ПРЕЗИДІЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
02.03.2016 № 63

Про затвердження Положення про Раду молодих вчених НАН України

Президія Національної академії наук України відповідно до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (848-19) , виходячи з необхідності підвищення ролі та відповідальності молодих вчених за розвиток наукового потенціалу держави, посилення їх участі в організації та проведенні наукових досліджень, активізації роботи з науковою молоддю та закріплення молодих наукових кадрів у наукових установах НАН України, а також створення нормативних засад формування та функціонування Ради молодих вчених НАН України, ПОСТАНОВЛЯЄ:
1. Затвердити Положення про Раду молодих вчених Національної академії наук України (далі - Положення) (додається).
2. Відділенням НАН України разом із радами молодих вчених відділень НАН України до 21 березня 2016 р. подати до Комісії по роботі з науковою молоддю НАН України кандидатуру молодого вченого - представника, делегованого радою відповідного відділення до складу Ради молодих вчених НАН України.
3. Комісії по роботі з науковою молоддю НАН України до 31 березня 2016 р. подати на затвердження Президії НАН України проект рішення про склад Ради молодих вчених НАН України.
4. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на Комісію по роботі з науковою молоддю НАН України та Науково-організаційний відділ Президії НАН України.
Президент
Національної академії
наук України
академік НАН України
Б.Є. Патон
Головний учений секретар
Національної академії
наук України
академік НАН України
В.Л. Богданов
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Президії НАН України
02.03.2016 № 63

ПОЛОЖЕННЯ

про Раду молодих вчених Національної академії наук України

1. Загальні положення

1.1. Рада молодих вчених Національної академії наук України (НАН України) є колегіальним виборним дорадчим органом НАН України, що об'єднує молодих вчених наукових установ НАН України. Положення про Раду молодих вчених НАН України затверджується Президією НАН України.
1.2. Молодим вченим є вчений віком до 35 років, який має вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня, або вчений віком до 40 років, який має науковий ступінь доктора наук або навчається в докторантурі.
1.3. В НАН України існує така організаційна структура рад молодих вчених - Рада молодих вчених НАН України (далі - Рада), ради молодих вчених відділень НАН України і ради молодих вчених наукових установ НАН України.
Рада - є вищою складовою структури рад молодих вчених і створюється при Президії НАН України із представників рад молодих вчених відділень НАН України.
1.4. Рада у своїй діяльності керується чинним законодавством України, Статутом НАН України (n0001550-02) , постановами і розпорядженнями Президії НАН України і цим Положенням.
1.5. Рада координує свою діяльність з віце-президентом НАН України, який згідно з розподілом обов'язків між членами Президії НАН України відповідає за вирішення питань роботи з науковою молоддю НАН України та очолює Комісію по роботі з науковою молоддю НАН України.
1.6. Президія НАН України надає необхідну матеріальну і організаційно-технічну допомогу для роботи Ради та реалізації її проектів.
1.7. Діяльність Ради здійснюється на громадських засадах та базується на принципах наукової етики; свободи наукової творчості; рівноправності всіх її членів; гласності та відкритості у роботі; добровільності і колегіальності; демократичності; періодичної виборності та звітності.
1.8. Рада може мати свій бланк та логотип.

2. Мета, основні завдання та напрями діяльності Ради

2.1. Рада здійснює свою діяльність з метою забезпечення активної участі молодих вчених НАН України у проведенні наукових досліджень та представництва, захисту і реалізації їх прав та інтересів.
2.2. Основні завдання Ради:
2.2.1. Об'єднувати молодих вчених у проведенні наукової діяльності, готувати пропозиції щодо розвитку системи їх грантової, стипендіальної та інших форм підтримки.
2.2.2. Сприяти здійсненню наукової діяльності, підвищенню кваліфікації, кар'єрному зростанню, реалізації творчого потенціалу, наданню інформаційної та організаційної підтримки молодим вченим наукових установ НАН України.
2.2.3. Підтримувати молодих вчених наукових установ НАН України у проведенні ними наукових, науково-організаційних та науково-освітніх заходів.
2.2.4. Сприяти розвитку і вдосконаленню наукової сфери України та її інтеграції до світового та європейського дослідницького простору.
2.3. Напрями діяльності Ради:
2.3.1. Представляти інтереси молодих вчених в НАН України, державних та громадських організаціях та надавати допомогу у вирішенні проблем молодих вчених.
2.3.2. Сприяти налагодженню професійних контактів між науковими установами НАН України, вищими навчальними закладами України та зарубіжними науковими організаціями для поглиблення наукової співпраці та спільного проведення наукових, науково-організаційних та науково-освітніх заходів.
2.3.3. Забезпечувати інформаційний обмін серед молодих вчених: поширення наукової та іншої інформації, що стосується діяльності молодих вчених; надання інформації про премії, стипендії, гранти, конференції, школи та інші заходи щодо підтримки наукової молоді.
2.3.4. Організовувати та проводити наукові та науково-практичні конференції, семінари, школи та інші наукові, науково-організаційні та науково-освітні заходи.
2.3.5. Популяризувати науку в українському суспільстві, зокрема серед школярів та студентів, шляхом організації та проведення екскурсій, читання лекцій, "наукових пікніків" та інших сучасних форм просвітницької роботи.
2.3.6. Готувати пропозиції з питань покращення соціальних гарантій молодих учених НАН України, зокрема поліпшення житлових умов молодих учених, у тому числі щодо забезпечення їх службовим житлом, створення можливостей для їх оздоровлення, належного стипендіального забезпечення аспірантів та докторантів.
2.3.7. Делегувати представників Ради до складу робочих груп (експертних комісій), що створюються Президією НАН України для вирішення питань, пов'язаних з основними завданнями Ради, та до складу Комісії по роботі з науковою молоддю НАН України.
2.3.8. Створювати та підтримувати інформаційні ресурси Ради з метою ознайомлення про власну діяльність, надання інформаційної підтримки молодим вченим тощо.
2.3.9. Організовувати та проводити культурно-освітні і спортивні заходи.

