НАЦІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ СУСПІЛЬНОЇ МОРАЛІ
РІШЕННЯ
28.05.2009 N 8
За результатами обговорення проекту Інструкції про порядок оформлення, обліку, використання та зберігання посвідчень Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі вирішила:
Затвердити Інструкцію про порядок оформлення, обліку, використання та зберігання посвідчень Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.
Голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі
В. В. Костицький
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Рішення Національної експертної комісії України 
з питань захисту суспільної моралі 
28 травня 2009 року N 8 
протокол 
від 28 травня 2009 р. N 34-09-к 

ІНСТРУКЦІЯ

про порядок оформлення, обліку, використання та зберігання посвідчень Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі

1. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція визначає порядок виготовлення, оформлення, обліку, видачі, використання, зберігання і знищення посвідчень Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі (далі - Національна комісія).
1.2. Посвідчення видаються:
членам Національної комісії - на їх прохання;
працівникам апарату Національної комісії;
радникам Голови Національної комісії на громадських засадах;
представникам Національної комісії на громадських засадах.
1.3. Службове посвідчення працівників апарату Національної комісії (далі - посвідчення) є офіційним документом, який засвідчує повноваження працівників Національної комісії, визначені Законом України "Про захист суспільної моралі" (1296-15) , Положенням про Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.2004 N 1550 (1550-2004-п) , та іншими нормативними актами України.
Посвідчення членів Національної комісії, радників Голови Національної комісії та представників Національної комісії на громадських засадах є офіційним документом, який засвідчує повноваження власників посвідчення, визначені нормативними документами Національної комісії.
1.4. Бланки посвідчень виготовляються на замовлення Національної комісії.
1.5. Посвідчення виготовляються і видаються за встановленим Національною комісією зразком.
1.6. Посвідчення дає право працівнику апарату Національної комісії під час виконання службових обов'язків отримувати від всіх органів державної влади і місцевого самоврядування, засобів масової інформації документи, інформацію щодо їх діяльності з питань, визначених Законом України "Про захист суспільної моралі" (1296-15) , отримувати копії фільмів, аудіо-, відеозаписи теле- і радіопрограми, продукцію друкованих засобів масової інформації, необхідні для виконання визначених законодавством завдань та проведення експертизи, проводити у межах компетенції Національної комісії перевірки діяльності засобів масової інформації, установ і організацій всіх форм власності, що займаються діяльністю з обігу продукції і видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру, а також продукції, що містить елементи насилля і жорстокості.
1.7. Посвідчення без необхідного оформлення, з помарками і підчищеннями вважається недійсним.

2. Порядок виготовлення і заповнення посвідчень

2.1. Опис і зразок бланка посвідчення визначений у додатку 1.
2.2. Записи у посвідченні здійснюються державною мовою на підставі особової справи працівника за допомогою комп'ютерної техніки.
Дозволяється заповнювати бланки посвідчення від руки чорнилом чорного кольору чітким розбірливим почерком.
2.3. Фотокартка власника посвідчення має бути розміром 40 х 30 мм і виконана на світлому або кольоровому фоні.
2.4. Посвідчення видаються за підписом Голови Національної комісії.
Підпис і фотокартка скріплюються гербовою печаткою Національної комісії.

3. Порядок видачі посвідчень

3.1. Посвідчення видаються працівникам апарату Національної комісії, радникам Голови Національної комісії та представникам Національної комісії на громадських засадах після їх призначення на посаду, а також членам Національної комісії за письмовою заявою після їх введення до складу Національної комісії. При зміні посади (прізвища) зазначеним особам видається нове посвідчення. За отримане посвідчення власники посвідчення розписуються в журналі реєстрації посвідчень.
При отриманні нового посвідчення раніше видане посвідчення підлягає поверненню до кадрової служби Національної комісії (далі - кадрова служба).
3.2. При врученні посвідчення кадровою службою проводиться інструктаж щодо правил користування цим документом і порядку його зберігання.
3.3. Власник посвідчення зобов'язаний забезпечити зберігання та використання посвідчення таким чином, щоб унеможливити його втрату, псування або доступ до нього сторонніх осіб.
Передавати посвідчення іншим особам, залишати його в заставу та використовувати не за призначенням забороняється.
3.4. У разі втрати посвідчення його власник зобов'язаний негайно письмово повідомити кадрову службу.
3.5. Втрачене посвідчення визнається недійсним, про що робиться оголошення в друкованих засобах масової інформації за рахунок власника посвідчення. За фактом втрати посвідчення вживаються заходи щодо його розшуку.
Керівник апарату Національної комісії зобов'язаний вжити заходів щодо усунення причин та умов, які сприяли втраті посвідчення.
3.6. За кожним фактом втрати, псування, передачі посвідчення іншим особам, використання його з корисливою чи іншою метою, не пов'язаною зі службовою діяльністю, за дорученням Голови Національної комісії кадровою службою проводиться службове розслідування. За результатами службового розслідування особа, винна у втраті посвідчення, може бути притягнута до дисциплінарної відповідальності.
3.7. Нове посвідчення на заміну втраченого видається кадровою службою на підставі матеріалів службового розслідування.
3.8. Кадрова служба періодично, але не менше ніж двічі на рік, перевіряє наявність посвідчень.
3.9. При звільненні з роботи власник посвідчення зобов'язаний здати його до кадрової служби. На обхідному листі при поверненні посвідчення кадровою службою ставиться відмітка про його повернення.

