ПЛЕНУМ ВИЩОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
13.12.2010
м. Київ
№ 4

Про внесення змін та доповнень до Регламенту Пленуму Вищого адміністративного суду України

Розглянувши подання Голови Вищого адміністративного суду України Пасенюка О.М. про внесення змін до Регламенту Пленуму Вищого адміністративного суду України, затвердженого постановою Пленуму Вищого адміністративного суду України від 31.03.2006 № 2 «Про Регламент Пленуму Вищого адміністративного суду України», для приведення цього Регламенту у відповідність із Законом України від 07.07.2010 № 2453-VI (2453-17) «Про судоустрій і статус суддів» Пленум Вищого адміністративного суду України
ПОСТАНОВИВ:
1. Подання Голови Вищого адміністративного суду України Пасенюка О.М. узяти до відома.
2. Унести до Регламенту Пленуму Вищого адміністративного суду України, затвердженого постановою Пленуму Вищого адміністративного суду України від 31.03.2006 № 2 «Про Регламент Пленуму Вищого адміністративного суду України», такі зміни та доповнення:
1) розділ 1 викласти в такій редакції:
«1.1. Регламент Пленуму Вищого адміністративного суду України (далі - Регламент) розроблено згідно із Законом України «Про судоустрій і статус суддів» (2453-17) .
Регламент визначає порядок діяльності Пленуму Вищого адміністративного суду України (далі - Пленум).
1.2. Правові засади, організація і порядок діяльності Пленуму визначаються Законом України «Про судоустрій і статус суддів» (2453-17) та цим Регламентом.
1.3. До складу Пленуму згідно зі статтею 36 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (2453-17) входять усі судді Вищого адміністративного суду України.
1.4. Організаційне та інформаційне забезпечення роботи Пленуму здійснюється секретарем Пленуму.
1.5. Голова Вищого адміністративного суду України не рідше двох разів на рік скликає Пленум, вносить на його розгляд відповідні питання і головує на засіданні Пленуму.
У разі відсутності Голови Вищого адміністративного суду України Пленум скликає один із заступників Голови Вищого адміністративного суду України за визначенням Голови Вищого адміністративного суду України, за відсутності такого визначення - заступник Голови Вищого адміністративного суду України, який має більший стаж роботи на посаді судді, а в разі відсутності заступника Голови Вищого адміністративного суду України - суддя цього суду, який має більший стаж роботи на посаді судді.
Пленум може скликатися також у разі потреби або на вимогу не менш як п'ятої частини від складу суддів Вищого адміністративного суду України.
1.6. Пленум є повноважним за умови присутності на ньому не менше двох третин від складу Пленуму.
1.7. На засідання Пленуму можуть бути запрошені судді судів відповідної спеціалізації, представники органів державної влади, наукових установ, громадських організацій, засобів масової інформації та інші особи.
На засідання Пленуму, на якому обговорюються питання про надання роз'яснень щодо застосування адміністративними судами законодавства під час розв'язання адміністративних спорів, можуть бути запрошені члени Науково-консультативної ради при Вищому адміністративному суді України, керівники структурних підрозділів Вищого адміністративного суду України, фахівці-правознавці.
1.8. Про дату скликання Пленуму та питання, що виносяться на його розгляд, члени Пленуму та особи, які беруть участь у його роботі, повідомляються секретарем Пленуму не пізніше ніж за десять днів до засідання. У цей же строк їм надсилаються матеріали щодо питань, які виносяться на розгляд Пленуму, у тому числі проект порядку денного та належно погоджені проекти роз'яснень Пленуму з питань застосування адміністративними судами законодавства під час вирішення адміністративних спорів»;
2) абзац четвертий пункту 2.2 розділу 2 виключити;
3) пункт 2.4 розділу 2 виключити, пункти 2.5 та 2.6 розділу 2 вважати відповідно пунктами 2.4 та 2.5 розділу 2;
4) пункт 2.7 розділу 2 вважати пунктом 2.6 та викласти його в такій редакції:
«2.6. Повідомлення запрошених на засідання Пленуму осіб про час його проведення та їх розміщення у залі покладається на управління організаційно-методичної роботи»;
5) розділ 3 викласти в такій редакції:
«3.1. Реєстрація учасників Пленуму здійснюється до початку засідання. Якщо за даними реєстрації необхідна для відкриття засідання Пленуму кількість його складу (дві третини) відсутня, засідання переноситься на інший час.
Засідання Пленуму відкриває Голова Вищого адміністративного суду України (за його відсутності - головуючий, згідно з абзацом другим пункту 1.5 Регламенту), який відповідно до вимог пункту 1.6 Регламенту вирішує питання про можливість роботи Пленуму.