3. Організаційні та структурні засади діяльності Ради

3.1. До складу Ради входять голова Ради, його заступники, секретар Ради та члени Ради. Керівництво Ради повинно мати науковий ступінь, члени Ради - науковий ступінь або обіймати посаду наукового працівника.
3.1.1. Рада формується з делегованих представників рад молодих вчених відділень НАН України, підтверджених витягом з протоколу засідання ради молодих вчених відділення, із розрахунку по одному представнику від кожного відділення НАН України. Також до складу Ради входить представник Комісії по роботі з науковою молоддю НАН України з правом дорадчого голосу. У роботі Ради можуть брати участь представники молодіжних рад регіональних комітетів Профспілки працівників НАН України з правами дорадчого голосу. Комісія по роботі з науковою молоддю НАН України виносить на затвердження Президії НАН України склад Ради.
3.1.2. Члени Ради впродовж місяця після формування Ради обирають голову, заступників та секретаря. Голова Ради обирається таємним голосуванням простою більшістю голосів членів Ради.
3.1.3. Голова Ради пропонує з числа членів Ради кандидатури двох заступників голови Ради та секретаря Ради, які обираються Радою відкритим голосуванням простою більшістю голосів членів Ради. Голова Ради та його заступники мають представляти кожну з трьох секцій НАН України та координувати роботу рад молодих вчених відділень секції, представниками якої вони є.
3.1.4. Склад Ради та зміни до нього затверджуються рішенням Президії НАН України. Склад Ради затверджується строком на 3 роки.
3.2. Повноваження Ради:
- представляє права та інтереси молодих вчених НАН України;
- розробляє щорічні плани роботи Ради та забезпечує їх реалізацію;
- обирає голову Ради, заступників голови Ради та секретаря Ради;
- інформує молодих вчених НАН України про свою діяльність;
- вносить пропозиції до Президії НАН України, органів державної влади, громадських організацій стосовно вирішення проблем молодих вчених;
- виконує інші функції, які не суперечать цьому Положенню.
3.3. Основною формою роботи Ради є її засідання (в тому числі за допомогою інтернет-ресурсів). Засідання Ради проводить голова Ради, а в разі його відсутності - один із його заступників.
3.3.1. Рада проводить свої засідання у разі потреби, але не рідше двох разів на рік.
3.3.2. Рада приймає рішення більшістю голосів присутніх на засіданні членів Ради. Засідання Ради є правочинним, якщо на ньому присутні не менше 2/3 її членів з правом вирішального голосу та за умови представництва всіх секцій НАН України.
3.3.3. Рішення Ради оформлюються протоколом, який підписує голова Ради та секретар Ради.
3.4. Рада може скликати загальні збори рад молодих вчених наукових установ НАН України (далі - загальні збори). Відповідне рішення має підтримали не менше 1/2 загального складу Ради. Також загальні збори можуть ініціюватись на письмове звернення не менше, ніж 1/3 рад молодих вчених відділень НАН України, про що Рада у місячний термін має прийняти відповідне рішення.
3.4.1. Ради молодих вчених відділень НАН України делегують на загальні збори представників рад молодих учених наукової установи НАН України (по одному представнику від наукової установи), які обираються на засіданнях рад молодих вчених відділень. Делегати підтверджують свої повноваження протоколом засідання ради відповідного відділення.
3.4.2. Загальні збори є правочинними, якщо на них присутні не менше 2/3 членів Ради та 2/3 делегованих представників від рад молодих вчених наукових установ НАН України та за умови представництва молодих вчених всіх секцій НАН України та не менше 10 відділень НАН України. Право голосу при прийнятті рішень загальними зборами мають члени Ради та делеговані представники рад молодих вчених наукових установ НАН України. Рішення приймаються простою більшістю голосів присутніх на загальних зборах.
3.4.3. Повноваженнями загальних зборів є:
- заслуховування звітів і оцінювання діяльності Ради;
- підготовка та схвалення пропозицій щодо внесення змін і доповнень до Положення про Раду, її складу та керівництва Ради;
- розгляд та підготовка пропозицій з проблемних питань участі молодих учених НАН України у проведенні наукових досліджень та інших питань щодо захисту їх прав та інтересів.