4. Порядок оформлення, обліку, зберігання і знищення посвідчень

4.1. Оформлення, облік і видача посвідчень здійснюється кадровою службою.
Обов'язки щодо оформлення, обліку, зберігання і видачі посвідчень покладаються на працівника кадрової служби, про що зазначається в його посадовій інструкції.
4.2. Облік видачі посвідчень ведеться в журналі реєстрації посвідчень за формою згідно з додатком 2. Журнал реєстрації посвідчень повинен бути пронумерований, прошитий та скріплений печаткою. Про зіпсовані бланки посвідчень і втрачені посвідчення в журналі робиться відповідний запис та додаються акти і матеріали службового розслідування.
4.3. Бланки посвідчень та журнал реєстрації посвідчень підлягають зберіганню за правилами, встановленими для зберігання документів суворої звітності.
4.4. При частковій або повній заміні посвідчень невикористані та зіпсовані бланки, а також посвідчення, що були здані, підлягають знищенню кадровою службою, про що складається акт.
4.5. Керівником кадрової служби щорічно, станом на 1 січня, проводиться перевірка наявності бланків посвідчень і відповідності їх обліковим даним за минулий рік.
4.6. Акти перевірки і знищення посвідчень затверджуються Головою Національної комісії.
Додаток 1 
до п. 2.1 Інструкції про порядок 
оформлення, обліку, використання 
та зберігання посвідчень 
Національної експертної комісії України 
з питань захисту суспільної моралі 

Опис посвідчення

Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі

Посвідчення являє собою книжечку розміром 95 на 65 мм у твердій обкладинці бордового кольору.
Внутрішні боки обкладинки посвідчення виконуються на папері блакитного кольору.
У верхній частині лицьового боку посвідчення вміщується зображення малого Державного Герба України; посередині лицьового боку посвідчення вміщуються в один рядок слова "НАЦІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНА КОМІСІЯ", в другий - "УКРАЇНИ З ПИТАНЬ", в третій - "ЗАХИСТУ СУСПІЛЬНОЇ МОРАЛІ", які виконуються тисненням під золото.
На правому внутрішньому боці посвідчення вміщується текст такого змісту:
   НАЦІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ СУСПІЛЬНОЇ МОРАЛІ 
                               ПОСВІДЧЕННЯ N ___ 
_____________________________________________________________________________
                                (прізвище) 
_____________________________________________________________________________
                            (ім'я, по батькові) 
_____________________________________________________________________________
                            (повна назва посади) 
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
     Голова Національної комісії ____________________________________________
                                                   (підпис) 
Після слова "ПОСВІДЧЕННЯ" друкарнею виконується номер.
У правій частині лівого внутрішнього боку посвідчення міститься зображення малого Державного Герба України, під ним в три рядки слова "НАЦІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ СУСПІЛЬНОЇ МОРАЛІ".
У лівій частині лівого внутрішнього боку посвідчення міститься фотокартка працівника Національної комісії розміром 40 х 30 і ставиться гербова печатка Національної комісії, яка накриває правий нижній кут фотокартки працівника.
На внутрішньому боці посвідчення слова "НАЦІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ СУСПІЛЬНОЇ МОРАЛІ", "ПОСВІДЧЕННЯ N ___", "Голова Національної комісії", "Дійсне до ___" та інший текст виконуються чорною фарбою, зображення малого Державного Герба України - тисненням під золото.
Додаток 2 
до п. 4.2 Інструкції про порядок 
оформлення, обліку, використання 
та зберігання посвідчень 
Національної експертної комісії України 
з питань захисту суспільної моралі 

ЖУРНАЛ

реєстрації посвідчень Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі

N з/п
Номер посвідчення
Прізвище, ім'я, по батькові
Посада
Дата видачі
Підпис працівника про отримання посвідчення
Відмітка про повернення (підпис відповідальної особи)
Примітка
1
2
3
4
5
6
7
8