МІНІСТЕРСТВО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ, БУДІВНИЦТВА ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
05.12.2014 № 342

Про розподіл обов'язків та повноважень між Віце-прем'єр-міністром України - Міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, першим заступником Міністра, заступниками Міністра, заступником Міністра з питань європейської інтеграції та заступником Міністра - керівником апарату

( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 20 від 06.02.2015 (v0020858-15) № 133 від 11.06.2015 (v0133858-15) № 170 від 17.07.2015 (v0170858-15) № 251 від 02.10.2015 (v0251858-15) )
Відповідно до законів України "Про Кабінет Міністрів України" (794-18) та "Про центральні органи виконавчої влади" (3166-17) , Положення про Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (197-2014-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 квітня 2014 року № 197 (далі - Положення про Міністерство), та з метою належного виконання завдань та функцій Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (далі - Міністерство) НАКАЗУЮ:
1. Установити, що Віце-прем'єр-міністр України - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (далі - Міністр):
1.1. Забезпечує формування та реалізує державну регіональну політику, державну житлову політику і політику у сферах територіальної організації влади, адміністративно-територіального устрою, розвитку місцевого самоврядування, будівництва, архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства, а також забезпечує формування державної політики у сфері архітектурно-будівельного контролю, контролю у сфері житлово-комунального господарства, у сфері інформатизації, електронного урядування, формування і використання національних електронних інформаційних ресурсів, розвитку інформаційного суспільства, у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива, у сфері земельних відносин, землеустрою, охорони земель (крім використання і охорони земель сільськогосподарського призначення) та топографо-геодезичної і картографічної діяльності, а також з питань відновлення Донецької та Луганської областей (Донбасу).
1.2. Визначає пріоритети роботи Міністерства та шляхи виконання покладених на нього завдань, затверджує плани роботи Міністерства, звіти про їх виконання.
1.3. Підписує документи, що надсилаються Голові Верховної Ради України, Президентові України, Главі Адміністрації Президента України, Прем'єр-міністрові України, Першому віце-прем'єр-міністрові та віце-прем'єр-міністрам України, міністрам, головам Верховного, Конституційного та вищих спеціалізованих судів України, Головам Верховної Ради Автономної Республіки Крим та Ради міністрів Автономної Республіки Крим, Генеральному прокурору України, та іншим адресатам за рішенням Міністра.
1.4. Подає на розгляд Кабінету Міністрів України проекти законів України, актів Президента України та Кабінету Міністрів України, у тому числі розроблені Державною архітектурно-будівельною інспекцією України, Державним агентством з питань електронного урядування України, Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру, Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України, Державним агентством з питань відновлення Донбасу (далі - центральні органи виконавчої влади або центральні органи виконавчої влади, діяльність яких спрямовує і координує Міністр).
1.5. Скасовує повністю чи в окремій частині накази заступника Міністра - керівника апарату.
1.6. Вносить Прем'єр-міністрові України пропозиції щодо призначення на посади першого заступника Міністра, заступників Міністра, заступника Міністра з питань європейської інтеграції та заступника Міністра - керівника апарату.
1.7. Порушує в установленому порядку питання щодо заохочення та притягнення до дисциплінарної відповідальності першого заступника Міністра, заступників Міністра, заступника Міністра з питань європейської інтеграції та заступника Міністра - керівника апарату.
1.8. Порушує в установленому порядку питання щодо присвоєння рангу державного службовця заступнику Міністра - керівнику апарату.
1.9. Забезпечує виконання зобов'язань, взятих за міжнародними договорами України.
1.10. Затверджує структуру апарату Міністерства.
1.11. Затверджує положення про самостійні структурні підрозділи апарату Міністерства, призначає на посаду та звільняє з посади їх керівників і заступників керівників.
1.12. Вирішує в установленому порядку питання щодо заохочення та притягнення до дисциплінарної відповідальності керівників та заступників керівників самостійних структурних підрозділів апарату Міністерства, присвоює їм ранги державних службовців.
1.13. Затверджує графік відпусток першого заступника Міністра, заступників Міністра, заступника Міністра з питань європейської інтеграції, заступника Міністра - керівника апарату, керівників самостійних структурних підрозділів апарату Міністерства та їх заступників.
1.14. Вносить подання щодо представлення в установленому порядку працівників апарату Міністерства до відзначення державними нагородами України.
1.15. Встановлює відомчі заохочувальні відзнаки та вирішує питання про нагородження ними працівників апарату Міністерства, центральних органів виконавчої влади та підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління Міністерства, а також акціонерних товариств, повноваження з управління корпоративними правами держави щодо яких здійснює Міністерство (далі - підприємства, установи, організації, що належать до сфери управління Міністерства).
1.16. Погоджує в установленому порядку пропозиції щодо кадрового резерву на посаду заступника Міністра - керівника апарату, призначення на яку здійснюється Кабінетом Міністрів України за поданням Прем'єр-міністра України.
1.17. Приймає рішення щодо розподілу бюджетних коштів, головним розпорядником яких є Міністерство.
1.18. Утворює, ліквідовує, реорганізовує підприємства, установи, організації, що належать до сфери управління Міністерства, затверджує їхні статути (положення), призначає на посаду за погодженням з головами місцевих державних адміністрацій та звільняє з посади їх керівників, крім випадків, установлених законом, здійснює у межах своїх повноважень інші функції з управління об'єктами державної власності.
