ДЕРЖАВНА СЛУЖБА СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
РОЗ'ЯСНЕННЯ
30.11.2012 № 18/1-12/15
ЗАТВЕРДЖУЮ
Перший заступник Голови
Держстату України
В.О. Піщейко

Роз'яснення

щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 3-торг "Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства"

I. Загальні положення

1.1. Роз'яснення містять інформацію щодо показників форми державного статистичного спостереження № 3-торг (v0352202-10) "Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства" (далі - звіт).
Метою звіту є одержання всебічної інформації щодо стану та тенденцій розвитку роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, здійснення розрахунків обороту роздрібної торгівлі та обороту ресторанного господарства на державному та регіональних рівнях.
1.2. Звіт (vb352202-10) містить дані про роздрібний товарооборот торгової мережі та ресторанного господарства юридичних осіб (підприємств), їх відокремлених підрозділів (далі - підприємств) за звітний квартал (I, II та III квартали) та за рік.
1.3. Якщо місцезнаходження та місце здійснення діяльності із роздрібної торгівлі та ресторанного господарства респондента (юридичної особи, її відокремлених підрозділі) є територіями різних адміністративних одиниць регіону (місто, район Автономної Республіки Крим, областей, міста Києва та Севастополя), органи державної статистики використовують інформацію звіту, отриманого за місцем здійснення такої діяльності. У випадку коли підрозділ не веде облік усіх показників звіту, органи державної статистики використовують інформацію звіту, сформованого на підставі даних головного підприємства за місцем здійснення діяльності підрозділу у розрізі адміністративних одиниць (місто, район) регіону.
1.4. Заповнення звіту здійснюється згідно з додатком до форми № 3-торг (v0352202-10) "Довідник товарних груп та товарів за Статистичною класифікацією продукції (СКП)" (далі - Довідник). Джерелами даних звіту є такі первинні облікові документи: товарно-транспортні накладні, товарно-грошові звіти, квитанції установ банків, поштових відділень, прибуткові касові ордери, видаткові касові ордери, журнал реєстрації прибуткових та видаткових касових документів, касові книги, книги обліку прийнятих та виданих касиром грошей, журнал обліку нафтопродуктів, які надійшли на автозаправну станцію (далі - АЗС) та автомобільну газонаповнювальну компресорну станцію (далі - АГНКС), акт приймання (здавання) нафтопродуктів з трубопроводу на АЗС, відомість на один відпуск, змінний звіт АЗС.
1.5. При заповненні звіту використовується Інструкція про облік роздрібного товарообороту і товарних запасів (z0013-97) , затверджена наказом Міністерства статистики України від 28 грудня 1996 року № 389, зареєстрована у Міністерстві юстиції України 28 січня 1997 року за № 13/1817.
1.6. Усі дані, що дозволяють ідентифікувати особу, є конфіденційними і використовуються органами державної статистики тільки для формування статистичних зведень. Надання інформації здійснюється лише в агрегованому вигляді у формі підсумкових статистичних таблиць.

