УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
02.02.2006 N 22
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
13 лютого 2006 р.
за N 127/12001
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної служби статистики N 17 (z0130-15) від 22.01.2015 )

Про затвердження Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-виставки "Звіт про виставкову діяльність"

Відповідно до статей 4, 14, 18 Закону України "Про державну статистику" (2614-12) , ураховуючи положення частини восьмої статті 19 та статті 55 Господарського кодексу України (436-15) , з метою подальшого вдосконалення державних статистичних спостережень зі статистики виставкової діяльності та отримання повної, всебічної та об'єктивної статистичної інформації НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-виставки "Звіт про виставкову діяльність" (далі - Інструкція), що додається, та ввести в дію, починаючи зі звіту за 2006 рік.
2. Установити, що суб'єкти господарювання, які займаються виставковою діяльністю, незалежно від форми власності та організаційно - правової форми господарювання при заповненні форми державного статистичного спостереження N 1-виставки "Звіт про виставкову діяльність" (va429202-05) використовують Інструкцію, затверджену пунктом 1 цього наказу.
3. Департаменту статистики послуг (Калачова І.В.) передати адміністративно-господарському департаменту (Царський В.І.) оригінали Інструкції, затвердженої пунктом 1 цього наказу, для виготовлення.
4. Адміністративно-господарському департаменту (Царський В.І.) забезпечити контроль за своєчасним виготовленням та відправленням Інструкції на адресу головних управлінь статистики в Автономній Республіці Крим, областях, місті Києві та Управління статистики в місті Севастополі.
5. Департаменту фінансового забезпечення, бухгалтерського обліку та звітності (Кучіна І.Ю.) забезпечити фінансування виготовлення та доставки Інструкції, затвердженої пунктом 1 цього наказу.
6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Власенко Н.С.
Голова
О.Г.Осауленко

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держкомстату України
02.02.2006  N 22
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
13 лютого 2006 р.
за N 127/12001

ІНСТРУКЦІЯ

щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-виставки "Звіт про виставкову діяльність" ( va429202-05 )

1. Загальні положення

1.1. Виставкові центри та організатори виставок - суб'єкти виставкової діяльності складають звіт стосовно торгово-промислових виставкових заходів. Мистецькі виставки, а також постійно діючі виставки у звіті не враховуються.
1.2. Розділи 1-7, 9, 10 заповнюють організатори виставок, розділ 8 - виставкові центри, розділ 11 - організатори виставок та виставкові центри.
1.3. Суб'єкти виставкової діяльності, які здійснюють свою діяльність як виставкові центри та організатори виставок, складають єдиний звіт і заповнюють усі його розділи. В адресній частині звіту в рядку "Тип організації-складача звіту" вони зазначають: "Організатор виставок і виставковий центр".
1.4. Текстова частина звіту заповнюється українською мовою. Звіт підписується керівником або його заступником і скріплюється печаткою суб'єкта виставкової діяльності.
1.5. Якщо після відправлення звіту до нього вносилися зміни та доповнення, необхідно терміново повідомити про це органи державної статистики.

2. Заповнення розділу 1 "Розподіл виставкових заходів за місцем проведення"

2.1. У рядку 01 наводяться дані про загальну кількість виставкових заходів, проведених протягом року.
Заходи, які мають однакову назву, але проводяться у різні терміни і в різних місцях, ураховуються відповідну кількість разів.
2.2. У рядку 02 "виставки" наводяться дані про заходи, пов'язані з демонстрацією товарів та послуг, просуванням їх на внутрішній та зовнішній ринок і вивченням з цією метою кон'юнктури ринку.
2.3. У рядку 03 "ярмарки" наводяться дані про заходи, безпосередньо пов'язані з торгівлею (роздрібною чи оптовою), що проводяться у певному місці та у визначені строки.
2.4. Інформація щодо заходів, які мають назву "виставки-ярмарки", наводиться у рядках 02 "виставки" або 03 "ярмарки" з урахуванням переваги діяльності, більш притаманній даному заходу. Якщо при проведенні заходів перевага надається демонстрації товарів чи послуг, дані про них наводяться у рядку 02 "виставки", якщо продажу більшості експонатів - у рядку 03 "ярмарки".
2.5. У графі 1 наводяться дані про загальну кількість виставкових заходів, у графах 2-4 заходи розподіляються за місцем їх проведення.
2.6. Дані графи 1 за всіма рядками мають дорівнювати сумі даних граф 2 та 4. Дані графи 3 мають дорівнювати або бути меншими за дані графи 2.
2.7. Дані рядка 01 за всіма графами мають дорівнювати сумі даних рядків 02 і 03.

