ФОНД ГАРАНТУВАННЯ ВКЛАДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ
ЛИСТ
від 17.06.2016 р. N 27-27822/16
Уповноваженим особам Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

Щодо необхідності врахування висновків Вищого адміністративного суду України під час підготовки позицій по судових справах

02.06.2016 Вищим адміністративним судом України було винесено ухвалу N К/800/51714/15 (N 826/9530/15) та постанову N К/800/45816/15 (N 826/8691/15).

У вищевказаних рішеннях Вищий адміністративний суд України дійшов висновку про правомірність дій Уповноваженої особи щодо віднесення певної категорії правочинів до категорії нікчемних з огляду на таке.

Зокрема, в постанові від 02.06.2016 N К/800/45816/15 (N 826/8691/15) зазначено, що перерахування грошових коштів на рахунок Позивача відбувалось в той час, коли на підставі постанови Національного банку України банк було віднесено до категорії проблемних. Тобто на банк поширювались обмеження встановлені даною постановою, зокрема зупинено операції щодо відкриття поточних рахунків фізичним особам та зарахування на да дані рахунки коштів, що переказуються з рахунків відкритих в проблемному банку.

Враховуючи вищенаведене, Уповноважена особа, керуючись положенням пункту 7 частини третьої статті 38 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", а також з огляду на положення статей 203, 215 Цивільного кодексі України, правомірно віднесено правочин до категорії нікчемних та не включено Позивача до переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів по вкладам в банку за рахунок Фонду гарантування.

В ухвалі від 02.06.2016 N К/800/51714/15 (N 826/9530/15) суд дослідив обставини внесення коштів Позивачем у касу банку.

Зокрема, суд зробив висновок, що документ на внесення грошових коштів на депозитний рахунок сформовано значно раніше, ніж відбувся сам факт зарахування коштів на рахунок. Таким чином, суд зазначає, що згідно із положенням ст. 1 та ст. 8 Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" саме після надходження коштів від клієнта банк повинен здійснити дії по проведенню коштів протягом того ж дня, а в разі закінчення операційної години на наступний робочий день.

Крім того судом було досліджено довідку про рух коштів по рахункам клієнтів та встановлено, що власники великих рахунків зняли з поточних рахунків значну суму коштів. Разом з тим у той же день велика кількість фізичних осіб внесла кошти за депозитними угодами на суму, яка дорівнює сумі, що була знята з поточних рахунків. При цьому такі операції були здійснені в одному відділені впродовж одного дня.

Зазначені обставини свідчать про протиправність дій цих фізичних осіб та про їх умисел позачергово отримати кошти за рахунок Фонду гарантування.

Таким чином за результатами засідання комісії щодо віднесення правочинів до категорії проблемних Уповноваженою особою було правомірно визнано вищевказані операції нікчемними.

З огляду на зазначене та з метою ефективного захисту і збереження активів банків прошу враховувати при підготовці позицій по судовим справам вищевказані висновки суду та заздалегідь надавати судам необхідні письмові докази, які свідчать про нікчемність тих чи інших правочинів.

Також прошу здійснити аналіз програних судових справ з аналогічними обставинами та протилежними результатами судового розгляду Вищим адміністративним судом України та звернутися з заявами про перегляд таких рішень до Верховного суду України.

 

Директор Юридичного департаменту

В. В. Новіков