МІНІСТЕРСТВО ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ
НАКАЗ
від 28 вересня 2015 року N 354

Про затвердження Положення про Азово-Сиваський національний природний парк у новій редакції

Відповідно до статті 5 Закону України "Про природно-заповідний фонд України" наказую:

1. Затвердити Положення про Азово-Сиваський національний природний парк у новій редакції, що додається.

2. Вважати таким, що втратило чинність, Положення про Азово-Сиваський національний природний парк, затверджене наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища від 02 вересня 2005 року N 315.

3. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

 

В. о. Міністра

С. І. Курикін

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства екології та природних ресурсів
28 вересня 2015 року N 354

ПОЛОЖЕННЯ
ПРО АЗОВО-СИВАСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРИРОДНИЙ ПАРК

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Азово-Сиваський національний природний парк (далі - Парк) створений відповідно до Указу Президента України від 25 лютого 1993 року N 62/93 "Про створення Азово-Сиваського національного природного парку".

Парк розташований на території Генічеського та Новотроїцького районів Херсонської області.

1.2. Парк є бюджетною, природоохоронною, рекреаційною, культурно-освітньою, науково-дослідною установою загальнодержавного значення і входить до складу природно-заповідного фонду України, охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання.

1.3. Парк є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки у відділенні Казначейства і утримується за рахунок коштів державного бюджету. Парк має печатку із зображенням Державного герба України і своїм найменуванням, штампи, офіційну емблему, що реєструються в установленому порядку, та бланки.

1.4. Парк перебуває в управлінні Державного управління справами.

1.5. Парк у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про природно-заповідний фонд України", "Про наукову і науково-технічну діяльність", іншими нормативно-правовими актами, розпорядженнями Керівника Державного управління справами, Проектом організації території Азово-Сиваського національного природного парку, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об'єктів (далі - Проект організації території), а також цим Положенням.

Завдання, науковий профіль, особливості природоохоронного режиму та характер функціонування Парку визначаються в цьому Положенні.

1.6. Територія Парку внесена до списку водно-болотних угідь міжнародного значення Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовище існування водоплавних птахів (2 лютого 1971 року, Рамсар, Іран).

1.7. Загальна площа Парку становить 52582,7441 га, з них 8897,7441 га суходолу і 43685 га акваторії Азовського моря, озера Сиваш та Утлюцького лиману.

1.8. Ділянки землі та водного простору з усіма природними ресурсами та об'єктами вилучаються з господарського використання і надаються Парку в порядку, встановленому законодавством.

1.9. Парку оформлені державні акти на право постійного користування земельними ділянками: II-ХС N 001435, виданий 27 грудня 1999 року; I-ХС N 002365, виданий 27 грудня 2001 року; I-ХС 002367, виданий 13 березня 2002 року; I-ХС N 000910, виданий 22 вересня 1997 року; II-ХС N 000263, виданий 22 вересня 1997 року; ЯЯ N 320143, виданий 29 січня 2008 року.

1.10. Межі Парку встановлюються в натурі, оформлюються відповідними знаками та інформаційними матеріалами, наносяться на відповідні планово-картографічні матеріали територіальних органів Держгеокадастру та землекористувачів, відображаються у відповідних формах статистичної звітності з кількісного обліку земель (форма N 6-зем) та землевпорядній документації, обов'язково враховуються під час проведення заходів з реконструкції та розвитку прилеглих територій.

1.11. На території Парку у визначених місцях встановлюються необхідні державні інформаційні та охоронні знаки затвердженого зразка, зокрема межові знаки.

1.12. Адміністрація Парку розташована за адресою: 75500, Херсонська обл., м. Генічеськ, вул. Петровського, 54.

2. МЕТА СТВОРЕННЯ ТА ЗАВДАННЯ

2.1. Парк створено з метою збереження генофонду рослинного і тваринного світу, унікальних природних комплексів північного Приазов'я та раціонального використання їх у наукових, природоохоронних, господарських і рекреаційних цілях.

