УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
П О С Т А Н О В А
24.09.2010 N 369
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови Центральної виборчої комісії N 416 (v0416359-14) від 29.04.2014 )

Про Роз'яснення щодо порядку внесення змін до складу територіальних та дільничних виборчих комісій з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів

( Із змінами, внесеними згідно з Постановами Центральної виборчої комісії N 26 (v0026359-11) від 09.02.2011 N 55 (v0055359-13) від 26.03.2013 )
Відповідно до частини сімнадцятої статті 22, частини десятої статті 23, пунктів 1, 2 частини першої статті 24, статті 29 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (2487-17) , керуючись статтями 11 - 13, пунктами 4, 5 статті 17, пунктом 2 статті 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , Центральна виборча комісія постановляє:
1. Затвердити Роз'яснення щодо порядку внесення змін до складу територіальних та дільничних виборчих комісій з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (додається).
2. Цю постанову надіслати виборчій комісії Автономної Республіки Крим, а також Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Севастопольській міській державним адміністраціям для доведення до відома обласних, районних, міських (міст Києва та Севастополя, міст обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим значення), районних у місті Севастополі виборчих комісій.
Голова Центральної виборчої комісії
В.ШАПОВАЛ

Додаток
до постанови Центральної виборчої комісії
від 24 вересня 2010 року N 369

РОЗ'ЯСНЕННЯ

щодо порядку внесення змін до складу територіальних та дільничних виборчих комісій з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів

Це Роз'яснення розроблено з метою забезпечення однакового застосування окремих положень Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (2487-17) (далі - Закон) щодо порядку внесення змін до складу територіальних та дільничних виборчих комісій, що здійснюють організацію підготовки та проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (далі - виборчі комісії).

1. Порядок та підстави дострокового припинення повноважень усього складу виборчої комісії або члена комісії

