ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
НАКАЗ
04.08.2015 № 112

Про моніторингово-консультативну групу Держсанепідслужби України з питань біобезпеки та інфекційного контролю

З метою надання консультативної допомоги територіальним органам та установам Держсанепідслужби України з питань біобезпеки та інфекційного контролю, відповідно до пункту 6 Положення про Державну санітарно-епідеміологічну службу України (400/2011) , затвердженого Указом Президента України від 06.04.2011 № 400, НАКАЗУЮ:
1. Створити моніторингово-консультативну групу Держсанепідслужби України з питань біобезпеки та інфекційного контролю у складі згідно з додатком.
2. Затвердити Положення про моніторингово-консультативну групу Держсанепідслужби України з питань біобезпеки та інфекційного контролю (далі - Положення), що додається.
3. Голові моніторингово-консультативної групи Держсанепідслужби України з питань біобезпеки та інфекційного контролю забезпечити роботу групи згідно з Положенням.
4. Керівникам територіальних органів Держсанепідслужби України та державних установ, що входять до сфери управління Держсанепідслужби України, забезпечити участь відповідальних фахівців у роботі моніторингово-консультативної групи Держсанепідслужби України з питань біобезпеки та інфекційного контролю на відповідній адміністративній території та видах транспорту.
5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Т. в. о Голови
С.В. Протас
Додаток
до наказу Держсанепідслужби України
04.08.2015 № 112

СКЛАД

моніторингово-консультативної групи Держсанепідслужби України з питань біобезпеки та інфекційного контролю

Доан С.І.
-
начальник Управління соціально-гігієнічного моніторингу та аналізу ризиків, д. м. н., професор, голова групи
Колеснікова І.П.
-
завідуюча кафедрою епідеміології Національного медичного університету ім. Богомольця, д. м. н., професор, радник Голови Держсанепідслужби України з епідеміологічних питань (за згодою)
Комаренко Н.С.
-
завідуюча лабораторією особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ "Київський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України", к. б. н.
Родина Р.А.
-
заступник директора - завідувач відділу дослідження біологічних факторів ДУ "Київський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України", радник Голови Держсанепідслужби України з питань забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя в Донецькій та Луганській областях
Семенишин О.Б.
-
завідуюча лабораторією особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ "Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України", к. м. н.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ
Держсанепідслужби України
04.08.2015 № 112

ПОЛОЖЕННЯ

про моніторингово-консультативну групу Держсанепідслужби України з питань біобезпеки та інфекційного контролю

1. Моніторингово-консультативна група Держсанепідслужби України з питань біобезпеки та інфекційного контролю - група фахівців, що створена з метою надання консультативної та практичної допомоги територіальним органам та установам Держсанепідслужби з питань біобезпеки та інфекційного контролю та здійснення моніторингу цих заходів.
2. Моніторингово-консультативна група Держсанепідслужби України з інфекційного контролю та біобезпеки здійснює свою діяльність на підставі Конституції України (254к/96-ВР) , законів України, постанов Верховної Ради України, указів і розпоряджень Президента України, постанов і розпоряджень Кабінету Міністрів України, інших нормативно-правових актів, а також цього Положення.
3. Рекомендації та пропозиції моніторингово-консультативної групи Держсанепідслужби України з питань біобезпеки та інфекційного контролю щодо запровадження та оптимізації інфекційного контролю та заходів з біобезпеки мають рекомендаційний характер.
4. Основними напрямками діяльності моніторингово-консультативної групи Держсанепідслужби України з питань біобезпеки та інфекційного контролю є:
консультування та навчання фахівців територіальних органів та установ Держсанепідслужби України на робочому місці для закріплення навичок та вмінь з біобезпеки та інфекційного контролю;
спостереження шляхом моніторингових відвідувань територіальних органів та установ Держсанепідслужби України прогресу на етапах запровадження розроблених рекомендацій для своєчасного надання консультацій у вирішенні проблем;
участь у розробці проектів нормативно-правових актів та інструктивно-методичних документів в галузі інфекційного контролю та біобезпеки.
5. Основними завданнями моніторингово-консультативної групи Держсанепідслужби України з питань біобезпеки та інфекційного контролю допомоги є:
проведення тренінгів, семінарів для фахівців територіальних органів та установ Держсанепідслужби з питань біобезпеки та інфекційного контролю, поширення знань з біобезпеки та інфекційного контролю серед працівників територіальних органів та установ Держсанепідслужби України;
надання консультативної та практичної допомоги фахівцям територіальних органів та установ Держсанепідслужби України в організації та реалізації заходів з біобезпеки, біозахисту, інфекційного контролю, а також в проведенні моніторингу цих заходів;
оцінка, в ході моніторингових відвідувань територіальних органів та установ Держсанепідслужби, існуючого стану впровадження заходів з біобезпеки та інфекційного контролю, виявлення проблем і ризиків, що впливають на ефективність цих заходів;
розробка та участь у розробці проектів наказів Держсанепідслужби України, наказів МОЗ, інших нормативно-правових актів з питань біобезпеки та інфекційного контролю.
6. При здійсненні моніторингових відвідувань територіальних органів та установ Держсанепідслужби України проводиться оцінка стану організації та виконання заходів з біобезпеки та інфекційного контролю у структурних підрозділах та лабораторіях, а також виявляються проблемні питання і причини, що утруднюють дотримання регламентів інфекційного контролю та заходів біобезпеки, для подальшого їх усунення.
7. За результатами кожного відвідування:
складається розгорнутий звіт про проведений візит до відповідного органу чи установи Держсанепідслужби України, що містить рекомендації та пропозиції щодо вдосконалення заходів біобезпеки та інфекційного контролю, який направляється керівнику територіального органу чи установи Держсанепідслужби України;
проводиться зустріч членів моніторингово-консультативної групи Держсанепідслужби України з питань біобезпеки та інфекційного контролю з керівництвом територіальних органів та установ Держсанепідслужби України для висвітлення попередніх висновків за підсумками візиту і визначення шляхів вирішення виявлених проблем.
8. Моніторингово-консультативна група Держсанепідслужби України з питань біобезпеки та інфекційного контролю співпрацює з національними та міжнародними, в т. ч. неурядовими, організаціями з питань реалізації та моніторингу заходів з біобезпеки та інфекційного контролю.
Начальник Управління
соціально-гігієнічного
моніторингу та аналізу ризиків
Держсанепідслужби України
С.І. Доан
( Текст взято з сайту Держсанепідслужби України http://www.dsesu.gov.ua )