормативно-правових актів у сфері поводження з побутовими відходами;
                                   Термін - постійно
4.2. сприяти реалізації міжнародних проектів, спрямованих на впровадження сучасних методів та технологій у сфері поводження з твердими побутовими відходами;
                                   Термін - постійно
4.3. висвітлювати на сайті Міністерства позитивний досвід щодо впровадження новітніх технологій у сфері поводження з побутовими відходами в регіонах та практичний досвід застосування законодавства у цій сфері;
                                   Термін - постійно
4.4. організувати виїзний семінар з питання поводження з побутовими відходами в Україні.
                                   Термін - червень 2014 року
Голова колегії
Г.П. Темник
( Текст взято з сайту Мінрегіону України http://www.minregion.gov.ua/ )