3. Заповнення розділу 2 "Розподіл виставкових заходів за джерелами фінансування"

3.1. У графах 1-4 дані про кількість виставкових заходів, наведених у графі 1 розділу 1, розподіляються за джерелами їх фінансування.
3.2. У графах 1 та 2 наводяться дані про заходи, кошти для покриття витрат на організацію та проведення яких виділяються з державного та місцевих бюджетів. При цьому зазначені кошти повинні мати цільове призначення.
3.3. У графі 3 наводяться дані про заходи, кошти для покриття витрат на організацію та проведення яких надаються суб'єктами підприємницької діяльності (організаторами заходу, його учасниками та спонсорами).
3.4. У графі 4 наводяться дані про заходи, кошти для покриття витрат на організацію та проведення яких виділяються з різних джерел фінансування.
3.5. У графі 5 з графи 4 наводяться дані про заходи, фінансування яких здійснювалося зі змішаних джерел за участю коштів державного або місцевого бюджетів.
3.6. Сума даних граф 1-4 має дорівнювати даним графи 1 розділу 1 за відповідними рядками.
3.7. Дані рядка 01 за всіма графами мають дорівнювати сумі даних рядків 02 і 03.

4. Заповнення розділу 3 "Розподіл виставкових заходів за статусом"

4.1. У графах 1-6 наводиться розподіл заходів, наведених у графі 1 розділу 1, за статусом.
4.2. У графі 1 наводяться дані про заходи, яким за рішенням Міжнародного бюро виставок за поданням Ради з питань виставкової діяльності в Україні надано статус всесвітніх.
4.3. У графах 2-5 наводяться дані про заходи, яким надано відповідний статус рішенням Ради з питань виставкової діяльності в Україні на основі документів, поданих організатором (організаторами) заходу після проведення аудиту статистичних даних та результатів сертифікації:
у графі 2 - міжнародні виставкові заходи;
у графах 3-4 - національні виставкові заходи, у яких учасники та відвідувачі заходу представляли всі чи більшість регіонів України або якщо експозиція представляла переважну більшість напрямків відповідної галузі національної економіки;
у графі 5 - міжрегіональні виставкові заходи, у яких склад учасників і відвідувачів виходить за межі відповідного регіону. За наявності цифрового значення у згаданій графі має бути заповнена графа 7 розділу 9.
4.4. У графі 6 наводяться дані про заходи, яким надано статус регіональних рішенням місцевих органів виконавчої влади або регіональної ради з питань виставкової діяльності на підставі статистичних даних, поданих організаторами заходів, і склад учасників і відвідувачів яких обмежується мешканцями даного регіону.
4.5. Сума даних граф 1-6 має дорівнювати даним графи 1 розділу 1 за відповідними рядками.
4.6. Дані рядка 01 за всіма графами мають дорівнювати сумі даних рядків 02 і 03.

5. Заповнення розділу 4 "Розподіл виставкових заходів за тематикою"

5.1. У графах 1-4 наводиться розподіл заходів, наведених у графі 1 розділу 1, за тематикою. Тематика виставкових заходів визначається їх організаторами.
5.2. У графі 1 наводяться дані про заходи, на яких демонструються товари, роботи, послуги переважної більшості напрямів або галузей.
5.3. У графах 2-3 наводяться дані про заходи, на яких демонструються товари, роботи, послуги двох або більше напрямів чи галузей.
5.4. У графі 4 наводяться дані про заходи, на яких демонструються товари, роботи, послуги одного напрямку або галузі.
5.5. Сума даних граф 1-4 має дорівнювати даним графи 1 розділу 1 за відповідними рядками.
5.6. Дані рядка 01 за всіма графами мають дорівнювати сумі даних рядків 02 і 03.

