УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ РЕГУЛЮВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
19.12.2003 N 1391
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг N 2518 (v2518874-15) від 30.09.2015 )

Про затвердження Порядку розрахунку граничного рівня оптової ціни на природний газ для підприємств, які постачають природний газ для бюджетних організацій та установ, і граничного рівня оптової ціни на природний газ для підприємств комунальної теплоенергетики, теплових електростанцій, електроцентралей та котелень суб'єктів господарювання, в тому числі блочних (модульних) котелень та Порядку розрахунку граничного рівня ціни на природний газ, який постачається для промислових споживачів та інших суб'єктів господарської діяльності

( Із змінами, внесеними згідно з Постановою Національної комісії регулювання електроенергетики N 837 (v0837227-04) від 21.08.2004 )
Згідно з повноваженнями, наданими Указами Президента України від 14.03.95 N 213 (213/95) "Про заходи щодо забезпечення діяльності Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України" та від 30.10.2000 N 1167 (1167/2000) "Питання Національної комісії регулювання електроенергетики України", постановами Кабінету Міністрів України від 25.12.96 N 1548 (1548-96-п) "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів місцевих рад щодо регулювання цін (тарифів)" та від 27.12.01 N 1729 (1729-2001-п) "Про порядок забезпечення галузей національної економіки та населення природним газом", з метою визначення єдиного підходу до розрахунку граничних рівнів цін на природний газ для окремих категорій споживачів Національна комісія регулювання електроенергетики України ПОСТАНОВЛЯЄ:
1. Затвердити Порядок розрахунку граничного рівня оптової ціни на природний газ для підприємств, які постачають природний газ для бюджетних організацій та установ, і граничного рівня оптової ціни на природний газ для підприємств комунальної теплоенергетики теплових електростанцій, електроцентралей та котелень суб'єктів господарювання, в тому числі блочних (модульних) котелень, що додається.
2. Затвердити Порядок розрахунку граничного рівня ціни на природний газ, який постачається для промислових споживачів та інших суб'єктів господарської діяльності, що додається.
Голова Комісії
Ю.Продан

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова НКРЕ
19.12.2003  N 1391

ПОРЯДОК

розрахунку граничного рівня оптової ціни на природний газ для підприємств, які постачають природний газ для бюджетних організацій та установ, і граничного рівня оптової ціни на природний газ для підприємств комунальної теплоенергетики, теплових електростанцій, електроцентралей та котелень суб'єктів господарювання, в тому числі блочних (модульних) котелень

1. Загальні положення

1.1. Порядок розрахунку граничного рівня оптової ціни на природний газ для підприємств, які постачають природний газ для бюджетних організацій та установ, і граничного рівня оптової ціни на природний газ для підприємств комунальної теплоенергетики, теплових електростанцій, електроцентралей та котелень суб'єктів господарювання, в тому числі блочних (модульних) котелень (в обсягах, що використовуються на виробництво теплової енергії для населення та бюджетних установ, за умови ведення цими підприємствами окремого приладового та бухгалтерського обліку тепла і гарячої води для зазначених споживачів) (далі - Порядок), є нормативним документом, який визначає правила розрахунку та порядок затвердження граничного рівня оптової ціни на природний газ для цих підприємств.
1.2. Граничні рівні оптових цін, визначені згідно з цим Порядком, є максимально можливими при розрахунках вищезазначених категорій споживачів за спожитий природний газ.
1.3. Інформація про розрахунок граничних рівнів оптових цін на природний газ для вищезазначених категорій споживачів має бути відкритою та доступною для громадськості.
1.4. Граничний рівень оптової ціни на природний газ для підприємств, які постачають природний газ для бюджетних організацій та установ, затверджується Національною комісією регулювання електроенергетики України (далі - НКРЕ).
1.5. Граничний рівень оптової ціни на природний газ для підприємств комунальної теплоенергетики, теплових електростанцій, електроцентралей та котелень суб'єктів господарювання, в тому числі блочних (модульних) котелень (в обсягах, що використовуються на виробництво теплової енергії для населення та бюджетних установ, за умови ведення цими підприємствами окремого приладового та бухгалтерського обліку тепла і гарячої води для зазначених споживачів) (далі - підприємства комунальної теплоенергетики), затверджується Національною комісією регулювання електроенергетики України за погодженням з Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України.