4. Права та обов'язки членів Ради

4.1. Повноваження голови Ради:
- головує на засіданнях Ради;
- розподіляє обов'язки між заступниками голови Ради та членами Ради;
- організовує і керує роботою Ради впродовж періоду своїх повноважень;
- представляє Раду у відносинах з Президією НАН України, юридичними чи фізичними особами, виконує інші представницькі функції;
- здійснює взаємодію з іншими організаціями відповідно до цього Положення;
- приймає рішення про скликання і час проведення засідання Ради, вирішує інші питання підготовки і проведення засідання Ради;
- підписує протоколи засідань Ради, рішення та інші офіційні документи, прийняті Радою;
- контролює виконання рішень, прийнятих Радою та загальними зборами;
- звітує про діяльність Ради перед загальними зборами, щорічно та в кінці терміну своїх повноважень перед Комісією по роботі з науковою молоддю НАН України;
- здійснює інші повноваження, які не суперечать цьому Положенню.
4.2. Голова Ради виконує свої повноваження до обрання нового голови Ради. Припинення повноважень голови Ради може бути ініційоване загальними зборами та/або не менше 1/3 загального складу Ради. Голова Ради припиняє виконувати свої повноваження за рішенням 2/3 загального складу Ради чи рішенням більшості присутніх делегованих представників від рад молодих учених відділень НАН України на загальних зборах та у випадках, передбачених п. 4.10 цього Положення.
У випадку, коли голова Ради достроково припиняє свої повноваження, Рада делегує виконання обов'язків голови Ради одному із заступників. Виконуючий обов'язки голови Ради зобов'язаний в найкоротші терміни доформувати Раду відповідно до п. 3.1 цього Положення.
4.3. У випадку відсутності голови Ради його функції за дорученням голови Ради виконує один із його заступників.
4.4. Голова Ради разом із своїми заступниками відповідають за повноту і вчасність виконання щорічного плану робіт, поставлених завдань тощо.
4.5. Секретар Ради відповідає за інформаційну підтримку діяльності Ради, зокрема ведення протоколів засідання Ради та їх зберігання, підготовку проектів рішень Ради, рішень загальних зборів, інформаційних довідок, ведення службового листування тощо.
4.6. Повноваження заступників голови Ради та секретаря Ради можуть бути достроково припинені рішенням Ради, якщо вони не виконують своїх обов'язків, передбачених цим Положенням. У цьому випадку голова Ради пропонує нових заступників голови Ради та секретаря Ради відповідно до пп. 3.1.3 цього Положення.
4.7. Керівництво Ради має право брати участь у засіданнях Президії НАН України.
4.8. Член Ради має право:
- обирати і бути обраним до керівництва Ради;
- брати участь у засіданнях Ради, викладати свої погляди, вносити на розгляд свої пропозиції і брати участь у вільному обговоренні всіх розглянутих питань;
- за власним бажанням припинити своє членство в Раді.
4.9. Член Ради зобов'язаний:
- дотримуватися цього Положення і виконувати рішення Ради;
- виконувати взяті на себе зобов'язання згідно з розподілом обов'язків між членами Ради;
- керуватися у своїй діяльності метою, завданнями і напрямами діяльності Ради;
- у будь-якій своїй діяльності, що стосується компетенції Ради, дотримуватись рішень Ради та цього Положення.
4.10. Припинення членства в Раді може здійснюватися у випадках:
- коли впродовж роботи Ради вік будь-кого з його членів перевищить вік молодого вченого. У цьому випадку перебування члена Ради у складі Ради може бути продовжено до кінця терміну повноважень Ради за згодою 2/3 загального складу Ради;
- у разі звільнення члена Ради з наукової установи НАН України його членство у Раді припиняється автоматично, за винятком вступу до докторантури установи НАН України;
- член Ради може бути відкликаний за рішенням ради молодих вчених відділення НАН України, представником якої він був;
- письмового повідомлення члена Ради про своє рішення вийти з її складу за власним бажанням.
4.11. У разі припинення членства одним із членів Ради рада молодих вчених відділення НАН України, представником якої він був, впродовж одного місяця зобов'язана подати до складу Ради нового представника від ради молодих вчених відділення. Новий представник виконує обов'язки члена Ради до завершення повноважень Ради.

5. Заключні положення

5.1. По закінченні терміну повноважень Ради формується новий її склад. Рада попереднього складу зобов'язана впродовж одного місяця після закінчення своїх повноважень разом з Комісією по роботі з науковою молоддю НАН України організувати формування нового складу Ради та провести вибори її керівництва у порядку, визначеному цим Положенням.
( Текст взято з сайту НАН України http://nas.gov.ua )