НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ РИНКІВ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
08.01.2013 № 54
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
25 січня 2013 р.
за № 183/22715

Про внесення змін до Порядку реєстрації договорів перестрахування

( Розпорядження фактично втратило чинність у зв'язку з втратою чинності Розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг № 153 від 28.03.2011 (z0642-11) , до якого вносились зміни )
Відповідно до статті 12 Закону України "Про страхування" (85/96-ВР) , пункту 1 частини першої статті 28 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" (2664-14) , підпункту 7 пункту 3 Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (1070/2011) , затвердженого Указом Президента України від 23 листопада 2011 року № 1070, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, ПОСТАНОВИЛА:
1. Унести зміни до Порядку реєстрації договорів перестрахування (z0642-11) , затвердженого розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 28 березня 2011 року № 153, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31 травня 2011 року за № 642/19380, виклавши його в новій редакції, що додається.
2. Департаменту страхового регулювання та нагляду разом з юридичним департаментом забезпечити подання цього розпорядження до Міністерства юстиції України для державної реєстрації.
3. Це розпорядження набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Сектору зв'язків з громадськістю та протоколу забезпечити оприлюднення цього розпорядження після його державної реєстрації.
5. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на члена Нацкомфінпослуг Левченко В.П.
Голова Комісії
А. Стасевський
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної служби України
з питань регуляторної політики
та розвитку підприємництва
В.о. Голови Національного банку України
М.Ю. Бродський
І.В. Соркін
Протокол засідання Комісії
від 08.01.2013 № 1
ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження Державної
комісії з регулювання ринків
фінансових послуг України
28.03.2011 № 153
(у редакції розпорядження
Національної комісії,
що здійснює державне
регулювання у сфері ринків
фінансових послуг,
08.01.2013 № 54)
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
25 січня 2013 р.
за № 183/22715