6. Заповнення розділу 5 "Розподіл виставкових заходів за тематичними напрямками"

6.1. У графах А, Б наводиться перелік тематичних напрямків, за якими проводились виставкові заходи протягом року згідно із наведеним нижче переліком. Коди розташовуються у порядку їх зростання.
6.2. У графі 1 наводиться відповідна кількість заходів, проведених протягом року. Дані графи 1 рядка 01 розділу 5 мають відповідати даним графи 1 рядка 01 розділу 1.
6.3. Якщо виставковий захід проводиться одразу за кількома тематичними напрямками, організатором визначається основний тематичний напрямок заходу. Якщо проводиться одночасно кілька виставкових заходів в одному місці, у звіті враховується кожний захід.
Кодування ярмарків, зазвичай, обмежується використанням кодів А.1-А.3
Тематичні напрямки Тематичні напрямки
код назва код назва
А.1 Ярмарки технічних товарів та товарів повсякденного попиту Б.12.2 Судноплавство і суднобудування; морські та шельфові галузі промисловості
А.2 Ярмарки технічних товарів Б.12.3 Нові технічні рішення. Інноваційні проекти. Наукові відкриття
А.3 Ярмарки товарів повсякденного попиту Б.12.4 Пластмаси і гума
Б.1 Сільське, лісове та паркове господарство, виноградарство, садівництво і відповідне обладнання Б.12.5 Хімія. Нові технології хімічної промисловості
Б.2 Харчова промисловість. Напої і тютюн. Готель, ресторан, гастрономія, підприємства громадського харчування і відповідне обладнання Б.12.6 Механізми. Верстати, обладнання, агрегати, технології усіх галузей промисловості
Б.3 Текстиль, одяг, взуття; товари із шкіри; коштовності; біжутерія і відповідне обладнання Б.12.7 Деревообробка
Б.4 Будівництво, реконструкція, оздоблення та матеріали і відповідне обладнання Б.12.8 Електроніка і електротехніка. Вимірювальне обладнання, прилади і комплектуючі
Б.5 Меблі, оснащення житла, хатнє господарство, предмети побуту і відповідне обладнання Б.12.10 Тара, упаковка. Склад. Етикетка
Б.6 Охорона здоров'я, гігієна. Охорона праці, дозвілля, безпека і відповідне обладнання Б.12.11 Нафта і газ. Технологія і обладнання для добування і переробки нафти і газу
Б.7 Транспорт і відповідне обладнання Б.12.12 Видавництво. Поліграфія. Реклама. Канцелярські товари. Матеріали і папір
Б.8 Інформатика, зв'язок, комунікації, офіс, відповідні книги і обладнання Б.12.13 Торговельне, холодильне обладнання. Виставкове обладнання. Збут товарів
Б.9 Спорт, туризм, дозвілля, розваги, ігри та відповідне обладнання Б.12.14 Енергетика і енергозбереження
Б.10 Культура; мистецтво, антикваріат, колекціонування; музика; фото, кіно, телебачення; книги, бібліотека Б.12.16 Побутові послуги
Б.11 Освіта, засоби навчання, подальше навчання Б.12.17 Скло. Кераміка
Б.12 Промисловість, торгівля, наука і техніка, побутові послуги і відповідне обладнання Б.13 Економіка. Бізнес. Фінанси. Страхування
Б.12.1 Металургія, зварювання. Гірничодобувна промисловість - -

7. Заповнення розділу 6 "Розподіл виставкових заходів за цільовою аудиторією, періодичністю та тривалістю"