2.2. Основними завданнями Парку є:

збереження цінних природних комплексів та історико-культурних об'єктів, що знаходяться на його території;

створення умов для організованого туризму та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних комплексів та об'єктів;

проведення науково-дослідних робіт, у тому числі з вивчення природних комплексів та їх зміни в умовах рекреаційного використання, розробка наукових рекомендацій з питань охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів;

забезпечення охорони його території з усіма природними об'єктами;

збереження генофонду рідкісних, занесених до Червоної книги України та типових рослин, тварин і птахів;

вивчення змін екосистем під дією природних і антропогенних факторів;

підтримання загального екологічного балансу в регіоні;

проведення екологічної освітньо-виховної роботи тощо.

3. УПРАВЛІННЯ ПАРКОМ

3.1. Управління парком здійснюється згідно з вимогами законодавства спеціальною адміністрацією (далі - адміністрація). До складу адміністрації входять відповідні наукові підрозділи, служба охорони, відділи екологічної освіти, господарського та іншого обслуговування згідно із затвердженим штатним розписом.

3.2. Адміністрацію очолює директор, який призначається на посаду та звільняється з посади в установленому порядку розпорядженням Керівника Державного управління справами. Призначення директора на посаду здійснюється за погодженням з Мінприроди відповідно до законодавства.

3.3. Адміністрація Парку розробляє проекти штатного розпису та його структуру, кошторису доходів та видатків, які погоджуються та затверджуються Державним управлінням справами.

3.4. Для забезпечення виконання основних завдань та проведення природоохоронних, науково-дослідних, господарських та інших заходів на території Парку, визначених Проектом організації території, адміністрація Парку має право створювати в установленому порядку відповідні відділи, сектори та інші структурні підрозділи.

3.5. Парк в установленому порядку має право:

здійснювати будівництво лабораторних, житлових і господарських споруд, доріг, ліній електропередач, телефонного та радіозв'язку, інших інженерних мереж та об'єктів енергетики, у тому числі відновлюваних джерел енергетики;

надавати платні послуги згідно із законодавством;

публікувати результати своїх наукових досліджень або оприлюднювати їх іншими способами в порядку, що встановлений законодавством;

отримувати, передавати та поширювати наукову інформацію;

брати участь у судових справах як позивач, відповідач, третя особа, заявник, потерпілий, заінтересована особа;

здійснювати інші види діяльності, не заборонені законодавством.

3.6. Директор несе персональну відповідальність за виконання покладених на Парк завдань, у тому числі за організацію та проведення природоохоронних заходів, науково-дослідних, господарських та інших робіт, збереження закріпленого за Парком державного майна і забезпечення протипожежної безпеки його об'єктів, за створення належних соціально-побутових і виробничих умов для працівників Парку тощо.

3.7. Повноваження директора Парку:

забезпечує керівництво роботою адміністрації Парку та несе відповідальність за виконання покладених на неї завдань;

забезпечує виконання завдань, визначених у пункті 2.2 Положення;

представляє Парк в органах державної влади, місцевого самоврядування та судових органах, а також на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності та у відносинах з трудовим колективом;

звітує за результати діяльності перед Державним управлінням справами;

розпоряджається за погодженням з Державним управлінням справами коштами та майном Парку в порядку, встановленому законодавством;

у межах своєї компетенції видає накази, затверджує та погоджує інші акти, що стосуються діяльності Парку;

визначає функціональні обов'язки працівників;

здійснює інші повноваження відповідно до законодавства.

3.8. Директор призначає на посади та звільняє з посад:

заступника директора та головного бухгалтера за погодженням з Державним управлінням справами;

керівника юридичної служби (у разі відсутності юридичної служби - юрисконсульта) за погодженням з юридичною службою Державного управління справами.

3.9. У разі відсутності директора з поважних причин (відрядження, відпустка, хвороба тощо) його обов'язки виконує заступник директора.

3.10. Штат наукових працівників, інженерно-технічних та інших штатних працівників Парку комплектується згідно з вимогами законодавства.

3.11. Для вирішення наукових або науково-технічних проблем у Парку створюється науково-технічна рада (далі - НТР). Положення про НТР, її склад і порядок діяльності погоджуються та затверджуються в установленому законодавством порядку.

3.12. Виробничі, трудові та соціально-економічні відносини адміністрації Парку з працівниками регулюються законодавчими актами України.

Оплата праці регулюється відповідними нормативними документами щодо працівників установ, закладів і організацій окремих галузей бюджетної сфери.

3.13. Трудовий колектив складають усі працівники Парку.

