ДЕРЖАВНА РЕГУЛЯТОРНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
НАКАЗ
від 7 липня 2016 року N 37

Про затвердження Положення про порядок обліку та систематизації законодавства в Державній регуляторній службі України

Відповідно до Загального положення про юридичну службу міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи та організації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2008 року N 1040, з метою встановлення єдиного порядку обліку, зберігання та підтримання в контрольному стані актів законодавства України в Державній регуляторній службі України, удосконалення роботи щодо здійснення систематизації законодавства наказую:

1. Затвердити Положення про порядок обліку та систематизації законодавства в Державній регуляторній службі України (далі - Положення), що додається.

2. Департаменту правової роботи і державного нагляду та контролю (Барбелюк О. Б.) забезпечити:

- підтримання в контрольному стані актів законодавства;

- ведення електронного реєстру обліку актів законодавства.

3. Управлінню інформаційно-організаційного забезпечення діяльності служби (Жерибор Т. В.) забезпечити:

- ведення електронного реєстру обліку міжнародних договорів з питань, віднесених до повноважень Державної регуляторної служби України.

4. Керівникам самостійних структурних підрозділів Державної регуляторної служби України забезпечити:

- надання до 10 числа місяця, наступного за звітним, Департаменту правової роботи і державного нагляду та контролю актуалізованої інформації щодо актів законодавства, що належать до сфери діяльності Державної регуляторної служби України.

5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

 

Голова

К. М. Ляпіна

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної регуляторної служби України
07 липня 2016 року N 37

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок обліку та систематизації законодавства в Державній регуляторній службі України

Облік і систематизація актів законодавства в Державній регуляторній службі України (далі - ДРС) здійснюється з метою встановлення єдиного порядку обліку, зберігання та підтримання в контрольному стані актів законодавства України в ДРС, удосконалення роботи щодо здійснення систематизації законодавства.

1.1. Положення про порядок обліку та систематизації законодавства в ДРС (далі - Положення) визначає порядок ведення інформаційного фонду ДРС, обліку, зберігання та підтримання в контрольному стані актів законодавства у сфері регуляторної діяльності, з питань нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, ліцензування та дозвільної системи у сфері господарської діяльності та дерегуляції господарської діяльності, Конституції України, кодексів України, законів України.

1.2. Інформаційний фонд ДРС складається з документального фонду актів законодавства (далі - документальний фонд) та електронного фонду нормативно-правових актів.

До складу документального фонду належать офіційні друковані видання, зокрема бюлетень "Офіційний вісник України", тексти актів законодавства, отриманих ДРС з Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, нормативно-правові акти ДРС.

До електронного фонду належать електронні інформаційні правові системи "ЛІГА:ЗАКОН", електронна база нормативно-правових актів, розміщених на офіційному веб-сайті ДРС www.dkrp.gov.ua, електронна база нормативно-правових актів веб-сайту Верховної Ради України www.rada.gov.ua та електронна база нормативно-правових актів офіційного веб-сайту Кабінету Міністрів України www.kmu.gov.ua.

ДРС формує інформаційний фонд, виходячи з практичної потреби.

1.3. Ведення інформаційного фонду здійснюється спеціалістами Відділу експертно-правової роботи та адаптації законодавства Департаменту правової роботи і державного нагляду та контролю.

2.1. Відділ експертно-правової роботи та адаптації законодавства Департаменту правової роботи і державного нагляду та контролю здійснює систематизацію законодавства шляхом упорядкування офіційних друкованих видань з підтриманням текстів актів законодавства в контрольному стані.

2.2. Облік актів законодавства.

2.2.1. Акти законодавства України, що надходять до Державної регуляторної служби України, підлягають обліку.

2.2.2. Облік актів законодавства здійснюється шляхом ведення:

- електронного реєстру (журналу) обліку актів законодавства України, віднесених до відання ДРС;

- електронного реєстру (журналу) обліку міжнародних договорів, з питань, віднесених до відання ДРС;

- контрольних примірників актів законодавства України.

2.2.3. Ведення електронного реєстру (журналу) обліку актів законодавства здійснюється за кожним видавником актів окремо, шляхом внесення інформації, у якій зазначаються реєстраційний номер, дата прийняття, вид, назва, джерело опублікування актів законодавства України в офіційних друкованих виданнях. У разі внесення змін до актів законодавства України в реєстрі (журналі) додатково зазначаються реєстраційні номери, дата прийняття, вид, назва, джерело опублікування актів законодавства України в офіційних друкованих виданнях.

В електронному реєстрі (журналі) обліку міжнародних договорів зазначаються: номер, країна, вид, назва, дата підписання, дата ратифікації (затвердження, приєднання), дата набрання чинності, дата денонсації, дата втрати чинності, термін дії міжнародного договору, який обліковується.

2.3. Техніка підтримання актів законодавства в контрольному стані.

2.3.1. Контрольним примірником акта законодавства є примірник, у якому проставляються відмітки про всі зміни, доповнення, зупинення дії, поширення, продовження або збереження дії та про визнання акта (статті, пункту) таким, що втратив чинність, та зазначається інформація про вид, номер і дату прийняття, офіційне джерело опублікування акта, яким внесені зміни. На першій сторінці контрольного примірника акта законодавства (збірника актів законодавства) проставляється штамп або робиться напис "Контрольний примірник". Підтримання актів законодавства України у контрольному стані передбачає внесення до тексту акта змін і доповнень на підставі актів законодавства, якими ці зміни вносяться.

2.3.2. Вид, дата, номер акта, яким внесені зміни, зазначаються у верхній частині поля першої сторінки акта, до якого внесені зміни, а при значній кількості змін - на окремому аркуші (вклейці).

Контрольні позначки (вид, дата, номер акта), що стосуються окремих складових частин акта законодавства, проставляються на полях проти відповідних розділів, статей, частин, пунктів, підпунктів, абзаців, речень, слів та цифр.

У разі втрати чинності акт законодавства або його складова частина перекреслюється по діагоналі суцільною лінією і робиться відмітка про втрату чинності чи скасування акта з посиланням на акт законодавства, на підставі якого внесено зміни, його вид, орган, який видав, дату прийняття, номер та джерело опублікування.

У разі викладення акта законодавства або окремих його складових у новій редакції такі тексти перекреслюються пунктиром по діагоналі.

Окремі речення, слова та цифри перекреслюються пунктирною лінією горизонтально відповідно до їх розташування в тексті.

2.3.3. При отриманні нового офіційного видання контрольний примірник відповідного акта законодавства замінюється новим, зміни до якого вносяться починаючи від дати його видання.

Попередній контрольний примірник зберігається в інформаційному фонді, а штамп або напис "Контрольний примірник" закреслюється та проставляється дата.

Підтримання актів законодавства в контрольному стані може здійснюватися за допомогою електронного фонду нормативно-правових актів.

2.4. Контрольні примірники актів законодавства, бюлетень "Офіційний вісник України", тощо зберігаються у службових приміщеннях Відділу експертно-правової роботи та адаптації законодавства Департаменту правової роботи і державного нагляду та контролю ДРС.

 

Директор департаменту

О. Б. Барбелюк