2. Терміни та визначення

У цьому Порядку вживаються такі терміни та визначення:
граничний рівень оптової ціни на природний газ - максимально допустимий рівень ціни за 1000 куб. м природного газу для зазначеної категорії споживачів;
ціна природного газу як товару - середньозважена ціна за 1000 куб. м природного газу власного видобутку та імпортованого в Україну згідно з зовнішньоекономічними контрактами;
ціна природного газу власного видобутку - розрахункова середньозважена ціна за 1000 куб. м природного газу, яка забезпечує відшкодування виправданих витрат та обгрунтованого прибутку газовидобувних підприємств, сплату податків, обов'язкових платежів та відрахувань;
ціна природного газу, імпортованого в Україну - ціна за 1000 куб. м природного газу, отриманого за зовнішньоекономічними контрактами на кордоні України, визначена на основі зовнішньоекономічних контрактів (в т.ч. отриманого в оплату за транзит російського газу через територію України);
тариф на транспортування природного газу - вартість послуг з транспортування 1000 куб. м природного газу магістральними та газорозподільними мережами, яка забезпечує газотранспортним підприємствам покриття виправданих витрат, отримання обгрунтованого прибутку, сплату податків, обов'язкових платежів та відрахувань;
тариф на постачання природного газу - вартість послуг з постачання 1000 куб. м природного газу, яка забезпечує газопостачальним підприємствам покриття виправданих витрат, отримання обгрунтованого прибутку, сплату податків, обов'язкових платежів та відрахувань.