1.19. Заохочує та притягує до дисциплінарної відповідальності керівників підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління Міністерства.
1.20. Вносить на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції у разі вмотивованої відмови Голови Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голови обласної державної адміністрації (підтримки головою обласної державної адміністрації вмотивованої відмови голови районної державної адміністрації) погодити призначення керівника підприємства, установи, організації, що належить до сфери управління Міністерства, про надання Кабінетом Міністрів України згоди на призначення такого керівника.
1.21. Представляє Міністерство у публічно-правових відносинах з іншими органами, підприємствами, установами та організаціями в Україні та за її межами.
1.22. У межах компетенції організовує та контролює:
виконання апаратом Міністерства Конституції України (254к/96-ВР) , законів України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України;
реалізацію в системі Міністерства державної політики щодо запобігання та протидії корупції, державного внутрішнього фінансового контролю, ведення бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності Міністерства та складення фінансової та бухгалтерської звітності в апараті Міністерства.
1.23. Здійснює контроль за станом мобілізаційної підготовки та рівнем мобілізаційної готовності Міністерства в межах повноважень, передбачених законодавством.
1.24. Утворює комісії, робочі та експертні групи, консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи, а також затверджує положення про них і їх кількісний та персональний склад; скликає та проводить наради з питань, що належать до його компетенції.
1.25. Спрямовує та координує діяльність центральних органів виконавчої влади, зокрема:
контролює реалізацію державної політики у відповідній сфері центральними органами виконавчої влади;
погоджує та подає на розгляд Кабінету Міністрів України розроблені центральними органами виконавчої влади проекти законів, актів Президента України та Кабінету Міністрів України;
визначає пріоритетні напрями роботи центральних органів виконавчої влади і шляхи виконання покладених на них завдань, затверджує плани роботи таких центральних органів виконавчої влади;
вносить на розгляд Прем'єр-міністра України пропозиції щодо кандидатур на посаду керівників центральних органів виконавчої влади і за пропозицією керівників зазначених органів - пропозиції щодо кандидатур на посаду їх заступників;
погоджує структуру апаратів центральних органів виконавчої влади;
видає обов'язкові до виконання центральними органами виконавчої влади накази та доручення з питань, що належать до сфери їх діяльності;
погоджує пропозиції керівників центральних органів виконавчої влади щодо утворення, реорганізації, ліквідації їх територіальних органів як юридичних осіб публічного права та вносить на розгляд Кабінету Міністрів України відповідне подання;
погоджує утворення, реорганізацію, ліквідацію територіальних органів центральних органів виконавчої влади як структурних підрозділів апаратів таких органів;
порушує перед Кабінетом Міністрів України питання щодо скасування повністю чи в окремій частині актів центральних органів виконавчої влади;
доручає керівникам центральних органів виконавчої влади скасовувати акти їх територіальних органів повністю чи в окремій частині, а в разі відмови скасовує такі акти повністю чи в окремій частині;
порушує перед Кабінетом Міністрів України питання щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності керівників центральних органів виконавчої влади та їх заступників;
ініціює питання щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності керівників структурних підрозділів апаратів центральних органів виконавчої влади, територіальних органів таких центральних органів та їх заступників, а також керівників підприємств, установ і організацій, що належать до сфери їх управління;
ініціює питання щодо проведення службового розслідування стосовно керівників центральних органів виконавчої влади, їх заступників, інших державних службовців і працівників апаратів центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів, підприємств, установ і організацій, що належать до сфери їх управління;
приймає рішення щодо проведення перевірки діяльності центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
заслуховує звіти про виконання покладених на центральні органи виконавчої влади завдань і планів їх роботи;
визначає структурний підрозділ апарату Міністерства, що відповідає за взаємодію з центральними органами виконавчої влади;
визначає посадових осіб Міністерства, які включаються до складу колегій центральних органів виконавчої влади;
визначає порядок обміну інформацією між Міністерством та центральними органами виконавчої влади, періодичність їх подання;
вирішує інші питання, пов'язані із спрямуванням і координацією діяльності центральних органів виконавчої влади.
1.26. Спрямовує, координує та контролює діяльність Департаменту нормативно-правового регулювання, Управління інформаційних технологій та електронного урядування, Управління взаємодії з органами державної влади та роботи з підвідомчими організаціями, Відділу взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю, Сектору внутрішнього аудиту, Сектору мобілізаційної роботи, Сектору з питань цивільного захисту, Сектору управління проектами, головного спеціаліста з режимно-секретної роботи.
( Підпункт 1.26 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 251 від 02.10.2015 (v0251858-15) )
1.27. Здійснює інші повноваження, передбачені законом та Положенням про Міністерство (197-2014-п) .
2. Установити, що у разі відсутності Міністра його повноваження виконує перший заступник Міністра, а у разі відсутності першого заступника Міністра - один із заступників Міністра згідно з розподілом обов'язків.
