МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
05.06.2015 № 223/06/186-15

Щодо припинення трудових відносин

Юридичним департаментом Міністерства розглянуто лист '...' і в межах компетенції повідомляється таке.
Відповідно до норм статті 38 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП (322-08) ) працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.
Якщо заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу, зокрема переїзд на нове місце проживання, власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.
У цьому випадку, на нашу думку, факт продовження роботи підприємства не є підставою для відмови з боку роботодавця в розірванні трудового договору у строк, про який просить працівник.
У разі неможливості з певних причин здійснити припинення трудових відносин відповідно до порядку, встановленого нормами чинного законодавства, зазначені відносини припиняються в судовому порядку.
Звертаємо увагу на те, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони мають інформаційний, рекомендаційний та необов'язковий характер.
Директор Юридичного департаменту
О. Туліна