З метою регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин та погодження інтересів працівників і адміністрації Парку між ними відповідно до чинного законодавства укладається колективний договір, який підписується уповноваженими представниками сторін.

Представництво трудового колективу здійснюється уповноваженими представниками від трудового колективу.

4. СТРУКТУРА ТА РЕЖИМ ТЕРИТОРІЇ ПАРКУ

4.1. Територія Парку враховується в усіх видах землевпорядної, містобудівної, проектно-планувальної та проектної документації.

4.2. Функціональне зонування території Парку здійснюється відповідно до Проекту організації території, що затверджується в установленому порядку Мінприроди.

4.3. На території Парку відповідно до природоохоронного законодавства виділяються такі зони:

заповідна;

регульованої рекреації;

стаціонарної рекреації;

господарська.

Для кожної зони з урахуванням природоохоронної, оздоровчої, наукової, рекреаційної, історико-культурної та інших цінностей природних комплексів та об'єктів встановлюється диференційований режим щодо їх охорони, відтворення та використання.

4.3.1. Заповідна зона призначена для охорони та відновлення найбільш цінних природних комплексів, режим якої визначається відповідно до вимог, встановлених для природних заповідників.

На території заповідної зони забороняється будь-яка господарська та інша діяльність, що суперечить цільовому призначенню цієї зони, порушує природний розвиток процесів та явищ і створює загрозу шкідливого впливу на її природні комплекси та об'єкти, а саме:

будівництво споруд, шляхів, лінійних та інших об'єктів транспорту і зв'язку, не пов'язаних з діяльністю Парку;

розведення вогнищ, влаштування місць відпочинку населення, стоянка транспорту, проїзд і прохід сторонніх осіб, прогін свійських тварин, пересування механічних транспортних засобів, за винятком шляхів загального користування, проліт літаків та вертольотів нижче 2000 метрів над землею, подолання літаками звукового бар'єру над територією заповідної зони та інші види штучного шумового впливу, що перевищують установлені нормативи;

геологорозвідувальні роботи, розробка корисних копалин, порушення ґрунтового покриву та гідрологічного і гідрохімічного режимів, руйнування геологічних відслонень, добування піску та гравію в річках та інших водоймах, застосування хімічних засобів, усі види лісокористування, проведення рубок головного користування та всіх видів поступових та суцільних рубок, вирубування дуплястих дерев, а також заготівля кормових трав, лікарських та інших рослин, насіння, квітів, очерету, випасання худоби, вилов і знищення диких тварин, порушення умов їх оселення, гніздування, інші види користування рослинним і тваринним світом, що призводить до порушення природних комплексів;

мисливство, рибальство, туризм, інтродукція нових рослин і тварин, селекційний відстріл тварин;

проведення заходів з метою збільшення чисельності окремих видів тварин понад допустиму науково обґрунтовану ємність угідь, збирання колекційних та інших матеріалів, за винятком матеріалів, необхідних для виконання наукових досліджень.

Для збереження і відтворення корінних природних комплексів, проведення науково-дослідних робіт та виконання інших завдань у заповідній зоні відповідно до Проекту організації території у встановленому порядку допускається:

виконання відновлювальних робіт на землях з порушеними корінними природними комплексами, а також здійснення заходів щодо запобігання змінам природних комплексів Парку внаслідок антропогенного впливу - відновлення гідрологічного режиму, збереження та відновлення рослинних угруповань, що історично склалися, видів рослин і тварин, які зникають, тощо;

здійснення протипожежних і санітарних заходів, що не порушують режиму заповідної зони;

спорудження в установленому порядку будівель та інших об'єктів, необхідних для виконання поставлених перед Парком завдань;

збір колекційних та інших матеріалів, виконання робіт, передбачених планами довгострокових стаціонарних наукових досліджень, проведення екологічної освітньо-виховної роботи.

У разі термінової необхідності за рішенням НТР Парку на території заповідної зони можуть проводитися заходи, спрямовані на охорону природних комплексів, ліквідацію наслідків аварій, стихійного лиха, не передбачені Проектом організації території.

4.3.2. Зона регульованої рекреації - в її межах проводяться короткостроковий відпочинок та оздоровлення населення, огляд особливо мальовничих і пам'ятних місць.