3. Визначити, що перший заступник Міністра має право:
3.1. Підписувати:
накази Міністерства (крім наказів, які підписує Міністр, заступник Міністра - керівник апарату);
накази та інші документи щодо здійснення службових відряджень у межах України та за кордон першого заступника Міністра, заступника Міністра, заступника Міністра з питань європейської інтеграції та заступника Міністра - керівника апарату;
накази Міністерства з кадрових питань (про стажування, зарахування до кадрового резерву, надання відпусток, відрядження, преміювання, встановлення доплат та надбавок, надання матеріальної допомоги, призначення тимчасово виконуючого обов'язки) щодо керівників самостійних структурних підрозділів апарату Міністерства та їх заступників;
( Абзац четвертий підпункту 3.1 пункту 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 20 від 06.02.2015 (v0020858-15) )
рішення колегії Міністерства, прийняті у робочому порядку;
довіреності на представництво інтересів Міністерства в судових та інших органах;
аналізи регуляторного впливу, звіти про відстеження результативності регуляторних актів за наявності погодження (візи) директора Департаменту нормативно-правового регулювання;
документи, що надсилаються першому заступникові та заступникові голови Верховної Ради України, головам комітетів Верховної Ради України, народним депутатам України, керівнику апарату Верховної Ради України, міністру Кабінету Міністрів України, Кабінету Міністрів України, Секретарю РНБО, головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, головам обласних рад, Героям Радянського Союзу, Героям Соціалістичної Праці, інвалідам Великої Вітчизняної війни, а також документи, визначені у пункті 5 цього наказу (документи з правових питань мають бути погоджені (завізовані) директором Департаменту нормативно-правового регулювання).
3.2. Затверджувати (погоджувати) будівельні норми та стандарти.
3.3. Погоджувати (візувати), за наявності погодження (візи) директора Департаменту нормативно-правового регулювання, проекти законів України, актів Президента України і Кабінету Міністрів України, у тому числі розроблені центральними органами виконавчої влади, діяльність яких спрямовує і координує Міністр, та документи до них, а також проекти нормативно-правових актів, що надійшли від інших центральних органів виконавчої влади на погодження до Міністерства, центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовує і координує Міністр.
3.4. Погоджувати призначення на посаду та звільнення з посади:
керівників відповідних структурних підрозділів обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій;
керівників та заступників керівників територіальних органів центральних органів виконавчої влади;
керівників і заступників керівників самостійних структурних підрозділів апаратів центральних органів виконавчої влади;
4. Затвердити розподіл обов'язків між першим заступником Міністра, заступниками Міністра, заступником Міністра з питань європейської інтеграції та заступником Міністра - керівником апарату, що додається.
5. Установити, що:
5.1. Перший заступник Міністра, заступники Міністра, заступник Міністра з питань європейської інтеграції та заступник Міністра - керівник апарату, відповідальні за виконання бюджетних програм, узгоджують з Міністром розподіли відкритих асигнувань розпорядникам коштів нижчого рівня.
5.2. Договори, документи фінансового та фінансово-господарського характеру від імені Міністерства має право підписувати заступник Міністра - керівник апарату, а щодо виконання бюджетних програм також - перший заступник Міністра, заступники Міністра та заступник Міністра з питань європейської інтеграції відповідно до розподілу обов'язків.
5.3. Документи, що надсилаються до Апарату Верховної Ради України, комітетів Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів державної влади і управління, апарату Верховної Ради Автономної Республіки Крим та Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, а також громадянам та іншим адресатам, за дорученням Міністра, підписуються першим заступником Міністра, заступниками Міністра, заступником Міністра з питань європейської інтеграції чи заступником Міністра - керівником апарату відповідно до розподілу обов'язків (документи з правових питань мають бути погоджені (завізовані) директором Департаменту нормативно-правового регулювання).
5.4. Вихідна кореспонденція, яка підписується Міністром, погоджується (візується) директором Департаменту нормативно-правового регулювання.
5.5. Перший заступник Міністра, заступники Міністра, заступник Міністра з питань європейської інтеграції та заступник Міністра - керівник апарату для вирішення покладених на них завдань мають право залучати у якості співвиконавців керівників самостійних структурних підрозділів, які їм не підпорядковані, з питань, що належать до їх компетенції.
6. Затвердити схему взаємозаміни між першим заступником Міністра, заступниками Міністра, заступником Міністра з питань європейської інтеграції та заступником Міністра - керівником апарату на час їх відсутності згідно з додатком.
7. Внести зміну до наказу Мінрегіону від 31 жовтня 2014 року № 299 "Про внесення змін до наказів Мінрегіону від 11 травня 2012 р. № 227 та від 16 жовтня 2014 р. № 284" виключивши пункт 2.
8. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Мінрегіону від 16 жовтня 2014 року № 284 "Про розподіл обов'язків та повноважень між Віце-прем'єр-міністром України - Міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, першим заступником Міністра, заступниками Міністра, заступником Міністра з питань європейської інтеграції та заступником Міністра - керівником апарату".
9. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Віце-прем'єр-міністр України -
Міністр
регіонального розвитку,
будівництва
та житлово-комунального
господарства України
Г.Г. Зубко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
регіонального розвитку,
будівництва
та житлово-комунального
господарства України
05.12.2014 № 342