II. Заповнення бланка форми державного статистичного спостереження № 3-торг ( v0352202-10 )

Роздрібний товарооборот включає дані про виручку від продажу безпосередньо населенню споживчих товарів (як за готівку, так і за розрахункові чеки установ банків, банківські платіжні картки) через організований споживчий ринок, тобто спеціально організовану торгову мережу (магазини, аптеки, палатки, кіоски, автозаправні станції, розвізну і розносну мережу) і мережу ресторанного господарства (їдальні, кафе, ресторани тощо) усіма діючими підприємствами незалежно від відомчої підпорядкованості, форм господарювання, включаючи торгових посередників, а також виручку, одержану через касу неторгових підприємств, організацій, установ від продажу безпосередньо населенню споживчих товарів для особистого споживання за готівку або за наявності заяви працівника на відпуск товару в рахунок оплати праці. Показник не включає продаж товарів суб'єктам господарювання для виробничої діяльності або подальшого перепродажу незалежно від форми оплати, а також продаж карток стартових пакетів, карток поповнення рахунку тощо для телефонного, у тому числі мобільного, зв'язку.
Показник роздрібного товарообороту містить дані, визначені у цінах фактичної реалізації за моментом відпуску товарів покупцеві, незалежно від часу сплати грошей, включаючи продаж товарів, які надійшли підприємству (об'єкту) торгівлі у межах договорів комісії (консигнації).
Роздрібний товарооборот торгових посередників (дилерів, дистриб'юторів), діяльність яких полягає в зближенні продавців (виробників) та покупців, без придбання товарів посередником, включає обсяг продажу товарів населенню та обсяг наданих послуг (комісійні). Зокрема, при продажу населенню торговими посередниками легкових автомобілів, які вироблені підприємствами на території України, роздрібний товарооборот незалежно від умов оплати включає загальну вартість автомобілів, включаючи комісійні за надані торговими посередниками послуги.
Показник роздрібного товарообороту включає також відпуск за безготівковим розрахунком із роздрібної мережі та мережі ресторанного господарства:
харчових продуктів закладам охорони здоров'я, соціального забезпечення та освіти (лікарняним, профілактичним, будинкам відпочинку, будинкам-інтернатам для громадян похилого віку та інвалідів, загальної освіти, дошкільного виховання, виховання дітей, які залишилися без опіки батьків) для організації харчування відповідних контингентів населення;
продовольчих товарів суднам морського і річкового флоту, риболовецьким промисловим суднам для харчування екіпажів суден, туристів і пасажирів у суднових ресторанах, геологорозвідувальним партіям для харчування працівників експедицій, а також окремих непродовольчих товарів на поточні потреби для реалізації членам екіпажів;
обсяг продажу готової їжі власного виготовлення транспортним компаніям для споживання пасажирами та екіпажами авіакомпаній, залізничного та водного транспорту;
товарів подарункового асортименту до свят і новорічних подарунків для дітей.
2.1. Розділ I "Товарооборот торгової мережі".
2.1.1. Рядок 101 містить дані щодо роздрібного товарообороту торгової мережі підприємств.
2.1.2. Рядок 102 містить дані щодо продажу товарів на умовах консигнації у торговій мережі підприємств (враховується загальний обсяг роздрібного продажу товарів, які отримані на умовах консигнації, для подальшого продажу з урахуванням вартості товарів та отриманої суми комісійних).
2.1.3. Рядок 103 містить дані щодо продажу продовольчих товарів підприємствам, установам, організаціям за безготівковим розрахунком через торгову мережу підприємств.
2.1.4. Рядок 104 містить дані щодо продажу друкованих видань (книг, газет, журналів тощо) за передплатою за моментом фактичної видачі підписних видань.
2.1.5. Рядок 105 містить дані щодо обсягу роздрібного продажу товарів через мережу Інтернет.
2.1.6. Рядок 106 містить дані щодо обсягу роздрібного продажу товарів, оплата за які здійснена спеціальними платіжними засобами (платіжними картками).
2.1.7. Рядок 107 містить дані щодо обсягу роздрібного продажу товарів за кредитними договорами.
