НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 20.05.2016 р. N 50-0023/42904
Департамент грошового обігу
Банкам України та їх філіям

Про введення в обіг пам'ятної монети "Кінний трамвай"

Національний банк України 25 травня 2016 року уводить в обіг пам'ятну монету "Кінний трамвай" номіналом 5 гривень, присвячену кінному трамваю - першому рейковому вуличному транспорту, проекти будівництва якого на території сучасної України в епоху бурхливого технологічного прогресу з'являються в другій половині XIX століття: спочатку у Львові, а потім у Києві.

Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування - "спеціальний анциркулейтед", маса - 16,5 г, діаметр - 35,0 мм, тираж - 35000 штук. Гурт монети - рифлений.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, над яким півколом напис - УКРАЇНА, унизу - рік карбування монети 2016 та номінал П'ЯТЬ ГРИВЕНЬ; стилізовану композицію: підкову, у центрі якої одна з площ Києва; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу ліворуч).

На реверсі монети на тлі стилізованої панорами міста Львова зображено кінний трамвай та угорі півколом розміщено напис КІННИЙ ТРАМВАЙ.

Художники: аверс: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук; реверс - Володимир Дем'яненко.

Скульптори: Володимир Атаманчук, Володимир Дем'яненко.

Пам'ятна монета є дійсним платіжним засобом України та обов'язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

 

Заступник Голови

Я. В. Смолій