РОЗПОДІЛ

обов'язків між першим заступником Міністра, заступниками Міністра, заступником Міністра з питань європейської інтеграції та заступником Міністра - керівником апарату

I. Перший заступник Міністра НЕГОДА В.А.

( Назва розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 133 від 11.06.2015 (v0133858-15) , № 251 від 02.10.2015 (v0251858-15) )
1. Відповідає за забезпечення формування та реалізацію державної політики у сферах, що належать до повноважень Міністерства, зокрема за:
забезпечення формування та реалізацію державної регіональної політики та державної політики щодо територіальної організації влади, адміністративно-територіального устрою, розвитку місцевого самоврядування;
здійснення відповідно до закону загальної координації транскордонного співробітництва та контроль за додержанням законодавства з питань транскордонного співробітництва;
здійснення загальної координації розвитку сільських територій; розроблення та забезпечення виконання за участю інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування програм розвитку сільських територій; розроблення і здійснення заходів, спрямованих на комплексний розвиток сільських територій.
( Пункт 1 розділу I в редакції Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 251 від 02.10.2015 (v0251858-15) )
2. Організує та координує дотримання Конституції (254к/96-ВР) та законів України, виконання актів Президента України і Кабінету Міністрів України, реалізацію повноважень Міністерства у відповідних напрямах діяльності.
3. Відповідальний за співпрацю з Урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики.
4. Вживає заходів щодо дотримання в апараті Міністерства вимог Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" (3206-17) , запобігання та виявлення корупції.
5. Забезпечує взаємодію Міністерства з Верховною Радою України, комітетами та іншими її органами, Адміністрацією Президента України і Секретаріатом Кабінету Міністрів України.
6. Відповідає за законопроекту діяльність Міністерства.
7. Бере, в установленому порядку, участь у роботі Верховної Ради України, її дорадчих та інших органів. Представляє, за дорученням Міністра, позицію Міністерства під час розгляду Верховною Радою України, комітетами та тимчасовими комісіями Верховної Ради України питань, що належать до компетенції Міністерства.
8. Бере участь у межах своєї компетенції у підготовці пропозицій до проекту Державного бюджету України на відповідний рік, забезпечує розроблення та виконання державних цільових і галузевих програм.
9. Очолює комісію для проведення конкурсу із зарахування до кадрового резерву на посаду заступника Міністра - керівника апарату, призначення на яку здійснюється Кабінетом Міністрів України за поданням Прем'єр-міністра України.
10. У передбачених законодавством випадках погоджує призначення на посаду та звільнення з посади керівників відповідних структурних підрозділів обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.
11. Проводить узгоджувальні наради за участю керівників (заступників керівників) заінтересованих центральних органів виконавчої влади з метою врегулювання розбіжностей у позиціях щодо проектів нормативно-правових актів, розробниками яких є Міністерство, центральні органи виконавчої влади, діяльність яких спрямовує і координує Міністр.
12. Спрямовує та координує діяльність заступників Міністра, заступника Міністра з питань європейської інтеграції, заступника Міністра - керівника апарату, а також структурних підрозділів апарату Міністерства.
13. Координує діяльність центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовує і координує Міністр, в тому числі:
погоджує призначення на посаду і звільнення з посади керівників та заступників керівників територіальних органів центральних органів виконавчої влади;
погоджує призначення на посаду і звільнення з посади керівників і заступників керівників самостійних структурних підрозділів апаратів центральних органів виконавчої влади.
14. Забезпечує виконання заходів з питань управління об'єктами державної власності, що належать до сфери управління Міністерства.
15. Підписує меморандуми з питань, що належать до його компетенції.
16. Виконує інші обов'язки, визначені Міністром.
17. Перший заступник Міністра підзвітний і підконтрольний Міністрові.
18. Координує та контролює роботу безпосередньо підпорядкованих йому структурних підрозділів:
1) Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади;
2) Департаменту з питань регіонального розвитку;
3) Сектору з питань запобігання та виявлення корупції.
( Пункт 18 розділу I в редакції Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 251 від 02.10.2015 (v0251858-15) )
19. Координує діяльність Управління взаємодії з органами державної влади та роботи з підвідомчими організаціями з питань реалізації ним функцій з управління об'єктами державної власності.

