ПРЕЗИДІЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ МЕДИЧНИХ НАУК УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
14.11.2014

Про невідкладні заходи по запобіганню занесенню та розповсюдження в Україні хвороби, викликаної вірусом Ебола

Проаналізувавши реальний стан готовності системи Державної санітарно-епідеміологічної служби України до запобігання занесення та розповсюдження ХВВЕ на території України, Президія НАМН України спільно з керівним складом МОЗ України та Державної санітарно-епідеміологічної служби України ПОСТАНОВЛЯЄ:
1. Національній академії медичних наук України:
1.1. Ініціювати створення міжвідомчої робочої групи із залученням провідних фахівців НАМН, МОЗ, Держсанепідеслужби, МО, МВС, ДСНС, ДПС, СБ, Мінюст з метою координації дій, розробки відповідних нормативних та інструктивно-методичних документів та усунення юридичних колізій.
               Термін виконання: до 10.11.2014
1.2. Разом з МОЗ та Державною санітарно-епідеміологічною службою України:
розробити дорожню карту протидії занесенню та можливості поширення ХВВЕ в Україні.
               Термін виконання: до 10.11.2014
2. Міністерству охорони здоров’я України:
2.1. Підготувати та впровадити протоколи лікування хворих на ХВВЕ та протоколів здійснення медичного нагляду за контактними особами.
               Термін виконання: до 20.11.2014
2.2. Підготувати проект нормативно-правового акту щодо страхування медичних працівників під час лікування хворого на ХВВЕ та посадових осіб Держсанепідслужби України, задіяних у локалізації та ліквідації вогнища захворювання на ХВВЕ, на випадок захворювання або смерті від хвороби викликаної вірусом Ебола.
               Термін виконання: 01.04.2015
3. Структурним підрозділам з питань охорони здоров'я обласних та Київської міської державних адміністрацій:
3.1. Визначити перелік інфекційних стаціонарів для госпіталізації та надання медичної допомоги хворим на ХВВЕ та осіб з підозрою на ХВВЕ (госпіталь, провізорний госпіталь) та ізоляторів для осіб без клінічних ознак захворювання, які зазнали небезпеки зараження ХВВЕ в результаті контакту з хворими людьми (або трупами), тваринами та іншими об'єктами, які можуть бути джерелами інфікування.
               Термін виконання: до 10.11.2014
3.2. Забезпечити готовність закладів охорони здоров’я до надання медичної допомоги хворим (підозрілим) на ХВВЕ, підтримуючи необхідний запас засобів медичного призначення, захисного одягу, засобів захисту органів дихання, профілактичних препаратів, дезінфекційних засобів тощо.
               Термін виконання: до 20.11.2014
3.3. Визначити центральну лабораторію, відповідальну за збір біологічних матеріалів від осіб, хворих на ХВВЕ, або з підозрою на захворювання.
               Термін виконання: до 10.11.2014
3.4. Обладнати спеціалізований медичний транспорт для забезпечення належних умов транспортування хворих та осіб з підозрою на захворювання ХВВЕ, трупів померлих з симптомами, що не виключають захворювання ХВВЕ, необхідним протиепідемічним майном, в тому числі засобами індивідуального захисту, екстреної профілактики, дезінфекції, ємностями для збору випорожнень тощо.
               Термін виконання: до 20.11.2014
3.5. Підтримувати постійну готовність місць для ізоляції підозрілих / хворих на ХВВЕ у міжнародних портах (аеропортах, станціях, пунктах пропуску через державний кордон) та бригад екстреної медичної допомоги до евакуації підозрілих на ХВВЕ та осіб, які мали ризик інфікування, до визначених на такі випадки закладів охорони здоров’я.
               Термін виконання: постійно
3.6. Забезпечити проведення навчань медичного персоналу госпітальної бази з питань організації роботи функціональних підрозділів, дотримання вимог протиепідемічного режиму та особистої безпеки.
               Термін виконання: до 20.11.2014
3.7. Проведення позапланових навчань працівників загальномедичної мережі закладів та установ охорони здоров'я, підприємств і організацій немедичного профілю, формувань Міністерства надзвичайних ситуацій, туристичних агентств з правил застосування засобів індивідуального захисту, надання першої медичної допомоги хворим, проведення першочергових протиепідемічних заходів, дотримання вимог інфекційного контролю.