3. Порядок розрахунку граничних рівнів оптових цін на природний газ

3.1. Порядок розрахунку граничних рівнів оптових цін на природний газ для підприємств, які постачають природний газ для бюджетних організацій та установ.
3.1.1. Граничний рівень оптової ціни на природний газ для підприємств, які постачають природний газ для бюджетних організацій та установ, формується з урахуванням податку на додану вартість.
Граничний рівень оптової ціни на природний газ для підприємств, які постачають природний газ для бюджетних організацій та установ, визначається як сума ціни природного газу як товару тарифу на транспортування природного газу магістральними газопроводами і розподільними мережами та середньозваженого тарифу на постачання природного газу.
3.1.2. Розрахунковий граничний рівень оптової ціни на природний газ для підприємств, які постачають природний газ для бюджетних організацій та установ, розраховується за формулою:
    Цгран.розр.б. = Цсередньозваж.б. + Ттрансп. + Тпост.розр.,
де:
Цсередньозваж.б - розрахункова середньозважена ціна природного газу як товару для підприємств, які постачають природний газ для бюджетних організацій та установ;
Ттрансп. - тариф на транспортування природного газу;
Тпост.розр. - розрахунковий середньозважений тариф на постачання природного газу.
Розрахункова середньозважена ціна природного газу як товару для підприємств, які постачають природний газ для бюджетних організацій та установ, визначається виходячи з ціни природного газу власного видобутку, ціни імпортованого природного газу та обсягів споживання природного газу відповідно до затвердженого балансу надходження та розподілу газу.
Розрахункова середньозважена ціна природного газу як товару розраховується за формулою:
                        (Ц власн.вид. х V власн.вид.б.) +
     Цсередньозваж.б. = --------------------------------
                           Vвласн.вид.б. + Vімпорт.б.
                        + (Цімпорт. х Vімпорт.б.)
                        ------------------------- ,
де:
Цвласн.вид. - розрахункова середньозважена ціна газу власного видобутку видобувних компаній НАК "Нафтогаз України";
Vвласн.вид.б. - обсяг газу власного видобутку, який постачається бюджетним організаціям та установам;
Цімпорт. - ціна газу, імпортованого в Україну згідно з зовнішньоекономічними контрактами;
Vімпорт.б. - обсяг газу, імпортованого в Україну згідно з зовнішньоекономічними контрактами, який постачається бюджетним організаціям та установам.
Розрахунковий середньозважений тариф на постачання природного газу розраховується за формулою:
                Тпост.1 х Vпост.1 + Тпост.2 х Vпост.2 + Тпост.3 х
  Тпост.розр. = --------------------------------------------------
                   Vпост.1 + Vпост.2 + Vпост.3 + ... + Vпост.n
                х  Vпост.3 + ... + Тпост.n х Vпост.n
                ------------------------------------ ,
де:
Тпост.1, Тпост.2, Тпост.3, Тпост.n - тарифи на постачання природного газу підприємств з газопостачання та газифікації;
Vпост.1, Vпост.2, Vпост.3, Vпост.n - відповідні обсяги постачання природного газу підприємств з газопостачання та газифікації.
3.2. Порядок розрахунку граничних рівнів оптових цін на природний газ для підприємств комунальної теплоенергетики.
3.2.1. Граничний рівень оптової ціни на природний газ для підприємств комунальної теплоенергетики формується з урахуванням податку на додану вартість.
Граничний рівень оптової ціни на природний газ для підприємств комунальної теплоенергетики визначається як сума ціни природного газу як товару тарифу на транспортування природного газу магістральними газопроводами і розподільними мережами та середньозваженого тарифу на постачання природного газу (у випадку постачання газу за регульованим тарифом).
3.2.2. Розрахунковий граничний рівень оптової ціни на природний газ для підприємств комунальної теплоенергетики розраховується за формулою:
    Цгран.розр.к. = Цсередньозваж.к. + Ттрансп. + Тпост.розр.,
де:
Цсередньозваж.к. - розрахункова середньозважена ціна природного газу як товару для підприємств комунальної теплоенергетики;
Тпост.розр. - тариф на постачання природного газу для підприємств комунальної теплоенергетики - застосовується у випадку постачання природного газу за регульованим тарифом.
Розрахункова середньозважена ціна природного газу як товару для підприємств комунальної теплоенергетики визначається виходячи з ціни газу власного видобутку, ціни імпортованого газу та обсягів споживання природного газу підприємствами комунальної теплоенергетики відповідно до балансу надходження та розподілу природного газу.
Розрахункова середньозважена ціна розраховується за формулою:
                        (Цвласн.вид. х Vвласн.вид.к.) +
     Цсередньозваж.к. = --------------------------------
                         Vвласн.вид.к. + Vімпорт.к.
                        + (Цімпорт. х Vімпорт.к.)
                        ------------------------- ,
де:
Цвласн.вид. - розрахункова середньозважена ціна газу власного видобутку видобувних компаній НАК "Нафтогаз України";
Vвласн.вид.к. - обсяг газу власного видобутку, який постачається підприємствам комунальної теплоенергетики;
Цімпорт. - ціна газу, імпортованого в Україну згідно з зовнішньоекономічними контрактами;
Vімпорт.к. - обсяг газу, імпортованого в Україну згідно з зовнішньоекономічними контрактами, який постачається підприємствам комунальної теплоенергетики.

4. Порядок затвердження та перегляду граничних рівнів оптових цін на природний газ для підприємств, які постачають природний газ для бюджетних організацій та установ і підприємств комунальної теплоенергетики