II. Заступник Міністра

( Назва розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 20 від 06.02.2015 (v0020858-15) , № 251 від 02.10.2015 (v0251858-15) )
1. Відповідає за забезпечення формування та реалізацію:
державної політики ціноутворення у сферах проектування, будівництва, ремонту об'єктів, а також реставрації пам'яток архітектури та містобудування;
державної політики у сфері архітектури об'єктів житлового та громадського призначення, містобудування, планування і забудови територій, сталого розвитку населених пунктів, з питань збереження традиційного характеру середовища населених пунктів;
державної політики у сфері державного архітектурно-будівельного контролю;
державної політики щодо будівництва промислових об'єктів та об'єктів транспорту; науково-технічного та експертного супроводження будівельних робіт на об'єкті "Укриття" та інших об'єктах Чорнобильської АЕС;
стратегії розвитку будівельної галузі, маркетингу та менеджменту у будівельному комплексі;
державної політики у сфері промислового, житлового будівництва, соціальної, інженерно-транспортної інфраструктури та промисловості будівельних матеріалів, вдосконалення системи прогнозних і програмних документів з питань:
- організації, планування та контролю за реалізацією державних програм розвитку промислового, житлового будівництва, соціальної, інженерно-транспортної інфраструктури та промисловості будівельних матеріалів, підготовки проектів програм, у тому числі із забезпечення житлом окремих категорій громадян, та аналізу отриманих результатів;
- підготовки пропозицій до закону про Державний бюджет України на підставі результатів узагальнення проблемних питань забезпечення фінансовими ресурсами програм промислового, житлового будівництва, соціальної, інженерно-транспортної інфраструктури та промисловості будівельних матеріалів;
- розроблення проектів бюджетних запитів для подання до Міністерства фінансів України з питань, що належать до його компетенції;
- підготовки та подання Міністрові пропозицій щодо розподілу бюджетних коштів, виділених на промислове, житлове будівництво, соціальну, інженерно-транспортну інфраструктуру та промисловість будівельних матеріалів, головним розпорядником яких є Міністерство;
- забезпечення використання фінансових ресурсів, що виділяються для виконання загальнодержавних бюджетних програм промислового, житлового будівництва, соціальної, інженерно-транспортної інфраструктури та промисловості будівельних матеріалів;
- формування механізмів інвестування та кредитування будівництва;
- перевірки дотримання нормативних документів і нормативів обчислення вартості будівництва об'єктів, що споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, кредитів, наданих під державні гарантії;
- системи технічного регулювання у сфері будівництва, містобудування, промисловості будівельних матеріалів, житлово-комунального господарства;
- показників до проектів державних програм і прогнозів, пов'язаних з реалізацією технічної політики;
державної політики у сфері земельних відносин (крім використання і охорони земель сільськогосподарського призначення) та топографо-геодезичної і картографічної діяльності, а також з питань відновлення Донбасу.
2. Організовує та координує:
роботу з виконання Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки (1249-2009-п) та відповідних регіональних програм;
взаємодію з Державною архітектурно-будівельною інспекцією України, Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру, Державним агентством України з питань відновлення Донбасу та їх територіальними органами у межах компетенції;
взаємодію Міністерства з центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування з питань, що належать до його компетенції, Комітетом із Державної премії України в галузі архітектури, громадськими та науковими організаціями;
вивчення та поширення зарубіжного досвіду в галузі житлового будівництва, соціальної, інженерно-транспортної інфраструктури та промисловості будівельних матеріалів, у сфері земельних відносин (крім використання і охорони земель сільськогосподарського призначення) та топографо-геодезичної і картографічної діяльності;
роботу з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників відповідної сфери;
розроблення та реалізацію державних і галузевих науково-технічних програм, спрямованих на вирішення найважливіших технічних, нормативних, соціально-економічних і екологічних проблем у сферах будівництва, містобудування та архітектури, земельних відносин (крім використання і охорони земель сільськогосподарського призначення) та топографо-геодезичної і картографічної діяльності;
питання виставкових заходів з питань, що належать до його компетенції; діяльність науково-технічної ради Міністерства;
формування та реалізацію державної науково-технічної та економічної політики з питань планування та забудови територій, земельних відносин (крім використання і охорони земель сільськогосподарського призначення) та топографо-геодезичної і картографічної діяльності, забезпечення розвитку, вдосконалення і підвищення ефективності державного регулювання з цих питань;
формування повноцінного життєвого середовища, підвищення архітектурно-планувального рівня забудови та благоустрою населених пунктів;
розвиток і вдосконалення дозвільних процедур у будівництві, нормативно-правової бази планування та забудови територій;
моніторинг Генеральної схеми планування території України (3059-14) та підготовки щорічної доповіді Кабінету Міністрів України про стан реалізації Генеральної схеми планування території України, діяльності місцевих органів містобудування та архітектури з питань планування і забудови територій;
роботу щодо висунення об'єктів містобудування та архітектури на здобуття Державних премій України в галузі архітектури;
роботу з проведення професійної атестації (сертифікації) відповідальних виконавців робіт;
у межах компетенції роботу Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву", а також Державного підприємства "Спеціалізована державна експертна організація - центральна служба української державної будівельної експертизи" та його філій;
обмін досвідом з питань планування та забудови територій, розвитку земельних відносин (крім використання і охорони земель сільськогосподарського призначення) та топографо-геодезичної і картографічної діяльності на національному і міжнародному рівнях;
розроблення нових та вдосконалення існуючих нормативно-методичних документів з проектування житлових та громадських будівель;
розроблення інженерно-технічної документації з питань реконструкції та експлуатації протизсувних та інших споруд інженерного захисту, розроблення та реалізацію заходів щодо забезпечення сталої роботи житлово-комунального господарства в умовах стихійного лиха, аварій, катастроф і ліквідації їх наслідків;
впровадження науково-технічної політики у сфері методології та типології проектування і будівництва житлових та громадських будівель;
заходи щодо експериментального проектування і будівництва житлових і громадських будинків, на які відсутні нормативні вимоги, зокрема висотних будівель у великих містах та сейсмічних районах із супроводженням програм експериментального будівництва та наукових досліджень;
здійснення заходів щодо забезпечення надійності, стійкості конструкцій при проектуванні цивільних об'єктів;
впровадження та моніторинг пріоритетних проектів будівництва;
взаємодію Міністерства з Радою у справах інвалідів при Кабінеті Міністрів України з питань щодо забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об'єктів житлового та громадського призначення та забезпечення відповідними нормативно-методичними документами.
3. Бере, в установленому порядку, участь у роботі Верховної Ради України, її дорадчих та інших органів.
4. Представляє за дорученням Міністра позицію Міністерства під час розгляду Верховною Радою України, комітетами та тимчасовими комісіями Верховної Ради України питань, що належать до компетенції Міністерства.
5. Визначає порядок взаємодії підпорядкованих структурних підрозділів апарату Міністерства у вирішенні питань, що належать до їх спільної компетенції.
6. Вносить відповідно до своєї компетенції пропозиції щодо погодження призначення на посади та звільнення з посад керівників підзвітних та підконтрольних Міністерству структурних підрозділів обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.
7. Проводить узгоджувальні наради за участю керівників (заступників керівників) заінтересованих центральних органів виконавчої влади з метою врегулювання розбіжностей у позиціях щодо проектів нормативно-правових актів, розробниками яких є Міністерство, центральні органи виконавчої влади, діяльність яких спрямовує і координує Міністр.
8. Координує діяльність архітектурно-містобудівної ради Міністерства.
9. Бере участь, в межах своєї компетенції, у підготовці пропозицій до проекту Державного бюджету України на відповідний рік, забезпечує розроблення та виконання державних цільових і галузевих програм.
10. Підписує меморандуми з питань, що належать до його компетенції.
11. Виконує інші обов'язки, визначені Міністром.
12. Заступник Міністра підзвітний і підконтрольний Міністрові.
13. Координує та контролює роботу безпосередньо підпорядкованих йому структурних підрозділів:
1) Департаменту державних програм та розвитку житлового будівництва;
( Підпункт 2 пункту 13 розділу II виключено на підставі Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 251 від 02.10.2015 (v0251858-15) )
3) Департамент з питань проектування об'єктів будівництва, технічного регулювання та науково-технічного розвитку;
( Підпункт 3 пункту 13 розділу II в редакції Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 251 від 02.10.2015 (v0251858-15) )
4) Департамент містобудування, архітектури та планування територій;
( Підпункт 4 пункту 13 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 251 від 02.10.2015 (v0251858-15) )
5) Управління ціноутворення, економіки та договірних відносин у будівництві;
6) Управління впровадження та моніторингу пріоритетних проектів будівництва.