7.1. У графах 1-3 заходи, наведені у графі 1 розділу 1, розподіляються за цільовою аудиторією, у графах 4-6 - за періодичністю.
7.2. У графі 4 наводяться дані про заходи, які проводяться раз на кілька років, у графі 5 - один раз на рік, у графі 6 -два та більше разів на рік.
7.3. У графі 7 наводиться загальна тривалість виставкових заходів, яка визначається шляхом підсумку всіх днів роботи виставок, ярмарків тощо. Наприклад, організатором виставки проведено 7 заходів. Із них 5 заходів тривалістю 3 дні, 2 заходи тривалістю 4 дні. У графі 7 має бути врахована загальна тривалість заходів: 5х3 + 2х4 = 23 дні.
Час, затрачений на монтаж та демонтаж обладнання виставок, у загальній тривалості виставкових заходів не враховуються.
7.4. Сума даних граф 1-3, а також сума даних граф 4-6 мають дорівнювати даним графи 1 розділу 1 за відповідними рядками.
7.5. Дані рядка 01 за всіма графами мають дорівнювати сумі даних рядків 02 і 03.

8. Заповнення розділу 7 "Характеристика забудованої виставкової площі організаторів виставок"

8.1. У розділі має бути наведено підсумок всіх площ, що використовувалися для проведення всіх заходів протягом року. У разі використання однієї й тієї самої площі для проведення кількох заходів вона має враховуватись відповідну кількість разів. Наприклад, організатором виставки проведено 8 заходів. Для 6 заходів було використано одне й те саме приміщення площею 800 кв.м., для двох інших заходів використано відповідно площі 1100 кв.м. та 1400 кв.м. У розділі має бути врахована така площа: 6х800 + 1100 + 1400 = 7300 кв.м.
8.2. У графі 1 наводяться дані про загальну забудовану виставкову площу, тобто площу виставки, яка забудована виставковим обладнанням; у графах 2-7 - про її окремі види.
Службова площа, що використовується для роботи оргкомітету виставки (ярмарку), для громадського харчування та надання інших послуг учасникам і відвідувачам, ураховується тільки у графі 1, а за графами 2-7 не розподіляється.
8.3. У графах 2-6 наводяться дані про виставкову площу, надану в оренду.
8.4. У графі 2 наводяться дані про надану в оренду виставкову площу. Ураховуються тільки реально зайняті учасниками та сплачені площі, що підтверджується відповідними документами: угодами, рахунками, бухгалтерськими записами тощо.
8.5. Надана в оренду виставкова площа поділяється на закриту (графа 3) та відкриту (графа 5). У графі 3 наводяться дані про площу у виставкових павільйонах, у графі 5 - про виставкову площу на відкритих майданчиках, які розташовані поза межами виставкового павільйону.
8.6. У графах 4, 6 наводяться дані про площу, надану в оренду іноземним учасникам.
8.7. У графі 7 наводяться дані про виставкову площу під спеціальні експозиції, демонстрації тощо, яка не сплачується учасниками.
8.8. Дані графи 1 можуть перевищувати підсумок даних про надану в оренду (графа 2) та спеціальну демонстраційну (графа 7) площу за рахунок службової площі, що використовується для роботи оргкомітету виставки (ярмарку), для громадського харчування та надання інших послуг учасникам і відвідувачам.
8.9. Дані рядка 01 за всіма графами мають дорівнювати сумі даних рядків 02 і 03.

9. Заповнення розділу 8 "Характеристика площі виставкових центрів"

9.1. У графі 1 наводяться дані про загальну площу земельних ділянок, які перебувають у користуванні виставкових центрів.
9.2. У графі 2 наводяться дані про загальну виставкову площу (без урахування службової площі: фойє, офісів, конференц-залів, закладів громадського харчування тощо).
9.3. У графі 3 наводяться дані про закриту площу павільйонів, що може бути використана для розміщення виставок.
9.4. У графі 4 наводяться дані про площу просто неба, яка може бути використана для розміщення виставок.
9.5. Дані графи 2 дорівнюють підсумку даних граф 3 та 4.
9.6. У графі 5 наводяться дані про площу конференц-залів, фойє, офісів (без урахування площі допоміжних приміщень).
9.7. У графі 6 наводяться дані про площу підприємств громадського харчування (без урахування площі кухонь та допоміжних приміщень).
9.8. У графі 7 наводяться дані про площу складських приміщень.