               Термін виконання: до 20.11.2014
3.8. Забезпечити створення резерву запасів лікувальних препаратів та матеріальних засобів, що забезпечують організацію роботи в умовах суворого протиепідемічного режиму у лікувально-профілактичних закладах та міжнародних транспортних вузлах (комплекти захисного одягу, дезінфекційні засоби, транспорту та спеціальних засобів транспортування осіб з підозрою на ХВВЕ), дезінфекційних засобів тощо.
               Термін виконання: до 20.11.2014
3.9. Забезпечити належну комунікацію з засобами масової інформації щодо висвітлення питань профілактики захворюванню на ХВВЕ, друк та розповсюдження серед населення інформаційних матеріалів, пам’яток про епідемічну ситуацію та заходи щодо запобігання захворюванню на ХВВЕ.
               Термін виконання: з 27.10.14 до стабілізації ситуації
4. Державній санітарно-епідеміологічної службі України:
4.1. Прискорити затвердження розпорядження КМУ "Про надання дозволу Державній санітарно-епідеміологічній службі на проведення протягом жовтня - грудня 2014 року перевірок підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців".
               Термін виконання: до 20.11.2014
4.2. Ініціювати відновлення дії постанови Кабінету Міністрів України (22-2004-п) "Про затвердження Положення про Державну надзвичайну протиепідемічну комісію при Кабінеті Міністрів України" щодо функціонування надзвичайних протиепідечних комісій при Кабінеті Міністрів України та місцевих державних адміністраціях та внести відповідні зміни до статті 30 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (4004-12) .
               Термін виконання: до 30.12.2014
4.3. Тимчасово перерозподілити кадрове та фінансове забезпечення в межах Держсанепідслужби України для покращення забезпечення санітарно-карантинних підрозділів, які здійснюють держсанепіднагляд та медичний (санітарний) огляд пасажирів у морських міжнародних пунктах пропуску та аеропортах
               Термін виконання: до 20.11.2014
4.4. Організувати підготовку персоналу к.м.н., екіпажів і бригад транспортних засобів міжнародних сполучень з питань виявлення хворих (підозрілих) із сигнальними ознаками ХВВЕ, надання першої медичної допомоги і проведення першочергових протиепідемічних заходів на транспортному засобі.
               Термін виконання: до 20.11.2014
4.5. Забезпечити готовність органів та установ Держсанепідслужби України до проведення протиепідемічних заходів, підтримуючи необхідний запас захисного одягу, засобів захисту органів дихання, дезінфекційних засобів тощо.
               Термін виконання: до 20.11.2014
4.6. Підготувати розрахунки стосовно виділення з резервного фонду Кабінету Міністрів України додаткового фінансування для здійснення заходів щодо попередження поширення ХВВЕ в країні.
               Термін виконання: до 20.11.2014
5. Директору ДУ "Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І. Мечникова МОЗ України" (м. Одеса) забезпечити:
5.1. Готовність лабораторної бази до діагностики матеріалу від хворих (підозрілих) на ХВВЕ.
               Термін виконання: до 03.11.2014
5.2. Відправку клінічних зразків до референт - лабораторії ВООЗ з питань діагностики вірусних геморагічних гарячок для підтвердження діагнозу ХВВЕ за результатами лабораторних досліджень (за домовленістю).
               Термін виконання: за потребою
5.3. Готовність спеціалізованої протиепідемічної бригади , яка утримується на базі інституту, до участі у організації і проведенні заходів щодо локалізації і ліквідації вогнищ ХВВЕ.
               Термін виконання: постійно
5.4. Проведення навчань лікарів-епідеміологів, фахівців СКВ (СКП), інфекціоністів з питань організації протиепідемічних заходів у вогнищах ХВВЕ, заходів особистої безпеки, дотримання вимог протиепідемічного режиму у функціональних підрозділах госпітальної бази тощо.
               Термін виконання: до 20.11.2014
5.5. Науковий супровід щодо удосконалення заходів із санітарної охорони території України в рамках дії Міжнародних медико-санітарних правил (ММСП 2005), враховуючи рекомендації ВООЗ та CDC.
               Термін виконання: постійно
Т.в.о. Міністра
охорони здоров’я України
В.В. Лазоришинець
Президент НАМН України
А.М. Сердюк
Т.в.о. Державного
санітарного лікаря,
т.в.о. Головного державного
санітарного лікаря України
С.В. Протас
Головний
учений секретар НАМН
В.А. Міхньов
( Текст взято з сайту Державної санітарно-епідеміологічної служби України http://www.dsesu.gov.ua/ )