III. Заступник Міністра КРУГЛЯК Е.Б.

( Назва розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 133 від 11.06.2015 (v0133858-15) , № 170 від 17.07.2015 (v0170858-15) )
1. Відповідає за:
забезпечення формування та реалізацію державної житлової політики, державної політики у сферах житлово-комунального господарства, благоустрою населених пунктів, поводження з побутовими відходами, поховання, технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, а також забезпечення формування державної політики з питань контролю у сфері житлово-комунального господарства;
забезпечення формування державної політики у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива;
розроблення пропозицій та реалізацію прийнятих рішень щодо тарифної політики та ціноутворення у житлово-комунальному господарстві, проведення єдиної технічної, соціально-економічної політики у житлово-комунальній сфері;
проведення єдиної технічної, соціально-економічної політики у сфері питної води, питного водопостачання та водовідведення;
формування та забезпечення у межах повноважень реалізації державної політики Міністерства в частині фінансового забезпечення програм і заходів у сфері житлово-комунального господарства.
проведення структурної реформи у теплоенергетиці, внесення пропозицій щодо впровадження нових, оптимальних для теплоенергетики форм і методів господарювання, механізмів стимулювання енергозбереження, нормування питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів;
реалізацію у межах повноважень заходів з підготовки житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період;
здійснення нормативно-методичного забезпечення діяльності в галузі поховання, увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій, поводження з побутовими відходами, благоустрою та інженерного захисту міських населених пунктів;
організацію проведення щорічного всеукраїнського конкурсу "Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку", щорічної акції "За чисте довкілля" та Дня благоустрою територій населених пунктів.
2. Організує та координує:
дотримання Конституції (254к/96-ВР) та законів України, виконання актів Президента України і Кабінету Міністрів України, реалізацію повноважень Міністерства у відповідних напрямах діяльності;
реалізацію державної політики у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива;
виконання завдань Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки (1869-15) , Загальнодержавної цільової програми "Питна вода України" на 2011-2020 роки (2455-15) ;
розроблення проектів нормативно-правових актів у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива;
розроблення методичних рекомендацій та формування пропозицій щодо визначення порядку проведення моніторингу якості питної води та стану систем питного водопостачання та водовідведення, підготовку Національної доповіді про якість питної води та стан питного водопостачання в Україні;
проведення економічного аналізу динаміки складових цін/тарифів на житлово-комунальні послуги та регіональний моніторинг показників фінансово-господарської діяльності підприємств і організацій житлово-комунального господарства комунальної форми власності;
розгляд питань, пов'язаних з передачею в оренду та концесію об'єктів у сферах водопостачання, теплопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності;
проведення у межах повноважень моніторингу стану підготовки та проходження опалювального сезону;
розроблення пропозицій щодо порядку формування цін і тарифів на житлово-комунальні послуги;
реалізацію заходів Міністерства щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;
взаємодію з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України та їх територіальними органами у межах компетенції.
3. Бере, в установленому порядку, участь у роботі Верховної Ради України, її дорадчих та інших органів.
4. Представляє за дорученням Міністра позицію Міністерства під час розгляду Верховною Радою України, комітетами та тимчасовими комісіями Верховної Ради України питань, що належать до компетенції Міністерства.
5. Визначає порядок взаємодії підпорядкованих структурних підрозділів апарату Міністерства у вирішенні питань, що належать до їх спільної компетенції.
6. Бере участь у межах своєї компетенції у підготовці пропозицій до проекту Державного бюджету України на відповідний рік, забезпечує розроблення та виконання державних цільових і галузевих програм.
7. Вносить відповідно до своїх повноважень пропозиції щодо погодження призначення на посади та звільнення з посад керівників підзвітних та підконтрольних Міністерству структурних підрозділів обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.
8. Проводить узгоджувальні наради за участю керівників (заступників керівників) заінтересованих центральних органів виконавчої влади з метою врегулювання розбіжностей у позиціях щодо проектів нормативно-правових актів, розробниками яких є Міністерство, центральні органи виконавчої влади, діяльність яких спрямовує і координує Міністр.
9. Підписує меморандуми з питань, що належать до його компетенції.
10. Виконує інші обов'язки, визначені Міністром.
11. Заступник Міністра підзвітний і підконтрольний Міністрові.
12. Координує та контролює роботу безпосередньо підпорядкованих йому структурних підрозділів:
1) Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики;
2) Департамент економіки систем життєзабезпечення;
( Підпункт 2 пункту 12 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 251 від 02.10.2015 (v0251858-15) )
3) Управління благоустрою територій та комунального обслуговування.