1.1. Члени територіальної виборчої комісії здійснюють свої повноваження до сформування нового складу територіальної виборчої комісії відповідно до Закону (2487-17) (крім випадків дострокового припинення їх повноважень відповідно до статті 29 Закону).
( Пункт 1.1 із змінами, внесеними згідно з Постановою Центральної виборчої комісії N 55 (v0055359-13) від 26.03.2013 )
1.2. Повноваження члена дільничної виборчої комісії припиняються одночасно з припиненням повноважень дільничної виборчої комісії (крім випадків дострокового припинення їх повноважень відповідно до статті 29 Закону).
( Пункт 1.2 із змінами, внесеними згідно з Постановою Центральної виборчої комісії N 55 (v0055359-13) від 26.03.2013 )
1.3. Повноваження усього складу виборчої комісії можуть бути достроково припинені в установленому законом порядку виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну виборчу комісію, рішенням виборчої комісії вищого рівня з відповідних місцевих виборів або рішенням суду в разі одноразового грубого чи систематичного порушення виборчою комісією Конституції України (254к/96-ВР) , Закону (2487-17) та інших законів України.
У такому разі повноваження членів виборчої комісії припиняються з моменту прийняття рішення про дострокове припинення повноважень усього складу виборчої комісії.
( Пункт 1.3 доповнено новим абзацом згідно з Постановою Центральної виборчої комісії N 55 (v0055359-13) від 26.03.2013 )
1.4. Повноваження члена виборчої комісії припиняються достроково з моменту виникнення або виявлення відповідних обставин у зв'язку з:
1) припиненням його громадянства України;
2) вибуттям на період до дня виборів за межі відповідної адміністративно-територіальної одиниці, що унеможливлює виконання обов'язків члена комісії;
3) реєстрацією його кандидатом у депутати місцевої ради, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, кандидатом у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, кандидатом у народні депутати України, кандидатом на пост Президента України;
4) реєстрацією його довіреною особою кандидата в депутати або кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, кандидата у народні депутати України, кандидата на пост Президента України, представником політичної партії, уповноваженою особою місцевої організації партії, уповноваженою особою ініціативної групи всеукраїнського референдуму, представником ініціативної групи в Центральній виборчій комісії, офіційним спостерігачем;
5) набранням щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення умисного злочину або вироком суду, яким передбачене покарання у вигляді позбавлення волі;
6) набуттям ним членства в іншій виборчій комісії будь-якого рівня, що здійснює підготовку та проведення місцевих виборів, виборів народних депутатів України, Президента України, всеукраїнського референдуму;
7) визнанням його судом недієздатним;
8) його смертю.
Рішення про припинення повноважень члена виборчої комісії з підстав, зазначених у цьому пункті, приймається комісією, яка сформувала (утворила) відповідну комісію, після отримання документа, який встановлює (підтверджує) відповідний факт.
( Пункт 1.4 доповнено новим абзацом згідно з Постановою Центральної виборчої комісії N 55 (v0055359-13) від 26.03.2013 )
1.5. Повноваження члена виборчої комісії припиняються достроково з моменту прийняття рішення про дострокове припинення його повноважень комісією, яка сформувала (утворила) відповідну виборчу комісію, у зв'язку з:
1) особистою заявою про складення повноважень члена комісії;
2) відкликанням його суб'єктом подання кандидатури члена комісії;
3) систематичним невиконанням покладених на нього обов'язків, засвідченим не менш як двома рішеннями з цього приводу комісії, до складу якої він входить, або рішенням виборчої комісії, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад);
4) одноразовим грубим порушенням ним законодавства України про місцеві вибори, що встановлено рішенням суду або рішенням виборчої комісії, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад);
5) порушенням ним законодавства України про місцеві вибори, що встановлено рішенням суду.
1.6. Якщо член виборчої комісії систематично не виконує покладені на нього обов'язки, відповідна виборча комісія може звернутися до виборчої комісії, яка її сформувала (утворила), з мотивованим поданням про дострокове припинення його повноважень.
До відповідного подання додається не менше як два рішення відповідної виборчої комісії про невиконання членом цієї комісії покладених на нього обов'язків.
Таке подання підлягає обов'язковому розгляду виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну виборчу комісію, протягом двох днів, але не пізніш як напередодні дня виборів.
1.7. Особа, яка подала особисту заяву про складення повноважень члена виборчої комісії, продовжує виконувати обов'язки члена виборчої комісії до моменту прийняття рішення про дострокове припинення її повноважень комісією, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад).

2. Порядок затвердження нового складу виборчої комісії або включення до складу виборчої комісії інших осіб замість тих, повноваження яких достроково припинено

