Засуджений підлягає виклику в апеляційний суд


Упопередній публікації йшлося про ї основу й порядок подання апеляції, ЇЇ зміст І наслідки подання. Сьогодні приділимо увагу головному питанню: хто 1 як відповідно до нових змін у КПК розглядатиме кримінальну справу на підставі поданої апеляції.


Справи в апеляційному порядку розглядають:

• Верховний суд АРК, обласні. Київський і Севастопольський міські суди — на судові рішення районних (міських) судів та міжрайонних (окружних) судів;

• військові суди регіонів і Військово-Морських Сил — на судові рішення військових судів гарнізонів.

Попередній розгляд справи

Апеляційний суд у разі необхідності може провести попередній розгляд справи, що здійснюється в судовому засіданні суддею одноособове з обов'язковою участю прокуроре» Також можуть бути викликані інші учасники судового розгляду, однак їхня неявка не перешкоджає розгляду справи.

Попередній розгляд справи починається з доповіді судді, який повідомляє про підстави, з яких справу було внесено на попередній розгляд.

Апеляційний суд може розглянути такі питання, пов'язані з підготовкою справи до апеляційного розгляду:

• про необхідність проведення судового слідства та його обсяг;

• про витребування у необхідних випадках додаткових доказів;

• про список осіб, які підлягають виклику на судове засідання;

• про доручення суду першої інстанції;

• про зміну, скасування або обрання запобіжного заходу;

• про виклик у необхідних випадках перекладача;

• про розгляд справи у відкритому чи закритому судовому засіданні;

• про день і місце розгляду справи;

• всі інші питання, що стосуються підготовчих дій до розгляду справи.

Прокурор, інші учасники судового розгляду висловлюють свої думки щодо питань, винесених на розгляд. Постанова судді приймається в на-радчій кімнаті.

Засуджений чи виправданий, їхні законні представники підлягають обов'язковому виклику в апеляційний суд, якщо в апеляції ставиться питання про погіршення їхнього становища або суд визнає необхідним провести судове слідство. У цих випадках викликаються і їхні захисники, якщо участь останніх у справі відповіднодо вимог ст. 45 КПК є обов'язковою. Засуджений, який утримується під вартою, підлягає обов'язковому виклику в апеляційний суд також у випадках, коли про це надійшло його клопотання.

Суд може визнати необхідним проведення судового слідства в повному обсязі чи частково, коли є підстави вважати, що судове слідство судом першої інстанції було проведено неповно чи однобічно.

Ухвали апеляційного суду

Апеляційний суд повертає справу до суду першої інстанції, якщо:

• протокол судового засідання не підписаний головуючим чи секретарем судового засідання — для виконання вимог, яким він повинен відповідати (ст.87 КПК);

• суд першої інстанції не розглянув зауваження на протокол судового засідання чи не надав передбачену ст.349 КПК можливість ознайомлення з матеріалами справи;

• засудженому, виправданому не було вручено копію вироку;

• суд першої інстанції прийняв апеляцію, що не відповідає вимогам до її змісту, або відсутнє повідомлення про її надходження осіб, інтересів яких вона стосується;

• судом першої інстанцТҐ не вирішено питання про відновлення строку на апеляційне оскарження, якщо він пропущений з поважних причин.

У разі захворювання підсудного, участь якого під час апеляційного розгляду справи визнана обов'язковою, апеляційний суд зупиняє апе-. ляційний розгляд справи.

У разі відмови апелянта від своїх вимог і відсутності апеляцій інших учасників процесу, апеляційний суд постановляє ухвалу про закриття апеляційного розгляду справи.

Строки розгляду справи

Апеляційний суд повинен розглянути справу в день, визначений судом першої інстанції.

Не пізніше як за три дні апеляційний суд оповіщає заінтересованих осіб шляхом поміщення оголошення на дошці оголошень суду про час і місце розгляду справи.

Засудженому, який утримується під вартою, про день розгляду справи повідомляється через начальника відповідної установи.

У випадках, коли під час попереднього або апеляційного розгляду справи апеляційний суд визнав необхідним провести судове слідство, витребувати додаткові докази, викликати в судове засідання певних осіб, зробити доручення суду першої інстанції, а також у разі особливої складності справи, він може перенести П розгляд не більш як на ЗО діб.

Доволі цікава суть доручення, яка раніше в судовому провадженні не застосовувалась.

Апеляційний суд з метою усунення неповноти чи однобічності судового слідства в суді першої інстанції має право надати цьому суду доручення про виконання окремих процесуальних дій. На виконання цього доручення суд першої інстанції проводить відповідну дію з додержанням вимог судового слідства. Протокол судового засідання передається до апеляційного суду і приєднується до справи.

Розгляд справи

Виконавши підготовчі дії, головуючий роз'яснює учасникам судового розгляду їхні права, а також право давати пояснення з приводу поданих апеляцій та виступати в судових дебатах, а особам, які подали апеляції, право підтримувати апеляції або відмовитись від них; Клопотання учасників судового розгляду повинні стосуватися частини вироку, оскарженої в апеляційному порядку, і вирішуються судом за правилами ст.296 КПК.

Після цього головуючий чи один із суддів доповідає суть вироку чи постанови, повідомляє, ким і в якому обсязі вони були оскаржені, викладає основні доводи апе-ляцій і заперечень інших учасників процесу, якщо вони були подані.

Якщо суд апеляційної інстанції не проводив судового слідства, головуючий після виконання вищевказаних дій ознайомлює учасників судового розгляду з додатковими матеріалами, матеріалами, що надійшли з суду першої інстанції на виконання доручень, вислуховує пояснення учасників з приводу поданих апеляцій і переходить до судових дебатів.

Судові дебати полягають у промовах учасників судового розгляду стосовно оскарженої частини вироку. Першими виступають особи, які подали апеляції. Потім підсудному, якщо він бере участь в апеляційному розгляді справи, надається останнє слово і суд виходить до нарадчої кімнати для постановлення рішення щодо законності й обгрунтованості вироку суду першої інстанції.

Протокол судового засідання та фіксація технічними засобами перебігу судового процесу в апеляційному суді ведуться у разі проведення ним судового слідства.

Відновлення судового слідства

Апеляційний процес також передбачає відновлення судового слідства, якщо під час судових дебатів, виголошення останнього слова засудженим або виправданим чи під час постановлення рішення виникне необхідність дослідження нових обставин справи або доказів, що їх підтверджують чи спростовують, і якщо ці обставини і докази стосуються оскарженої частини вироку суду першої інстанції. Судове слідство відновлюється і проводиться з додержанням вимог, передбачених ст. 326 КПК

Обсяг перевірки справи

Вирок, ухвала чи постанова суду першої інстанції перевіряються апеляційним судом у межах апеляції. Висновки суду першої інстанції щодо фактичних обставин справи, які не оспорювалися і стосовно яких відповідно до вимог ч.1 ст.299 і ст.3011 КПК докази не досліджувалися, не перевіряються. Якщо розгляд апеляції дає підстави для прийняття рішення на користь осіб, щодо яких апеляції не надійшли, апеляційний суд зобов'язаний прийняти таке рішення.

Про те, яке рішення за результатами розгляду справи може прийняти апеляційний суд, про підстави для скасування або зміни вироку — в подальших публікаціях.

Галина ЛАПТУН

По материалам газеты "ЗАКОН & БІЗНЕС"