IV. Заступник Міністра з питань європейської інтеграції КОШЕЛЮК М.Є.

1. Відповідає за:
забезпечення реалізації у межах повноважень Міністерства вимог Закону України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" (2411-17) в частині впровадження європейських стандартів у пріоритетних напрямах внутрішньої політики держави для забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір, що є невід'ємною складовою виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їх державами - членами (984_011) (далі - Угода про асоціацію);
забезпечення формування та реалізацію державної регіональної політики (крім питань місцевого самоврядування);
здійснення відповідно до закону загальної координації транскордонного співробітництва та контроль за додержанням законодавства з питань транскордонного співробітництва;
здійснення загальної координації розвитку сільських територій; розроблення та забезпечення виконання за участю інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування програм розвитку сільських територій; розроблення і здійснення заходів, спрямованих на комплексний розвиток сільських територій.
2. Координує виконання у межах компетенції Міністерства заходів щодо реалізації Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу (1629-15) .
3. Забезпечує у межах повноважень Міністерства:
співробітництво між Україною та Європейським Союзом, а також державами - членами Європейського Союзу у сфері європейської інтеграції;
адаптацію законодавства України до права Європейського Союзу;
виконання міжнародних договорів України у сфері європейської інтеграції і домовленостей між Україною та Європейським Союзом;
діяльність двосторонніх органів, передбачених Угодою та іншими міжнародними договорами України у сфері європейської інтеграції;
залучення та використання міжнародної допомоги Європейського Союзу та інших донорів, спрямованої на підтримку виконання завдань у сфері європейської інтеграції;
залучення громадян до процесу прийняття Міністерством рішень у сфері європейської інтеграції;
інформування громадськості у сфері європейської інтеграції; реалізацію Угоди про асоціацію (984_011) ;
4. Здійснює:
залучення інвестицій та організацію співпраці з міжнародними фінансовими та донорськими організаціями;
залучення та координацію міжнародної технічної допомоги;
виконання функцій щодо здійснення міжнародного співробітництва, підготовку проектів міжнародних угод, договорів тощо та їх імплементацію, проведення офіційних зустрічей з питань зовнішньоекономічної діяльності щодо підготовки та виконання міжнародних договорів у межах компетенції Міністерства.
5. Організує та координує дотримання Конституції (254к/96-ВР) та законів України, виконання актів Президента України і Кабінету Міністрів України, реалізацію повноважень Міністерства у відповідних напрямах діяльності.
6. Бере, в установленому порядку, участь у роботі Верховної Ради України, її дорадчих та інших органів.
7. Представляє за дорученням Міністра позицію Міністерства під час розгляду Верховною Радою України, комітетами та тимчасовими комісіями Верховної Ради України питань, що належать до компетенції Міністерства.
8. Бере участь у межах своєї компетенції у підготовці пропозицій до проекту Державного бюджету України на відповідний рік, забезпечує розроблення та виконання державних цільових і галузевих програм.
9. Проводить узгоджувальні наради за участю керівників (заступників керівників) заінтересованих центральних органів виконавчої влади з метою врегулювання розбіжностей у позиціях щодо проектів нормативно-правових актів, розробниками яких є Міністерство, центральні органи виконавчої влади, діяльність яких спрямовує і координує Міністр.
10. Підписує меморандуми з питань, що належать до його компетенції.
11. Виконує інші обов'язки, визначені Міністром.
12. Заступник Міністра з питань європейської інтеграції підзвітний і підконтрольний Міністрові.
13. Координує та контролює роботу безпосередньо підпорядкованого йому структурного підрозділу - Департаменту міжнародного співробітництва та взаємодії з міжнародними організаціями.

