ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ГІРНИЧОГО НАГЛЯДУ ТА ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
30.01.2015 N 514/0/5-10/6/15
Начальникам територіальних 
управлінь Держгірпромнагляду 

Для застосування в роботі

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України надає для врахування в роботі пропозиції щодо здійснення в умовах чинного законодавства заходів державного нагляду (контролю) під час проведення спеціальних розслідувань нещасних випадків на виробництві.
Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 N 1232 (1232-2011-п) (далі - Порядок), визначено процедуру проведення спеціального розслідування; обов'язки комісії; вимоги щодо зазначення в актах за формами Н-5 і Н-1 (у разі складання) певної інформації, а також перелік документів, які долучаються до матеріалів спеціального розслідування.
Пунктом 42 Порядку (1232-2011-п) визначено обов'язки спеціальної комісії, до яких належать визначення відповідності умов праці та її безпеки вимогам законодавства про охорону праці; з'ясування обставин і причин нещасного випадку; розроблення плану заходів щодо запобігання подібним нещасним випадкам згідно з дійсними обставинами і причинами випадку.
Перелік матеріалів спеціального розслідування визначено пунктом 50 Порядку (1232-2011-п) , до яких належать у тому числі копії приписів, розпоряджень і протоколів про адміністративні правопорушення, що стосуються нещасного випадку, виданих роботодавцеві посадовими особами органів державного нагляду за охороною праці до настання нещасного випадку і під час його розслідування.
Також згідно з встановленою додатком 3 до Порядку (1232-2011-п) формою акта Н-5 у розділі 2 цього акта необхідно зазначати недоліки в організації роботи з охорони праці на підприємстві, а у розділі 4 - узагальнені результати проведеної органами державного нагляду за охороною праці та іншими органами перевірки стану охорони праці на підприємстві.
Разом з цим, пунктом 8 Прикінцевих положень Закону України N 76-VIII "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" (76-19) (далі - Закон N 76-VIII (76-19) ), підписаного Президентом України 28.12.2014, встановлено, що перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України та Державної фінансової інспекції України) здійснюються протягом січня - червня 2015 року виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки.
Одночасно зазначаємо, що Законом N 76-VIII (76-19) постанову Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 N 408 "Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами" (408-2014-п) (далі - Постанова N 408), яку видано у зв'язку із запровадженням статтею 31 Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" обмежень на проведення перевірок, не скасовано і вона є чинною.
Пунктом 2 цієї Постанови (408-2014-п) визначено, що у разі, коли перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України (4651-17) (далі - КПКУ), надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців не потребується.
З урахуванням вищезазначеного, з метою забезпечення об'єктивного розслідування нещасних випадків на виробництві та для запобігання подібним випадкам шляхом розроблення вичерпного плану заходів, пропонуємо застосувати наступні важелі реагування:
1. Невідкладно після утворення спеціальної комісії направити лист до органу досудового розслідування, яким внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, передбаченого статтями 271 - 273 Кримінального кодексу України, для інформування про початок роботи спеціальної комісії, надання (у разі необхідності) відповідних матеріалів і висновків, визначених Порядком (1232-2011-п) , та з обґрунтованим клопотанням про винесення постанови про призначення позапланової перевірки на підприємстві, де стався нещасний випадок, передбаченої підпунктом 4 пункту 2 статті 40 КПКУ під час здійснення слідчим процесуальних дій.
2. У разі винесення органом досудового розслідування такої постанови, забезпечити організацію та проведення відповідної перевірки в установленому законодавством порядку, як такої, що здійснюється без дозволу Кабінету Міністрів України відповідно до положень Постанови N 408 (408-2014-п) .
3. На підставі акта перевірки у разі виявлення порушень, що потребують заборони чи обмеження виконання робіт (виробництва) або експлуатації обладнання (устаткування),звернутися з відповідним позовом до адміністративного суду.
Зазначене роз'яснення прошу довести до посадових осіб територіальних управлінь Держгірпромнагляду та застосовувати під час проведення спеціальних розслідувань нещасних випадків на виробництві.
Заступник Голови
С. Дунас