10. Заповнення розділу 9 "Кількість учасників та відвідувачів виставкових заходів"

10.1. У графі 1 наводяться дані про учасників виставкових заходів. Ураховуються учасники, які виступають безпосередньо від імені своїх компаній і сплачують за участь у виставковому заході безпосередньо організаторові, що підтверджується відповідними документами: угодами, рахунками, бухгалтерськими записами. При колективній участі (тобто коли стенд, сплачений одним учасником, використовують кілька учасників) ураховуються всі співучасники з умовою, що їх участь підтверджена відповідними документами і кожен із співучасників має власну виставкову площу у межах колективного стенду.
10.2. У графі 2 враховуються іноземні учасники. Дані графи 2 можуть дорівнювати або бути меншими за дані графи 1. Дані графи 2 не можуть бути меншими за дані графи 6, тобто кількість іноземних учасників не може бути меншою за кількість представлених країн.
10.3. У графі 3 наводяться дані про загальну кількість відвідувачів виставкових заходів. Ураховуються всі категорії відвідувачів: ті, що купили квитки при вході (зараховується кількість проданих квитків за даними бухгалтерії); ті, що придбали квитки поза межами виставкового заходу (зараховується кількість відривних нумерованих купонів, які збираються при вході); ті, що відвідали захід безкоштовно (зараховуються заповнені реєстраційні картки тощо).
10.4. Дані про іноземних відвідувачів наводяться у графі 4. Кількість іноземних відвідувачів визначається за кількістю заповнених реєстраційних карток, де вказана іноземна адреса.
10.5. Дані про відвідувачів, які сплатили за своє перебування на виставковому заході, наводяться у графі 5.
10.6. У графі 6 рядка 01 наводяться дані про кількість країн, представлених на виставкових заходах, тобто країн, з яких є учасники. Дані графи 6 рядка 01 дорівнюють кількості заповнених рядків графи 2 розділу 10.
10.7. У графі 7 рядка 01 наводяться дані про кількість регіонів України, які були представлені на виставкових заходах, тобто регіонів, з яких є учасники. При цьому дані зазначеної графи не можуть перевищувати цифру 27 (загальну кількість регіонів України), оскільки кожний з регіонів ураховується тільки один раз незалежно від кількості заходів, у яких його представники брали участь.
10.8. Дані рядка 01 за графами 1-5 мають дорівнювати сумі даних рядків 02 і 03.

11. Заповнення розділу 10 "Країни, у яких проводились та які брали участь у виставкових заходах"

11.1. У графі 1 дані про кількість виставкових заходів, проведених за межами України (розділ 1, рядок 01, графа 4), розподіляються за країнами, у яких вони проводились. Підсумок даних графи 1 розділу 10 має дорівнювати даним графи 4 рядка 01 розділу 1.
11.2. У графі 2 наводяться дані про кількість заходів, проведених на території України, у яких представники відповідних країн брали участь. Якщо в заході брали участь представники кількох країн, кожна з країн записується окремим рядком у графі А.
11.3. Графа В "Код країни" заповнюється регіональними органами статистики відповідно до Класифікації держав світу, затвердженої наказом Держкомстату України від 08.07.2002 N 260 (v0260202-02) .

12. Заповнення розділу 11 "Характеристика персоналу окремих суб'єктів виставкової діяльності"

12.1. У графі 1 наводяться дані про загальну кількість штатних працівників окремих суб'єктів виставкової діяльності, уключно з адміністративно - господарським персоналом.
12.2. У графі 2 наводяться дані про штатних працівників, які мають вищу освіту, у графі 3 із графи 2 наводяться дані про осіб, які мають вищу освіту з економічних, інформаційних, рекламних, дизайнерських спеціальностей тощо. Дані графи 2 не можуть перевищувати даних графи 1, а дані графи 3 не можуть перевищувати даних графи 2.
12.3. У графі 4 наводяться дані про персонал, який працює на умовах договорів, контрактів.
Заступник директора департаменту
статистики послуг
І.М.Самченко