НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 30.07.2015 р. N 50-03015/53685

Департамент грошового обігу

Управлінню інформації та громадських комунікацій, Операційному департаменту, територіальним управлінням Національного банку України (крім у Донецькій і Луганській областях), Центральному сховищу Національного банку України, банкам України та їх філіям

Про введення в обіг пам'ятної монети "75 років Чернівецькій області"

Національний банк України 05 серпня 2015 року уводить в обіг пам'ятну монету "75 років Чернівецькій області" номіналом 5 гривень, присвячену краю, у якому поєднані історичні долі Північної Буковини та частини Бесарабії, розташованому на південному заході України в передгір'ї Карпат за течією річок Дністер і Прут. Цей регіон багатий рекреаційними ресурсами, у ньому є економічний потенціал для розвитку міжрегіональної та міжнародної співпраці.

Цей мальовничий куточок української землі є благодатним краєм багатопрофільного туризму, масового пізнавально-оздоровчого відпочинку: тут багато об'єктів заповідного фонду, численні пам'ятки історії та культури, джерела мінеральних вод.

Монету відкарбовано з використанням сучасних технологій виготовлення біметалевих монет: зовнішнє коло - мідно-нікелевий сплав, внутрішнє - нордік (CuAl5Zn5Sn1), категорія якості карбування - "спеціальний анциркулейтед", діаметр - 28,0 мм, маса - 9,4 г, тираж - 30000 штук. Гурт монети - секторальне рифлення.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, по колу написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), П'ЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу), праворуч логотип Монетного двору Національного банку України; угорі Трьохсвятительська церква Резиденції буковинських митрополитів на тлі Хотинської фортеці; на передньому плані зображено композицію: на пагорбі вівці та музикант, який грає на трембіті, під якою - стилізовані елементи: фрагменти нотного запису пісні "Червона рута", буковинського орнаменту та квітка; праворуч над трембітою рік карбування монети - 2015.

На реверсі монети зображено герб області, по колу розміщено написи: ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ (угорі), ЗАСНОВАНА У 1940 РОЦІ (унизу).

Художник і скульптор - Святослав Іваненко.

Пам'ятна монета є дійсним платіжним засобом України та обов'язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

 

Заступник Голови

Я. В. Смолій