2.1.8. При продажу пільговим категоріям населення легкових автомобілів з ручним керуванням через торгову мережу, санітарно-гігієнічних та фармацевтичних товарів аптечними закладами і підприємствами медтехніки, палива організаціями, що постачають паливо, показник товарообороту включає фактично сплачену населенням їх вартість (рядок 101). Вартість цих товарів, що оплачена безпосередньо з бюджету або організаціями соціального забезпечення, лікарняними, профілактичними установами, відображає рядок 116.
2.1.9. У звіті за рік у рядку 101 міститься окремо виділена інформація щодо роздрібного товарообороту торгової мережі у міських поселеннях (рядок 120) та у сільській місцевості (рядок 121).
2.2. Розділ II "Товарооборот ресторанного господарства".
2.2.1. Рядок 131 містить дані щодо продажу безпосередньо населенню купованих товарів і роздрібний продаж продукції власного виготовлення.
2.2.2. Рядок 132 містить дані про вартість товарів, придбаних підприємством ресторанного господарства на стороні і проданих населенню без усякої обробки.
2.2.3. Рядок 133 містить дані щодо роздрібного продажу безпосередньо населенню продукції власного виготовлення підприємствами ресторанного господарства та включає:
продаж готових виробів і напівфабрикатів власного виготовлення населенню через обідній зал і буфет цього підприємства, включаючи відпуск обідів додому, а також продаж через магазини кулінарії і напівфабрикатів, палатки, розвізну та розносну мережу, яка належить цьому підприємству ресторанного господарства;
продаж за безготівковим розрахунком готових виробів і напівфабрикатів власного виготовлення лікарняним, профілактичним установам, оздоровчим закладам і закладам відпочинку, соціального забезпечення і освіти для харчування населення, яке вони обслуговують (роздрібний товарооборот ресторанного господарства також включає дані щодо обсягу продажу готової їжі власного виготовлення за безготівковим розрахунком транспортним компаніям для споживання пасажирами та екіпажами авіакомпаній, залізничного та водного транспорту, постачання готових страв для подій) (рядок 137);
продаж продукції пересувних їдалень, які обслуговують працівників сільськогосподарських підприємств на польових станах, лісорозробках, лісосплаві та шляхових машинних станціях.
2.2.4. Із роздрібного товарообороту ресторанного господарства у рядку 155 містяться дані щодо всієї націнки ресторанного господарства, відображеної у вартісному вираженні.
2.2.5. У звіті за рік у рядку 131 міститься окремо виділена інформація щодо роздрібного товарообороту ресторанного господарства у міських поселеннях (рядок 138) та у сільській місцевості (рядок 139).
2.2.6. Рядок 140 містить дані щодо запасів продуктів і сировини на кінець звітного періоду у підприємств ресторанного господарства (ресторанів, кафе, закусочних, буфетів тощо).
2.3. Розділ III "Продаж і запаси товарів".
2.3.1. Графа 1 містить дані щодо продажу через торгову мережу продовольчих товарів у натуральному вираженні, згідно з наведеними одиницями вимірювання в графі В розділу III.
2.3.2. Графа 2 щодо продовольчих товарів та графа 1 щодо непродовольчих товарів відображає роздрібний продаж у вартісному вираженні товарів та товарних груп через торгову мережу (перелік товарних груп та товарів згідно з Довідником).
2.3.3. Графа 3 по продовольчій групі та графа 2 по непродовольчій групі товарів містить дані за експертною оцінкою щодо продажу товарів виробництва України (товарів, які вироблені підприємствами на території України).
2.3.4. Показник товарних запасів містить дані щодо всіх запасів товарів, які на кінець звітного періоду належать підприємству торгової мережі, розміщені на його балансі і призначені для роздрібної торгівлі.
Показник запасів не включає товари в дорозі, товари, які прийняті у межах договорів комісії (консигнації), товари матеріально-технічного забезпечення і заготівель, тару всіх видів.
У звіті графа 4 за продовольчими товарами та графа 3 за непродовольчими товарами містить дані щодо запасів товарів у торговій мережі та на складах підприємств роздрібної торгівлі у вартісному вираженні в роздрібних цінах.
2.4. Розділ IV "Відомості про роздрібний товарооборот у розрізі районів (міст) регіонів" містить дані щодо роздрібного товарообороту торгової мережі (графа 1) та ресторанного господарства (графа 3) у розрізі районів (міст) регіону, при цьому у звіті за рік - у тому числі роздрібний товарооборот у сільській місцевості торгової мережі (графа 2) та ресторанного господарства (графа 4).
Директор департаменту
статистики торгівлі
А.О. Фризоренко
( Текст взято з сайту Держстату України http://www.ukrstat.gov.ua )