На території зони регульованої рекреації забороняються:

рубки лісу головного користування, будівництво промислових, господарських і житлових об'єктів, шляхів, лінійних та інших об'єктів транспорту і зв'язку, не пов'язаних з діяльністю Парку;

геологорозвідувальні роботи, розробка корисних копалин, кар'єрів, порушення ґрунтового покриву;

проїзд і стоянка автомобільного та гужового транспорту, крім службового при виконанні посадових обов'язків;

організація масових спортивних і туристичних заходів, розміщення наметових таборів, човнових станцій без погодження з адміністрацією Парку;

діяльність, яка призводить до зміни історично сформованого природного ландшафту;

пошкодження геологічних та гідрологічних об'єктів;

засмічення та забруднення території, влаштування сміттєзвалищ;

самовільне використання земель, водойм та інших природних ресурсів;

знищення або пошкодження трав'яного покриву;

збір рідкісних, занесених до Червоної книги України та тих, що підлягають охороні на території України, видів рослин, їх квіток і плодів;

знищення та відлов усіх видів тварин, у тому числі занесених до Червоної книги України та тих, що підлягають охороні на території України, розорення їх жител, гнізд, нір, місць перебування та розмноження;

знищення або пошкодження шляхів, рекреаційних об'єктів та інших споруд;

застосування хімічних засобів боротьби зі шкідниками та хворобами рослин і лісу;

мисливство, промислове тваринництво, промислове рибальство, промислова заготівля лікарських рослин;

застосування піротехнічних засобів, інших видів штучного шумового впливу, що перевищують установлені нормативи;

розведення вогнищ поза відведеними для цього місцями;

знищення або пошкодження інформаційно-охоронних та інших знаків;

порушення режиму прибережних смуг та водоохоронних зон;

використання катерів і човнів з двигунами, за винятком спеціальних, що належать уповноваженим на здійснення державного контролю органам державної влади, а також рятувальним службам;

інша діяльність, що може негативно вплинути на стан природних комплексів та об'єктів або зменшити природну екологічну чи рекреаційну цінність території Парку.

У зоні регульованої рекреації дозволяється в установленому порядку:

влаштування і відповідне обладнання туристичних маршрутів та екологічних стежок, оглядових майданчиків, інших об'єктів благоустрою, організація природоохоронної пропаганди;

влаштування протипожежних розривів і заходів, пов'язаних із збереженням, відтворенням та ефективним рекреаційним використанням природних комплексів та об'єктів згідно з Проектом організації території;

регульований збір рогів диких тварин, плодів дикорослих рослин з дотриманням природоохоронного законодавства;

збір наукового та навчального матеріалу, проведення навчальної практики тощо;

регулювання чисельності диких тварин до оптимальної та шкідливих тварин до санітарно встановленої норми на підставі наукового обґрунтування та відповідного дозволу;

любительське рибальство на спеціально відведених ділянках відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства та норм чинного законодавства;

використання в установленому порядку природних ресурсів для задоволення потреб Парку в сінокосах, випасах відповідно до чинних нормативів та встановленого порядку;

проведення інших заходів, пов'язаних із збереженням, відтворенням і ефективним використанням природних комплексів та об'єктів згідно з Проектом організації території Парку.

4.3.3. Зона стаціонарної рекреації призначена для розміщення готелів, мотелів, кемпінгів, інших об'єктів обслуговування відвідувачів Парку.

У цій зоні можуть створюватися рекреаційні, туристичні комплекси.

Забороняється будь-яка господарська діяльність, що не пов'язана з цільовим призначенням цієї функціональної зони або може шкідливо вплинути на стан природних комплексів та об'єктів заповідної зони і зони регульованої рекреації.

4.3.4. Господарська зона - в її межах проводиться господарська діяльність, спрямована на виконання покладених на Парк завдань цим Положенням та Проектом організації території. У ній розташовані населені пункти, об'єкти комунального призначення Парку, а також землі інших землевласників і землекористувачів, що включені до складу Парку, на яких господарська діяльність здійснюється з додержанням вимог та обмежень, установлених чинним законодавством.