3.2. Засідання Пленуму проводиться державною мовою. У разі коли запрошена особа не володіє державною мовою, вона має право виступати й давати пояснення рідною або іншою мовою, якою володіє, користуючись при цьому послугами перекладача. Про свій намір висловитися іншою мовою, користуватися послугами перекладача особа повинна завчасно повідомити секретаря Пленуму.
3.3. Після відкриття засідання Голова Вищого адміністративного суду України (головуючий) повідомляє про участь у роботі Пленуму осіб, запрошених на засідання Пленуму, та оголошує перелік питань, які внесено до проекту порядку денного.
3.4. Порядок денний засідання Пленуму затверджується відкритим голосуванням.
Більшістю голосів учасників Пленуму до порядку денного можуть бути включені й інші питання, які в ньому не зазначені. Розгляд цих питань можливий за умови, якщо вони належним чином підготовлені.
3.5. Після затвердження порядку денного слово надається особам, які визначені для доповідей (співдоповідей).
Після закінчення доповіді (співдоповіді) доповідачу можуть бути поставлені усні чи письмові запитання.
Час, що надається для доповідей (співдоповідей) та виступів на Пленумі, визначається відкритим голосуванням.
3.6. Черговість розгляду питань на Пленумі визначається порядком денним. У разі необхідності Пленум може змінити встановлену черговість.
3.7. З кожного питання порядку денного після доповіді (співдоповіді) учасникам засідання надається слово для обговорення доповіді (співдоповіді).
Головуючий створює суддям та іншим особам рівні можливості для обговорення питань порядку денного, не обмежує їх у можливості ставити і знімати питання і не коментує них висловлювань.
Обговорення може бути припинено лише за пропозицією суддів - учасників Пленуму відкритим голосуванням.
3.8. Після закінчення обговорення питань, що розглядаються на Пленумі, головуючий оголошує і ставить на відкрите голосування окремо кожний пункт проекту постанови Пленуму або проект постанови в цілому.
Члени Пленуму не мають права утримуватися від голосування. Постанова (пункт постанови) вважаються прийнятими, якщо за них подано більшість голосів суддів, присутніх на засіданні Пленуму.
За однакової кількості голосів «за» і «проти» постанова Пленуму вважається неприйнятою. У разі необхідності доопрацювання постанови чи деяких її положень текст постанови може бути прийнятий за основу. У цьому разі утворюється робоча група для доопрацювання постанови, після чого визначається дата її наступного розгляду і дата, до якої учасниками Пленуму можуть бути подані зауваження та пропозиції. До наступного розгляду виготовляється таблиця, де наводяться текст проекту постанови, подані на нього зауваження і пропозиції, рішення робочої групи та остаточна редакція проекту.
3.9. На засіданні Пленуму ведеться протокол, який повинен містити: дату, час, місце проведення засідання Пленуму, кількість суддів, присутніх на Пленумі, перелік розглянутих ним питань, прізвища доповідачів і осіб, які взяли участь в обговоренні цих питань, стислий зміст них виступів та рішення з кожного питання.
Під час роботи Пленуму ведеться звукозапис.
Забезпечення протоколу та звукозапису покладається на секретаря Пленуму.
Протокол підписується головуючим і секретарем Пленуму протягом десяти днів після закінчення Пленуму, не враховуючи дня засідання.
До протоколу додається відповідний носій інформації з даними фіксування засідання технічними засобами.
3.10. Під час засідання Пленуму з дозволу головуючого можуть здійснюватись кіно - та фотозйомка, відеозапис.
3.11. Постанови Пленуму
За результатами розгляду питань Пленум відкритим голосуванням більшістю голосів членів Пленуму приймає постанови, які підписуються головуючим на засіданні Пленуму та секретарем Пленуму і публікуються в офіційному друкованому органі Вищого адміністративного суду України - Віснику Вищого адміністративного суду України.
Постанови Пленуму, що стосуються діяльності адміністративних судів, розсилаються всім адміністративним судам України у 10-денний строк із дня їх прийняття.
Результати розгляду кількох питань можуть бути відображені в одній постанові Пленуму»;
6) пункт 4.1 розділу 4 викласти в такій редакції:
«4.1. Організація контролю за виконанням постанов Пленуму покладається на секретаря Пленуму, який інформує Голову Вищого адміністративного суду України та доповідає на засіданнях Пленуму про стан виконання постанов Пленуму»;
7) пункт 4.2 розділу 4 виключити;
8) пункт 5.1 розділу 5 після слів «обирається на посаду» доповнити словами «та звільняється з посади».
Голова суду
О.М. Пасенюк
Секретар Пленуму
М.І. Смокович