МІЖРЕГІОНАЛЬНЕ ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС - ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОФІС З ОБСЛУГОВУВАННЯ ВЕЛИКИХ ПЛАТНИКІВ
ЛИСТ
03.11.2015 N 24528/10/28-10-06-11

Щодо класифікації основних фондів

Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з ОВП розглянуло лист підприємства та в межах своїх повноважень повідомляє.
Відповідно до Закону України від 17 липня 2015 року N 655-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків" (655-19) (далі - Закон N 655) з 1 вересня 2015 року змінено граничну вартість матеріальних активів, які можуть бути віднесені до основних засобів при здійсненні податкового обліку, з 2500 грн до 6000 грн.
Отже, із зазначеної дати до основних засобів згідно з пп. 14.1.138 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року (в редакції, що діє з 1 січня 2015 року, із змінами і доповненнями) (далі - ПКУ (2755-17) ) можуть бути віднесені матеріальні активи, у тому числі запаси корисних копалин наданих у користування ділянок надр (крім вартості землі, незавершених капітальних інвестицій, автомобільних доріг загального користування, бібліотечних і архівних фондів, матеріальних активів, вартість яких не перевищує 6000 гривень, невиробничих основних засобів і нематеріальних активів), що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку, вартість яких перевищує 6000 гривень і поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом та очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік).
При цьому, підпункт 138.3.3 п. 138.3 ст. 138 ПКУ використовується для визначення мінімально допустимих строків амортизації основних засобів та інших необоротних активів.
Виходячи з вищевикладеного, при класифікації основних засобів, що введені в експлуатацію з 1 вересня 2015 року необхідно керуватись вищенаведеним визначенням поняття "основні засоби".

Витяг

із листа ГУ ДФС у Херсонській області від 04.11.2015 №1923/10/21-22-11-02-08

09.11.2015
Головне управління ДФС у Херсонській області розглянувши лист ... щодо сплати податку на доходи з фізичних осіб при закупівлі сільськогосподарської продукції, вирощеної фізичними особами на земельних ділянках, повідомляє наступне.
Відповідно до пп.165.1.24 п.165.1 ст. 165 Податкового кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у poзмipax, встановлених Земельним кодексом (2768-14) . Слід зазначити, що доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку у разі, якщо зазначені земельні ділянки використовуються для ведення:
• садівництва та/або для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель i споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (пaї), виділені в натурі (на місцевості, але не використовує їx (здає в оренду або обслуговує), то отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу (абзац другий вищезазначеного підпункту);
• особистого селянського господарства та/або земельні частки (пaї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 га. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці другому цього підпункту, а також розмір виділених у натурі (на місцевостi) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються (абзац третій цього самого підпункту).
Норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам iз земель державної або комунальної власності встановлено ст. 121 Земельного кодексу. Зокрема, громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 га; для ведення садівництва — не більше 0,12 га; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель i споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 га, у селищах — не більше 0,15 га, у містах — не більше 0,10 га.
Якщо pозмip земельних ділянок, зазначених в абзаці третьому пп.165.1.24 п.165.1 ст. 165 Податкового кодексу, перевищує 2 га, то дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.
При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію Довідки за формою №ЗДФ про наявність у фізичної особи земельних ділянок, зазначених в абзацах другому та третьому вищезазначеного підпункту.
Довідка за формою № ЗДФ безоплатно видається сільською, селищною або міською радою за мicцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п'яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки, як встановлено п.2 Порядку, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 N 32 (z0201-14) . Реквізити, які повинні міститися у Довідці за формою №ЗДФ, наведено у п.3 цього Порядку, i серед них, зокрема, — вид цільового призначення земельної ділянки та розмір земельної ділянки у гектарах.
Довідка за формою №ЗДФ видається строком на п'ять років. Оригінал довідки повинен зберігатись у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки.
Таким чином, якщо продавець сільгосппродукції надав підприємству, яке є податковим агентом, копію чинної та належним чином складеної Довідки за формою №ЗДФ, причому дані цього документа свідчать про наявність у такої фізичної особи права на застосування пільги, встановленої пп.165.1.24 п.165.1 ст. 165 Податкового кодексу, то підприємство-покупець не утримує ПДФО з доходів, що виплачуються за сільськогосподарську продукцію.
Якщо продавець сільгосппродукції не надав копії Довідки за формою №ЗДФ, або термін її дії прострочено чи вона не містить ycix реквізитів, наведених у п. 3 Порядку №32, то підприємство-покупець при виплаті доходів за сільськогосподарську продукцію повинно утримати у джерела виплати ПДФО за ставками 15 (20)%.
Якщо оподатковуваний дохід виплачується готівкою з каси податкового агента, то податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом банківського дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) (пп. 168.1.4 п. 168.1 ст. 168 Податкового кодексу).
У Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, i сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) підприємства-покупці вiдображають доходи від продажу фізичними особами власної сільськогосподарської продукції, кpiм продукції тваринництва груп 1 — 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД (584а-18, 584б-18) (пп.165.1.24 п.165.1 ст. 165 Податкового кодексу), що нараховані (виплачені) на користь таких фізичних ociб — продавців, з ознакою "148".
Заступник начальника
Р.В. Кальницький