У межах господарської зони дозволяється:

будівництво, у тому числі промислових, господарських і житлових об'єктів, шляхів, ліній та об'єктів енергетики, лінійних та інших об'єктів транспорту і зв'язку, пов'язаних з діяльністю Парку, з урахуванням вимог природоохоронного законодавства;

проїзд і стоянка автомобільного та гужового транспорту;

відлов диких тварин за відповідними дозволами, крім тварин, занесених до Червоної книги України;

розміщення пасік з додержанням природоохоронного законодавства на підставі відповідних рішень НТР або наукових обґрунтувань;

регулювання чисельності диких тварин до оптимальної та шкідливих тварин до встановленої норми на підставі наукового обґрунтування, рішення НТР або відповідного дозволу;

використання в установленому порядку природних ресурсів для задоволення потреб Парку в сінокосах на підставі відповідних дозволів і випасах для великої рогатої худоби.

4.4. На території зон регульованої рекреації, стаціонарної рекреації та господарської зони забороняється будь-яка діяльність, яка призводить або може призвести до погіршення стану навколишнього природного середовища та зниження рекреаційної цінності Парку, в тому числі мисливство.

4.5. Для ліквідації наслідків аварій та стихійного лиха, які спричиняють пряму загрозу життю людей чи знищення заповідних природних комплексів Парку, особливо термінові заходи здійснюються за рішенням адміністрації.

4.6. У межах Парку забороняється:

у період масового розмноження тварин, з 1 квітня до 15 червня, проведення робіт і заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення раллі та інших змагань на транспортних засобах);

розорювання або в інший спосіб пошкодження, ліквідація природних місць мешкання диких тварин (нір, барлогів, гнізд тощо).

4.7. На території Парку здійснюється загальне та спеціальне використання природних ресурсів.

Загальне використання природних ресурсів здійснюється відповідно до цього Положення, Проекту організації території та з урахуванням вимог режиму території. Забезпечення додержання режиму території Парку під час використання природних ресурсів у загальному порядку покладається на його адміністрацію.

Спеціальне використання природних ресурсів у межах території Парку здійснюється на підставі дозволів, виданих уповноваженими органами на місцях у галузі охорони навколишнього природного середовища в межах лімітів, установлених Мінприроди.

5. ОХОРОНА ПАРКУ

5.1. Охорона території Парку покладається на службу його охорони, що входить до складу служби державної охорони природно-заповідного фонду України.

5.2. Службу державної охорони Парку (далі - служба держохорони) очолює директор Парку, який несе повну відповідальність за організацію її діяльності та забезпечення додержання режиму території, а також збереження, відтворення та раціональне використання природних комплексів і ресурсів у межах його території.

5.3. Повноваження служби держохорони визначаються законодавством України.

5.4. Основними завданнями служби держохорони є:

забезпечення додержання режиму охорони території та природних об'єктів на території Парку;

попередження та припинення порушень природоохоронного законодавства на території Парку.

5.5. Підприємства, організації та установи, розташовані на території Парку та в суміжній зоні, проводять господарську та іншу діяльність з додержанням вимог природоохоронного законодавства і несуть відповідальність за порушення режиму території Парку.

5.6. Порушення вимог природоохоронного законодавства на території Парку тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільну та/або кримінальну відповідальність.

5.7. Розмір шкоди, заподіяної внаслідок порушення природоохоронного законодавства на території Парку, визначається в установленому законодавством порядку.

5.8. Державний контроль за додержанням режиму території та об'єктів Парку здійснюється Державною екологічною інспекцією України.

5.9. Громадський контроль за додержанням режиму території та об'єктів Парку здійснюється громадськими інспекторами з охорони довкілля.

6. НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ ПАРКУ

6.1. Наукова, науково-дослідна робота на території Парку проводиться з метою вивчення природних процесів, забезпечення постійного спостереження за змінами екосистем, екологічного прогнозування, розробки наукових основ охорони, відтворення та раціонального використання природних ресурсів і особливо цінних об'єктів Парку відповідно до Законів України "Про природно-заповідний фонд України", "Про наукову і науково-технічну діяльність", "Про наукову і науково-технічну експертизу", "Про науково-технічну інформацію" та інших нормативно-правових актів.

6.2. Основні напрями наукових досліджень на території Парку визначаються з урахуванням програм і планів науково-дослідних робіт, що затверджуються Національною академією наук України (далі - НАНУ) та Мінприроди.