V. Заступник Міністра - керівник апарату МАЛАШКІН М.А.

( Назва розділу V із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 251 від 02.10.2015 (v0251858-15) ) ( Пункт 1 розділу V виключено на підставі Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 251 від 02.10.2015 (v0251858-15) )
2. Забезпечує діяльність апарату Міністерства, стабільність і наступність у його роботі, організовує поточну роботу, пов'язану із здійсненням повноважень Міністерства; підготовку пропозицій щодо виконання завдань Міністерства та подає їх на розгляд Міністрові.
3. Організовує та контролює виконання апаратом Міністерства Конституції (254к/96-ВР) та законів України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, наказів Міністерства та доручень Міністра, його першого заступника, заступників та заступника Міністра з питань європейської інтеграції, звітує про їх виконання.
4. Забезпечує:
реалізацію державної політики стосовно державної таємниці, контроль за її збереженням в апараті Міністерства;
організацію та координацію роботи з питань ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності в апараті Міністерства;
формування в установленому порядку кадрового резерву апарату Міністерства, організацію підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців апарату Міністерства, а також осіб, включених до кадрового резерву;
підготовку та подання на затвердження Міністрові планів роботи Міністерства, звітує про їх виконання;
збір, узагальнення інформації щодо діяльності Міністерства та подання її до державних органів влади вищого рівня;
у межах компетенції технічний захист інформації, інформатизацію, створення і функціонування корпоративної мережі та єдиного інформаційного простору в системі Міністерства;
співпрацю з галузевими профспілками; виконання колективного договору між трудовим колективом та адміністрацією Міністерства;
здійснення заходів щодо охорони праці, пожежної та техногенної безпеки в апараті Міністерства.
5. Забезпечує діяльність Громадської ради Міністерства, здійснює підготовку та проведення її засідань, здійснює узагальнення та оприлюднення результатів діяльності Громадської Ради, організовує проведення заходів щодо реалізації її рішень.
6. Бере, в установленому порядку, участь у роботі Верховної Ради України, її дорадчих та інших органів. Представляє, за дорученням Міністра, позицію Міністерства під час розгляду Верховною Радою України, комітетами та тимчасовими комісіями Верховної Ради України питань, що належать до компетенції Міністерства.
7. Здійснює та контролює: раціональне і якісне використання коштів, згідно з кошторисом витрат, на утримання апарату Міністерства, його матеріально-технічне забезпечення; всебічний, об'єктивний та своєчасний розгляд звернень громадян, запитів на публічну інформацію.
8. За погодженням із Міністерством фінансів України затверджує штатний розпис та кошторис апарату Міністерства.
9. Призначає на посади та звільняє з посад у порядку, передбаченому законодавством про державну службу, державних службовців апарату Міністерства (крім тих, яких призначає на посади та звільняє з посад Міністр), присвоює їм ранги державних службовців, приймає рішення щодо їх заохочення та притягнення до дисциплінарної відповідальності, затверджує їх посадові інструкції.
10. Затверджує графік відпусток державних службовців апарату Міністерства, крім графіка відпусток керівників структурних підрозділів апарату Міністерства, їх заступників.
11. Вносить відповідно до своєї компетенції пропозиції Міністрові щодо представлення державних службовців апарату Міністерства до відзначення державними нагородами України, урядовими нагородами та відомчими відзнаками Міністерства.
12. Забезпечує та організовує роботу колегії Міністерства і контролює виконання її рішень.
13. Забезпечує рівні права та можливості жінок і чоловіків в апараті Міністерства.
14. Очолює конкурсну комісію апарату Міністерства, Організаційний комітет з проведення І туру щорічного Всеукраїнського конкурсу "Кращий державний службовець", Комісію з розгляду матеріалів щодо представлення до нагородження державними, урядовими нагородами України та відомчими відзнаками Міністерства працівників галузей.
15. Представляє Міністерство як юридичну особу в цивільно-правових відносинах. Має право підпису довіреностей з питань адміністративно-господарської діяльності. Підписує меморандуми з питань, що належать до його компетенції.
16. Забезпечує у межах повноважень взаємодію Міністерства з Верховною Радою України, комітетами та іншими її органами, Адміністрацією Президента України і Секретаріатом Кабінету Міністрів України.
17. Бере участь у межах своєї компетенції у підготовці пропозицій до проекту Державного бюджету України на відповідний рік, забезпечує розроблення та виконання державних цільових і галузевих програм.
18. Вносить відповідно до своїх повноважень пропозиції щодо погодження призначення на посади та звільнення з посад керівників підзвітних та підконтрольних Міністерству структурних підрозділів обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.
19. Проводить узгоджувальні наради за участю керівників (заступників керівників) заінтересованих центральних органів виконавчої влади з метою врегулювання розбіжностей у позиціях щодо проектів нормативно-правових актів, розробниками яких є Міністерство, центральні органи виконавчої влади, діяльність яких спрямовує і координує Міністр.
20. З питань, що належать до його повноважень, підписує накази організаційно-розпорядчого характеру та контролює їх виконання.
21. У межах повноважень дає обов'язкові для виконання державними службовцями апарату Міністерства доручення.
22. Проводить наради з керівниками структурних підрозділів апарату Міністерства.
23. У разі звільнення Міністра здійснює його повноваження до призначення на цю посаду іншої особи, крім тих, які визначені пунктами 2, 5, 6 (за винятком звільнення), 7-10, 11 (за винятком звільнення), 20, 28 (у частині виконання повноважень Міністра, які за Конституцією та законами України виконуються ним особисто) частини другої статті 8 та статтею 18 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" .
24. Виконує інші повноваження, визначені Законом України "Про центральні органи виконавчої влади" (3166-17) , іншими нормативно-правовими актами, наказами Міністерства.
25. Визначає порядок взаємодії підпорядкованих структурних підрозділів апарату Міністерства у вирішенні питань, що належать до їх спільної компетенції.
26. Заступник Міністра - керівник апарату підзвітний і підконтрольний Міністрові.
27. Координує та контролює роботу безпосередньо підпорядкованих йому структурних підрозділів:
( Підпункт 1 пункту 27 розділу V виключено на підставі Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 251 від 02.10.2015 (v0251858-15) ) ( Підпункт 1-1 пункту 27 розділу V виключено на підставі Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 251 від 02.10.2015 (v0251858-15) )
2) Фінансового департаменту;
3) Департаменту адміністративно-організаційного забезпечення;
4) Управління роботи з персоналом;
5) Сектору контролю.
Директор Департаменту
нормативно-правового
регулювання
М.А. Малашкін
Додаток
до наказу Міністерства
регіонального розвитку, будівництва
та житлово-комунального
господарства України
05.12.2014 № 342
(у редакції наказу
регіонального розвитку, будівництва
та житлово-комунального
господарства України
02.10.2015 № 251 ( v0251858-15 ))

СХЕМА

взаємозаміни між першим заступником Міністра, заступниками Міністра, заступником Міністра з питань європейської інтеграції та заступником Міністра - керівником апарату на час їх відсутності

Негода В.А.
- Кругляк Е.Б.
Кругляк Е.Б.
- Чуприненко Р.С.
Чуприненко Р.С.
- Негода В.А.
Негода В.А.
Кругляк Е.Б.
Чуприненко Р.С.
- Малашкін М.А.
Малашкін М.А.
- Негода В. А.
( Зміни до Схеми див. в Наказі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 20 від 06.02.2015 (v0020858-15) ) ( Схема в редакції Наказів Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 133 від 11.06.2015 (v0133858-15) , № 170 від 17.07.2015 (v0170858-15) , № 251 від 02.10.2015 (v0251858-15) )
Директор Департаменту
нормативно-правового
регулювання
М.А. Малашкін
( Текст взято з сайту Мінрегіону України http://www.minregion.gov.ua )