2.1. У разі дострокового припинення повноважень усього складу виборчої комісії відповідна виборча комісія, яка сформувала (утворила) цю виборчу комісію, протягом двох днів, але не пізніш як напередодні дня виборів, затверджує новий склад виборчої комісії у порядку, встановленому Законом (2487-17) та цим Роз’ясненням.
( Абзац перший пункту 2.1 із змінами, внесеними згідно з Постановою Центральної виборчої комісії N 55 (v0055359-13) від 26.03.2013 )
У разі зменшення кількісного складу виборчої комісії нижче від мінімальних меж, встановлених для територіальних виборчих комісій статтею 22 Закону (2487-17) , а для дільничних виборчих комісій - статтею 23 Закону (2487-17) , відповідна виборча комісія, яка сформувала (утворила) цю виборчу комісію, протягом двох днів, але не пізніш як напередодні дня виборів включає до її складу інших осіб замість тих, повноваження яких достроково припинено у порядку, встановленому Законом (2487-17) та цим Роз’ясненням, із тим, щоб кількісний склад такої виборчої комісії був не меншим, відповідно:
( Абзац другий пункту 2.1 із змінами, внесеними згідно з Постановами Центральної виборчої комісії N 26 (v0026359-11) від 09.02.2011, N 55 (v0055359-13) від 26.03.2013 )
для територіальних виборчих комісій - 9 осіб;
для дільничних виборчих комісій малих виборчих дільниць - 10 осіб, середніх виборчих дільниць - 14 осіб, великих виборчих дільниць - 18 осіб.
2.2. При виникненні обставин, зазначених у пункті 2.1 цього Роз’яснення, до складу виборчої комісії включаються інші особи замість вибулих за поданнями суб’єктів подання кандидатур членів комісії, повноваження яких були достроково припинені після сформування (утворення) відповідної виборчої комісії.
У разі відсутності таких подань інша особа включається до складу виборчої комісії за поданням голови виборчої комісії, яка сформувала відповідну виборчу комісію, за пропозиціями членів такої виборчої комісії із тим, щоб кількісний склад комісії відповідав її мінімальній кількості, зазначеній у пункті 2.1 цього Роз’яснення.
( Пункт 2.2 в редакції Постанови Центральної виборчої комісії N 55 (v0055359-13) від 26.03.2013 )
2.3. У випадку дострокового припинення повноважень члена виборчої комісії та зменшення у зв'язку з цим кількісного складу виборчої комісії нижче від мінімальних меж, передбачених пунктом 2.1 цього Роз'яснення, напередодні дня голосування чи в день голосування рішення про дострокове припинення повноважень члена виборчої комісії приймається одночасно з рішенням про включення до складу відповідної виборчої комісії іншої особи.
Відповідне рішення приймається за поданням суб'єкта подання, член виборчої комісії від якого достроково припинив свої повноваження, а в разі відсутності такого подання - за поданням голови виборчої комісії, яка сформувала (утворила) відповідну виборчу комісію, за пропозиціями членів такої виборчої комісії.
2.4. У разі дострокового припинення повноважень членів виборчої комісії з підстав, передбачених підпунктами 3-5 пункту 1.5 цього Роз’яснення, або у зв’язку із достроковим припиненням повноважень усього складу виборчої комісії їх кандидатури не можуть бути повторно включені до складу цієї комісії. Подання в частині таких кандидатур підлягає відхиленню, рішення про відхилення кандидатур не приймається.
( Розділ 2 доповнено новим пунктом 2.4 згідно з Постановою Центральної виборчої комісії N 55 (v0055359-13) від 26.03.2013 )

3. Порядок дострокового припинення повноважень голови, заступника голови та секретаря виборчої комісії

3.1. У разі подання особою, яка є головою, заступником голови, секретарем виборчої комісії, особистої заяви про складення повноважень члена виборчої комісії, така особа продовжує виконувати свої обов'язки до моменту прийняття рішення про дострокове припинення її повноважень комісією, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад).
У разі подання особою, яка є головою, заступником голови, секретарем виборчої комісії, особистої заяви про складення повноважень відповідно голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії без припинення членства в комісії така особа продовжує виконувати свої обов'язки до моменту прийняття комісією, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад), рішення про її звільнення від виконання обов'язків та призначення в установленому порядку нового голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії.
3.2. Якщо голова, заступник голови або секретар виборчої комісії систематично не виконує покладені на нього обов'язки, відповідна виборча комісія може звернутися до виборчої комісії, яка її сформувала (утворила), з мотивованим поданням про його заміну. До відповідного подання додається не менш як два рішення відповідної виборчої комісії про невиконання головою, заступником голови та секретарем цієї комісії покладених на нього обов'язків.
Таке подання підлягає обов'язковому розгляду виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну виборчу комісію, протягом двох днів, але не пізніш як напередодні дня виборів.
Рішення про заміну голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії не тягне за собою припинення повноважень цих осіб як членів відповідної виборчої комісії.
На посаду голови, заступника голови, секретаря територіальної виборчої комісії виборча комісія призначає іншу особу зі складу цієї територіальної виборчої комісії. При цьому повинно бути додержано вимоги Закону (2487-17) щодо призначення голови, заступника голови та секретаря від різних суб'єктів подання - місцевих організацій політичних партій.
3.3. У разі відмови членом дільничної виборчої комісії виконувати повноваження голови, заступника голови, секретаря цієї виборчої комісії на зазначену посаду рішенням територіальної виборчої комісії, яка утворила відповідну дільничну виборчу комісію, призначається інша особа зі складу цієї дільничної виборчої комісії.
Секретар Центральної виборчої комісії
Т.ЛУКАШ