6.3. Парк відповідно до покладених на нього завдань проводить науково-дослідні роботи за напрямами:

інвентаризація об'єктів флори, фауни, мікобіоти, а також усіх природних комплексів та окремих природних об'єктів на його території;

інвентаризація та картування рідкісних і зникаючих видів флори, фауни і мікобіоти, а також рослинних угруповань і природних середовищ, що потребують охорони, занесених до чинних в Україні міжнародних, національних і регіональних переліків;

дослідження та аналіз динаміки зміни природних комплексів та об'єктів, екосистем і клімату;

комплексні наукові дослідження з питань збереження унікальної та типової флори, фауни і мікобіоти, а також зникаючих та типових рослинних угруповань і природних середовищ Парку;

наукові дослідження на територіях, які мають природоохоронну цінність, з метою їх подальшого віднесення до заповідних територій;

вивчення впливу антропогенного навантаження на природні комплекси.

6.4. Основною формою узагальнення результатів наукових досліджень і спостережень за станом і змінами природних комплексів на території Парку є Літопис природи, який ведеться в установленому порядку за Програмою Літопису природи для заповідників та національних природних парків.

6.5. Науково-дослідна діяльність включає: проведення наукових досліджень;

участь у екологічних, регіональних, галузевих, державних, міжнародних програмах;

участь у наукових конференціях, симпозіумах, конгресах тощо, а також їх організація та проведення;

формування наукових колекцій з рослинного, тваринного і мікологічного матеріалу, обмін експонатами, створення наукових фондів природознавчого музею тощо;

видання наукових публікацій, монографій, посібників, визначників, збірників, підручників тощо;

розробка заходів і рекомендацій щодо відновлення та підтримання стабільності природних екосистем, репатріації, штучного відтворення тощо.

6.6. Парк має право:

брати участь в екологічних, регіональних, галузевих, державних, загальнодержавних, міжнародних програмах, а також конференціях, симпозіумах тощо;

здійснювати наукову та науково-дослідну діяльність на замовлення та за договорами з іншими заінтересованими організаціями та установами з природоохоронних та інших питань, віднесених до компетенції адміністрації Парку;

формувати наукові колекції об'єктів рослинного та тваринного світу, обмінюватися експонатами в установленому порядку тощо.

6.7. Наукові дослідження на території Парку можуть здійснюватися іншими науково-дослідними установами та організаціями на основі єдиних програм і планів науково-дослідних робіт чи спеціальних угод між цими установами та організаціями й адміністрацією відповідно до законодавства.

6.8. Наукові підрозділи ведуть у встановленому порядку первинний облік кадастрових відомостей на території Парку.

6.9. Координація проведення наукових досліджень на території Парку здійснюється НАНУ разом з Мінприроди відповідно до природоохоронного законодавства.

7. ЕКОЛОГІЧНА ОСВІТНЬО-ВИХОВНА ДІЯЛЬНІСТЬ

7.1. Парк забезпечує організацію екологічної освітньо-виховної діяльності та є центром для цілеспрямованого впливу на світогляд, поведінку і діяльність населення з метою формування екологічної свідомості та залучення його до збереження природної спадщини.

7.2. Екологічна освітньо-виховна робота здійснюється з метою підвищення екологічної свідомості населення. Основні завдання екологічної освітньо-виховної діяльності Парку визначаються з урахуванням затверджених програм і планів. Для їх реалізації створюється сектор, відділ або інший підрозділ з екологічної освіти для організації еколого-освітньої діяльності, інформування та налагодження зв'язків з громадськістю.

7.3. Основними напрямами екологічної освітньо-виховної діяльності Парку є:

організація та проведення екскурсій екологічними стежками та маршрутами на території Парку;

проведення уроків на екологічну тематику в школах району;

залучення школярів і дорослих до участі в різноманітних акціях, конкурсах, вікторинах;

підготовка статей для друку в засобах масової інформації з метою популяризації екологічних знань;

організація роботи еколого-просвітницьких центрів;

розробка рекомендацій з формування екологічної етики й естетики.

Діяльність Парку сприяє розвитку природоохоронного та екологічного руху, екологічного виховання шкільної та студентської молоді, поширенню нових методик екологічного виховання тощо.