4.1. Для розрахунку та затвердження граничних рівнів оптових цін на природний газ для підприємств, які постачають природний газ для бюджетних організацій та установ, і підприємств комунальної теплоенергетики НАК "Нафтогаз України" має надати до НКРЕ такі матеріали:
фактичний та прогнозний баланси надходження та розподілу природного газу по НАК "Нафтогаз України";
структуру ціни на природний газ власного видобутку по підприємствах НАК "Нафтогаз України" та структуру середньозваженої ціни на природний газ за попередній та наступний роки;
розрахунок розподілу коштів від реалізації природного газу, отриманого за транзитне транспортування російського природного газу через територію України, та розрахунок необхідної ціни на наступний рік;
постатейне обгрунтування зміни витрат, які відносяться на собівартість видобутку природного газу та послуг з його транспортування та постачання на наступний рік;
обгрунтування запланованого прибутку на наступний рік;
обгрунтування розміру капітальних вкладень на наступний рік;
розрахунок тарифів на транспортування та постачання природного газу на наступний рік.
4.2. На підставі наданих матеріалів та розрахунків, які здійснено НКРЕ відповідно до розділу 3 Порядку (для підприємств комунальної теплоенергетики після погодження з Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України), НКРЕ приймає рішення про затвердження граничних рівнів цін на природний газ у порядку, передбаченому Регламентом Національної комісії регулювання електроенергетики України, затвердженим постановою НКРЕ від 14.02.2000 N 133 (v0133227-00) (із змінами та доповненнями).
Граничний рівень оптових цін на природний газ для відповідних категорій споживачів визначається згідно з розрахунками з урахуванням існуючих граничних рівнів оптових цін для зазначених категорій споживачів, рівня реальних доходів населення, рівня інфляції, коштів, передбачених в бюджеті на фінансування бюджетних організацій.
4.3. Перегляд граничних рівнів оптових цін на природний газ може здійснюватися з ініціативи НАК "Нафтогаз України" чи регулюючого органу - НКРЕ.
Підставами для перегляду граничних рівнів цін на природний газ є зміни нормативно-правової бази, зміни контрактної вартості газу та інші причини, які впливають на величину граничного рівня оптової ціни для окремих категорій споживачів.
4.5. НАК "Нафтогаз України" на підставі встановлених НКРЕ граничних рівнів оптових цін на природний газ для підприємств, які постачають природний газ для бюджетних організацій та установ, та для підприємств комунальної теплоенергетики затверджує ціну на природний газ, яка публікується НАК "Нафтогаз України" в засобах масової інформації не пізніше ніж за 5 днів до введення її в дію.
4.6. Термін дії затверджених граничних рівнів цін на природний газ не може бути меншим ніж 1 рік, крім випадків, передбачених пунктом 4.3 цього Порядку.
( Пункт 4.6 із змінами, внесеними згідно з Постановою Національної комісії регулювання електроенергетики N 837 (v0837227-04) від 21.08.2004 )
Начальник управління регулювання та
цінової політики нафтогазового комплексу
С.Волос

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова НКРЕ
19.12.2003  N 1391

ПОРЯДОК

розрахунку граничного рівня ціни на природний газ, який постачається для промислових споживачів та інших суб'єктів господарської діяльності

1. Загальні положення

1.1. Порядок розрахунку граничного рівня ціни на природний газ, який постачається для промислових споживачів та інших суб'єктів господарської діяльності (далі - Порядок), є нормативним документом, що визначає правила розрахунку та порядок затвердження граничного рівня ціни на природний газ, який постачається для промислових споживачів та інших суб'єктів господарської діяльності НАК "Нафтогаз України" та її дочірньою компанією "Газ України", підприємствами з газопостачання та газифікації і закритим акціонерним товариством "Київгазпостач".
1.2. Граничний рівень ціни на природний газ, визначений згідно з цим Порядком, є максимально можливим при розрахунках промислових споживачів та інших суб'єктів господарської діяльності (далі - промислові споживачі) за природний газ.
1.3. Інформація про розрахунок граничного рівня ціни на природний газ для промислових споживачів має бути відкритою та доступною для громадськості.
1.4. Граничний рівень ціни на природний газ для промислових споживачів затверджується Національною комісією регулювання електроенергетики України (далі - НКРЕ) за погодженням з Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України.