ПОРЯДОК

реєстрації договорів перестрахування

1. Цей Порядок розроблено відповідно до статті 12 Закону України "Про страхування" (85/96-ВР) .
2. Страховиком (цедентом, перестрахувальником)-резидентом (далі - Заявник) в Нацкомфінпослуг реєструються:
договори перестрахування, укладені із страховиками (перестраховиками)-нерезидентами, у тому числі за участю страхових та/або перестрахових брокерів;
договір перестрахування (договори перестрахування), укладений (укладені) з страховиком (перестраховиком)-резидентом, в разі, якщо сума (суми) перестрахового (перестрахових) платежу (платежів) за всіма договорами перестрахування, укладеними з одним і тим самим страховиком (перестраховиком)-резидентом, дорівнює (дорівнюють) або перевищує (перевищують) протягом календарного року сумарно 1 000 000 гривень.
Інші договори перестрахування підлягають реєстрації у страховика (перестраховика) та страховика (цедента, перестрахувальника).
3. Для реєстрації договорів перестрахування Заявник подає до Нацкомфінпослуг заяву про реєстрацію договору перестрахування (z0183-13) згідно із додатком 1 до цього Порядку (далі - Заява) та копії договорів перестрахування, засвідчені відбитком печатки та підписом керівника або уповноваженої особи Заявника (з наданням відповідного документа, що засвідчує право підпису уповноваженої особи).
Копії договорів перестрахування на двох і більше сторінках повинні бути прошиті та містити наскрізну нумерацію сторінок.
4. У разі укладення договору перестрахування, який згідно з абзацами першим - третім пункту 2 цього Порядку підлягає реєстрації, із страховиком (перестраховиком)-нерезидентом Заявник протягом дев'яноста календарних днів з дня укладення договору надсилає до Нацкомфінпослуг (разом із Заявою) для реєстрації копії договорів перестрахування із страховиками (перестраховиками)-нерезидентами у трьох примірниках, один з яких повинен бути засвідчений нотаріально, а два інших засвідчені відбитком печатки та підписом керівника або уповноваженої особи Заявника (за умови надання відповідного документа, що засвідчує право підпису уповноваженої особи).
У разі досягнення або перевищення суми здійсненого перестрахового платежу (перестрахових платежів) 1 000 000 гривень за договором (договорами) перестрахування, укладеним (укладеними) з одним і тим самим страховиком (перестраховиком)-резидентом, протягом десяти робочих днів з дня такого досягнення та/або перевищення Заявник надсилає до Нацкомфінпослуг (разом із Заявою) для реєстрації копії договорів перестрахування (разом з усіма змінами (за наявності)) із страховиком (перестраховиком)-резидентом у двох примірниках, засвідчених відбитком печатки та підписом керівника або уповноваженої особи Заявника (за умови надання відповідного документа, що засвідчує право підпису уповноваженої особи).
Договори перестрахування, зазначені в абзаці другому цього пункту, підлягають реєстрації у разі досягнення або перевищення протягом календарного року суми здійсненого перестрахового платежу (перестрахових платежів) 1 000 000 гривень, 2 000 000 гривень та усіх інших сум, що є кратними 1 000 000 гривень.
Заява повинна бути приєднана до однієї з копій договору перестрахування, засвідчених відбитком печатки та підписом керівника або уповноваженої особи Заявника (за умови надання відповідного документа, що засвідчує право підпису уповноваженої особи), та прошита разом з цією копією та усіма змінами (за наявності).
5. За результатами розгляду поданих на реєстрацію договорів перестрахування протягом десяти робочих днів з дня реєстрації Заяви уповноважені особи Нацкомфінпослуг, визначені наказом Голови Нацкомфінпослуг, реєструють договір перестрахування або залишають його без реєстрації, про що Заявник повідомляється в письмовій формі протягом десяти робочих днів з дня реєстрації Заяви.
6. У разі реєстрації договору перестрахування на титульному аркуші кожного примірника копії договору перестрахування робиться напис або проставляється штамп з написом про дату і номер реєстрації, зразок якого наведений у додатку 2 до цього Порядку, та робиться відмітка в журналі реєстрації договорів перестрахування.
Номер реєстрації - це порядковий номер, що починається з 1 січня кожного року.
У кінці кожної сторінки нотаріально засвідченої копії договору перестрахування проставляється також відбиток печатки Нацкомфінпослуг.
7. Копія зареєстрованого договору перестрахування, до якої приєднано Заяву, залишається в Нацкомфінпослуг, а інші копії повертаються уповноваженій особі Заявника нарочно або надсилаються Заявнику поштовим відправленням протягом трьох робочих днів з дня реєстрації.
8. Договори перестрахування, що підлягають реєстрації в Нацкомфінпослуг, укладені з страховиками (перестраховиками)-резидентами, мають відповідати загальним вимогам до договорів, встановленим Цивільним кодексом України (435-15) , іншими законами, з урахуванням особливостей, зокрема щодо:
предмета договору перестрахування;
розміру страхової суми за договором перестрахування (ліміту відповідальності);
переліку страхових випадків;
розміру перестрахових платежів і строків їх сплати;
перестрахового тарифу;
умов здійснення перестрахової виплати та причин відмови в перестраховій виплаті.
Договори перестрахування, що підлягають реєстрації, укладені з страховиками (перестраховиками)-нерезидентами, мають відповідати вимогам до зовнішньоекономічних договорів (контрактів), передбаченим законодавством про зовнішньоекономічну діяльність. При укладанні договорів перестрахування з страховиками (перестраховиками)-нерезидентами можуть бути використані відомі міжнародні звичаї, рекомендації, правила міжнародних органів та організацій, якщо це не заборонено Законом України "Про зовнішньоекономічну діяльність" (959-12) або іншими законами.
9. Нацкомфінпослуг залишає договори перестрахування без реєстрації з таких підстав:
документи подані не в повному обсязі;
документи оформлені з порушенням вимог цього Порядку;
відсутність у страховика (перестраховика)-резидента чинної ліцензії на проведення відповідного виду страхування або зупинення чи обмеження ліцензії, виданої страховику (перестраховику)-резиденту на проведення відповідного виду страхування;
невідповідність договорів перестрахування, укладених із страховиками (перестраховиками)-резидентами, вимогам абзацу першого пункту 8 цього Порядку.
Про залишення договору перестрахування без реєстрації Заявник повідомляється в письмовій формі із зазначенням підстав залишення договору без реєстрації протягом десяти робочих днів з дня реєстрації Заяви.
Після усунення причин, що були підставою для залишення договору перестрахування без реєстрації, Заявник може повторно подати договір перестрахування.
Якщо Заявник письмово погодився з підставами, зазначеними в листі Нацкомфінпослуг про залишення без реєстрації договору перестрахування, Нацкомфінпослуг може повернути документи, які подавалися для реєстрації договорів перестрахування (крім одного примірника копії договору перестрахування), у разі письмового звернення Заявника про повернення таких документів.
10. Контроль за дотриманням цього Порядку здійснюється Нацкомфінпослуг відповідно до законодавства України.
Директор департаменту
страхового регулювання
та нагляду
І. Баришев
Додаток 1
до Порядку реєстрації
договорів перестрахування

ЗАЯВА

про реєстрацію договору перестрахування

( Див. текст (z0183-13F60) )
Додаток 2
до Порядку реєстрації
договорів перестрахування

НАПИС

про реєстрацію договору перестрахування

( Див. текст (z0183-13F61) )