7.4. Екологічна освітньо-виховна діяльність здійснюється шляхом:

популяризації екологічних знань;

упровадження нових форм і методів екологічної освіти та виховання;

прогнозування віддалених наслідків втручання людини в природу;

організації екологічних акцій, конкурсів, семінарів, екскурсій туристичних маршрутів, екологічних стежок тощо;

формування фото-, слайдо-, кіно-, відеотек тощо;

організації діяльності музеїв, еколого-освітніх центрів, бібліотек, виставок тощо;

співпраці з громадськими, державними та міжнародними еколого-освітніми організаціями;

формування на базі Парку регіональних, національних та міжнародних центрів підготовки кадрів у сфері екологічної освітньо-виховної роботи.

7.5. Підвищення рівня екологічної культури, екологічної інформованості населення здійснюється Парком через засоби масової інформації, шляхом випуску друкованої поліграфічної продукції тощо.

7.6. Еколого-освітня діяльність здійснюється в тісній співпраці з засобами масової інформації, різними державними установами та недержавними організаціями.

8. РЕКРЕАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ

8.1. Рекреаційна діяльність на території Парку здійснюється відповідно до вимог чинного природоохоронного законодавства, інших нормативно-правових актів та Положення про рекреаційну діяльність у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду України, затвердженого наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища від 22 червня 2009 року N 330, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 липня 2009 року за N 679/16695.

8.2. Рекреаційна діяльність на території Парку організовується спеціальними секторами, відділами або підрозділами адміністрації парку, а також іншими підприємствами, установами та організаціями на підставі угод з адміністрацією Парку.

8.3. Основними напрямами провадження рекреаційної діяльності на території Парку є:

створення умов для організованого та ефективного туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони природних комплексів та об'єктів;

забезпечення попиту рекреантів на загальнооздоровчий, культурно-пізнавальний відпочинок, туризм, любительське та спортивне рибальство відповідно до режиму території Парку тощо;

обґрунтування і встановлення допустимого рівня антропогенного навантаження, у тому числі зумовленого веденням рекреаційної діяльності, на територію, природні комплекси та об'єкти Парку;

організація рекламно-видавничої та інформаційної діяльності, екологічної просвіти серед відпочиваючих, туристів у межах території та об'єктів Парку;

формування у рекреантів та місцевих жителів екологічної культури, бережливого та гуманного ставлення до національного природного надбання.

8.4. Рекреаційна діяльність здійснюється Парком із забезпеченням таких умов:

створення і функціонування рекреаційної інфраструктури на визначених згідно із законодавством територіях та об'єктах Парку;

організація та інфраструктурне облаштування туристичних та екскурсійних маршрутів, еколого-освітніх стежок;

координація діяльності суб'єктів рекреаційної діяльності незалежно від форми власності та підпорядкування з огляду на використання природних та історико-культурних ресурсів у межах території Парку;

участь у вітчизняних і міжнародних науково-практичних конференціях, з'їздах, семінарах, присвячених питанням розвитку рекреації;

вивчення, узагальнення та впровадження вітчизняного і зарубіжного досвіду щодо організації рекреаційної діяльності.

8.5. Парк:

забезпечує організацію рекреаційної інфраструктури, створення мережі еколого-освітніх та науково-пізнавальних маршрутів, рекреаційних зон з метою створення сприятливих умов для відпочинку відвідувачів Парку;

надає рекреантам необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про рекреаційні послуги, програми обслуговування, можливі ризики під час подорожей, роз'яснення щодо їхніх прав та обов'язків;

здійснює роботи з оцінки рекреаційних ресурсів (природні, історико-культурні, етнографічні тощо);

проводить дослідження, пов'язані з забезпеченням ведення рекреаційної діяльності відповідно до законодавства України.

9. ФІНАНСУВАННЯ ТА МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

9.1. Фінансування заходів, пов'язаних із функціонуванням Парку, здійснюється відповідно до законодавства України за рахунок коштів загального та спеціального фондів Державного бюджету України. Для цієї мети можуть також залучатися кошти місцевих бюджетів, благодійних фондів, кошти підприємств, установ, організацій, громадян та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.

9.2. Кошти, отримані від надання платних послуг згідно з переліком платних послуг, які можуть надаватися бюджетними установами природно-заповідного фонду, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2000 року N 1913, є коштами Парку і зараховуються до спеціального фонду Державного бюджету України. Зазначені кошти використовуються для здійснення заходів з охорони території та об'єктів Парку і провадження діяльності, передбаченої цим Положенням. Кошти спеціального фонду використовуються відповідно до кошторису, затвердженого Державним управлінням справами в установленому порядку.