2. Терміни та визначення

У цьому Порядку вживаються такі терміни та визначення:
граничний рівень ціни на природний газ - максимально допустимий рівень ціни за 1000 куб. м природного газу, який постачається для промислових споживачів;
ціна імпортованого природного газу - ціна за 1000 куб. м природного газу, визначена зовнішньоекономічними контрактами на закупівлю природного газу.

3. Порядок розрахунку граничного рівня ціни на газ природний для промислових споживачів

3.1. Граничний рівень ціни на природний газ, який постачається промисловим споживачам НАК "Нафтогаз України", її дочірньою компанією ДК "Газ України", підприємствами з газопостачання та газифікації і ЗАТ "Київгазпостач", - це максимально можливий рівень ціни на природний газ, за якою він відпускається промисловим споживачам, без урахування тарифів на транспортування та постачання природного газу.
3.2. Граничний рівень ціни на природний газ для промислових споживачів визначається виходячи з ціни природного газу, закупленого за зовнішньоекономічними контрактами, витрат, пов'язаних з реалізацією газу споживачам, та запланованого прибутку від реалізації газу споживачам.
               Цгран. = Цконтр. + Вреал. + Преал.,
де:
Цконтр. - ціна за 1000 куб. м природного газу, визначена за зовнішньоекономічними контрактами з урахуванням вартості транспортування до кордону України;
Вреал. - витрати НАК "Нафтогаз України" та ДК "Газ України", пов'язані з реалізацією за 1000 куб. м природного газу промисловим споживачам;
Преал. - запланований прибуток НАК "Нафтогаз України" та ДК "Газ України" від реалізації за 1000 куб. м природного газу промисловим споживачам.

4. Порядок затвердження граничного рівня ціни на природний газ, який постачається для промислових споживачів

4.1. Для розрахунку та затвердження граничного рівня ціни на природний газ, який постачається для промислових споживачів, НАК "Нафтогаз України" має надати до НКРЕ такі матеріали:
фактичний та прогнозний баланси надходження та розподілу природного газу по підприємствах НАК "Нафтогаз України";
розрахунок ціни імпортованого газу на наступний рік;
кошторис витрат апарату НАК "Нафтогаз України" та ДК "Газ України", пов'язаних з реалізацією природного газу промисловим споживачам, за попередній та наступний роки з відповідним обгрунтуванням кожної статті витрат;
обгрунтування запланованого прибутку на наступний рік.
4.2. На підставі наданих матеріалів та розрахунків, які здійснено НКРЕ відповідно до розділу 3 Порядку (після погодження з Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України), НКРЕ приймає рішення про затвердження граничного рівня ціни на природний газ для промислових споживачів у порядку, передбаченому Регламентом Національної комісії регулювання електроенергетики України, затвердженим постановою НКРЕ від 14.02.2000 N 133 (v0133227-00) (із змінами та доповненнями).
Перегляд граничного рівня ціни на природний газ може відбуватися з ініціативи НАК "Нафтогаз України" чи регулюючого органу - НКРЕ.
Підставами для перегляду граничного рівня ціни на природний газ є зміни нормативно-правової бази, зміни контрактної вартості газу, інші причини, які впливають на величину граничного рівня ціни на природний газ для промислових споживачів.
4.3. НАК "Нафтогаз України" на підставі встановленого НКРЕ граничного рівня оптової ціни на природний газ для промислових споживачів затверджує ціну на природний газ, яка публікується НАК "Нафтогаз України" в засобах масової інформації не пізніше ніж за 5 днів до введення її в дію.
4.4. Термін дії затвердженого граничного рівня ціни на природний газ не може бути меншим ніж 1 рік, крім випадків, передбачених пунктом 4.2 цього Порядку.
( Пункт 4.4 із змінами, внесеними згідно з Постановою Національної комісії регулювання електроенергетики N 837 (v0837227-04) від 21.08.2004 )
Начальник управління регулювання та
цінової політики нафтогазового комплексу
С.Волос