9.3. Адміністрація може встановлювати плату за відвідування території в установленому порядку.

9.4. Матеріально-технічне забезпечення Парку здійснюється в установленому порядку.

10. МАЙНО ПАРКУ

10.1. Майно Парку складають основні фонди, оборотні засоби та кошти, а також інші матеріальні цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі Парку.

10.2. Майно Парку є державною власністю і закріплюється за ним на праві оперативного управління. Парк володіє, користується і розпоряджається зазначеним майном, вчиняючи щодо нього дії, що не суперечать вимогам законодавства і цьому Положенню.

10.3. Земля, основні фонди, інше державне майно не можуть бути предметом застави.

10.4. Списання державного майна з балансу може здійснюватись Парком тільки в порядку, передбаченому законодавством України.

10.5. Джерелами формування майна Парку є бюджетні асигнування, кошти спеціального фонду, благодійні внески, пожертвування організацій, установ, громадян та інші надходження, не заборонені законодавчими актами України.

10.6. Парк має право за погодженням з Державним управлінням справами в установленому порядку здавати в оренду майно і приміщення, які не використовуються в природоохоронних, наукових і виробничих цілях.

10.7. Збитки, заподіяні Парку внаслідок порушення його майнових прав юридичними і фізичними особами, відшкодовуються в установленому порядку, в тому числі за рішеннями суду.

11. ЗВІТНІСТЬ І КОНТРОЛЬ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ

11.1. Парк здійснює оперативний і бухгалтерський облік та веде статистичну звітність відповідно до чинного законодавства України.

11.2. Директор Парку несе персональну відповідальність за організацію та ведення бухгалтерського обліку, його достовірність, ведення статистичної та іншої звітності, а також за збереження відповідної документації.

11.3. Парк звітує про свою діяльність перед Державним управлінням справами та іншими органами державної виконавчої влади в порядку і строки, встановлені законодавством.

11.4. Контроль за діяльністю Парку здійснюється Державним управлінням справами.

12. ВЗАЄМОДІЯ З ПІДПРИЄМСТВАМИ, УСТАНОВАМИ, ОРГАНІЗАЦІЯМИ ТА ФІЗИЧНИМИ ОСОБАМИ, ЯКІ ЗДІЙСНЮЮТЬ ДІЯЛЬНІСТЬ НА ТЕРИТОРІЇ ПАРКУ

12.1. Рекреаційна діяльність на території Парку організовується та здійснюється адміністрацією Парку, у тому числі на підставі договорів/угод з підприємствами, установами, організаціями, а також фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності.

12.2. Суб'єкти господарювання, які розташовані на території Парку, здійснюють господарську діяльність на території Парку з урахуванням обмежень, визначених Законами України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про природно-заповідний фонд України", іншими нормативно-правовими актами, Проектом організації території, а також цим Положенням.

12.3. Із суб'єктами господарювання, які здійснюють свою діяльність на території Парку, адміністрацією можуть укладатися відповідні договори/угоди.

12.4. Для компенсації шкоди, заподіяної на територіях та об'єктах Парку внаслідок стихійних природних явищ чи промислових аварій і катастроф, проводиться обов'язкове державне чи комерційне екологічне страхування заінтересованих суб'єктів господарювання.

12.5. Для координації діяльності з питань використання природних комплексів та об'єктів підприємствами, установами та організаціями, у межах території та на об'єктах Парку адміністрація Парку може створювати координаційну раду з представників місцевих органів виконавчої влади та керівників цих підприємств, установ та організацій.

13. МІЖНАРОДНА ДІЯЛЬНІСТЬ

13.1. Парк бере участь у міжнародному співробітництві з виконання та дотримання норм міжнародних правових документів у галузі природно-заповідного фонду, може брати участь у розробці міжнародних наукових і науково-технічних програм та забезпеченні обміну науковою інформацією, у програмах з підготовки та стажування відповідних науковців і фахівців.

13.2. Парк може входити до міжнародних природоохоронних асоціацій, об'єднань, організацій тощо.

14. ЗМІНА МЕЖ, КАТЕГОРІЇ ТА СКАСУВАННЯ СТАТУСУ ПАРКУ

14.1. Зміна меж, категорії та скасування статусу території Парку проводиться відповідно до законодавства України.

____________